|
Torsten Sannamo ja sotavangin tapaus
Torsten Sannamo palveli sota-aikana PommitusLentoLaivue 42:ssa kk-ampuja/radiosähköttäjänä.
Voit lukea myös Sannamon vuonna 2002 pitämän esityksen mm. FuG-radioista.
Sannamo pyytää alussa anteeksi käsiensä tärinää ja kertoo syyn...
Tullut siitä, että esimerkiksi valokuvauslennolla, kun lähdettiin hävittäjää pakoon, niin tultiin seittämästä tuhannesta jonnekin tonne kolmeen tuhanteen, jossa ohjaaja alkoi sitten vetää niin, että kone oikenis tuhannessa metrissä. Ja siinä oli G-paine niin kova, että mulla tuli korvasta ja nenästä verta. Sillon meillä ei ollut mitään vöitä tässä suojana, että pallea ois tullut... housuihin ja muutenkin.
Niin mä olen Torsti Sannamo. Entinen sukunimeni oli Skyt, mikä tarkoittaa ampuja. Kun menin psykoon Helsinkiin -42, niin siellä majuri sanoi heti, että teidän ei oikeastaan tarvitse mennä tän kokeen läpi ollenkaan, sillä teidän nimi on Skyt ja te ootte ampuja, te kelpaatte tänne. Mutta mua paljon auttoi se, että mä olin ollut aikaisemmin partiossa tekemisissä paljonkin, partion apujohtajanakin. Ja sen johdosta minut hyväksyttiin ja kysyttiin, että kummalle linjalle haluatte - ohjaaks vai kk-ampuja/radiosähköttäjäksi.
Sanoin tai kysyin, että "miltä pääsee nopeammin linjoille?" Niin ilmoitettiin, että kk-radiosähköttäjä kestää puoli vuotta ja ohjaajakurssi vuoden. No, minä valitsin sitten ampujankurssin, mutta se siitä.
Nyt mä kerron semmoisen tositarinan teille, joka on ilmeisesti uusi monelle, varsinkin teillekkin vanhat veteraanit, jotka täällä istutte.
Se alkoi toukokuun 23. päivä vuonna -43, kun laivueemme sai käskyn lähteä neljällä koneella pommittamaan Maaselän pohjoispuolella olevaa vihollisten toimintakeskusta. Siellä oli koulutuskeskus, varasto, monta juttua ja kuulemma paljon it:tä.
(Toim. huom: neljä BL-konetta lähti Värtsilästä kello 20.10 luutn. Kankaan johdolla pommittamaan Sumerin asemaa Maaselän pohjoispuolella. Muodostelman toisia koneita ohjasivat ylik. Immonen sekä kersantit Kalamo ja Leppä. Lähde: Kohtalokkaat lennot.)
Me läksimme tälle reissulle kello 20.00. Olin yhdessä koneessa siis mukana. Siinä oli Akke tähystäjänä, Kalervo eli kaaleppi ohjaajana. Me nousimme tuhanteensataan metriin ja siitä läksimme. Mutta ei suoraan kohteeseen, vaan kiersimme tänne oikealle ja sitten kuuden minuutin kuluttua kun oli kohde saavutettavissa, niin otimme 180 asteen kulman ja ajoimme suoraan siihen kohdalle. Se oli sen vuoksi, että oltais hämätty vihollisia, niiden it:tä.
Siinä onnistuttiin sen verran, että me ehdittiin jo pudottaa pommit, kun kk ja kevyt it alkoi napsuttaa sieltä. Mä olin tornissa ja ammuin konekiväärillä kk-pesiä. Huomasin, että oikealla olevalla vähän taaempana osui koneeseen it-panos. Kone alkoi laskeutua, tai mennä kyljelleen, ja liukua siitä pitkin metsänreunaa. Oikeastaan enempää en ehtinyt nähdä sen takia, että me oltiin sovittu, että pommituksen jälkeen omat koneet vetää heti pintaan, jolloin it:n on vaikeampi ampua. Sieltä on myös helpompi katsella onko hävittäjiä ilmassa.
Me emme sitten osanneet sanoa takaisin tullessa, että mitä koneille oli käynyt. Ei omaisille voinut lähettää mitään muuta ilmoitusta, kuin että he ovat pudonneet vihollisen puolelle ja ei ole saatu selvää. Ei edes tiedustelukone, joka seuraavana päivänä kävi katsomassa paikkaa, nähnyt Blenheimin jälkiä.
