2021-03-28
Vuoden 2021 virtuaalilentäjä on Kaj "Kaizu" Laaksonen
Kaizu on tehnyt hyvää työtä virtuaalilentämisen promoamisessa mediassa jo vuosikymmenten ajan.
2020-01-25
Vuoden 2020 virtuaalilentäjä on Seppo "igor" Silander
Vuoden 2020 virtuaalilentäjäksi on valittu Seppo "igor" Silander.
Igor on pitkän linjan veteraani ilmailusssa ja kiintokaluste VP:n IL-2 serverillä. Aina mukavaa lentoseuraa.
2019-02-02
Vuoden 2019 virtuaalilentäjä on Christian "Flanker" Viita
Vuoden 2019 virtuaalilentäjäksi on valittu Christian "Flanker" Viita.
Flanker on pitkän linjan virtuaalilentäjä ja järjestänyt mm. Mosquito Meeting tapahtumia sekä avustanut VP:n IL-2 serverin skenaarioiden rakentamista ja toimittanut aineistoa pelinkehittäjille.
2018-04-17
Vuoden 2018 virtuaalilentäjä on Matti "Kippari" Kurvinen
Vuoden 2018 virtuaalilentäjä on Matti "Kippari" Kurvinen. Kippari on ansioitunut yhdistyksen IL-2 BoX peliserverin kehitystyössä ja ylläpitänyt positiivista surinaa foorumeilla ja muissa viestimissä.
2017-02-14
Vuoden 2017 virtuaalilentäjä on Teemu "Temuri" Hietanen
Virtuaalilentäjät - Virtual Pilots ry:n vuoden 2017 virtuaalilentäjä on Teemu "Temuri" Hietanen.
Temuri on tehnyt valtaisan työmäärän uuteen IL-2 sarjan Battle of Stalingrad simulaattoriin liittyvässä suomalaisessa VP-serverissä. Sarjaan on tullut laajennus BoM eli Moskova ja uutena osana on tulossa BoK eli Kubanin rintama. Lisäysten myötä VP-serverin parantaminen ja muutosten sekä päivitysten aiheuttamien ongelmien ratkaiseminen jatkaa työsarkaa lähes päivittäin.
2017-02-14
Vuoden 2016 virtuaalilentäjä: Ismo "Kanttori" Homanen
Vuoden 2016 virtuaalilentäjä on Ismo "Kanttori" Homanen.
"Kanttori" teki ison työmäärän esim. "vanhan" Illun Karjalan kannaksen karttojen kanssa. Samoin hän on tehnyt uuteen ( BOS) Illuun suomiskinit ja paljon muuta.
2015-07-23
21 vuotta virtuaalilentämistä, 20 vuotta Mosquito Meetingejä
[uutinen]
?Virtuaalilentäjä" on vuosien kuluessa vakiintunut termi ilmailuharrastajasta, joka lentää lentosimulaattorilla todellisten koneiden sijaan. Virtuaalilentäminen tarkoittaa lentämistä internetissä ("online") toisten ihmisten kanssa, yhdistyksen puitteissa ilmataistelusimulaattoreilla.?
Suomalainen virtuaalilentäminen sai alkunsa vuonna 1994, tietotekniikan ja puhelin/internet-yhteyksien mahdollistaessa reaaliaikaisen lentämisen internet-verkon yli toisten ihmisten kanssa. Lentosimulaattorit olivat olleet kuitenkin osa tietokonepelien maailmaa jo aina 1970-luvun lopulta saakka. 1980-luvulla ne nousivat suursuosioon Commodore 64:n ja Commodore Amigan kaltaisten kotimikrojen mahdollistaessa simulaattorilentämisen myös kotona. 1990-luvulla PC-tietokoneet ja oikeiden lentokoneiden ohjaimen mukaiset peliohjaimet mahdollistivat entistä uskottavamman, näyttävämmän ja jo monella tapaa realistisen ilmailukokemuksen luomisen myös kotona.
Ilmailu on ollut rakas aihe suomalaisille siitä lähtien, kun ensimmäiset ilmapallot ja lentokoneet nousivat sinitaivaille. Suomalaiset lentäjät, lentoyrittäjät ja sotiemme lentäjäveteraanit ovat vähintäänkin innostaneet monia nostamaan katseensa taivaalle, ja kotitietokoneille tehtyjen lentosimulaattorien kautta yhä useampi päästi maistamaan ilmailukärpästä.
Virtuaalilentämisen ? toisten ihmisten kanssa lentäminen internetissä ? myötä simulaattorilentäminen sai kuitenkin uusia ulottuvuuksia. Lentäminen tuntui aivan erilaiselta, kun rinnalla ja vastustajina oli muita ihmisiä, joiden kanssa pystyi juttelemaan ja vaihtamaan opetuksia. Kun virtuaalilentämisen liekki syttyi Suomessa toden teolla kesällä 1994, niin jo seuraavana kesänä järjestettiin ensimmäinen suomalaisten virtuaalilentäjien kesäleiri, Mosquito Meeting.
Mosquito Meeting on järjestetty tästä lähtien lähes joka vuosi, eri puolilla Suomea. Sen tapahtumapaikkoja ovat olleet muun muassa Rovaniemi, Oulu, Lieksa, Ilomantsi sekä Virrat , sekä ilmailuväen hyvin tuntemat Menkijärven ja Räyskälän lentokentät. Kesäisen Mosquito Meetingin rinnalla virtuaalilentäjät järjestävät myös muita kokoontumisia, kuten talvisen Urban Blitz- ja keväisen Aces High Meet ?lentoleirin, sekä muita pienempiä tapahtumia ja retkiä.
Tänä vuonna virtuaalilentäminen Suomessa täyttää 21 vuotta ? ja Mosquito Meeting 20. Kahdeskymmenes Mosquito Meeting järjestetään suomalaisen ilmailun pyhätössä Helsinki-Malmin lentoasemalla 23.-26.7.2015.
Suomalaista virtuaalilentämistä edistää Virtuaalilentäjät ry ?yhdistys, joka perustettiin vuonna 2001 yhdistämään lukuisia erillisiä simulaattoriyhteisöjä sekä samalla edistämään suomalaista virtuaalista sotalentämistä internetissä ja simulaattori-ilmailua ylipäätään. Siinä samalla yhdistys tukee myös suomalaista ilmailuhistoriallista tutkimusta, tekee yhteistyötä ilmailumuseoiden kanssa ja osallistuu talkoilla museoiden ja ilmailutapahtumien järjestämiseen ja ohjelmantuotantoon.
Virtuaalilentäjien perustamissanoja lainataksemme,
Virtuaalilentäminen, simulaattorilentäminen, on nykyään vakiintunut osa ilmailun kokonaiskenttää. Se on joillekin täydentävä, joillekin pääasiallinen muoto harrastaa ilmailua, joka on parhaimmillaan enemmän kuin pelkkää pelaamista. Se on vanhemmille ilmailijoille edullinen tapa pysytellä kiinni harrastuksessaan myös silloin, kun oma lentokone pysyy hangaarissa talvisin.
Se on myös hieno tapa tuoda nuoria ilmailuharrastuksen pariin. Tietokonepelit ja internet ovat tänä päivänä monille nuorille luonnollisempi tapa tutustua asioihin, ja monille kotona pelattava lentosimulaattori voi olla ensimmäinen kosketus ilmailuun. Kiinnostuneet voivat löytää online-lentosimulaattorien kautta ystävällisen ja auttavaisen yhteisön, jonka avulla hän voi syventää osaamistaan ja löytää harrastuksesta myös uusia puolia. Parhaimmillaan "tietokonepelistä" on löytynyt uusi hyvä harrastus, jonka parista löytyy uusia ystäviä ja joka on innostanut henkilöitä oppimaan lisää ilmailusta ja historiasta.
Simulaattoriharrastuksen kautta on myös helppo tutustua muiden harrastajien kautta ilmailun muihin osa-alueisiin, kuten lennokkien rakentamiseen ja lennätykseen, purjelentämiseen, laskuvarjohyppäämiseen ja muuhun lentämiseen. Moni virtuaalilentäjä on innostunut lentämään oikeasti, tunnetuimpana esimerkkinä myös tv:stä tuttu Sami ?-dada-? Saikkonen, joka lensi juuri Jämi Fly In 2015 ?lentonäytöksessä elämänsä ensimmäisen taitolentoesityksen yleisön edessä.
Virtuaalilentäjät ry haluaa esittää suuren kiitoksen Tikkakosken ja Helsinki-Malmin lentoasemilla toimivalle ilmailukoulutusyritys Aeropolelle, joka on ollut suureksi avuksi Mosquito Meeting -leirin juhlavuositapahtuman järjestelyissä.
Lisätietoja: http://www.aeropole.fi/.
2015-07-15
Jämi Fly In & Airshow 18.-19.7.2015
[tapahtuma]
Jämin lentopaikan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Jämi Fly In & Airshow 2015 on yksi juhlavuoden tapahtumista, monipuolisempana kuin koskaan aiemmin:
Experimental- eli itserakennettujen lentokoneiden kokoontumisajoista alkunsa noin neljäkymmentä vuotta sitten saanut tapahtuma järjestetään heinäkuun kolmantena viikonloppuna 18.-19.7.2015 Pohjois-Satakunnassa sijaitsevalla Jämin lentopaikalla, osoitteessa Jämintie 659, 38800 Jämijärvi. Nimensä mukaisesti Jämi Fly In & Airshow 2015 sisältää lentonäytöksen lisäksi lentäjien kokoontumisajot, ja itse rakennetut eli experimental-lentokoneet palkitaan parin vuoden tauon jälkeen Jämillä jälleen. Lentohärveleiden lisäksi tapahtumaan saapuu sotilasajoneuvoja moottoripyörästä panssarivaunuun eri puolilta maata, viime vuoden tapaan osana tapahtumaa on myös sotilasajoneuvojen kokoontumisajot.
Ennen varsinaisen lentonäytöksen alkua tapahtumassa esitellään eri ilmailulajeja niin maassa kuin ilmassakin: kilpataitolennon, laskuvarjourheilun, lennokkiharrastuksen, kuumailmapalloilun, purjelennon, virtuaali-ilmailun, riippuliidon, varjoliidon ja ultrakevytlentämisen lisäksi yleisölle esitellään muun muassa tee-se-itse eli experimental-lentokoneiden rakentamista sekä yksityis- ja ammattilentäjäkoulutusta.
Lauantaina klo 16.30 palkitaan experimental-kilpailuun ilmoittautuneet ilma-alukset, joita tällä hetkellä on kolme; Pitts Model 12 HP, PIK-5c ja PIK-26 "mini-Sytky". Lentokoneenrakentajien lisäksi Jämillä ottavat mittaa toisistaan myös muovimallien rakentajat ja radio-ohjattavien freestyle-lennokkien lennättäjät, joiden kilpailu alkaa lauantaina heti lentonäytöksen päätyttyä.
Molempina päivinä on kolme lentonäytöstä, joiden välissä noin tunnin tauot. Päivän ensimmäisessä lentonäytöksessä klo 13-14 jatketaan siitä mihin viime vuonna jäätiin:
Vuoden 2014 näytöksessä elettiin Malmin lentokentän lopettamisen jälkeistä aikaa, jolloin vastoin lupauksia ilman korvaavaa kenttää kodittomiksi joutuneet malmilaiset hyökkäsivät Jämille kärsien lopulta tappion taisteluissa. Jämiläisten kävi kuitenkin sääliksi taivaselle joutuneita lajitovereitaan, antoivat näiden jäädä Jämille. Rauhanehdoista neuvoteltaessa kaikesta muusta on päästy sopuun, enää yhteen seikkaan pitää saada selvyys: kuka nyppii männyt? (Kenttä kasvaa umpeen ja kanervikko muuttuu metsäksi, ellei männyntaimia kiskota maasta. Työ on tehtävä käsin nyppimällä, sillä kantoja ei maahan saa jäädä. Taimia on miljoonia.) Jämiläisten päällikkö, turkulaissyntyinen Mikko Lehto on sitä mieltä, että kahdeksankymmentä vuotta on nypitty, kiintiö on täysi ja nyt on tulokkaiden vuoro. Malmilaisten päällikkö Sami Saikkonen taas on sitä mieltä, että ei mäntyjä Malmillakaan nypitty eikä taatusti aloiteta Jämilläkään. Tunnelma kiristyy, hatara rauha on mennyttä. Sami Saikkonen hyppää Pitts Special taitolentokoneeseensa ja lähtee hakemaan apuvoimia Tampereen Teiskosta, jossa ilmailijoiden asiat ovat umpisolmussa. Tarina saa jatkoa kun Saikkosen Pitts Special - taitolentokone ilmestyy taivaanrantaan. Saikkosen lisäksi ensimmäisessä näytöksessä esiintyvät muun muassaSaab Safir, Harvard, P-51D Mustang, Suomen sodan 1808 tykkimiehet ry, Porin Kuninkaallisen jalkaväkirykmentin krenatöörit, muutamat sotilasajoneuvot ja kaksi Fouga Magister -suihkuharjoituskonetta*. *Ensimmäinen näytös on poikamainen mittelö hiekkalaatikon herruudesta, jossa lapsuuden leikkien "koottavat" ovat vaihtuneet lentokoneiksi ja panssareiksi, papatit dynamiitiksi.
