» Palaute
Historiaprojekti
Katso lisätietoja historiaprojektin kuvaus -sivulta
  virtualpilots.fi
In English 
 | lauantai, 11.01.2025
 Yhdistys ja yhteystiedot» Kirjaudu sisään 

Kotisivu | Yhdistys ja yhteystiedot
Virtuaalilentäjät - Virtual Pilots ry

Tietoa yhdistyksestä | Hallitus ja yhteystiedot | Jäseneksi hakeminen / osoitteenmuutokset | Jäseneduista

Tietoa yhdistyksestä

Virtuaalilentäjät ovat uuden ajan ilmailuharrastajia, jotka kunnioittavat perinteitä ja luovat uusia.
- Suomen PC Gamer -lehti

Hallitus ja yhteystiedot

Hallituksen jäsenet:

Heikki "Untamo" Siltala, puheenjohtaja: hsiltala gmail com . Puh. 050-358 5094.
Lauri "Icedi" Pohjanheimo, iced dnainternet net. Puh. 040-846 4257
Sakari "Julle" Rantanen, sakari.rantanen kolumbus fi
Matti Yrjölä, sihteeri: myrjola gmail com. Puh. 040-5046351.

Varajäsenet:

Matti "Kippari" Kurvinen
Jesse "Jequ" Salo

Verkkosivut:

Matti Yrjölä, webmaster / tekniikka: myrjola gmail.com. Puh. 040-5046351.

Rahastonhoitaja:

Olli Korhonen, rahastonhoitaja virtualpilots.fi. Puh. 050-5247060.

Peliserveritoimikunta:

Sähköposti: peliserveri virtualpilots.fi
Heikki "Untamo" Siltala, peli- ja teamspeak-palvelintoimikuntien vetäjä: hsiltala gmail com . Puh. 040-172 1808.
Raimo "RaimoK" Korpi, museokonevastaava, Yhdistyksen Suomen Ilmailumuseolla toimivat simulaattorit ja demokoneet.

Historiatoimikunnat:

Jukka Kauppinen, historiaprojektin vetäjä: jukka.kauppinen jmp.fi.Puh. 040-730 0036. IRC: Grendel-B
Pentti Kurkinen, dokumenttiprojektin vetäjä: pentti.kurkinen kiipula.fi. Puh. 050-593 8642.
Martti Kujansuu, sotakenttäprojekti: Puh. 041-5113103.

Sähköpostiosoitteista on poistettu @-merkit ja pisteet roskapostin välttämiseksi. Lisää ne oikeisiin kohtiin.

Mikä yhdistys on?

Säännöistä lainaten: "yhdistyksen tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää lentosimulaattorien verkkopelaamista sekä ilmailuharrastusta nuorison ja kaikkien ilmailusta kiinnostuneiden henkilöiden keskuudessa, puolustaa jäsentensä etuja ja oikeuksia ja olla yhteyselin eri peli- ja ilmailuyhdistysten välillä koko maassa." Yhdistyksen rekisterinumero: 182.828.

Virtuaalilentäjät ry on merkitty yhdistysrekisteriin 22.10.2001 ja yhdistys on ensimmäinen suomalainen virtuaalisen ilmailun rekisteröity järjestö. Yhdistyksen pohja nojautuu jo vuonna 1994 alkaneeseen suomalaisteen virtuaali-ilmailuharrastukseen.

Virtuaalilentäjät ry on Suomen Sotahistoriallisen Seuran sekä Suomen Ilmailuliiton jäsenyhdistys.

Virtuaalilentäminen, mitä se on?

Virtuaalilentäminen, simulaattorilentäminen, on nykyään vakiintunut osa ilmailun kokonaiskenttää. Se on joillekin täydentävä, joillekin pääasiallinen muoto harrastaa ilmailua, joka on parhaimmillaan enemmän kuin pelkkää pelaamista. Nykysimulaattorit yltävät rajoituksineenkin paikoittain ihmeen hyvään lentämisen ja ilmailun kuvaamiseen.

Virtuaalinen ilmailu on vanhemmille ilmailijoille edullinen tapa pysytellä kiinni harrastuksessaan myös silloin, kun oma lentokone pysyy hangaarissa esimerkiksi talvisin. Monet harrastus-, ammatti- ja sotilaslentäjät nauttivat virtuaalilentämisestä oikean lentoharrastuksensa täydentävänä osana. Erään entisen Draken-lentäjän sanoin, "Me 262:n lentäminen simulaattorissa onlinessa tuntuu aivan samalta kuin Drakenilla lentäminen, mutta simulaattorissa saa ampua".