Kohtalokkaat lennot, tapaus 242:
BL-150, Lentolaivue 42
23.5. 1943 klo 21 joutui it-tulessa vaurioitunut BL-150 laskeutumaan vihollisen puolelle Itä-Karjalassa Maaselän suunnalla. Ohjaaja ja tähystäjä katosivat, kk-ampuja joutui sotavankeuteen.
Ohjaaja, kers. Kalamo, Yrjö.
Tähystäjä, vänr. Valio, Matti.
Kk-ampuja, ylik. Taivainen, Väinö.
Oli kulunut viisi kuukautta niin linjojen läpi tuli mies, joka siellä ryömiessään huusi suomalaisille, jotka olivat vartiossa, että älkää ampuko täältä tulee suomalainen lentäjä. Hän oli sen kolme kertaa lausunut. Hänet otettiin vangiksi tai kiinni, ja vietiin korsuun ja kertoi sitten oman tarinansa.
"Kovassa it tulessa koneemme sai osuman noin kello 21.00. Teimme pakkolaskun suolle vihollisen puolelle. Minä olin Yrjön ohjaamassa koneessa Matin ollessa tähystäjänä. Selvisimme koneesta vahingoittumatta ja lähdimme yhdessä yrittämään omalle puolelle.
Vanjat olivat kohta kintereillämme ja siinä hötäkässä jouduimme erilleen. En tiedä Yrjön ja Matin kohtalosta mitään, mutta minä näin parhaaksi antautua. Sillä eihän pelkällä pistoolilla olisi pystynyt pitkää vastarintaa tekemään piirittävälle viholliselle.
Muutaman päivä helvetillisen kuulustelun jälkeen minut vietiin Shinajan sotavankileirille, jossa oli ainakin toistasataa suomalaista. Minua pidettiin suurimman osan ajasta niin eristettynä, etten juuri päässyt yhteyteen toisten vankien kanssa. Lentäjätovereita en silloin nähnyt. Minun vaihtoehtoni tuntuivat silloin vähäisiltä. Jokainen kai yrittää säilyttää henkiriepunsa mahdollisimman kauan, olkoon tilanne millainen tahansa. Minut olisi viety kauaksi Uralin seutuville suureen vankileiriin, jossa on vaikka minkä maalaisia vankeja, ja puheiden mukaan sietämättömät olot.
Sain tietää, että täällä voisi kuitenkin myydä itsensä. Eli päästä vakoilukouluun. Pidin sitä mahdollisena pelastajanani. Ilmoittauduin ja pääsin vakoilukouluun, ja sen koulutuksen merkeissä päästä tulemaan takaisin Suomen puolelle. Osasin näytellä vilpitöntä kääntymistä ja siksi minulle annettiin tärkeä tehtävä rintamalinjojen tutkimiseen. Tahdon nyt, että minut viedään korkeiden upseerien puheille. Tulen kaikki tietoni heille paljastamaan, muusta en pidä nyt enää mitään väliä. Kunhan vain kerrankin vielä näkisin vaimoni ja lapseni."
Nyt on syntynyt kahta mieltä tästä, näissä asioissa, kun on tullut esille, että hän tuli niin kuin desanttina takaisin Suomeen. Ja minä olen kanssa miettinyt tätä asiaa oikeastaan kahdenkin asian takia.
Sodan jälkeen työpaikassani oli työtoverina hävittäjälentäjä Ahti, joka lenteli Brewstereillä Mensuvaaran kentältä. Hänet ammuttiin ales, kun alkoi tämä kesäsota. Kaverit katseli, kun hänen koneensa putosi metsään ja syttyi tuleen, mutta eivät nähneet sitä, että hän viime hetkessä kerkesi hyppäämään.
Hänen varjonsa aukesi 50 metriä ennen maata ja se heilutus, tai se nykäsy, joka siinä on auttoi niin, että hän ei pudonnut suoraan petäjään, joka oli siinä johonka hän varjon kanssa tipahti.
Lentäjät olivat kai sen verran tärkeitä ihmisiä vihollisillekin etteivät he ampuneet häntä sinne puuhun, vaan ottivat ales. Mutta hänen vasen kätensä oli saanut melkoisia vaurioita niin, että hän vielä siviilissäkin oli melko rampana kätensä suhteen. Hän joutui olemaan puolitoista vuotta vankileirillä ennen kuin sitten karanteenin kautta päätyi Hangosta vuonna 45, lokakuussa Suomeen.