Päivän toisessa näytöksessä klo 15-16 lentävät sään salliessa S.E.5a, Fokker D.VII, Gloster Gauntlet, VL Viima, P-51D Mustang, Klemm 35D -osasto, Klemm 35D & Bücker 131 Jungmann -taitolento-osasto, Freestyle-, Air Combat- ja suihkumoottorilennokit*. *Laskuvarjohypyt suorittaa Laskuvarjojääkärikillan Team Excelsior sotilasvarjoilla noin 400m korkeudesta.
Kolmannessa näytöksessä klo 17.30-19.00 otetaan kaikki esiintyjät taivaalle. Näytöksen alussa on molempina päivinä yllätysesiintyjä, /"Jämi Special"/, joka saapuu muualta eikä laskeudu Jämille. Eri päivinä eri esiintyjä. Valokuvausta harrastavien kannattaa olla valmiina. Yllätysesiintyjän jälkeen aloitetaan suihkumoottorilennokeilla, vähitellen taivaalle kohoaa muitakin koneita usean koneen muodostelmaan. Kolmannessa näytöksessä juontajat vaikenevat, nautitaan lentomoottorien laulusta.
Näytteilleasettajia on ilmoittautunut ennätysmäärä. Lentotekniikan, ilmailualan koulutuksen, erilaisten ilmailuharrastusmuotojen, lentokoneiden ja sotilasajoneuvojen lisäksi esillä ja kokeiltavana on erilaisia lento- ja ammuntasimulaattoreita, pienoissähköautorata sekä yleisölennätystä helikopterilla.
http://www.jamiflyin.com/
2015-05-03
Peliserveri-rintamalla tapahtuu - uusi serveri pyörittää IL-2 Battle of Stalingradia
[uutinen]
Yhdistys on hankkinut uuden palvelinkoneen vanhan, kauan palvelleen nuhapumpun tilalle. Niinpä saimme käyntiin IL-2 Battle of Stalingrad -dediserverin.
Serveri löytyy pelin Multiplayer-valikosta nimellä "VirtualPilots".
Jos haluat osallistua uuden palvelinkoneen hankinta- ja ylläpitokustannuksiin, niin voit maksaa haluamasi vapaamuotoisen summan yhdistyksen tilille. Pienikin avustus auttaa.
Seuraavaksi IL-2 Battle of Stalingrad -serveri kaipaa tehtäväntekijöitä / ylläpitäjiä. Palvelimella pyörii tällähetkellä pelin mukana tulevat stocki-tehtävät, jotka eivät varmaan ihmisiä kauaa jaksa viihdyttää, joten tarvitsisimmekin innokkaita tehtäväntekijöitä rustaamaan tehtäviä lentäjien iloksi. Tehtäväntekijät saavat etäkäyttö-oikeudet palvelimelle, joten tehtävien testaaminen on nopeaa ilman välikäsiä. Jos asia kiinnostaa, ottakaa yhteyttä Heikki "Untamo" Siltalaan, yhteystiedot löytyvät Info-sivulta oikeasta palkista.
Aiheesta myös foorumilla.
2015-05-03
Siivet-lehti heräsi henkiin
[uutinen]
Osa yhdistyksen jäsenistä ja lentäväestä ylipäätään on ollut Siivet-lehden uskollisia lukijoita jo pitkään. Jäsenillemme tarjottiin edullisia kestotilauksia ja lehdessä oli oma Virtuaalilentäjät ry -yhdistyspalsta. Lehden julkaisu katkesi kuitenkin ikävästi numeroon 2014/3, kun julkaisija Apali Oy:n perustaja ja omistaja Raunio Vainio äkillisesti menehtyi.
Siivet-lehti kuitenkin heräsi henkiin alkuvuodesta 2015, kun Apali Oy:n konkurssipesä oli selvitetty ja lehdelle löytyi uusi omistaja. Lehteä julkaisee nykyään Jämi Fly In -lentonäytöstä järjestävä JFI Airshow Oy, ja tekijöiksi sekä aivan uutta väkeä että vanhoja Siivet-partoja.
JFI:n tiedotetta lainaten:
ämi Fly In & Airshow - tapahtuman ja Apalin välinen yhteistyö alkoi vuonna 2008, jolloin julkaisimme ensimmäisen kerran tapahtuman liitenumeron SIIVET-lehden välissä. Kun marraskuun alussa huomasimme netistä Lentoposti.fi - uutissivustolta jutun Apalin kustantamien Siivet- ja Kaliberi- lehtien julkaisuoikeuksien huutokaupasta, päätimme hetken tuumailun jälkeen ryhtyä leikkiin mukaan. Erinäisten vaiheiden jälkeen tarjouksemme hyväksyttiin torstaina 20.11 klo 12. Kauppakirja allekirjoitettiin 28.11.2014.
Ensimmäinen numeromme ilmestyi 25.2.2015.
Samalla hetkellä kun päätimme ostaa julkaisuoikeudet, päätimme myös jatkaa SIIVET-lehden julkaisua, emme voineet antaa lehden mennä kapteeninsa mukana. Pitkälti ne samat henkilöt, jotka tekevät Jämin lentonäytöstä tekevät myös tätä lehteä. Osalla meistä on entuudestaan kokemusta lehden tekemisestä, osalle taas kyseessä on hyppy tuntemattomaan. Otamme tämän mielenkiintoisena haasteena.
Siivet-lehti on ainoa suomalaista sotilasilmailua käsittelevä säännöllisesti käsittelevä aikakausilehti, ja se käsittelee joka numerossaan myös simulaattorilentämistä. Harkitkaa siis tekin vakavasti lehden tilaamista ja siitä vinkkaamista muillekin. Uusi Siivet-lehti aloitti tilaajarekisterin suhteen nollatilanteesta, ilman tietoa ketkä olivat tilanneet lehteä aiemmin, joten lehden uuteen nousuun tarvitaan kaikkien apua. Kirjoitushetkellä Siivet 2015/2 on juuri ilmestynyt.
Lisätietoja: http://siivet.fi/.
2015-02-10
Vuoden virtuaalilentäjä 2015: Juho "Juuba" Järvinen
Virtuaalilentäjät ry on valinnut vuoden 2015 virallisen virtuaalilentäjän! Vuoden virtuaalilentäjä on Juho "Juuba" Järvinen.
"Juuba" on kunnostautunut vuoden 2014 aikana verkkoyhteisöaktivismillaan. Juuba on osallistunut erityisen aktiivisesti ja jatkuvasti niin sosiaalisessa mediassa kuin IRC-kanavilla ja foorumeilla käytäviin keskusteluihin. Hän on sukeltanut antaumuksella uusien simulaattorien ja kiinnostavien pelien uumeniin ja innoittanut esimerkillään muitakin. Juuba on myös neuvonut aktiivisesti muita lentäjiä, kirjoittanut simulaattoriartikkeleita, julkaissut ohjeita ja videoinut pelaamisiaan niin aktiivisesti, että ne ovat edelleen aktivoineet ja innoittaneet muuta yhteisöä. Hauskat ja kiinnostavat pelivideot ovat toimineet sekä oppaina että avanneet pelien saloja toisille. Kaikki tämä vieläpä tuoreen perheisän roolissa. Juuban aktiviteetti onkin ollut niin innokasta ja innoittavaa, että yhdistyksen hallitus päätti sen olevan Vuoden Virtuaalilentäjä -palkinnon arvoinen suoritus.
Perustelut kuvineen löytyvät täältä: Vuoden virtuaalilentäjä.
2015-01-22
Urban Blitz 2015 aivan kulman takana!
[tapahtumat]
Virtuaalilentäjien vuotuinen talvitapahtuma Urban Blitz järjestetään tammi- ja helmikuun vaihteen viikonloppuna Tampereella. Vielä mahtuu mukaan!
Tapahtumakuvia löydät osoitteesta http://www.virtualpilots.fi/feature/cons/ ja ilmoittautuminen onnistuu täältä: http://www.virtualpilots.fi/conreg/.
2014-11-12
Uusi kirja: Hävittäjälentäjänä Espanjasta Jäämerelle
[kirjat]
"Hävittäjälentäjänä Espanjasta Jäämerelle on aikalaiskertomus mieheltä, joka taisteli seitsemän vuotta hävittäjälentäjänä. Günther Scholz kuuluu viimeisten vielä elossa olevien Legión Cóndorin sotilaiden joukkoon. Sen lisäksi hän on yksi viimeisistä Luftwaffen suurista persoonallisuuksista, joka voi vielä itse kertoa kokemuksistaan.
Günther Scholz astui vuonna 1934 merivoimien palvelukseen. Sen jälkeen hän oli luutnanttina ja hävittäjälentäjänä mukana Saksan ilmavoimien uudelleenperustamisessa. Vuonna 1938 hän lensi Adolf Gallandin ja Werner Möldersin rinnalla Espanjan sisällissodassa ja saavutti siellä ensimmäisen ilmavoittonsa. Toisen maailmansodan alkaessa Scholz oli yliluutnantti ja lentueenpäällikkö Hävittäjärykmentti 54:ssä. Hän koki lentueensa kanssa Puolan ja lännen sotaretket, ilmataistelut Englannin yllä, Jugoslavian valloituksen sekä hyökkäyksen Neuvostoliittoon.
Vuonna 1942 Günther Scholz komennettiin vuonna 1942 laivueenkomentajaksi Hävittäjärykmentti 5:een Jäämeren rintamalle. Seuraavana vuonna hän sai johdettavakseen koko rykmentin, joka saavutti suurta menestystä erittäin vaikeissa sääoloissa Napapiirin pohjoispuolella. Sodan päättyessä 34 ilmavoittoa saavuttanut Scholz oli everstiluutnantti ja Norjan hävittäjäjohtaja."
Kirjan on suomentanut Ilmailumuseoyhdistyksen Raimo Malkamäki.
Lisätietoja: http://koalakustannus.fi/kirjat/kirja.php?id_prd=208
2014-11-06
Suomen Ilmailumuseo avasi popup-näyttelyn Helsinki-Vantaan lentoasemalla
[tapahtumat]
Suomen Ilmailumuseo avasi popup-näyttelyn Helsinki-Vantaan lentoasemalla
Suomen Ilmailumuseo avasi tiistaina 4.11. popup ?näyttelyn ja museokauppaosaston Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajaterminaalin (T2) airside ?puolella. Popup -osasto on avoinna vuoden 2014 loppuun saakka, joka päivä klo 10 ? 20. Osaston valokuvanäyttely esittelee Helsinki-Vantaan lentoaseman historiaa. Näyttely tekee myös tunnetuksi Ilmailumuseon Lentoon 2015 ?uudistushanketta, jonka tavoitteena on museon kokonaisvaltainen uudistaminen vuoteen 2022 mennessä.
Popup ?osaston on suunnitellut suunnittelutoimisto Amerikka Oy, joka vastaa myös museon Lentoon 2015 ?hankkeessa uusittavan perusnäyttelyn hankesuunnitelmasta. Toteutukseen on saatu muun muassa Museoviraston avustus museoiden innovatiivisiin hankkeisiin, sekä Vantaan kaupungin kumppanuusavustus. Muita hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Finavia, Vantaan Kaupunginmuseo ja Mastermark Oy.
2014-11-06
Ilmailukirjallisuuspäivä - Ilmailumuseo 8.11.2014
[tapahtuma]
Suomen Ilmailumuseo järjestää jo perinteisen Syksyn Ilmailukirjallisuuspäivän
eli tarjolla on museon täydeltä myyntipöytiä, uutuuskirja- esittelyitä, ilmailukirjallisuuden klassikoita, laadukas huutokauppa ja tänä vuonna tapahtuman kruunaa Jatkosodan ilmasodan veteraanien kohtaaminen 70 vuoden jälkeen, aiheena surullisen kuuluisa Lavansaaren revohka Syyskuulta 1943.
Lisätietoja ja pöytävaraukset: Myynti- ja markkinointipäällikkö /Henri Äijälä/ (henri.aijala@ilmailumuseo.fi / 09 8700 8731).
Pöytävaraukset museolle 7.11.2014 mennessä
Päivän ohjelma:
10.00-: museon ovet avataan, myyntipöydät notkuvat ilmailukirjallisuutta.
