Up virtualpilots.fi » ilmavalvontakuvasto Prev Next Slideshow

 Edellinen kuva  Seuraava kuva  Etusivu
dia50
dia51
dia52
dia53
dia54
  dia55.jpg - Inkerinmaalla Kurgolowon (Kurkolan) niemessä korkealla, pitkällä harjanteella, oli saksalainen ilma- ja merivalvonta-asema. Tornista näkyi aina Suursaarelle asti (n 60 km) sekä edessä olevaan Lavan-saaren venäläiseen lento- ja laivasto-tukikohtaan. Sinne näkyivät myös Tytärsaaret, Peninsaari ja Seiskari. Tornissa oli saksalainen tähystys (ilmavoimien viestimiehiä). Sieltä oli puhelinyhteys vieressä olevaan asun-toon ja radiohuoneeseen, jossa oli kolme suomalaista iv.radistia korpr. Erkki Talvia, korpr. Pekka Koskenoja ja stm. Paul Voss. Aiemmin radistina oli ollut alik. Jaakko Valtanen. He viestittivät iv.tiedot Itä-Suomenlahden radioverkkoon ja Helsingin ivak:een. (1943) Vuoden 1942 alussa, kun Etelä-Suomen ilmavalvonnan tehostamista puuhattiin, Ilmavoimien komentaja määräsi Merivoimien it.komentajan lähettämään kaksi radioryhmää Viroon viimeistään 15. päivänä toukokuuta. Radiomiehiin kuului muun muassa 17-vuotias koulupoika, sk.alikersantti Jaakko Valtanen Helsingistä. Ennen Viroon lähtöä komennettavat saivat  kahden viikon koulutuksen Suomenlinnassa, Helsingin IVAK:n radioasemalla. Valtasen matka suuntautui Inkerinmaalle Kurgolowoon perustettavalle radioasemalle. Sotatilanteen seuraamisen kannalta tehtävä oli hänelle mielenkiintoinen, mutta ilmavalvontaan osallistumisensa Valtanen koki kuvittelemaansa vähäisemmäksi. Komennusta kesti vain puoli vuotta sillä marraskuussa alle 18-vuotiaat kotiutettiin jatkamaan kouluopintojaan. Myöhemmät kokemuksensa Jaakko Valtanen keräsi muun muassa Suomen Puolustusvoimien komentajana.  
dia59
dia61
dia62
dia63
dia64

Inkerinmaalla Kurgolowon (Kurkolan) niemessä korkealla, pitkällä harjanteella, oli saksalainen ilma- ja merivalvonta-asema.
Tornista näkyi aina Suursaarelle asti (n 60 km) sekä edessä olevaan Lavan-saaren venäläiseen lento- ja laivasto-tukikohtaan. Sinne näkyivät myös Tytärsaaret, Peninsaari ja Seiskari. Tornissa oli saksalainen tähystys (ilmavoimien viestimiehiä). Sieltä oli puhelinyhteys vieressä olevaan asun-toon ja radiohuoneeseen, jossa oli kolme suomalaista iv.radistia korpr. Erkki Talvia, korpr. Pekka Koskenoja ja stm. Paul Voss. Aiemmin radistina oli ollut alik. Jaakko Valtanen. He viestittivät iv.tiedot Itä-Suomenlahden radioverkkoon ja Helsingin ivak:een. (1943)

Vuoden 1942 alussa, kun Etelä-Suomen ilmavalvonnan tehostamista puuhattiin, Ilmavoimien komentaja määräsi Merivoimien it.komentajan lähettämään kaksi radioryhmää Viroon viimeistään 15. päivänä toukokuuta. Radiomiehiin kuului muun muassa 17-vuotias koulupoika, sk.alikersantti Jaakko Valtanen Helsingistä. Ennen Viroon lähtöä komennettavat saivat kahden viikon koulutuksen Suomenlinnassa, Helsingin IVAK:n radioasemalla.

Valtasen matka suuntautui Inkerinmaalle Kurgolowoon perustettavalle radioasemalle. Sotatilanteen seuraamisen kannalta tehtävä oli hänelle mielenkiintoinen, mutta ilmavalvontaan osallistumisensa Valtanen koki kuvittelemaansa vähäisemmäksi. Komennusta kesti vain puoli vuotta sillä marraskuussa alle 18-vuotiaat kotiutettiin jatkamaan kouluopintojaan. Myöhemmät kokemuksensa Jaakko Valtanen keräsi muun muassa Suomen Puolustusvoimien komentajana.

Ilmavalvontatorneja ja vartiopaikkoja sekä ilmavalvojia menneiltä ajoilta.
Jyväskylässä lokakuussa 2005 Perttu Peitsara
Kuvia yhteensä: 88 | Viimeisin päivitys: 14.8.2008 21:25 | virtualpilots.fi - Ilmailuhistoriaa | Ilmavalvontakuvasto | Ohje