Siinä välillä tapahtui sellainen huumorinen juttu, kun miehiä jotka olivat pudonneet linjoille siunattiin jo kotimultaan. Niin kävi Ahdillekkin, että hänet jo siunattiin täällä Suomessa. Hänen silloinen morsiamensa (Ahti mennyt jo uusiin naimisiin) oli kirjoittanut hänelle semmoisen kauniin muistolauseen ja Ahti sanoi, että hän kun on naimisissa.. Ja vaimo tuli hyvin kiukkuseksi, niin hän (tyttö) otti lompakosta muistolauseen, että mitäs tämä nyt sitten, tämä kaunis sävellysjuttu on, eikös se enää stemmaa?
Niin sitä mietin, että kun oli kaks erilaista miestä. Toinen lähtenyt, tai näki että hän voi palata desanttina takaisin Suomeen ja ilmoittautua ja päästä sitten pälkähästä. Mutta kun hän oli tehnyt viholliselle valan, niin se valan rikkominen on yhtäkuin kuolema.
Sen vuoksi hänet lähetettiin perheineen Ruotsiin. Siellä hän eli jonkun aikaa, mutta kävi myös Etelä-Amerikassa ja oli siellä jonkun neljä-viisi vuotta. Ainakin kertoman mukaan, itse en ole häntä tavannut sen jälkeen kun läksimme sille reissulle.
Mutta olen miettinyt sitä, että harkitsemmeko aina oikein mitä me teemme. Hän koko ikänsä joutui elämään eräänlaisen pakkopaidan alla, pelossa. Kun taas Ahti, joka oli puolitoista vuotta vankileirillä, hän sanoi että hänellä oli aikaa siellä ajatella elämää syvempiä kysymyksiä. Hän oli semmonen filosofi oikeestaan.
Nää oli kaksi erilaista ihmistä. Toinen oli tempperamenttinen ja toinen oli filosofi. Tempperamenttinen teki nopeita päätöksiä ja niin Väinökin teki niitä. Tulos oli se mikä se oli.
En tiedä minkälaisen kannan te ottaisitte, jos teidän täytyisi sanoa, että kumpi näistä ihmisistä teki oikein, tai enempi teki oikein. Sekö, joka jaksoi olla ja palata? Vai sekö, joka tempperamenttinsa mukaan halusi päästä nopeesti johonkin tulokseen ja näkisi tän tuloksen.
Kiitoksia.
Sannamon kirjasta:
Kun mä olen Helsingistä kotosin, ni mulle on lapsuudesta jäänyt slangi niin mieleen. Pidin kerran Äänislinnassa joulujuhlassa tämmösen leikillisen puheen slangillisella kirjotetun:
"Mä ruveen nyt dunskaa brevua sulle kun mutsi ei flippaa mua flutaa kundien kanssa studaa ja mun fragat menee söhliks" niin ne luuli, että hurri sielä puhuu ja eivät taputtaneet olenkan. Niin mä olen kirjoittamassa kirjaa "Stadin kundi flygaajana krigussa". Krigu on sota ja stadin kundi on stadin kundi.
Kauko Aho - ajatuksia koulutuskaudesta ja Lapin sodasta
Kauko Aho palveli sota-aikana PommitusLentoLaivue 42:ssa Blenheim-pommikoneen ohjaajana.
dHyvät virtuaalilentäjät. Nyt näinä aikoina meillä on yhtä kylmä kuin oli talvisodan aikaan.
Se oli kahdeksas päivä helmikuuta 1940, jolloin lensin ensimmäisen
lentoni Suomen Ilmavoimissa. Olin astunut Ilmasotakoulun kirjoihin
kk-ampuja- ja radiosähköttäjäkurssi kahdelle. Siis sotilaskurssille.
Samaan aikaan, samana päivänä alkoi Sotaohjaajakurssi kakkonen. Silloin
psyko oli Kauhavalla ja olin tullut sinne siksi, koska minut oli
torjuttu nuoren iän takia Keuruulla kotipaikkakuntani keräilypisteessä,
josta lähetettiin miehiä Taipaleenjoelle, Kannakselle, sotimaan. Ajoin
sitten suoraan junalla Keuruulta Kauhavalle, koulupaikkakunnalleni
psykoon. Läpäisin psykon mutta minulle sanottiin, että Ohjaajakurssi 2
alkoi juuri samana päivänä ja se on täynnä, sinne ei oteta enää yhtään
miestä. Mutta kk-ampujakurssille otetaan. Minä olin valmis kuin lukkari
sotaan.