11.00: Kahdesti alasammuttu ? Lentomestari Pauli Lehtosen tarina ? Seppo Uolamo ? Avia-Kabinetti
12.00: Lounas
13.00: Ilmailukirjallisuus huutokauppa - Auditorio
15.00: Kovan kohtalon pommikone JK -254 ? Rauno Suhonen - Auditorio
15.30: Lavansaaren revohkan veteraanit tapaavat jälleen ? Konekivääriampuja Arvo Aaltonen ja Sähköttäjä/konekivääriampuja Kusti Lehmusvuori ? Auditorio 17.00: Tapahtuma päättyy ja museo suljetaan
Tapahtuma-alueelle ja luentoihin sisäänpääsy museolipulla (aikuiset 9 ?; lapset, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 6 ?; *alle 7-vuotiaat ilmaiseksi*).
2014-11-06
Lavansaaren revohkan veteraanit tapaavat jälleen - Ilmailumuseo 8.11.2014
[tapahtuma]
Lavansaaren revohkan veteraanit tapaavat jälleen
Yö 17. ?18. syyskuuta 1943 tunnetaan suomalaisessa ilmasotahistoriassa Lavansaaren revohkana. Tuolloin pommitettiin Neuvostoliiton hallussa olevaa Lavansaaren lentokenttää. Huonon sään takia Suomen llmavoimat kärsi yön pommitusoperaatiossa suhteettoman suuret tappiot.
Yksi neljästätoista tehtävään osallistuneesta Lentolaivue 44:n Junkers Ju 88 A-4 -pommikoneesta oli JK-261. Sen miehistöön kuuluivat ohjaaja vääpeli Erola, tähystäjä vänrikki Hassinen, sähköttäjä/kk-ampuja alikersantti Lehmusvuori ja kk-ampuja sotamies Aaltonen.
Mitä tuon tehtävän aikana oikein tapahtui ja mitä 71 vuotta sitten rajuun mahalaskuun Helsinki-Malmin lentokentälle päättyneestä tehtävästä muistavat lennolla mukana olleet veteraanit Kusti Lehmusvuori ja Arvo Aaltonen?
Veteraanit Aaltonen ja Lehmusvuori tapaavat ensimmäisen kerran tuon kohtalokkaan lennon ja 71-vuoden jälkeen Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla lauantaina 8.11.2014.
Yleisölle suunnattu tilaisuus järjestetään museon auditoriossa klo 15:00 alkaen yhteistyössä Ilmailumuseoyhdistys ry:n, Joensuun Ilmasilta ry:n ja Suomen Ilmailumuseon kesken ja on osa museon syksyn ilmailukirjallisuuspäivää. Tilaisuuteen mahtuu 200 ensiksi paikalle ehtinyttä. Ei ennakkovarauksia. Tapahtumaan on museon normaali sisäänpääsymaksu. Museoliput: aikuiset 9 ?; lapset, opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät 6 ?; alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.
/Ilmailumuseoyhdistys ry/, /Joensuun Ilmasilta ry, Suomen Ilmailumuseo/
Veteraanien tiedot:
Konekivääriampuja Arvo Aaltonen:
Syntynyt 1924, konekivääriampujaksi LeLv 44:ään kesäkuussa 1943. Kusti Lehmusvuoren kanssa samassa JK-261:ssa rajussa pakkolaskussa Malmille Lavansaaren revohkan loppuvaiheissa, kuului aiemmin syyskuussa 1943 kovan kohtalon pommikone JK-254:n miehistöön. Laivuepalvelus päättyi joulukuussa 1943, jolloin sai komennuksen Valtion Rautateille.
Sähköttäjä/konekivääriampuja Kusti Lehmusvuori:
Syntynyt 1922, palveli LeLv 44:ssä (myöhemmin (PLeLv 44) jo Blenheim -koneissa, ja oli keväällä 1943 noutamassa Junkers Ju-88 koneita Saksasta. Mukana JK-261:n pakkolaskussa Malmille syyskuussa 1943. Suoritti sodan aikana upseerikurssin (n:o 58), 55 sotalentoa jatkosodan aikana. Osallistui Lapin sodan alkuvaiheisiin ja näki Rovaniemen palon Junkersin ohjaamosta 15. lokakuuta 1944. Haavoittui lievästi viimeisellä sotalennollaan marraskuussa 1944.
2014-09-29
IL-2 SEOW-kampanja alkaa - Kursk 1943
[uutinen]
IL-2-simulaattorin taivailla alkaa uusi,massiivinen SEOW-kampanja. Starttipäiväksi ounastellaan 5.10., mutta aloituspäivä saattaa vielä elää hieman. Taistelutantereena toimii tällä kertaa Kurskin taistelutanner kesällä '43.
Mikä SEOW?
Lyhyesti: SEOW on IL-2:n päälle rakennettu erillinen "strategiapeli", jota sinisten ja punaisten komentajat pelaavat webbipohjaisen karttasovelluksen avulla. Sivutuotteena IL-2:n COOP tehtävät joiden avulla suunniteltujen strategisten liikkeiden lopputulokset selviävät. Rivilentäjälle siis tämä näyttää pitkältä sarjalta tehtäviä, joissa tilanne kehittyy realistisesti. Eli jokainen tapahtuma tehtävän aikana tulee vaikuttamaan myös seuraavaan tehtävään. Esim: Maastoon tuhottu tankki ei ole enää olemassa seuraavassa tehtävässä. Onnistuneesti tehtävän lopussa laskeuduttu kone on myös seuraavassa tehtävässä komentajien (ja tätä myötä pilottien) käytössä jne. jne.
Pitemmästi aiheesta: http://seowhq.net/seowwiki-en/index.php?title=Main_Page
Lisätietoa kampanjasta:
http://2ndvarp.net/showthread.php?3719-SEOW-Kursk-General-info&p=24622&viewfull=1#post24622
Jos aihe kiinnostaa, niin Heikki "Untamo" Siltala kertoo lisää Virtuaalilentäjien FB-ryhmässä ( https://www.facebook.com/groups/7162272929/?fref=ts) tai yhdistyksen TS3-palvelimella.
2014-09-08
Simulaattorikuvausremppaa: IL-2 päivitetty; uusina IL-2 Battle of Stalingrad ja Falcon 4.0 BMS
[simulaattorit]
Yhdistyksen hallitus päätti kesän järjestäytymiskokouksessa remontoida muun muassa yhdistyksen verkkosivujen simulaattorikuvaukset sekä ottaa laajemmin huomioon tämän päivän virtuaalilentämisen eri muodot. Perinteisten MMO-simulaattorien ohella huomioimme aktiivisemmin myös muut simulaattorilentämisen muodot, minkä myötä myös föönisimut saavat jatkossa ansaitsemaansa huomiota.
Alkuvaiheessa Untamo lisäsi sivuilla orastavan esittelyn IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad -simulaattorista ja päivitti vanhempaa IL-2-sarjan esittelyä. Lisäksi Kotari/Inaj kirjoitti esittelyn Falcon 4.0 BMS -simulaattorista, joka on nyt julkaistu. Juuba tekee esittelyä War Thunderista ja WMaker & kumpp. ovat luvanneet päivittää Aces High -esittelyn.
Simulaattoriesittelyjä kirjoitetaan/päivitetään yhteisvoimin, joten jos haluat kirjoittaa vaikkapa täysin uuden esittelyn jostain simusivulle sopivasta simulaattorista, ole yhteydessä Grendeliin (IRC, Facebookin Virtuaalilentäjät -ryhmä tai sähköposti jkauppin at jmp piste fi).
Tsekkaa: http://www.virtualpilots.fi/games/.
2014-08-24
Uusi kuvareportaasi: Finland International Airshow 2014
[artikkeli]
Uusi kuvareportasi lisätty. Aiheena Finland International Airshow 2014, jossa lensi mm. Hawker Hurricane ja Royal Aircraft Factory S.E.5.
Lue koko juttu: Finland International Airshow 2014
2014-08-18
Uusi kuvareportaasi: Kymin avoimet ovet 2.8.2014
[artikkeli]
Kuvareportaasit sivulle on lisätty Ilkka "LLv34_Illu" Hietsalon valokuvakokoelma Kymin avoimet ovet -tapahtumasta, joka järjestettiin 2.8.2014.
Klikkaa: Lue koko juttu.
2014-08-18
Kesän lentonäytökset vetivät ennätysyleisön niin Jämillä, Oulussa kuin Malmilla
[tapahtumat]
Kesä 2014 oli ilmailuharrastajille oivaa aikaa. Kolme isoa lentonäytöstä ja lukuisat pienemmät Fly In -tapahtumat tarjosivat ilmassa upeaa nähtävää. Kaikki tapahtumat olivat myös menestyksellisiä. Esimerkiksi Jämin lentokeskuksessa järjestetty pienimuotoisempi Jämi Fly In keräsi yli 10 000 katsojaa ja tapahtuma sai vahvaa näkyvyyttä mm. Ilta-Sanomissa.
Sekä Oulun että Malmin lentonäytösten järjestäjät lähestyivät mediaa omilla tiedotteillaan, jotka ohessa.
Päälentonäytös Tour de Sky , Oulu
Tour de Sky Oulussa 9.-10.8.2014 onnistui odotusten mukaisesti. Paikalla oli ennätysmäärä sekä osallistuvia lentokoneita (68 kpl) että näytteilleasettajia (64 kpl). Vastaavaa lentokonemäärää ei Suomessa ole nähty 17 vuoteen lentonäytöksessä, eikä koskaan vastaavaa määrää näytteilleasettajia, mikä nostaa Tour de Sky:n yhdeksi suurimmista Suomessa järjestetyistä ilmailutapahtumista.
Päälentonäytöksessä kävi 18 000 katsojaa ja ennakkolippuja myytiin yli 8000. Näytteilleasettajia oli tapahtumassa ennätykselliset 64, sekä kotimaasta että mm. USA:sta ja Hollannista. Näytteilleasettajina oli mm. Lockheed Martin, Textron, Ilmavoimat, Rajavartiolaitos, lento- ja mekaanikkokoulut, Ojan Rauta, FinnHems, Ilmatieteen laitos, Aviation Shop ja moni muu yritys ja yhteisö. Lento-ohjelmaan osallistui 37 lentokonetta sekä helikopteria ja kaikkiaan tapahtumassa oli esillä maassa ja ilmassa 68 konetta. Näistä sotilaskoneita oli 40 kpl Suomesta, Britanniasta, Hollannista, Saksasta, Italiasta, Puolasta, Tanskasta ja Ruotsista.
Päälentonäytöksen kirkkain tähti oli Italian Ilmavoimien Frecce Tricolori osastotaitolentoryhmä joka lensi suoraan suomalaisten sydämiin. Osaston upea lähes puoli tuntia kestänyt esitys ei jättänyt ketään kylmäksi ja monet pitävät Frecce Tricoloria maailman parhaana sotilasosastotaitolentoryhmänä. Upean viikonlopun huipensi Suomen Ilmavoimien toisen maailmansodan aikaisessa maalauksessa lentäneen Hawker Hurricanen ja Ilmavoimien suorituskyvyn kärjen Hornetin ohilento Finlandian soidessa taustalla jatkosodan päättymisen ja veteraanien kunniaksi.
Finland International Airshow, Malmi
Kaksipäiväinen ilmailutapahtuma onnistui niin yleisö-, esiintyjä- kuin viranomaispalautteenkin perusteella erinomaisen hyvin. Yleisön suosikiksi tapahtumassa nousivat erityisesti liettualainen taitolentäjäveteraani Jurgis Kairys, jonka hurjaa ja energistä esitystä yleisö katseli lumoutuneena ja ruotsalainen, Scandinavian Airshow ?ryhmän esittämä Catwalk, jossa kaksi huimapäistä neitosta esitti ilmailuakrobatiaa kaksitasoisen, huippupilotti Jacob Holländerin ohjaaman Grumman-koneen siivellä. Ehdotonta ilmailuakrobatian eliittiä edustivat myös tsekkiläinen Flying Bulls Aerobatic Duo, brittiläinen The Yakovlevs, belgialainen The Victors ja ruotsalainen lentäjä-ässä Daniel Ryfa. Suurta huomiota herätti luonnollisesti myös legendaarisen, toisen maailmansodan aikaisen Hawker Hurricane -hävittäjän näkeminen Helsingin taivaalla.
2014-08-11
Toisen maailmansodan lentäjäveteraani Max Lagoda vierailee Suomessa 27.9.2014
[tapahtuma]
Toisen maailmansodan lentäjäveteraani, ylivääpeli Max Lagoda vierailee Suomessa. Hän puhuu Suomen Ilmailumuseolla lauantaina 27.9.2014 klo 14 alkavassa tilaisuudessa.