Se on myös hieno tapa tuoda nuoria ilmailuharrastuksen pariin. Tietokonepelit ja internet ovat tänä päivänä monille nuorille luonnollisempi tapa tutustua asioihin, ja monille kotona pelattava lentosimulaattori voi olla ensimmäinen kosketus ilmailuun. Kiinnostuneet voivat löytää online-lentosimulaattorien kautta ystävällisen ja auttavaisen yhteisön, jonka avulla hän voi syventää osaamistaan ja löytää harrastuksesta myös uusia puolia. Parhaimmillaan "tietokonepelistä" on löytynyt uusi hyvä harrastus, jonka parista löytyy uusia ystäviä ja joka on innostanut henkilöitä oppimaan lisää ilmailusta ja historiasta.

Simulaattoriharrastus on yleensäkin korvannut laajalti esimerkiksi lennokit ensimmäisenä tutustumisväylänä ilmailuun, ja yhdistyksen ja eri yhteisöjen rooli ilmailuharrastuksen innoittajana on siten merkityksellinen uusia pitkän linjan harrastajia haalittaessa. Simulaattoriharrastuksen kautta on myös helppo tutustua muiden harrastajien kautta ilmailun muihin osa-alueisiin, kuten lennokkien rakentamiseen ja lennätykseen, purjelentämiseen, laskuvarjohyppäämiseen ja muuhun lentämiseen. Kyse ei ole pelkästä pelaamisesta, vaan virtuaalilentämiseen liittyy tärkeinä osa-alueina muun muassa virtuaalinen mallinrakentaminen, niiden maalaaminen sekä ilmailuhistoriallinen tutkimus.

Yhdistys valitsee vuosittain Vuoden Virtuaalilentäjän. Tästä lisätietoja täältä: Vuoden virtuaalilentäjä.

Lue lisää:
Virtuaalilentämistä Suomessa jo yli vuosikymmenen ajan
Historiallinen virtuaalilentäminen
Yhdistyksen toiminnasta "nuo mainiot miehet lentävissä koneissaan"

Miksi ja keille yhdistys on?

"Virtuaalilentäjä" on vuosien kuluessa vakiintunut termi ilmailuharrastajasta, joka lentää lentosimulaattorilla todellisten koneiden sijaan. Virtuaalilentäminen tarkoittaa lentämistä internetissä ("online") toisten ihmisten kanssa, yhdistyksen puitteissa ilmataistelusimulaattoreilla. Simulaattori-ilmailu on merkitsee yksinlentämistä simulaattorilla "offline"-ympäristössä. Virtuaalilentäjät ry jatkaa 1994 syntyneen suomalaisen online-simulaattoriharrastukseen perinteitä.

Virtuaalilentäjät keskittyvät pääasiassa "massiivimoninpeleihin", jotka ovat koko ajan käynnissä Internettiin kytketyilla erityispalvelinkoneilla. Yhdistyksen ovet ovat kuitenkin auki kaikille nettilentäjille jotka harrastavat online-sotalentämistä. Esimerkkejä jäsenten harrastamista simulaattoreista ovat Aces High, WarBirds, World War II Online, Microsoft Combat Flight Simulatorit, European Air War, Dawn of Aces ja Target: Rabaul.

Yhdistys pyrkii toimimaan foorumina, jossa eri simulaattorien pelaajat voivat kohdata toisensa tasaveroisina. Jokaisella on jotain annettavaa ja näytettävää, taistelukertomuksia kerrottavana ja kiinnostavia asioita esiteltävänä. Yhdistyksessä puhallamme yhteen hiileen ja toimimme kaveriporukkana kilpaillen etupäässä parhaimpien lentojuttujen kertomisen taidossa. Lisäksi monet historiasta kiinnostuneet jäsenet ovat mukana yhdistyksen ilmailuhistoriaprojektissa. Yhdistyksen voimavaroja on käytetty myös simulaattoritekijöiden auttamiseen esimerkiksi teknisten tietojen haalimisessa.

Verkossa lentääkseen, simulaattoriaktiviteetteihin ja laivueisiin liittyäkseen ei luonnollisestikaan tarvita yhdistyksen jäsenyyttä. Nettilentäjät auttavat ja ovat uusien lentäjien tukena joka tapauksessa. Eri simulaattorien taivaalta löydät muita suomalaisia ja laivueita, jotka mielellään auttavat myös uusia lentäjiä.