Menin sinne ja näin alkoi elämäni Ilmavoimissa. Ensimmäinen
lentotehtäväni oli ammunta kk-kameralla Tuisku-lentokoneesta, Tuisku
numero 153. Ohjaajana oli alikersantti Jutila. Minulla oli vähän
heikonlaiset varusteet, oli vaan villalapaset kädessä eikä päällä ollut
myöskään kunnon turkkia. Ilmavirta meni joka paikasta vapaasti läpi.
Siinä kameraa käsittelin ja yritin ottaa valokuvia kohteista, ladoista,
niin oikea käsi jäätyi täysin lasimaisen jään näköiseksi. Sitten kädet
mätivät, märkänivät ja oikean käden sormiin kehittyi mätää, jota valui.
Voi tietysti ajatella että tämä oli aika mieletön yrityskin, ryhtyä
tekemään tällaista kovalla pakkasella, mutta silloin oli sota ja
kokemuksia vähän. Tämän johdosta kuitenkin tiedettiin, että yli
kahdenkymmenen asteen pakkasessa ei lennetä laisinkaan. Niitä pakkasia
olikin sitten talvisodan aikaan aika paljon.
Tässä on erikoista on, että en lentänyt enää tällä Tuiskulla, taikka
ollut mukana kyydissä, yhtään kertaa. Mutta viimeisen lentoni sodassa,
siis syksyllä -44 25. päivä kymmenettä, viimeisen lentoni Suomen
armeijassa lensin Paltamosta Pudasjärvelle ja silloin sattui koneekseni
Tuisku-153, siis sama kone. Ilmeisesti kaikki muut koneet, taikka osa
koneista, oli siirretty laivueisiin ja tämä oli nyt Laivue 42:n kone.
Näin minä aloitin ja lopetin lentämisen, lentäjän uran, juuri tämän
koneen mukana.
Tässä en kerron omista kokemuksistani lähes kuudenkymmenen vuoden
takaa. Kaikki asiat eivät tule enää tietenkään kerrotuksi ihan tarkkaan
oikealla tavalla, mutta sitä varten olen yrittänyt panna näitä asioita
paperille.
Mehän kävimme sotaa suuren ja mahtavan Neuvostoliiton ylivoimaisia
joukkoja vastaan. Kun nyt puhun tapahtumista sodassa, jossa
auttajistamme tuli vihollisiamme ja todellisista vihollisista tuli
pakottajia sotaan auttajiamme vastaan, tuotti se meille hyvin paljon
sekaannusta siihen aikaan. Tämä on olennainen asia, joka on vieläkin
mielessä.
Tuoreessa muistissani on vielä eräs tapahtuma, lentopäiväkirjan mukaan
olin kuudestoista päivä kesäkuuta -44 Viipurinlahden yllä neljän
aikoihin iltapäivällä. Silloin näin ainakin kaksi Focke-Wulf
-hävittäjää. Ne olivat vic-parven seassa, erilaisina. Tähtimoottori oli
eräs tuntomerkki, mutta näkyi kyljessä rautaristiäkin. Samoin näimme
näitä samoja auttajiamme Talin, Ihantalan, Vuosalmen taisteluissa. Ja
nyt olimme ajamassa Lapissa näitä auttajiamme Jäämereen.
Tällaisesta historiasta on ollut seurauksena se, että minulla on ollut
nykypäivään saakka jatkuvasti asevelisuhteita. On tehty muuan muassa
vierailuita molemmin puolin merkkipäivinä. Nämä suhteet alkoivat niin
myöhään kuin pari-kolme vuotta sitten, kun Stuka- ja Focke-Wulf
-pilotti Franz-Josef Schoppe vieraili maassamme 1999. Hänet kutsuttiin
silloin myöskin Pilvenveikkojen jäseneksi. Tämä samainen Schoppe oli
nimenomaan meillä Karjalan Kannakselta toimivilta lentokentiltä
puolustamassa maatamme. Hän kertoi myöskin, että hän on saanut Ilmari
Juutilaisen kirjan ja lukenut tämän kirjan,'Double Fighter Knight',
innolla moneen kertaan. Hän kertoi meille omista kokemuksistaan Stukan
ja hävittäjäpommittaja Focke-Wulfin pilottina toisen maailmansodan
aikana Suomessa. Hän halusi myöskin tulla Utissa pidettyyn
Kotka-muistomerkin vihkimistilaisuudessaan, mutta oli silloin estynyt
siitä.