Vuonna 1920 syntynyt Max Lagoda toimi radistina Saksan ilmavoimissa vuosina 1940-1945. Hän toimi vuodesta 1941 Luftwaffen ylipäällikön tiedustelulaivueen 2. kaukotiedustelulentueessa Baltiassa, Ukrainassa ja Etelä-Venäjällä. Vuonna 1943 hän siirtyi koulutustehtäviin Ilmavoimien viestikoulu 5:n toiseen radistikoulutuskomppaniaan Erfurthiin ja vuonna 1944 Vogelsandin linnoitukseen Eifel-vuoristoon kouluttamaan Hitler-nuorten 15-17 vuotiaita poikia it-miehiksi. Sodan päättyessä hän oli joukkoineen Ruhrin alueella ja jäi amerikkalaisten sotavangiksi vapautuen jo heinäkuussa 1945.
Max Lagoda ehti lentää 340 lentoa, joista 154 sotalentoja. Sodan jälkeen Lagoda työskenteli vanginvartijana vuoteen 1980 saakka, jolloin jäi eläkkeelle.
Lagoda esiintyy Suomen Ilmailumuseolla järjestettävässä tilaisuudessa saksaksi ja puhe käännetään suomeksi. Auditoriossa järjestettävään tilaisuuteen mahtuu 200 henkilöä saapumisjärjestyksessä. Ei varauksia, ei pääsymaksua. Museolla on samaan aikaan syksyn lennokkipäivä. Lisätietoja lennokkipäivän ohjelmasta museon verkkosivuilta.
Lisätietoja: Ilmailumuseoyhdistys
Lisätietoja: Raimo Malkamäen kokoama Max Lagodan elämänkerta (PDF)
Lisätietoja: http://www.ilmailumuseo.fi/index.php?page=tapahtumat
2014-08-10
Uusi kuvareportaasi: Jämi Fly In 2014 -lentonäytös
[artikkeli]
Jämi Fly In -lentonäytös järjestettiin 19.-20.7.2014 Jämillä. Oheisessa kuvarapparissa Cosmon ja Muton fiiliksiä tapahtumapaikalta.
Lue juttu: Jämi Fly In 2014 airshow
2014-08-06
Onko sivuston käyttäjätunnus tai salasana unohtunut? Ei hätää!
[yhdistys]
Hei, yhdistyksen jäsen! Muistatkos tunnusta tai salasanaa yhdistyksen nettisaitin jäsensivuille? Ai et vai? Et muuten ole ainoa!
Vaan ei hätää. Ratkaisukin on olemassa. Se on salasanan muistutusmaili! Ja sen voi tilata oheisen linkin kautta, jos vain muistat käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi:
Unohtunut salasana?
Mitäs siellä jäsensivuilla olikaan? No, rehellisesti sanoen ei hirveästi. Ikivanhoja jäsenuutisia. Ja Dokumenttipalvelin.
Dokumenttipalvelin on yhdistyksen dokumenttiarkisto, jonne tallennetaan historiaprojektin tallentamia ja käsittelemiä historiallisia dokumentteja. Koelentotuloksia. Lentokoneiden käyttöoppaita. Kaikenlaisia aineistoja, joita olemme museoiden arkistoista kaivaneet ja saaneet museoilta käyttöluvan. Dokumenttiprojekti on ollut ns. jäissä nyt jonkin aikaa, mutta vuosi 2014 tuo tähänkin muutoksen. On siis hyvä aika virkistää muistiaan ja varmistella, että mikäs se saitin tunnus/salasana olikaan!
2014-08-05
Vuoden virtuaalilentäjä 2014: Heikki "Untamo" Siltala
[uutinen]
Vuodesta 2006 enemmän tai vähemmän näkyvästi jaettu vuoden virtuaalilentäjä -palkinto on myönnetty vuonna 2014 Heikki "Untamo" Siltalalle. Jakotilaisuus järjestettiin yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä. Kokouksessa Untamo valittiin myös yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Nämä kaksi asiaa eivät ole yhteydessä toisiinsa :)
Perustelut kiertopalkintokellon myöntämisestä vuoden ajaksi Untamon vastuulle kuuluvat näin:
Untamo on toiminut ansiokkaasti jäsenistön hyväksi, opastaen avun tarpeessa olevia ja uupumatta organisoinut IL-2 yhteistoimintaa, toimien erityisen aktiivisesti Scorched Earth -kampanjoissa suomalaisten yhteysupseerina. Untamo on myös viime vuosien ajan hoitanut yhdistyksen peliservereitä ja TeamSpeak-puhepalvelinta.
Vuoden virtuaalilentäjiä ovat:
- 2014 Untamo
- 2013 Ok
- 2012 Vispe
- 2011 My
- 2010 Sasmox
- 2009 Camo
- 2008 RaimoK
- 2007 Julle
- 2006 Grendel
2014-08-05
Virtuaalilentäjät ry:n hallitus vuodelle 2014: uusi sukupolvi astui remmiin
[uutinen]
Virtuaalilentäjät ry: sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Jämi Fly In -tapahtuman yhteydessä 19.7.2014. Vuosikokouksen yhteydessä yhdistyksen hallitus uusiutui ja yhdistyksen valtakirja siirrettiin nuoremman sukupolven haltuun.
Virtuaalilentäjät ry:n puheenjohtaja Ville "Camo" Pitkänen luopui tehtävästään työ- ja perhe-elämän vaatimusten johdosta. Vuosikokoukseen äänekkäästi osallistunut tytär alleviivasi osaltaan etenkin perhe-elämän vaatimusten puolta.
Virtuaalilentäjien nuorempaa, aktiivista ja energistä IL-2 Sturmovikin parissa kasvanutta puolta edustavat hallitukseen valitut uusi puheenjohtaja Heikki "Untamo" Siltala sekä Lauri "Icedi" Pohjanheimo. Luutunutta ja väsynyttä esihistoriallisen Air Warrior -aikakauden edustavat Jukka O. "Grendel" Kauppinen ja hallituksen ainoa säilynyt jäsen Matti "My" Yrjölä.
Varajäseniksi kokouksessa valittiin Matti "Kippari" Kurvinen ja Jesse "Jequ" Salo.
Hallituksen järjestäytymiskokous pidetään elokuussa, jolloin yhdistys maalailee taivaanrantaan ensimmäisiä haavekuviaan tulevaisuuden simulaattorilentoharrastuksesta. Simukentällä katseet ovatkin tiukasti nauliintuneet ennen kaikkea IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingradiin. Virtuaalilentäjät ry:llä on myös osasto Oulun Tour De Sky -lentonäytöksessä.
2014-08-03
Entisöitävästä VL Myrsky II -hävittäjälentokoneesta tulee MY-14
[uutinen]
VL Myrsky -koneen säästyneet runkokehikot on identifioitu. Kolme runkoa on peräisin koneista MY-5, MY-9 ja MY-14. Koska viimeksi mainitun kunto oli paras, esitti Keski-Suomen Ilmailumuseon museonjohtaja Kai Mecklin, että entisöitävän VL Myrsky II -hävittäjälentokoneen tunnukseksi tulisi tuo MY-14. Ilmailumuseoyhdistyksen hallitus katsoi kokouksessaan 16.6.2014 esityksen hyväksi ja näin entisöitävä kone on saanut tunnuksensa.
Kuva: Keski-Suomen Ilmailumuseon kuva-arkisto.
MY-14 luovutettiin Tiedustelulaivue 12:lle 2.8.1944 ja kone osallistui Jatkosodan viimeisten viikkojen taisteluihin sekä sodanjälkeiseen laivuepalvelukseen. Kone vaurioitui 3.21947, kun MY-41 rullasi sen päälle ja kone poistettiin. MY-14 kuului VL Myrsky -sarjan eniten lennettyihin yksilöihin. Sillä lennettiin ennen poistamista 114 tuntia 40 minuuttia.
Ilmailumuseoyhdistyksen 45-vuotisjuhlanäyttelyyn "Hylyistä helmiksi" saatiin VL Myrskyn runkokehikko 5.6.2014. Tämä runkokehikko ei kuitenkaan ole MY-14:n, vaan MY-5:n. Näyttelyssä on tuon runkokehikon lisäksi moottori sekä pienempiä säilyneitä ja uusvalmistettuja osia. Näyttely on Suomen Ilmailumuseossa ja avoinna museon aukioloaikoina 6.1.2015 saakka.
Lisätietoja: http://www.vlmyrsky.fi/
2014-06-06
Hauho XXXX Splash-in 8.-10.8.2014
[tapahtuma]
Suomen Vesi- ja suksilentoyhdistyksen järjestämä perinteinen Hauho Fly-In järjestetään elokuussa jo 40. Kerran. Kyseessä lienee yksi Suomen pitkäikäisimmistä lentotapahtumista. Hauholla kokoonnutaan kaksi kertaa vuodessa, Ski-in maaliskuussa ja Splash-in elokuussa.
Vesilentotapahtumassa on vieraillut viikonlopun aikana perinteisesti 20-30 vesikonetta. Juhlatapahtumaa varten laiturien määrää tullaan lisäämään. Fly-In´iin osallistuu perinteisiä peltikoneita, ultria ja experimentaleja, joten nähtävänä ja kuvattavana on koko suomalaisen vesilennon kirjo, välillä ulkomaisia vierailijoitakin.
Pääpäivä lauantaille on suunnitteilla juhlaillallisen lisäksi rantaelämää, seurustelua, savusaunomista, lennätyksiä, lennokkiesityksiä ja perinteinen lentoretki avomuodostelmassa Päijänteelle. Vesilennon tutustumislentoja on tarjolla vain rajoitettu määrä etusijalla kyytiläisinä ovat nuoret vesilennosta kiinnostuneet.
Hauho XXXX järjestetään 8-10.8. Hauhon Ilorannassa, Iso-Roineen rannalla sijaitsevassa maatilamatkailukohteessa. Vesilentoyhdistys toimittaa majoitusvaraukset kootusti Ilorantaan. Paikalla voi pistäytyä myös lounaalla tai illallisella.
2014-05-13
Päivitetty artikkeli: Ilmavoimien hihamerkkejä
[artikkeli]
Suomen Ilmavoimien hihamerkit -artikkelia on päivitetty ison tukun merkkejä lähettäneen P. Nurmisen avustuksella. Suurkiitokset!
Lue artikkeli: Ilmavoimien hihamerkkejä.
2014-05-13
Oulun Tour De Sky ?lentonäytös: pohjoismaiset hävittäjät
[tapahtumat]
Pohjoismaiden hävittäjät
Suomen Ilmavoimien F-18 Hornet ja Tanskan Ilmavoimien F-16 saavat seurakseen Oulussa Norjan Ilmavoimien F-16 ja Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS39 Gripen hävittäjät. Näin kaikki pohjoismaiset hävittäjät kohtaavat historiallisesti Oulussa.
Norjan Ilmavoimat palaa Ouluun 17 vuoden jälkeen, kun 132. lennostosta Bodøn tukikohdasta saapuu Ouluun kaksi Lockheed F-16A hävittäjää. Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS39 Gripen lentää Oulun taivaalle Luulajan tukikohdasta josta operoi F21 eli Ruotsin Ilmavoimien 21. lennosto. Gripen nähdään Oulun taivaalla ensimmäistä kertaa. Norja on lentänyt F-16 koneilla nyt 34 vuotta ja koneet ovat modifioitu nykypäivän vaatimusten mukaisesti kuten tanskalaisetkin F-16 koneet. Taistelukyvyltään ne ovat lähellä Suomen Ilmavoimien F-18 Hornet kalustoa.
Ruotsin ilmavoimat ottivat Saab JAS39A Gripenin käyttöön 1993 kun ensimmäinen 204 tilatusta Gripenistä toimitettiin Ruotsin Ilmavoimille. Viimeiset 69 tilatuista koneista olivat kehittyneempää Saab JAS39C Gripen versiota ja 31 vanhempaa A-mallin Gripeniä modifioidaan C-malliksi. Lisäksi osa koneista on kaksipaikkaisia Saab 39B/D Gripeneitä. Tällä hetkellä Ruotsin Ilmavoimilla on n. 130 Gripeniä käytössä. Gripenin muita käyttäjämaita ovat T?ekki, Unkari, Etelä-Afrikka, Thaimaa ja koneen viimeisintä vielä kehitteillä olevaa Saab 39E mallia ovat tilanneet Ruotsin Ilmavoimien lisäksi Sveitsi ja Brasilia.
Tour de Sky on Suomen Ilmailuliiton vuoden 2014 päälentonäytös. Se järjestetään 9.-10. elokuuta 2014 Oulun lentokentällä. Päälentonäytös palaa Ouluun lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen.
Lisätietoja www.tourdesky.fi
Kuvia: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10152431946407930&type=1
2014-05-13
Oulun Tour De Sky ?lentonäytös: Frecce Tricolori, MiG-29
[tapahtumat]
Oulun elokuussa järjestettävä Tour de Sky ?lentonäytös on saanut aimo annoksen hienoja julkistuksia. Tapahtuma järjestetään 9.-10. elokuuta 2014.