Yhdistyksen kautta kuitenkin pyrimme tarjoamaan sekä nykyisiä että tulevaisuudessa rakentamiamme tietopankkeja kaikkien käytettäväksi. Eli jos katsot, että virtuaalilentoharrastus on riittävän kiinnostavaa ja haluaisit jatkaa toimintaa myös laajemmalti, ehkä tuoden oman kortesi yhteisön kekoon, kannattaa harkita liittymistä. Liittymällä tuet myös yhdistyksen järjestämiä aktiviteetteja, yhteisten resurssien ylläpitoa sekä historiaprojekteja. Lisäksi jäsenenä autat jo pelkällä olemassaolollasikin simulaattoriharrastuksen kuvan vahvistamista Suomen Ilmailuliiton kokonaisuudessa.

Virtuaalilentäjistä kirjoitettua:
- Yhdistyksen parissa tehdään paljon muutakin kuin lennetään verkossa omina laivueina. Minua viehättää erityisesti se, miten pilotit ovat ottaneet asiakseen tehdä yhteistyötä veteraanilentäjien kanssa. Virtuaalilentäminen ei tietenkään lähtökohtaisesti vaadi historian tai sotateknologian tuntemusta, mutta niinpä sitä vain näyttää harrastajille karttuvan. Virtuaalilentäjissä on toki niitäkin, jotka ovat ensin olleet ilmailuharrastajia ja vasta myöhemmin etsiytyneet simulaattorien pariin, mutta osalla kehitys on ollut myös päinvastainen. - dna Pelit, Otto Ruokonen
- Virtuaalilentäminen tapahtuu internetissä jonkun palvelutarjoajan luomassa ympäristössä. Harraste on levinnyt jo isältä pojalle. Kaleva, Helena Jaakkola.
- Virtuaalipilottien ikähaitari liikkuu 14-60 vuoden välillä. Jäsenistössä ovat suomalaisen yhteiskunnan eri ammatit- ja yrittäjäryhmät laajasti edustettuina. Karjalainen, Armas Härkönen.
- Tässä on aikamoinen kontrasti. Homma ei ole sotaista, vaikka sotajuttuja kerrotaankin. Oltiin muutama vuosi sitten televisiossa, ja juontaja kysyi olemmeko me sotahulluja. Ei, me olemme ilmailuharrastajia. Turun Sanomat, Antti Arvaja.
- Tämä harrastus pakotti ottamaan asioista selvää ja faktatieto auttaa pelitilanteessakin, koska esimerkiksi WarBirds pyrkii mallintamaan asioita mahdollisimman tarkkaan eletystä historiasta. Turun Sanomat, Antti Arvaja.
- Nettilentämiseen liittyy paljon muutakin kuin vastustajien räiskiminen pois päiviltä. Vanhat koneet ja lentäminen sinänsä viehättävät verkossakin. Harrastus myös laajentaa tuttavapiiriä. Pohjalainen, Janne Lehtonen.
- Virtuaalilentäjien jutuista voisi aistia tiettyä käsityöläishenkeä, lentotaitojen ja sotataitojen sekä -tietojen arvostamista. Virtuaalilentäjistä suorastaan huokuu lähes pikkupoikamaista kunnioitusta veteraanilentäjiä kohtaan. PC Gamer, Otto Ruokonen.

Keitä me olemme?

Virtuaalitaivailta ja Virtuaalilentäjät ry:n jäsenistöstä löytyy täydellinen poikkileikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta. Yhteistä meillä on kiinnostus ilmailuun ja simulaattoreihin, minkä johdosta tapahtumissamme törmää mitä erilaisimpiin ihmisiin. Yhdistyksen jäsenten iät vaihtelevat noin 15-60 -vuoden välimaissa. Simulaattoritaivaalla lentää siis virtuaalipilotteja nuoremmasta päästä aina eläkeläisiin.

Suomalaisia virtuaalilentäjiä löytää ympäri Suomea. Suurimmat keskittymät ovat luonnollisesti suuremmissa asutuskeskuksissa, erityisesti Helsingissä ja lähikunnissa, Tampereella ja Oulussa. Muita paikkakuntia ovat mm. Tuusula, Järvenpää, Hyvinkää, Orimattila, Pirkkala, Lappeenranta, Vaasa, Oulunsalo, Rovaniemi ja Kempele. Jäsenten ammatteja ovat mm. system development engineer, systeemisuunnittelija, toimittaja, toimitusjohtaja, opiskelija, unix- ylläpitäjä ja järjestelmäasiantuntija, yksityisyrittäjä, tuotepäällikkö, art director, työmies, group manager, rekkamies, tietoturvakonsultti, koneinsinööri, valokuvaaja, optikko ja kirjanpitäjä. Tärkeintä joukossamme onkin se, että kiinnostus ilmailuun ei kysy ikää eikä ammattia.