Hän kirjoitti sen sijaan kirjeen, tervehdyksen tähän tilaisuuteen, minä luen sitä vähän matkaa:
"Se, joka kerran on kerran kuulunut Saksan tai Suomen Ilmavoimien
aseveljiin, kuului hän lentävään henkilökuntaan tai
kenttähenkilökuntaan, jotka työllään ja ahkeruudellaan loivat
edellytykset taisteluyksiköiden panokselle ja taistelukyvylle, tietää
että aselajille ominainen henki yhdisti ja molemminpuolisesti velvoitti
koko aselajia. Tekniikan edistysaskeleet vaativat yksilöiltä ja
osastoilta oivalluksia ja taktista sopeutumista. Hyökkäysten tekeminen
yksin tai ryhmässä, päivällä tai yöllä, maa- tai merimaaliin vaati
usein täysin erilaisten uusien toimintatapojen kehittämistä ja
oppimista. Lennolla olevien tovereiden toimintatapojen tietäminen jo
ennakolta lisäsi myös kriittisissä tilanteissa varmuuden ja
yhteiskuuluvaisuuden tunnetta.
Aselajille oli ominaista yhteenkuuluvaisuuden tunne. Toisinaan
toisiinsa luottaminen myös silloin kun vaadittiin suurta panosta, jopa
elämää, oli perusta yksityiselle suorituskyvylle ja tämän aselajin
käyttäytymiselle. Voiman ja taistelutahdon juuret ovat monille
lähtöisin isänmaallisista tunnoista. Kaatuneille, kaivatuille
lentäjätovereille joille nyt pystytetään muistomerkki, olen aseveljenä
aina kiitollisuudenvelassa."
Tässä kohden haluaisin vielä kerran esittää saman ajatuksen, jonka hän
esityksessään käydessään täällä Suomessa esitti Pilvenveikkojen
kokouksessa:
"Niinpä tekin, kun olette tehneet kaiken mitä teidän tulee tehdä,
sanokaa: ,e olemme arvottomia palvelijoita, me olemme tehneet vain sen
minkä olimme velvolliset tekemään."
Lopuksi hän toivottaa saksalaiseen tapaan 'Hals und Beinbruch und eine gute Zeit'.
Tämän jälkeen hän on käynyt Suomessa ainakin kerran, mutta olemme
käyneet jatkuvaa kirjeenvaihtoa, vähintään joulutervehdykset hän on
lähettänyt.
Tämä oli tavallaan alkupuhe Lapin sodasta, josta olen luvannut
jotakin kertoa. Yhteydet Saksaan liittyvät olennaisesti juuri tähän
aikaan. Varsinaisen Venäjän-sodan loppuvaiheessa laivueemme,
Pommituslentolaivue 42, oli Naarajärvellä, Pieksämäen läheisyydessä.
Sodasta hengissä selviydyttyämme odottelimme jo kotiuttamista, etenkin
syyskuun seitsemännen päivän juhlat, Ilmavoimien vainajien päivän
juhlat, ovat jääneet mieleeni. Vielä kolmekymmentäkaksi vuotta
myöhemmin löysin asuinparakkimme ovesta ulkopuolelta päin ammuttujen
luotien reikiä, noiden juhlien jäljiltä. Siellä siis ammuskeltiin
myöskin.
Pelailimme myöskin jalkapalloa, harrastimme maastojuoksua, ammuskelimme
kovilla, kuvioita pistoolilla jota sodassa ei ollut tarvinnut käyttää,
eihän me juuri ammuttu. Uutiset muuttuivat pian kovin uhkaaviksi.
Kuultiin Suursaaren kahakasta, vihollisen vaatimuksista että
meikäläisten piti ajaa entiset aseveljemme pois Lapista ja niin
edelleen.
Niin kävi, että lokakuun toisena päivänä kello viistoista, viistoista
kymmenen, olivat jälleen pommit alla, mutta käännettynä kohti
pohjoista. Siis Naarajärvellä oltiin. Tähystäjäni oli Aarne Ellilä ja
ampujana Ylermi Rauhamaa. Jo lähtiessä sanottiin, että tulemme
laskeutumaan jollekin pohjoisemmalle kentälle, koska polttoaine ei
riitä takaisin Naarajärvelle. Näin jälkeenpäin muistellessa tuntui
kuitenkin kummalliselta, että emme ottaneet uuteen asemapaikkaan mukaan
mitään ylimääräisiä varusteita.