Italian ylpeys FRECCE TRICOLORI harvinaiselle vierailulle Suomeen.
FRECCE TRICOLORI - yksi maailman kuuluisimmista sotilastaitolentoryhmistä tekee harvinaisen vierailun Suomeen vuoden 2014 Suomen Ilmailuliiton Tour de Sky - päälentonäytökseen Ouluun 9.-10.8.2014. .
Italian ylpeys - Frecce Tricolori on erittäin arvostettu ja ammattitaitoinen sotilastaitolentoryhmä, joka lentää ainoana maailmassa kymmenellä koneella vaativaa muodostelmalentoa, koneiden lentäessä vain muutaman metrin päässä toisistaan. Frecce Tricolori on hyvin tunnettu ja ryhmän esiintymisiä seurataan ympäri maailmaa. Frecce Tricolorilla on useita fanclubeja joissa on kymmeniätuhansia jäseniä eri puolilta maailmaa, ja Frecce Tricolori on koko Italian kansan ylpeys. Minne ryhmä meneekään saa se Italiassa aina sankarin vastaanoton. Frecce Tricolori onkin Italian kansallisuustunteen ilmentymä. Maailman ilmailukatseet kohdistuvatkin Ouluun elokuussa. Italian Ilmavoimien Frecce Tricolorin lento-ohjelma on erittäin vaativa, mutta silti monipuolinen ja huumorilla maustettu. Ohjelmassa kaikki kymmenen konetta lentävät yhdessä sekä pienemmissä muodostelmissa soolokoneen tehdessä uskomattomia liikkeitä. Soolokoneen yksi kuuluisimmista liikkeistä on ns. "Grazy Flying" eli hullulentäminen, jossa soolokone hyppii ja pomppii täysin järjen vastaisesti matalalla kiitoradan päällä. .
Frecce Tricolori perustettiin 1.3.1961, josta lähtien osasto on esiintynyt Italian ja Euroopan lentonäytöksissä, mutta Suomessa osasto on käynyt vain 20 vuoden välein. Edelliset vierailut olivat 1974 ja 1994, joten kyse on todella harvinaisesta vierailusta. .
Vuodesta 1982 Frecce Tricolori on lentänyt Aermacchi MB339PAN suihkukoneella, joka on vastaava konetyyppi kuin Suomen Ilmavoimien BAe Hawk suihkuharjoituskoneet. Ryhmän lentäjät ja mekaanikot työskentelevät täysipäiväisesti Frecce Tricolorissa 2-5 vuotta jonka jälkeen palaavat takaisin operatiiviseen hävittäjälaivueeseensa. Vaativa muodostelmalento edellyttää kovaa harjoittelua. Frecce Tricolori harjoittelee tulevan kesän esitystä päivittäin alkutalvesta aina huhtikuuhun asti. Vain kova ja laadukas harjoittelu mahdollistavat turvallisen ja näyttävän lento-ohjelman esittämisen. Huoltokoneena Frecce Tricolorilla on suuri Lockheed C-130 Hercules kuljetuskone, joka myös saapuu Ouluun. Kaikkiaan Ouluun tulee n. 45 ryhmän jäsentä. Frecce Tricolorin kotitukikohta Italiassa on Rivolto, Venetsian itäpuolella. .
MiG-29 .
Elettiin kylmää sotaa 1986 kun länsimaiden katseet oli käännetty Kuopioon. Neuvostoliiton MiG-29 hävittäjät laskeutuivat laivuevierailulle Rissalan lentoasemalle. Paikalla oli satoja ulkomaisten "paikallislehtien" toimittajia. Tämä oli ensimmäinen kerta kun MiG-29 koneet esittäytyivät lännessä. Aikaisemmin koneesta oli vain suttuisia satelliittikuvia. .
MiG-29 oli Neuvostoliiton vastaus USA:n F-16 koneille. Kummatkin edustivat uutta seuraavaa hävittäjäsukupolvea. F-16 koneesta tuli NATO:n päähävittäjä, samoin kuin MiG-29 koneista Varsovan liiton. MiG-29 lensi mm. Puolan, DDR:n, Tsekkoslovakian, Bulgarian ja Romanian Ilmavoimissa. MiG-29 palvelee edelleen Venäjän Ilmavoimia ja koneesta kehitetään jatkuvasi uusia versioita. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä onkin todellista TOP GUN:a kun kylmän sodan veriviholliset esiintyvät Oulun taivaalla. .
Reilu kaksikymmentä vuotta sitten Puola ja Puolan Ilmavoimat olivat osa Varsovan liittoa ja jatkuvassa valmiudessa NATO:n hyökkäyksen varalta. Neuvostoliiton ja Varsovan liiton kaaduttua asiat etenivät nopeasti ja jo vuonna 1999 Puola oli NATO:n jäsen. Legendaarinen Mikojan-Gurevich MiG-29 palvelee edelleen Puolan Ilmavoimia, nyt vain osana NATO:a, rinta rinnan entisen perivihollisensa F-16 kanssa, joita Puolan Ilmavoimat myös käyttää. Koneet ovat käytössä ainakin vuoteen 2020.
Ouluun saapuu kaksi Puolan Ilmavoimien MiG-29-konetta.
Lisätietoja www.tourdesky.fi
Kuvia: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10152431946407930&type=1
2014-05-13
Lasten päivä 18.5.2014 Suomen Ilmailumuseolla
[tapahtuma]
Lasten päivä 18.5.2014 Suomen Ilmailumuseolla!
Suomen Ilmailumuseon huippusuosittu koko perheen tapahtuma on täällä taas .
Ohjaamoesittelyjä, simulaattoreita, työpajoja - tekemistä ja toimintaa.
Mukana menossa myös Lentoaseman pelastuspalvelut, poliisin lentoaseman yksikkö,
Rajavartiolaitos, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ja muonituksesta vastaa M27-kenttäkeittiö ja Vääpelikilta.
Lasten päivän kunniaksi kaikki lapset (Alle 18 v) pääsevät museoon ilmaiseksi!
TERVETULOA VIETTÄMÄÄN LAATUAIKAA KOKO PERHEEN KANSSA!
Päivän ohjelma:
10.00: museon ovet avataan, tapahtuma alkaa
10.00-15.00: Ohjaamoesittelyt-DH T55 Vampire Trainer, MiG 21 BiS, Saab J35BS Draken,
Mil Mi-4, Douglas Dc-3A-214, Convair 440 Metropolitan, Beechraft 95 A 55 Baron ja
Dc-9 simulaattori
10.00-12.00: Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
10.00-17.00: Draken simulaattori
10.00-17.00: Arpoja, arpoja, arpoja- jokainen arpa voittaa.
10.00-17.00: Museokauppa auki
11.00-15.00: Lentoaseman poliisin yksikkö ja Finavian pelastuspalvelut
13.00-16.00: Rajavartiolaitos
11.00-15:00: Lennokkityöpaja ja pituusheittokilpailu
11.00-15.00: Pienoismalli työpaja
12.00-15.00: Kuumailmapallo työpaja
17.00: tapahtuma päättyy
2014-04-02
Kolmitasofokkeri ja Spitfire Jämin lentonäytökseen 19.-20.7.2014
[uutinen]
Fokker Dr.1 & Supermarine Spitfire Mk XVI, kuuluisia lentokoneita
ensimmäisen ja toisen maailmansodan ajoilta. Nämä ja yli kymmenen muuta
warbirdia lentävät Jämillä heinäkuun kolmantena viikonloppuna ensi
kesänä. Aiemmin julkaistut sotalinnut, Auster, Douglas A-26 Invader, 2 x
Douglas DC-3, Gloster Gauntlet, Hawker Hurricane Mk. XIIb, 2 x Noorduyn
AT-16 Harvard, 2 x North American T-6 Texan, Royal Aircraft Factory
S.E.5a saavat näin hyvän täydennyksen kolmitasofokkerista ja
Spitfiresta. Kolmitasofokkerin lisäksi näytökseen tulee toinenkin saman
aikakauden kone, FVM Ö1 Tummelisa, joka on kaksitasoinen yksipaikkainen
ruotsalainen harjoituskone 1920 - luvun alusta.
Pär Cederqvist on vieraillut Bilteman omistamilla warbirdeilla kolme
kertaa Jämillä, Spitfirella vuosina 2010 ja 2011, P-51D Mustangilla
vuonna 2012. Tänä vuonna koneena on jälleen legendaarinen toisen
maailmansodan aikainen hävittäjä, Supermarine Spitfire Mk. XVI.
Mikael Carlson on hänkin vieraillut kolmesti Jämillä, vuonna 2011
koneena oli yli sata vuotta vanha Blériot XI, vuonna 2012
"kolmitasofokkeri" Fokker Dr.1 ja vuonna 2013 ensimmäisen maailmansodan
paras hävittäjä Fokker D.VII. Tänä vuonna Mikaelilta tulee siis kaksi
konetta, Fokker Dr.1 ja FVM Ö1 Tummelisa. Näytöksen huikeimpia esityksiä
tulee olemaan näillä koneilla suoritettava ilmataistelunäytös, johon
osallistuu myös aiemmin julkaistu Royal Aircraft Factory S.E.5a. Konetta
lentää sen rakentaja, Red Bull Air Race - tulokassarjan
kilpailija Daniel Ryfa joka vieraili viime vuonna Jämin näytöksessä
ensimmäisen kerran Sukhoi SU-26 - taitolentokoneellaan. Saapa nähdä
miten Punaisen paronin tällä kertaa käy, kirjoitetaanko historia uusiksi?
2014-03-27
Feeniks-lehden artikkelitietokanta kaikkien käytettävissä
[uutinen]
Ilmailumuseoyhdistys on julkaissut ilmailuhistoriallisen Feeniks-lehden artikkelitietokannan kaikkien vapaasti käytettäväksi. Tietokanta sisältää tiedon kaikista lehden artikkeleista vuodesta 1991 saakka.
Artikkelitietokanta löytyy Feeniks-lehden sivuilta osoitteesta http://www.imy.fi/5.
2014-03-27
VL Myrsky II -entisöinti sai rahankeräysluvan - osallistu sinäkin
[uutinen]
Ilmailumuseoyhdistys, Keski-Suomen Ilmailumuseo ja Suomen Ilmailumuseo käynnistivät maaliskuussa 2013 hankkeen, jonka tarkoituksena on entisöidä VL Myrsky II -hävittäjälentokone asetettavaksi näytteille suomalaiseen ilmailumuseoon tai muuhun arvolleen sopivaan paikkaan. Suunnitelmien mukaan kone valmistuu vuonna 2019.
VL Myrsky -hävittäjiä rakennettiin vuosina 1941 - 1945 yhteensä 51 kappaletta. Koneet osallistuivat jatkosodan viimeisten viikkojen taisteluihin, Lapin sotaan sekä rauhan ajan palvelukseen vuoteen 1948 saakka. Yhtään kokonaista konetta ei ole säilynyt, mikä on koettu puutteeksi, sillä kone edustaa sodan aikana vaikeissa olosuhteissa suoritettua insinöörityötä ja lentokoneenrakennusta parhaimmillaan. Muut tuon aikakauden Suomessa valmistetut sotilaslentokoneet ? kuten Fokker D.XXI, VL Pyry, VL Humu, VMT Pyörremyrsky ja Bristol Blenheim - löytyvät ilmailumuseoista.
Koska yhtään entisöimiskuntoista VL Myrskyä ei ole säilynyt, kone joudutaan rakentamaan suurelta osin uustuotantona säilyneet alkuperäisosat hyväksi käyttäen. Suurin uudelleenrakennettava kokonaisuus on koneen puinen siipi laskutelineineen. Kuusivuotisen hankkeen kustannusarvio on 76 000 euroa. Tämän lisäksi koneen entisöimiseen tulee uppoamaan yli 12 000 tuntia vapaaehtoistyötä.
Ilmailumuseoyhdistys on saanut 4.3.2014 Poliisihallitukselta rahankeräysluvan (luvan numero on 2020/2013/4364), jonka toimeenpano alue on koko Suomi Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Lupa on voimassa 3.3.2016 saakka. Rahankeräystä saadaan tehdä internet-vetoomuksilla, kirjeitse, sähköpostitse, lehdistössä, radiossa ja TV:ssä sekä lupa mahdollistaa myös kolmen rahankeräyslippaan pitämisen. Kerätyt varat käytetään VL Myrsky II -entisöintiprojektin kustannusten peittämiseen vuosina 2014 - 2019.
Ilmailumuseoyhdistys on päättänyt aloittaa rahankeräyksen tilikeräyksenä. Rahalahjoitukset tulee osoittaa keräystilille, joka on: Nordea FI6114003000121689.
2014-03-17
Suomalainen Hawker Hurricane lentää Jämin lentonäytöksessä!