Mitä yhdistys tekee

Normaalin verkkolentotoiminnan ohella yhdistys järjestää myös muita aktiviteetteja. Järjestämme muun muassa erilaisia tapahtumia tai osallistumme sellaisiin yhdistyksenä, sekä tutkimme ja tallennamme suomalaista ilmailuhistoriaa. Yhdistyksen päätapahtumia ovat perinteiset kesällä järjestettävä Mosquito Meeting ja talvinen Urban Blitz.

Erilaisista retkistä mainittakoon yhteiset matkat lentonäytöksiin, lokakuussa 2001 järjestetty "Blenheim-retki" Keski-Suomen ilmailumuseoon Tikkakoskelle. Retkellä oli mukana toistakymmentä jäsentä ja neljä lentäjäveteraania (Kauko Aho, Eino Estama, Tapani Lampimäki seuralaisineen sekä Lauri Väisänen). Osallistuimme myös säännöllisesti Suomen Ilmailumuseossa Vantaalla järjestettäviin Ilmailuharrastepäivät-tapahtumiin. Esimerkiksi vuonna 2001 virtuaalihävittäjän ohjaimiin tarttuivat mm. hävittäjä-ässät Kyösti Karhila ja Hemmo Leino. Yhdistys ottaa osaa myös Ilmailumuseon Lastenpäiviin. 19.5.2002 museossa rikottiin museon historian yhden päivän kävijäennätys.

Simulaattorilentäminen sekä vanhoilla että nykyaikaisilla lentokoneilla ja aikakauden tapahtumat ovat erittäin kiehtova ja monipuolinen aihe ja monet jäsenet ovatkin mukana tutkimassa niiden historiaa. Yhdistys pyrkii osaltaan säilömään suomalaista sotilasilmailuhistoriaa, ja tämän toiminnan tuloksia voi lukea Virtuaalilentäjien sotahistoriaa-sivuilta. Yhdistyksellä on myös laaja sotilasilmailuhistoriaan keskittyvä historiaprojekti.

Pyrimme myös tuomaan veteraanilentäjiä yhteen nuorempien simulaattoriharrastajien kanssa yhteisten tapaamisten ja muiden tapahtumien merkeissä, sekä muutoinkin järjestämään yhteisiä ilmailuaktiviteetteja. Tässä joukossa ei tarvitse hävetä kiinnostustaan ilmailuun, vaan itsensä voi kokea täysin normaaliksi!

Yhdistyksellä on omaa internetissä tapahtuvaa artikkelien julkaisutoimintaa, joiden lisäksi julkaisemme myös valokuvareportaaseja ilmailunaäytöksistä, retkiltä ja niin edelleen. Olemme järjestäneet myös esitelmiä, kuten Brewster BW-372:n tarinaa valottanut Brewsterin tarina -kiertue, sekä teimme kansainväliseen Kaleva-seminaariin tehty Tapaus Kaleva -videon. Google Earth -ohjelmalle tehty Sotakentät-projekti puolestaan listaa niin suomalaisten, saksalaisten, ruotsalaisten ja neuvostoliittolaisten käyttämät lentokentät sota-ajalta.

Simulaattoriharrastajille yhdistys tarjoaa omat selaimella toimivat keskustelufoorumit. Ohjeet uutisryhmien käytöstä löytyvät keskusteluryhmät-ohjesivuilta. Lisäksi palveluihin kuuluu ääniradiopalvelimien ja IL-2: Forgotten Battles -moninpelipalvelimien ylläpito. Lisätietoja ohjeet-sivulla.

Erilaisia projekteja on kehitteillä jatkuvasti. Yhdistyksen nettisivuja kehitetään hiljalleen ja jäsenille yritetään tarjota apuja, neuvoja ja resursseja. Toiminta kuitenkin pohjautuu paljolti yhteisön omaan aktiviteettiin, jonka kautta harrastus etenee ja kehittyy.