Tiedot laskeutumispaikasta luvattiin antaa radion välityksellä. Maalina
olivat saksalaiset kolonnat jossakin Ranuan ja Rovaniemen välillä.
Laajat suomaisemat olivat yksitoikkoisia eikä kolonnoista näkynyt
jälkeäkään. Tosin emme olleet kovin innokkaita etsimäänkään maaleja.
Yllättäen alkoi kuitenkin kuulua rätinää, kuin kevyen kk:n ammuntaa.
Rätinäähän ei kuule elleivät luodit kulje läheltä tai tee reikiä
koneeseen. Otimme lisää korkeutta koska olin oppinut ettei kevyt it
yllä tuhatta metriä ylemmäs. Rätinä loppui, pudotimme pommit, kaiketi
johonkin suolle ja käännyimme etelään.
Aloimme kuunnella minne meitä ohjataan, aluksi taisi kuulua
selväkielisenä jotakin Onttolasta, päättelimme että se oli meille liian
kaukana. Sitten radisti oli saanut sähkötyksena tiedon että meidän
pitäisi mennä Paltamon kentälle. Lokakuinen ilta alkoi kuitenkin
hämärtyä, joten päätin laskeutua alkuperäisestä käskystä huolimatta
Vaalan kentälle, Oulujärven länsipäähän. Saavuimme juuri silloin
Oulujärven rantaan jossa Vaalan kenttä sijaitsi. Kohta peräämme tuli
toinenkin BL, kone oli oman laivueen, kolmoslentueen BL:iä. Ohjaajana
oli kurssitoverini, luutnantti Ville Niskanen, tamperelainen hyvä
ystävä.
Kenttä oli täysin miehittämätön ja ilta pimeni. Koneet jäivät kentälle
ja läksimme etsimään majapaikkaa. En enää muista järjestimmekö
jonkinlaista vartiointia, epäilen että emme jättäneet, koneita ei
vartioitu laisinkaan. Vähän matkaa käveltyämme pimeätä tietä häämötti
pimeä talo tien vieressä. Pääsimme sisään ja meille annettiin pieni
huone, jonne joku toi pienen karbidituikun. Liekki kyllä näkyi mutta ei
valaissut yhtään. Lisäksi karbidiliekki haisi voimakkaasti
tyypillisellä hajullaan. Huone oli lämmittämätön mutta se ei estänyt
unentuloa. Taisivatpa meidät huomata myös tuohon aikaan sangen yleiset
luteet tullen meitä viihdyttämään.
Aamulla koko joukkoa nukutti sangen sikeästi, koska lentopäiväkirjan
mukaan starttasimme kohti läheistä Paltamon kenttää, siis järven
toiseen päähän vasta kello kymmentä vaille kaksi. Siellä majoituimme
pieniin telttoihin ja vettä alkoi sataa. Luultavasti sama it, joka
tulitti meitä Ranuan seudulla, ampui tuleen BL-198:n jonka tähystäjänä
oli vakinainen oma tähystäjäni, vänrikki Martti Ylikoski. Koko koneen
miehistö jätti koneen laskuvarjon avulla. Hypyt onnistuivat mutta
Ylikoski ja kk-ampuja kersantti Poutiainen joutuivat saksalaisten
vangiksi. Poutiainen oli ollut kanssani monessa mukana.
Ylikoski ja Poutiainen kävelivät, huomatkaa he kävelivät, saksalaisten
mukana Pohjois-Norjaan, edelleen sieltä Osloon, sieltä laivalla
Itämeren etelärantaan ja loppujen lopuksi Itävaltaan saakka. Koko
matkan kävellen. Tapasin monenlaisia kokeneen Ylikosken vasta kymmenen
vuotta myöhemmin. Koneen ohjaajana toimi silloin kapteeni Martti Salo,
joka onnistui kävelemään omalle puolelle, Saloa en ole tavannut.
Parin yön jälkeen päätin viedä koneeni huoltoon Luonetjärvelle. Sää oli
huono ja lento todellista matalalentoa. Toinen sotalento Lapin sodassa
alkoi Paltamon kentältä, lokakuun 18. päivänä. Tähystäjäni ja kk-ampuja
olivat aivan kokemattomia, ensimmäisellä tai toisella sotalennollaan.