[tapahtuma]
Ilmavoimien jatkosodan aikaisissa väreissä oleva Hawker Hurricane lentää Jämillä ensi kesänä!
Jämijärvellä Pohjois-Satakunnassa 19.-20.7.2014 järjestettävään Jämi Fly In & Airshow - lentonäytökseen saapuu Suomen Ilmavoimien jatkosodanaikaiseen värityskaavioon maalattu Hawker Hurricane - hävittäjä. Konetyypin edellisestä lennosta Suomen taivaalla on kulunut liki 70 vuotta. Canadian Car and Foundry co. vuoden 1941 puolivälissä Kanadassa lisenssillä rakentama Hawker Hurricane Mk XIIb tuhoutui jo seuraavan vuoden marraskuussa Nova Scotiassa Kanadassa. Monivuotisen restauroinnin jälkeen Hurricane on loppusuoralla, kone lentää 1650 hevosvoiman Rolls Royce Merlin 24/500 V12 turvin Suomen taivaalla vihdoin ensi kesänä tunnuksenaan HC-465.
Koneen omistaa Suomessa asuva britti Phillip Lawton, jonka monivuotinen unelma lentävästä Suomi-hävittäjästä toteutuu vihdoin.
Ilmavoimilla oli jatkosodassa kaikkiaan 13 Hurricane- konetta, joista kymmenen Englannista ostettua Mk I - mallia ja kolme sotasaaliiksi saatua Mk II - mallia. Varaosien puutteen vuoksi konetyypin käyttö jäi vähäiseksi, koneilla saavutettiin yhteensä viisi ja puoli ilmavoittoa. Ainoa säilynyt kone, Hawker Hurricane Mk I tunnus HC-452 on näytteillä Keski-Suomen Ilmailumuseossa Tikkakoskella.
Jämin lentonäytöksen tämän vuoden teema on "Warbirds". Lawtonin Hurricanen lisäksi tapahtumassa esiintyy yli kymmenen muuta ensimmäisen tai toisen maailmansodan aikaista sotakonetta tai niiden replikaa. Maanäyttelyssä on esillä mm. Lappiin vuonna 1942 pudonneen saksalaisen Messerschmitt Bf 109 F-4 hylky Keski-Suomen Ilmailumuseosta. Osana tapahtumaa järjestetään sotilasajoneuvojen kokoontumisajot, tulossa on jatkosodan aikaista kalustoa moottoripyörästä panssarivaunuun.
Lisätietoja tapahtumasta http://www.jamiflyin.com / https://www.facebook.com/JamiAirshow
2014-03-17
Finland International Airshow 2014 16.-17.8.2014 Helsinki
[tapahtuma]
Vuonna 2009 järjestetty Helsinki International Air Show ?nimellä järjestetty ilmailutapahtuma palaa uudella nimellä, Finland International Airshow, Helsinki-Malmin lentoasemalle viiden vuoden tauon jälkeen elokuussa 2014. Finland International Airshow 2014 -ilmailutapahtuma järjestetään lauantaina 16. elokuuta ja sunnuntaina 17. elokuuta 2014.
Kyseessä on koko perheen suuri ilmailu- ja viihdetapahtum. Erilaiset lentonäytökset ovat luonnollisesti Finland International Airshow?n tärkeintä ja näyttävintä antia, mutta poikkeuksellisen paljon nähtävää on myös tapahtuman maanäyttelyssä, jonne kootaan monipuolinen kokoelma lentokoneita, helikoptereita ja muita ilmailuun liittyviä jännittäviä koneita ja laitteita, simulaattoreita ja tuulitunneleita. Perheen pienimmille hupia ja ajanvietettä Malmilla tarjoaa mm. Tivoli Sariola.
Helsinki-Malmin lentoasema
Helsinki-Malmin lentoasema, jota myös usein Malmin lentokentäksi kutsutaan, on lentoasema Malmin kaupunginosassa Koillis-Helsingissä noin kymmenen kilometriä Helsingin keskustasta koilliseen. Vuonna 1936 valmistunut lentoasema oli vuoteen 1952 saakka Helsingin päälentoasema lukuun ottamatta vuosia 1944 - 1946, jolloin kenttä oli valvontakomission hallinnassa. Tuona aikana päälentoasemana toimi Hyvinkään lentokenttä. Vuoteen 1946 saakka Helsinki-Malmin lentoaseman alue kuului Helsingin maalaiskuntaan ja sen jälkeen Helsingin kaupunkiin.
Nykyisin lentoaseman toiminta koostuu lentokoulutuksesta, yleisilmailusta ja viranomaislennoista. Laskeutumisten määrällä mitattuna Helsinki-Malmin lentoasema on Helsinki-Vantaan jälkeen Suomen toiseksi vilkkain.
Helsingin kaupunki on pitkään suunnitellut Malmin lentoaseman sulkemista ja sen maa-alueen ottamista asuntorakentamiseen. Kentän lakkauttaminen on kuitenkin ollut hyvin kiistanalainen hanke, eikä sen tulevaisuudesta ole varmuutta. Suomen valtiolla on Helsingin kaupungin kanssa lainvoimainen maanluovutussopimus, joka on voimassa vuoteen 2034.
Nykyään Malmin lentoasema on yleisilmailukäytössä. Siellä on sekä ammattilentokoulutusta ja ammattimaista lentotoimintaa että yksityisilmailua ja lentokerhoja. Kaikesta liikenteestä koulutuslentoja on 75 - 80 prosenttia, ja vuonna 2002 Helsinki-Malmin lentoasemalla koulutettiin puolet kaikista Suomen lentäjistä ja kaksi kolmasosaa ammattilentäjistä. Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen Helsingin vartiolentueen tukikohta on Malmilla. Malmin lentoasema toimii poikkeustilanteissa myös Helsinki-Vantaan lentoaseman varakenttänä kevyemmälle kalustolle. Suurille liikennekoneille Malmin lentoasema ei sovellu.
2014-03-14
Tulevia tapahtumia: Aces High Spring Meeting, Kai R. Lehtosen lyhytelokuvia Malmin lentoasemasta
[tapahtumia]
Aces High Spring Meeting 2014 10.-13.4.2014:
http://www.ahspringmeeting.org/
Lauantailuento 5.4.2014: Kai R. Lehtosen lyhytelokuvia Malmin lentoasemasta
Edellisellä lauantailuennolla 1.3.2014 eversti evp Ahti Lappi luennoi Helsingin ja Malmin sotienaikaisesta ilmapuolustuksesta. Tilaisuus keräsi paikalle yli 100 kuulijaa. Seuraava lauantailuento järjestetään 5.4.2014 klo 10 Malmin lentoaseman päärakennuksessa. Ohjelmassa on Malmin lentoaseman elämänmenoa vuosikymmenten ajan kaitafilmille ja videolle tallentaneen Kai R. Lehtosen lyhytelokuvia. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
http://www.pelastamalmi.org/fi/uutisia/lauantailuento2014-04-05.html
2014-01-05
Kuvareportaasi: Lappeenranta International Airshow 2013
[artikkeli]
Kuvareportaasi Lappeenrannan lentonäytöksestä kesällä 2013.
Lue juttu: Lappeenranta International Airshow 2013.
2014-01-03
Ilmavalvontailta Tuusulan Lottamuseolla 15.1.2014
[tapahtuma]
Kiinnostaako ilmavalvonta? Lottamuseon keskiviikon ohjelmaillat alkavat 15.1. ilmavalvonta-aiheella.
Alustus aiheeseen: Jouko Kaivonurmi, jonka jälkeen Lottamuseon tuottama draamallinen opastus: Ilmavalvontakurssi vuodelta 1943. Syvärannan huvila toimi vuosina 1937 ? 1944 lottaopistona. Opistolla järjestettiin vuosittain kymmeniä keskusjohtokunnan toimeenpanemia lottakursseja. Lottia kurssitettiin pääosin johtotehtäviin ja vaikeimmille teknisille aloille, kuten ilmavalvontaan.
Draamaopastuksen aikana opettajatar Lempi Hoppania, Lotta Svärd ? järjestöstä, johdattaa oppilaansa lempeästi mutta päättäväisesti vuoden 1943 lottaopiston maailmaan. Lotta Hoppanian oppitunnilla perehdytään ilmavalvonnan, lentokonetyyppitunnistuksen ja puhelinviestinnän perusteisiin sekä Lotta Svärd ? järjestön toimintaan. Oppitunti esittelee teatterin keinoin, niitä tietoja ja taitoja, joita lotat tarvitsivat työssään sota ? aikana. Opastus on käsikirjoitettu lottien 1940-luvun koulutusmateriaalin pohjalta.
Draamaopastuksen kesto: n. 50 min.
Katso: juliste
Lottamuseo, Syväranta Rantatie 39, 04310 Tuusula
Lisätietoja: http://www.lottamuseo.fi/tapahtumat/
2013-12-30
Finavialla töitä simulaattorilentäjälle
[random]
Vaihteeksi ihan alan hommia simupiloteille!
Finavian ammatillinen erikoisoppilaitos Avia College, joka sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä hakee LENNONJOHTOSIMULAATTORIN MAALINAJAJIA (PSEUDO-pilot).
Lennonjohtosimulaattorissa koulutetaan lennonjohtajia sekä lennontiedottajia. Pseudopilotteja käytetään maalinajajina Avia Collegen simulaattoreissa Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä. Työ on tilapäistä ja kausiluontoista. Koulutus tehtävään annetaan erikseen sovittuna ajankohtana.
Lisätietoja: https://rekry.finavia.fi/rekry/jsp/joblist/ja_public_job_advertisement.faces?lang=fi_FI&id=2352&unitId=470
2013-12-21
Liity Virtuaalilentäjien Facebook-yhteisöön
[yhteisö]
Virtuaalilentäjille on luonnollisesti edustusta Facebookissakin. Yhteisön vapaamuotoinen Facebook-ryhmä tarjoaa liki päivittäin keskustelunpoikasia, linkkejä ja videoita simu- ja ilmailuaiheista. Joskus jopa ratkaisuja ongelmiin, tai ainakin ohjausta oikeaan suuntaan!Ryhmään voi liittyä vapaasti, jos aihe sattuu kiinnostamaan.
Ryhmä löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/groups/7162272929/?fref=ts
2013-12-20
War Thunder ja World of Warplanes päivittyivät
[pelit]
War Thunder ja World of Warplanes päivittyivät liki rinta rinnan. World of Warplanes sai 1.1-päivityksen, War Thunderin beta taas eteni taas pykälän kohti julkaisua beta 1.37:n myötä.
http://dome.fi/pelit/ajankohtaista/war-thunder-ja-world-of-warplanes-paivittyivat
2013-12-20
Steamin jouluale: DCS P-51D Mustang, UH-1H Huey, A-10C -66%
[pelit]
Steam-kaupan (http://store.steampowered.com) joulualessa:
Digital Combat Simulator P-51D Mustang -66%, hinta 13,59 euroa
Digital Combat Simulator: UH-1H Huey -66%, hinta 13,59 euroa
Digital Combat Simulator: A-10C Warthog - -66%, hinta 13,59 euroa
http://store.steampowered.com/app/223750/
2013-12-15
Jyväskylän pienoismallitapahtuma 25.1.2014
[tapahtuma]
Jyväskylän alueen pienoismalliharrastajat järjestävät jälleen perinteisen pienoismallitapahtuman Keski-Suomen Ilmailumuseolla lauantaina 25. tammikuuta klo 11-17.
Vuoden 2014 tapahtuman teemana on Ensimmäinen Maailmansota 100-vuotta.
Mukana myös useita alan kauppiaita.
Museoon kaikille vapaa pääsy, tervetuloa!
Lisätietoja: http://www.k-silmailumuseo.fi/pienoismallitapahtuma
2013-12-09
Messerschmitt Bf 110- ja Heinkel He 162 -hävittäjälentäjä Wolfgang Wollenweber Suomessa 14.12.2013
Hävittäjälentäjävierailija Suomessa
Insinööriyliluutnantti Wolfgang Wollenweber (s. 1922) lensi toisen maailmansodan aikana monilla eri lentokonetyypeillä. Kaksi hänen lentämäänsä konetyyppiä olisivat tuskin voineet enempää poiketa toisistaan: kaksimoottorinen raskashävittäjä Messerschmitt Bf 110 ja suihkuhävittäjä Heinkel He 162.
Lentokoulutuksen jälkeen Wollenweber siirrettiin Hävittäjärykmentti 5:een Jäämeren rannalle. Siellä hän lensi kuuluisassa ?Mäyräkoiralentueessa? laivasaattueiden suojauslentoja Pohjois-Atlantin yläpuolella sekä pommituslentoja Murmanskiin ja venäläisille lentokentille. Hän ampui lyhyessä ajassa alas useita venäläiskoneita.
