» Feedback
History project
Read the description of our history project
  virtualpilots.fi
Suomeksi 
 | Tuesday, 29.04.2025
 War History» Kirjaudu sisään 

Home | War History | WW2History-HurricaneOliKelpoKone.html
  
Hawker Hurricane Oli Kelpo Kone Rynnäkössä

Oheinen artikkeli ilmestynyt alkujaan Etelä-Saimaan Sanomat -lehdessä. Teksti julkaistu Virtuaalilentäjät ry:n sivuilla kirjoittaja Ilpo Leskisen luvalla.
Hawker Hurricane oli kelpo kone rynnäkössä

Toivo Kylliäinen lensi Hawker Hurricane -hävittäjäkoneella jatkosodan aikana Karjalankannaksen yllä.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Sodanaikainen Hawker Hurricane -hävittäjä oli hyvä maataistelukoneena. Koneessa oli runsaasti tulivoimaa, mutta se soveltui kömpelyytensä takia huonosti ilmataisteluun. Näin luonnehtivat suomalaisen ilmailuhistorian tuntijat englantilaista Hawker Hurricanea.

Suomen ainoa jäljellä oleva Hawker Hurricane on saatu täksi kesäksi näytteille Kaakkois-Suomen ilmailumuseoon Lappeenrantaan.

Kone on saatu lainaksi Keski-Suomen ilmailumuseosta Tikkakoskelta. Kone oli viime vuonna näytteillä Helsingissä Suomen ilmailumuseossa.

KESKI-SUOMEN ilmailumuseon johtaja Kai Mecklin kertoo Hawker Hurricanen olevan harvinaisuus. Suomessa on hyvin vähän jäljellä sodanaikaisia koneita.

- Suurin osa sodanaikaisista hävittäjistä jouduttiin sulattamaan, koska niissä oli arvokasta alumiinia. Arvometallia tarvittiin muun muassa sotakorvaustoimituksissa.

SUOMEEN hankittiin Englannista talvisodan aikana kaksitoista Hawker Hurricanea, joista kymmenen saatiin ehjänä perille.

Varaosien puute haittasi hävittäjien käyttöä, ja ne toimivat Mecklinin mukaan lähinnä hätävarakoneina. Yksi kone saatiin sotasaaliiksi helmikuussa 1942.

Britit käyttivät Hawker Hurricane -hävittäjiä maataistelukoneina. Myös Suomessa niitä käytettiin enimmäkseen samassa tarkoituksessa. Koneet oli sijoitettu Malmille, ja ne vastasivat osaltaan Helsingin ilmapuolustuksesta.

TAIPALSAARELAINEN lentäjäveteraani Toivo Kylliäinen on lentänyt Hawker Hurricanella jatkosodan aikana. Hän teki koneella mm. tutustumislennon Karjalankannaksen yllä.

Lähtöpaikkana oli Sakkolan Kiviniemessä sijainnut Kilpasillan kenttä. Kylliäiselle tulivat tutuiksi myös Heinjoen, Suulajärven ja Römpötin kentät.

- Eihän se konetta kummempi ollut. Hyvä kyyditettävä. Tulivoimaa oli ainakin runsaasti, koska hävittäjässä oli kahdeksan konekivääriä.

Kylliäinen oli ajamassa Fiat-konetta 1. kesäkuuta 1943, kun se ammuttiin alas Lempaalanjärven pohjoispuolella. Hän pelastautui laskuvarjolla.

ILMAILUMUSEO on avoinna kolmatta kesää. Kaakkois-Suomen ilmailumuseoyhdistyksen toiminnanjohtaja Pertti J. Halinen kertoo, että viime vuonna kävijöitä oli 1 500.

Tänä vuonna Halinen uskoo kävijöitä olevan enemmän, pelkästään Hurricanen takia.

Ilmailumuseon perusnäyttelyssä ovat esillä MiG-21BIS- ja Saab 35S Draken -suihkuhävittäjät sekä Saab 91D Safir -koulukone.

Lisäksi näytteillä on lentomoottoreita ja -varusteita sekä maastosta ja Saimaasta löytyneitä sodanaikaisten koneiden jäännöksiä.

Ilmailumuseo aikoo tulevina vuosina laajentua. Karjalan ilmailumuseosäätiö suunnittelee suuren näyttelyhallin rakentamista. Halliin mahtuu kymmenen konetta.


Saatesanat

Oheinen artikkeli ilmestynyt alkujaan Etelä-Saimaan Sanomat -lehdessä 11.5.2005.

Artikkelin kirjoittanut Ilpo Leskinen.
Julkaistu Virtuaalilentäjät ry:n sivuilla kirjoittajan luvalla.

Copyright Ilpo Leskinen 2005.

 

  

Last modified: 2005-05-15 22:14