Jäseneksi hakeminen

Virtuaalilentäjät ry:n jäsenen lentämä simulaattori ei ole tärkeä eikä lentolupakirjaakaan vaadita. Tärkeää on yleensä online-lentäminen ja ennen kaikkea kiinnostus ilmailuharrastukseen.

Jäsenhakemus tehdään jäsenhakulomakkeella. Hakemuksesta tulee käydä selville nimi, yhteystiedot (osoite, puhelin, sähköpostiosoite), syntymäaika, mitä online-simulaattoreja lentää aktiivisesti, kutsumanimi/nimet simulaattoreissa ja mahdollinen laivue, sekä kernaasti vapaamuotoinen kuvaus itsestään ja simulaattoriharrastuksestaan.

Osoitteenmuutokset, sähköpostin muutokset ynnä muut asiat voit tiedottaa sähköpostitse yhdistyksen sihteerille. Yleisluontoiset tiedustelut kannattaa tehdä ennen kaikkea keskusteluryhmissämme.

Jäsenmaksu

Yhdistyksen jäsenmaksu on 30 euroa. Jäsenmaksu maksetaan kalenterivuosittain etukäteen. Mosquito Meetingin jälkeen (kesä-heinäkuun vaihde) liittyvät uudet jäsenet maksavat suoraan seuraavan kalenterivuoden maksun.

Jäsenmaksu suoritetaan maksamalla summa yhdistyksen pankkitilille:
Ålandsbanken
BIC: AABAFI22
IBAN: FI66 6601 0001 0551 02

Muista mainita tiedot-osiossa "Jäsenmaksu vuodelle xxxx", nimesi, jäsennumerosi ja simulaattorihandlesi.


Jäseneduista

Yhdistyksen jäsenillä on pääsy myös vain jäsenille tarkoitetuille jäsensivuille. Jäsensivuilla voi selata yhdistyksen jäsenluetteloa, pöytäkirjoja ja muita tietoja. Lisäksi jäsensivuille rakennetaan erityisiä tietopalveluja.

Yhdistyksen jäsenillä on pääsy dokumenttipalvelimelle, joka on osa Virtuaalilentäjät ry:n dokumenttiprojektia. Projektin tarkoituksena on kerätä, digitoida ja julkistaa ensisijaisesti (sotilas)ilmailuun liittyviä teknisiä ja historiallisia dokumentteja yhteistyössä suomalaisten museoiden tai muiden organisaatioiden kanssa. Dokumenttiprojektin tuottamat digitoidut aineistot, kuten lentokoneiden ja laitteiden ohjekirjat ja testiraportit, julkaistaan ensimmäisenä vain jäsenille tarkoitetulla dokumenttipalvelimella.

Pyrimme järjestämään mahdollisuuksien mukaan erilaisia pieniä jäsenetuja, kuten esimerkiksi alennuksia museoiden pääsymaksuista ja yhteishankituista harrastustoimintaan liittyvistä tuotteista. Jo suoritettuja yhteishankintoja ovat muun muassa erilaiset simulaattorien ja lentotarvikkeiden yhteisostot.

Jäsenet saavat myös alennuksen yhdistyksen järjestämien tapahtumien osallistumismaksuista, voivat hyödyntää yhdistyksen tarjoamia palveluja ja voivat myös esittää niihin liittyviä toiveita. Jäsenet voivat esimerkiksi pyytää kanavia laivueilleen yhdistyksen ylläpitämiltä puheradiopalvelimilta.

Jäsenmaksuilla pääsääntöisesti ylläpidetään ja kehitetään yhdistyksen palveluja, autetaan historiaprojektien edistymistä ja tarjotaan veteraaneille tilaisuuksien/haastattelujen yhteydessä ateriat. Maksut menevät täysimittaisesti yhdistyksen toimintaan eikä niistä makseta kokouspalkkioita, matkakuluja tai mitään muutakaan esimerkiksi hallituksen jäsenille.

Muita jäsenetuja:

Jäsenetu - Hobby-Kustannus Oy:n kirja-ale

Virtuaalilentäjät ry:n jäsenet saavat 10 % alennuksen kaikista kirjatilauksista. Hobby-Kustannuksen varastossa on tälläkin hetkellä noin tuhatkunta kirjaa ja periaatteessa heidän kauttaan voi tilata liki minkä tahansa kustantajan minkä tahansa kirjan - myös kaikki suomenkieliset mukaan lukien!

Lisätietoja, kirjalistat yms: www.pienoismalli.com

Viimeksi muokattu: 2024-12-09 11:24