Näistä saavutuksista hänelle myönnettiin ensimmäisen luokan rautaristi, hopeinen rintamalentosolki ja suomalainen Vapaudenristi.
Tämän jälkeen seurasi siirto Herdlan kentälle, kutsu Ilmailuakatemiaan opiskelemaan, ilmoittautuminen vapaaehtoisena valtakunnanpuolustukseen sekä jatkokoulutus FockeWulf Fw 190 -hävittäjäkoneisiin sekä Messerschmitt Me163- rakettihävittäjään.
Ehkä jännittävimmät sotalentonsa Wolfgang Wollenweber lensi sodan loppuvaiheissa Heinkel He 162:lla lentueenpäällikkönä suihkuhävittäjillä varustetussa Hävittäjärykmentti 1:ssä.
Wollenweber kertoo kokemuksistaan lauantaina 14.12.2013 Suomen Ilmailumuseossa (Tietotie 3, 01530 Vantaa)järjestettävässä yleisötapahtumassa kello 13.00 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy 200 ensimmäiselle. Ei ennakkovarauksia.
Lisätietoja: http://www.imy.fi/24
2011-04-26
Ilmasotaseminaari III - Ilmailumuseolla lauantaina 7.5.2011
Ilmasotaseminaari III
Ilmailumuseoyhdistys järjestää yhteistyössä Suomen Ilmailumuseon kanssa lauantaina 7.5.2011 kello 11.00 alkaen Ilmasotaseminaarin.
Seminaarissa suomalaiset sodan ajan veteraanit, Pilvenveikot, kertovat kokemuksistaan ilmasodan taisteluissa.
Lisätietoja:
http://www.imy.fi/ajankohtaista/ilmasotaseminaari2.html
2011-01-31
SSHS:n kevään 2011 luentosarja: Jatkosotaan
JATKOSOTAAN
Kevään 2011 luentosarja
16.02 Sarjan avaus. Avauspuheenvuoro - Dosentti Pasi Kesseli
Itärajan linnoittaminen - Salpalinja - Tutkija John Lagerstedt
23.02 "Panttipataljoona" Jääkärien jäljille - Professori Ohto Manninen
02.03 Ihmisten välirauha - Eversti Erkki Nordberg
Ylioppilaskirjoitusten aiheuttama tauko
31.03 ( Huom ! torstai ) Miinoja Kronstadtiin - pommeja Turkuun - Tutkija Carl-Fredrik Geust
06.04 Moskovan rauhansopimuksesta kohti avointa sotaa Itämerellä - Tohtori Osmo Tuomi
13.04 Yleisradio mukana sotatoimissa - Arkistopäällikkö emeritus Lasse Vihonen
20.04 Pysäytetäänkö hyökkäys Syvärille ? - Tohtori Mikko Karjalainen
Luennot keskiviikkoisin klo 18.00, Sibelius-lukion juhlasali, Liisankatu 13. Helsinki
Kaikkiin luentoihin on vapaa pääsy.
Järjestäjä Suomen Sotahistoriallinen Seura
www.sshs.fi
2011-01-25
AH Meet 2011
Perinteinen AH Spring Meeting järjestetään Virroilla 24.-27.3.2011. Lisätietoa ja ilmoittautuminen täällä.
2011-01-25
Urban Blitz 2011 - vielä ehdit ilmoittautua!
Urban Blitz 2011 järjestetään Suomen Tampereella 3-6.2.2011. Vielä ehdit mukaan, lisätietoa ja ilmoittautuminen täällä.
Blitzissä nähdään!
2011-01-03
Ilmasotaseminaari Ilmailumuseolla 15.1.2011
Ilmailumuseoyhdistys järjestää yhteistyössä Suomen Ilmailumuseon kanssa lauantaina 15.1.2011 kello 11.00 alkaen Ilmasotaseminaarin. Lisätietoa: http://www.imy.fi/ajankohtaista/ilmasotaseminaari.html Ilmoittautukaa ajoissa!
2010-12-25
Simulaattori yleisökäytössä Suomen Ilmailumuseolla
Koe itse lentämisen haasteet
Suomen Ilmailumuseolla on avattu uusi yleisösimulaattori. Virtuaalilentäjät - Virtual Pilots ry:n Ilmailumuseolle sovittamassa simulaattorissa pääsee itse kokemaan Suomen ilmavoimien ja sen liittolaisten koettelemuksia talvi- ja jatkosodan rintamalla. Lennettävissä on kuusi erillistä tehtävää, jotka perustuvat ilmavoimien merkittävimpiin taisteluihin sotien aikana.
Simulaattori on asiakaskäytössä museon aulassa aukioloaikoina. Tervetuloa lentämään Suomen Ilmailumuseolle:
http://www.ilmailumuseo.fi/index.php?page=simulaattorit
2009-02-28
Kolme saksalaista hävittäjälentäjäveteraania Suomessa 6-8.3.2009
Ilmailumuseoyhdistys ry:n ja Koala-Kustannus Oy:n vieraaksi saapuu maaliskuussa kolme saksalaista lentäjäveteraania
Hans-Ekkehard Bob Majuri, laivueenkomentaja, hävittäjä-ässä (60 ilmavoittoa), Ritariristi. Bob palveli useiden eri hävittäjärykmenttien riveissä sekä länsi- että itärintamalla, päättäen sodan Adolf Gallandin
komentamassa ja Me 262 -suihkukoneilla varustetussa JV 44:ssä.
Walter SchuckYliluutnantti, lentueenpäällikkö, hävittäjä-ässä (206 ilmavoittoa), Ritariristi tammenlehvin. Schuck lensi Lapissa JG 5:n riveissä ja myöhemmin Valtakunnanpuolustuksessa JG 7:ssä Me 262 -suihkukoneella.
Peter SpodenVanha tuttumme vuosilta 2005 ja 2006. Kapteeni, laivueenkomentaja ja yöhävittäjä-ässä (24 ilmavoittoa). Saksan kultainen risti. Sodan jälkeen Lutfhansan lentokapteeni.
Vieraat kertovat kokemuksistaan lauantaina 7.3.2009 kello 14.00 alkaen Suomen Ilmailumuseon auditoriossa Tilaisuus tulkataan osittain Suomeksi, mukaan mahtuu 200 henkilöä saapumisjärjestyksessä. Pääsymaksu tilaisuuteen 6 euroa/henkilö (Museon sisäänpääsymaksu) Vieraat ovat tavattavissa myös sunnuntaina 8.3.2009 kello 11.00-13.00 Keski-Suomen Ilmailumuseolla Tikkakoskella.
Lisätietoja: IMY - Saksalaisten lentäjäveteraanien vierailu Suomeen 6.-8.3.2009
2009-01-13
Kuvareportaasi: HMS Belfast & Imperial War Museum
Lue juttu: HMS Belfast & Imperial War Museum
2009-01-13
Kuvareportaasi: Royal Air Force Museum London
Lue juttu: Royal Air Force Museum London
2009-01-08
Kuvareportaasi: La Ferté Alais Airshow - France May 2008
La Ferté Alais Airshow - France May 2008 - Meeting Aérien de la Ferté Alais.
Airshow at La Ferté Alais. Beautiful airshow at the small grass airfield south of Paris. Very recommended!
Check the photo report: La Ferté Alais Airshow.
2009-01-07
Kuvareportaasi: Le Bourget Aviation & Space Museum
Kuvareportaasi Ranskasta, Pariisista: Musée de l'Air et de l'Espace eli Ilmailu- & avaruusmuseo.
Lue juttu: Pariisi/Ranska: Le Bourget Aviation & Space Museum
2008-09-30
Kuvareportaasi Model Expo 2008 -näyttelystä
Lisätty Kuvareportaasi Model Expo 2008 -näyttelystä.
2008-09-13
Kirjailija Tuomo Soiri menehtynyt
Kirjailija Tuomo Soiri kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen viime sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Tuomo tunnettiin paitsi asiantuntevista ilmailukirjoista Mersut tulevat ja Iskulaivue, myös toiminnastaan IL2-Sturmovik simulaattorin pelaajayhteisössä. Tuomo oli erikoistunut erityisesti HävittäjäLentoLaivue 34:n historiaan.
Tuomo oli erittäin aktiivinen ja harrastukselleen paneutunut virtuaali-ilmailun harrastaja,
opettaen mm. nuoria aloittelevia pilotteja harrastuksen saloihin.
Viimeiseksi Tuomon virtuaalilaivueeksi jäi 315, puolalaisten virtuaalipilottien
laivue.
Osallistu addressiin.
2008-09-11
Aces High 2:ssa uusi sunnuntainen kampanja: Sunday European Campaign
AH2:ssa aletaan pyörittää WB:n vanhojen European Micro Event EMC -kaltaisia skenaarioita sunnuntaisin klo 21.
Lisätietoja: Sunday European Campaign (SEC) - AH2:n vastine EMC:lle.
2008-09-11
Günther Rall Suomessa - Ilmailumuseolla 18.10. / Vierailu peruuntunut
HUOM: Valitettavasti vierailu on peruuntunut, tilaisuuden muusta ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin.
Saksalainen sota-ajan hävittäjälentäjä vierailee Suomessa ja piipahtaa Suomen Ilmailumuseolla 18.10. Rall Ilmailumuseolla vastaamassa kysymyksiin lauantaina 18.10. klo 14.30 alkaen.
Kenraaliluutnantti Günther Rall taisteli toisessa maailmansodassa lähes kaikilla rintamilla osallistuen Ranskan valtaukseen, taisteluun Englannista, hyökkäykseen Kreetalle, itärintaman taisteluihin ja lopulta Saksan puolustukseen. Rall oli vuosina 1943-1944 Saksan Luftwaffen menestyksekkäimmän laivueen, III/JG 52:n laivueenkomentaja. Hän on ilmasotahistorian kolmanneksi eniten ilmavoittoja (275kpl) saavuttanut hävittäjälentäjä. Rall palkittiin rautaristin ritariristillä, tammenlehvillä ja miekoilla.
Sodan jälkeen Rall liittyi uudelleen perustettuihin Saksan Liittotasavallan ilmavoimiin ensimmäisten joukossa 1956, toimien lopulta ilmavoimien komentajana vuosina 1970-1974. Tämän jälkeen hän toimi vielä vuoden Saksan sotilasedustajana NATO:ssa 1974-1975.
Kenraaliluutnantti Rall on tavattavissa ja vastaamassa kysymyksiin Ilmailumuseoyhdistys ry:n järjestämässä tilaisuudessa
Suomen Ilmailumuseolla lauantaina 18.10 kello 14.30. Pääsymaksu tilaisuuteen 6,-EUR/hlö, Tilaisuuteen mahtuu 200 henkilöä saapumisjärjestyksessä
2008-08-17
Uusi kuvaesitys sotahistoriaa-osiossa: Ilmavalvontakuvasto - ilmavalvontatorneja ja vartiopaikkoja sekä ilmavalvojia menneiltä ajoilta
Perttu Peitsaran kokoama kuvaesitys ilmavalvonnasta sodan ajalta.
» katso kuvasto
2008-06-11
IL-2 Sturmovik myös konsoleille
IL-2 Sturmovik -sarja kiitää seuraavaksi myös pelikonsoleilla. IL-2 Sturmovik: Birds of Prey julkaistaan Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle, Nintendo DS:lle sekä Sony PSP:lle.
Lue lisää aiheesta eDomesta: Sturmovik-lentosimusarja laskeutuu myös konsoleille.
2008-06-06
Mosquito Meeting 2008 -sivut avattu
... osoitteessa www.virtualpilots.fi/feature/cons/mm08/.
2008-06-04
Video Brewster BW-372:sta Tikkakoskella
Maailman ainoa Brewster-hävittäjä BW-372 on nyt Tikkakoskella Keski-Suomen Ilmailumuseossa. Ohessa puolituntinen video koneesta sen nykytilassaan.
Kuvaus: Jukka O. Kauppinen
2008-06-04
Tapaus Kaleva -videot ladattavissa (taas)
Neuvostoliiton vuonna 1940 alasampuman Kaleva-matkustajakoneen etsinnät ovat jatkuneet uudella tahdilla yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän myötä Suomenlahdella. Sen johdosta myös yleinen kiinnostus Kalevaan on noussut kohisten. Niinpä laitoimme Kaleva-videot taas suuren yleisön ladattavaksi, mistä kiitos V2.fi-portaalille.
Video pääsi myös taas uutisiin: Lentosimulaattori auttaa historiantutkijoita - katso video.
2008-05-26
Amerikkalaiset etsivät Kalevan hylkyä
MTV3:n uutiset kertovat, että "Välirauhan aikana alasammutun matkustajakone Kalevan hylkyä etsitään amerikkalaisvoimin. Tallinnaan saapuneen Yhdysvaltain laivaston tutkimusaluksen on määrä aloittaa neuvostopommittajien 14. kesäkuuta 1940 pudottaman Kalevan etsinnät Kerin saaren lähistöllä."