Kohteenamme olivat Kittilän-Muonion tiellä perääntyvät
saksalaiskolonnat. Silloin paloi Rovaniemi. Lensimme kohti Kittilää ja
Muoniota aivan palavan Rovaniemen länsipuolelta. Lähellä Muonion
kirkonkylää pudotimme pommit ja saimme kiivasta ilmantorjuntaa ihan
kohti, jonka takia vedin matalalla olevaan pilveen. Sinne suhahteli
kuuloetäisyydelle 20mm valojuovia aikansa. Sitten aloitin pyrkimisen
maanäkyvyyteen. Se olikin seikkailu matalassa säässä ja tunturien
seassa. Talot paloivat tienvarsikylissä, eräästä pihasta alkoi yhtäkkia
tulla keskiraskasta it-tulta. Vedin taasen koneen pilveen mutta
tarkanlainen tulitus jatkui. Saksalaiset ampuivat pilveenkin. Heillä
kai oli jo siihen aikaan tutkiakin käytössää.
Kun pilvet olivat matalalla, oli myös pilvestä palaaminen Lapissa
vaikeaa. Liuku saattoi päättyä päin tunturia. Parin-kolmen kohti mäkeä
tehdyn yrityksen jälkeen sain hallitun maanäkyvyyden ja suuntasin
koneen lounaaseen päästäkseni Tornionjoen tuntumaan. Ilmatorjuntaa tai
muutakaan asevelikosketusta ei enää ollut. Laskettelimme rauhassa
pitkin Tornionjokivartta kohti merta ja Kemiä. Ruotsin puolelta ei
kohdistunut mitään vihamielisiä toimia. Liikennettä siellä näkyi kyllä
runsaasti.
Lennot ylittivät usein koneiden toimintasäteet, jouduimme laskeutumaan
varakentille polttoaineen täydennystä varten. Silloin
polttoainetäydennystä luvattiin Kemin kentällä. Kemin kentälle lasku
oli myös pieni seikkailu. Kenttä oli valloitettu aivan hiljattain ja
kiitoradalla oli räjähdyskuoppia aika taajasti. Onneksi sieltä löytyi
tasainenkin kohta mutta bensiiniä ei ollut, ei ketään paikallista omaa
miehistöä. Olimme siis ensimmäisiä jotka silloin tulivat valloituksen
jälkeen Kemin lentokentälle. Mutta bensiinimittari näytti tyhjää,
taikka ei näkynyt mitään, viisari ei heilunut.
Edessä tuntui olevan taas yö jossakin kentän lähistöllä, ehkäpä
koneessa. Se ei tuntunut kovin houkuttelevalta ja niin kehotin
kk-ampujaa tutkimaan polttoainetilannetta lukutikulla, semmoinen
sentään löytyi. Lukutikku kastui ja kun lentoaikaakin oli kulunut vain
kaksi tuntia viistoista minuuttia, ehdotin tarkkaa suunnistusta
Paltamoon. Vaikka Kemin kentälle oli laskeutunut useita laivueemme
koneita, toimittiin kuitenkin täysin itsenäisesti, ei siis keskusteltu
enempää. Mitään käskyä tai ohjetta ei saatu.
Ilta hämärtyi ja sää oli tosi matala. Lensimme ensin rantaviivaa pitkin
Ouluun, siitä Oulujoen vapaana virtaavien koskien yli Oulujärvelle,
edelleen lähes pilvilentoa Palsaniemen kentälle. Bensiini riitti jopa
rullaukseen. Joitakin sinne tuli muitakin. Joiltakin se loppui kesken,
olivat maassa.
Se oli viimeinen sotalentoni mutta pientä seikkailua oli vieläkin
siirtolennolla Palsaniemestä Pudasjärvelle, joka oli viimeinen lentoni
Ilmavoimissa. Tehtäväni oli lentää yhteyskoneella, Tuisku-153, takaisin
Pudasjärvelle. Konehan on eikä meillä ollut minkäänlaisia varusteita
avokoneella lentoa varten. Lehtikarttoja oli vain yksi joka luonnostaan
kuului tähystäjälle. Koska olin monta kertaa pettynyt eräiden
tähystäjien taitoihin ja hermoihin, suunnistin aina itse. Siksi piirsin
nytkin paperipalalle karkean kartan, jossa oli pääasiassa vain jokia ja
järviä. Kainuussa on kuitenkin laajat suot ja karttapiirrokseni ulottui
aivan paperin reunaan saakka, siis sinne saakka että paperi loppuu.
Lisäksi jouduin istumaan huonojen varusteitten takia avo-ohjaamossa
kumarassa, ettei pää olisi aivan paleltunut. Olin oikeastaan eksyksissä
kun tähystäjä näki hämärtyvässä sumussa, sumuisessa illassa, kentän
melkein allamme. Sinne pudotin Tuiskun jyrkässä sivuluisussa ja niin
olimme onnellisesti perillä. Eversti Lorenz otti meidät vastaan
pimeällä kentällä ja, huomatkaa, eräs poliitikko, Veikko Vennamo, ryömi
yöllä telttaamme. Näin saimme kuulla päivän poliittiset uutiset. Kun
olemme myöhemmin tavanneet tähystäjän kanssa, olen esitellyt luutnantti
Sunilan ainoana tähystäjänäni, josta on ollut todella apua.
Pudasjärveltä tuotiinkin sitten jo kuorma-auton lavalla Ouluun,
edelleen junalla Naarajärvelle. Naarajärven, Luonetjärven ja Seinäjoen
esikuntien kautta lopuksi hevoskyydillä Soiniin ja siviiliin, siis
kotiseudulle.
Lapin sota oli monessa suhteessa vastenmielinen. Ensinnäkin se käytiin
entisen vihollisen pakottamana aikaisemmin meitä ratkaisevasti
auttaneita aseveljiämme vastaan. Voimme hyvin ymmärtää sen
vastenmielisyyden, minkä vallitessa sitä sotaa käytiin. Vanhemmat
upseerit yrittivät itsenäisesti saada itsensä esikuntahommiin, kun taas
eräät sotaa vältelleet olivat innolla komentelemassa meitä lennolle.
Pidän kuitenkin luonnollisena että he itse jostakin syystä eivät
nytkään henkeään vaarantaneet.
Syksyinen sää, vihollisen tarkka ilmatorjunta ja mäkinen maasto
tuottivat raskaammat tappiot kuin raskaassa kesäsodassa perivihollista
vastaan. Vakinainen, luotettava, rauhallinen tähystäjäni Martti
Ylikoski sekä kk-ampuja Alpo Poutiainen joutuivat sotavangeiksi
hypättyään ilmatorjunnan palamaan ampumasta koneesta, jota ohjasi
aktiivikapteeni Martti Salo. Salo onnistui kävelemään omien puolelle.
Ylikoski ja Poutiainen tekivät pitkän marssin Norjan kautta Saksaan,
edelleen Itävaltaan, mutta pääsivät lopulta raskaan sotavankeuden
jälkeen takaisin. Olin tässä runsas vuosi takaperin Martti Ylikosken
hautajaisissa hänen kotiseudullaan Kauhajoella.
Sekä muistin mukaan että tarkastettuani järjestöväen almanakasta
auringonlaskuja tuohon aikaan vuodesta Oulun korkeudella, ja ottamalla
huomioon vielä matala sää, laskeutuminen Paltamon kentälle tapahtui
täysin pimeässä. Kokonaislentoaika oli ollut lentopäiväkirjan mukaan
kolme ja puoli tuntia. Vaikka tehtävä oli annettu koko laivueelle, se
tehtiin alusta loppuun yksilösuorituksina. Radiostakaan ei ollut apua,
maalia lähestyttäessä ei radioita edes käytetty.
Sellaista oli Lapin Sota syksyllä 44.
Kuitenkin Lappi myös viehätti ja minulle jäi kiinnostus Lappiin. Olen
käynyt eri puolilla Lappia, Lapin kairoilla ja tuntureilla, sekä työ-
että lomamatkoilla, suurehkoiden ryhmien mukana mutta myös erityisesti
kahden-kolmen hengen ryhmissä sodan jälkeen noin kaksisataa kertaa.
Kiitoksia.
Saatesanat
Tällä sivulla esitetyt kertomukset ja esitelmät on kerrottu alunperin 1.2.2003 Tampereella Virtuaalilentäjät ry:n Urban Blitz 2003 -tapahtumassa.
Nauhoitus: Jukka O. Kauppinen "Grendel / VLeLv Icebreakers"
Puhtaaksikirjoitus:
Torsten Sannamon esitys: Janne "Netfly" Kallela
Olavi Kauppilan ja Kauko Ahon esitys: Mika "Boxter" Paananen
Kuvat: Jukka O. Kauppinen
Copyright VLeLv Icebreakers / Virtuaalilentäjät r.y. / Finnish Virtual Pilots Association 2003-2004.
| |