MTV3:n juttu on kuvitettu Virtuaalilentäjät ry:n Kaleva-videon kuvalla ja linkitetty myös itse videon.
Lue lisää: MTV3: Amerikkalaiset etsivät suomalaiskoneen hylkyä.
2008-05-23
Sotakoneet jyrisevät Suomen taivaalla (päivitetty 4.6.2008, videot)
ADEX 2008 -ilmasotaharjoitukset ovat parhaillaan käynnissä Suomen taivailla. Jos et pääse Tampereen tai Kuopion kentille ihailemaan jylinää, niin ota tästä vähän tuntumaa:
ADEX 2008 toi hävittäjät Suomen taivaalle.
Pirkkala, koneiden nousut:
Pirkkala, koneet laskussa:
2008-05-15
Lahti-Vesivehmaan kentällä SU 25.5. 11-17 museon kesänäyttelyn avajaiset ja lentotoimintaa
Oheisen Ilmailumuseo-ohjelman ja paikallisten lentokerhojen toiminnan lisäksi odotamme vierailijoiksi yli 60 vuotta vanhaa lentävää DC-3 museokonetta sekä neuvostoliitossa valmistettua suurta kaksitasoista Antonov-2 lentokonetta.
PÄIJÄT-HÄMEEN ILMAILUMUSEON KESÄ 2008
Harvinainen Messerschmitt Bf109-F4 (NE+ML) hävittäjälentokoneen hylky vuodelta 1942 lainassa näyttelyssä.
Keski-Suomen Ilmailumuseossa säilytettävä vuonna 1942 Ylä-Lappiin pakkolaskun tehneen saksalaishävittäjän jäänteisiin voi kesän ajan tutustua muiden museoon pysyvästi sijoitettujen 18 lentokoneen ohella. Saksalaisen lentäjän, joka menehtyi erämaahan marraskuun pakkasilla, suhteellisen hyväkuntoiseksi jäänyt lentokone koki kovia kun siitä sodan jälkeen vietiin osia muistoiksi ja tarveaineiksi. Kaikkine vuosineenkin tundralla kone on merkittävä osa säilössä olevaa ilmailun historiaa Suomessa.
Vanhin lentokone on alkeiskoulukone Caudron C.59 vuodelta 1923.
Nopein, MIG-21 ylsi yli kaksinkertaiseen äänennopeuteen.
Harvinaisin on kookas kaksitasoinen Ripon, joka on ainoa säilynyt yksilö maailmassa.
Omia lentotaitojaan voi kokeilla lentosimulaattorilla hävittäjälentokoneen ohjaimissa.
Lahti-Vesivehmaan lentokentällä sijaitseva Ilmailumuseo on avoinna
Kesäkuu la-su klo 11-17
Heinä-elokuu ti-su 11-17
Pääsymaksu 3 eur
Lapset alle 15 v aikuisen seurassa ilmaiseksi.
2008-05-10
Uusi keskustelufoorumi avattu
Edellisen palvelinkoneen jouduttua haudan lepoon yhdistyksen keskustelualueet olivat pitkään poissa käytöstä. Uusi web-foorumi on nyt lopulta avattu, mistä suurkiitokset tukijallemme BCC Finland Oy:lle.
Uudet keskustelut löydät osoitteesta www.virtualpilots.fi/forum.
Vanhat news-pohjaiset keskustelut eivät ole enää käytössä, mistä pahoittelut niiden ystäville.
2008-04-15
Ilmailunäyttely Joensuun lento- ja ilmapuolustustoiminnasta
Vuonna 2008 Suomen ilmavoimat täyttää 90 vuotta ja Joensuun kaupunki 160 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Pohjois-Karjalan museo järjestää näyttelyn ilmasotatoiminnasta Joensuun seudulla.
Näyttely kertoo monipuolisesti lento- ja ilmapuolustustoiminnasta. Aihetta käsitellään muun muassa koulutuksen, ilmavalvonnan, tiedustelutoiminnan, joukkojen huollon ja lentäjien arkielämän kautta. Joensuun seudulla oli sotavuosina ilmavoimien tukikohtakeskittymä. Suotuisassa maastossa toimi useita lentokenttiä.
Näyttelyssä on esillä paljon sota-aikaisia esineitä kuten pommeja, lentäjien varusteita ja arjen käyttöesineitä. Lentokoneiden pienoismallit tutustuttavat sota-ajan konetyyppeihin. Erillisessä huoneessa on mahdollisuus kuunnella muistoja sotalennoilta ja katsoa autenttista filmimateriaalia.
Lentolaivue 42:n miehiä lennon jälkeen kesällä 1941.
Joensuun seutu tarjoaa myös muuta nähtävää sota-ajasta kiinnostuneelle. Onttolassa noin 10 km Joensuusta Kuopion suuntaan on esillä lentokonekorsu, jota käytettiin Junkers-pommikoneen suojana. Onttolan lentokenttä toimi Suomen pommitusilmavoimien päätukikohtana 1941–1944. Korsulle pääsee ajamalla Kuopiontietä ja ennen Joensuun lentoaseman risteystä kääntymällä neljän tien risteyksestä vasemmalle. Opasteet ohjaavat oikeaan paikkaan.
Joensuun bunkkerimuseossa on nähtävänä erilaisia puolustusrakennelmia. Bunkkerimuseo on osa Salpalinjaa: museossa voi tutustua esimerkiksi korsuihin, juoksuhautoihin ja erilaisiin aseisiin. Museon kävijöitä palvelee kanttiini. Bunkkerimuseo sijaitsee Marjalassa, Joensuun keskustasta n. 7 km Kuopion tietä Marjalan eritasoliittymään, josta on opastus.
Pohjois-Karjalan museo, Koskikatu 5, 80100 Joensuu. Avoinna ma–pe klo 10–17, la–su klo 10–15. Lipunmyynti ja ryhmävaraukset puh. (013) 267 5222, carelicum.lipunmyynti[kissanhanta]jns.fi. www.pohjoiskarjalanmuseo.fi.
Näyttely avoinna 13.5.2008 - 11.1.2009.
2008-03-06
Uusi artikkeli: Upposiko Sukellusvene
Erkki Palosuo lensi talvisodan, jatkosodan sekä lapinsodan aikana - muun muassa merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntalentoja. Tämä artikkeli on Palosuon vuonna 1992 pitämä esitelmä sukellusveneiden torjunnasta sota-aikana.
"SB-9 (Ek) havaitsi 18.8.42 0735 Suursaaren länsipuolella perättäisten pienten öljyläikkien jonon, jota seuraten tapasi sukellusveneen puolisukelluksissa. Pinnalla ollutta tornia vastaan avattiin konekiväärituli, mutta vene jatkoi vain matkaansa. Tällöin pudotettiin ensimmäinen 25 m syvyytetty pommi. Vesipatsas peitti tornin, näyttipä paineaalto kohottavan veneen runkoakin." ...lue koko juttu.
2008-03-06
Maailman ainut Brewster-hävittäjä saapui Ilmavoimien 90-vuotisjuhlille
Ilmavoimat tiedottaa: Suomen ilmavoimien täyttäessä 90 vuotta Yhdysvaltain laivaston ilmailumuseo Floridan Pensacolassa lainaa maailman ainoan Brewster-hävittäjän Keski-Suomen Ilmailumuseon kokoelmiin.
Yhdysvallat otti Brewsterin käyttöön vuonna 1937, ja se oli laivaston ensimmäinen yksitasohävittäjä. Konetyypillä ei aluksi saavutettu merkittävää menestystä taisteluissa. Talvisodan sytyttyä Suomi yritti paikata heikkoa kalustotilannetta hätähankinnoilla. Yhdysvalloista ostettiin 44 Brewsteria, jotka lennettiin Suomeen maalis- ja huhtikuussa 1940. Lentolaivue 22 ehti lentää koneilla parikymmentä sotalentoa Talvisodan lopulla saamatta kuitenkaan kosketusta viholliseen.
Jatkosodan hyökkäysvaiheen aikana Suomella oli ilmaherruus ja Brewster osoittautui tehokkaaksi. Lentolaivue 24 saavutti aluksi koneella 459 ilmavoittoa menettäen itse ilmataisteluissa vain 15 konetta. Toukokuussa 1944 Brewsterit siirrettiin Lentolaivue 26:lle, joka saavutti vielä 21 voittoa menettäen itse 4 konetta. Suomen menestyksen avaimet olivat edistyksellisessä hävittäjätaktiikassa sekä koulutusjärjestelmässä, joka korosti ampumataitoa. Suomella on maailman eniten hävittäjä-ässiä väkilukuun suhteutettuna.
Nyt Suomessa nähtävä BW-372 -koneyksilö päätyi Kolejärveen nykyisen Venäjän puolelle 25.6.1942, kun Lauri Pekuri joutui tekemään koneella pakkolaskun. Pekuri pelastui ja palasi jalan omien puolelle. Myöhemmin Pekuri saavutti mainetta muun muassa lentämällä koelentoja yli sadalla konetyypillä. Hän lensi muun muassa Suomen ensimmäisen yliäänilennon Folland Gnat -hävittäjällä Luonetjärvellä 28.7.1958.
Pekurin Brewsterin etsintä käynnistyi 1990-luvulla suomalaisen hävittäjä-ässän, hovioikeuden presidentin Heimo Lammen aloitteesta. Kone löydettiin ja nostettiin vuonna 1998. Yhdysvaltalaismuseo hankki koneen kokoelmiinsa vuonna 2004. Maailman ainoana säilynyt Brewster viettää Tikkakoskella kolme ja puoli vuotta, jona aikana konetta restauroidaan.
Lue lisää aiheesta:
BW-384 paljastustilaisuus 22.3.2007
Brewster BW-372 - Photos of the legendary bird
Brewsterin tarina - Mitä BW-372:lle tapahtui?
2008-02-08
Uusi artikkeli: Bristol Blenheim - kevyt pommikone Englannin Kuninkaallisille Ilmavoimille
Englantilainen Bristol Blenheim Aeroplane Company ryhtyi 30 - luvulla suunnittelemaan ilmavoimille pommituskäyttöön soveltuvaa kevyttä ja ketterää tiedustelukonetta. Lähtökohdaksi valittiin pieni matkustajakone, jonka runko muutettiin keskitasoiseksi ja siihen suunniteltiin kk-torni. Prototyypin nokkaa, sekä pyrstöä muotoiltiin myös ja tulevaa käyttöä silmälläpitäen koneeseen valittiin tehokkaammat moottorit. Näin syntyi Bristol Blenheim Mk I, jolla suoritettiin ensilento vuonna 1936. Myöhemmin Mk I sai rinnalleen vielä tyyppi IV:n, joka oli käytännössä sama kone mutta nokkaa oli muotoiltu näkyvyyden parantamiseksi.
Toukokuun 23. päivänä vuonna 1943 starttasi Wärtsilän lentokentältä neljä Bristol Blenheim pommittajaa tehtävänään pommittaa Sumerin juna-asemaa Maaselän pohjoispuolella. Kohteessa oli vastassa ankara ilmatorjuntatulitus. Yksi koneista (BL-150) sai osumia ja syöksyi maahan. Koneen miehistö julistettiin kuolleiksi ja heidät siunattiin poissaolevina kotimaansa sankarihautaan. Syksyllä 1944 saapui rajan yli Tahkokoskella Suomalaisten kenttävartioon mies, joka kertoi olevansa pudonneen BL-150:n konekivääriampuja. Hänelle oli annettu Neuvostoliitossa salainen tehtävä.
... Lue koko juttu
2008-02-05
Mosquito Meeting 2008
Virtuaalilentäjien vuotuinen kesäleiri järjestetään tällä kertaa 3-6. heinäkuuta 2008 Rovaniemellä. Lisätietoja lähempänä ajankohtana, nyt merkinnät kalenteriin. Tervetuloa itikoiden ja kesäisen lentotoiminnan pariin!
2007-12-12
Uusi artikkeli: Avaruus 2007 näyttely
Vantaan ilmailumuseolla avautui 10.11.2007 Avaruus 2007 -näyttely. Tarjolla on verrattain mittava katsaus Suomen 20-vuotisesta yhteistyöstä ESA?n (European Space Agency) ensin liitännäis- sitten varsinaisena jäsenenä. Näyttelyyn kuuluu paitsi katsaus avaruuden valloituksen historiaan, se pyrkii myös kartoittamaan lähitulevaisuuden näkymiä. Näyttelyyn on koottu kaikkien saatavilla olevien Suomalaisten avaruuslaitteiden näköis- ja insinöörimallit. Esimerkiksi Rosetta komeettaluotain dominoi salia 1:4 koossa.
»
Lue koko artikkeli
2007-10-28
Uusi haastattelu: Georg- Eric Strömberg , ilmavoimien tiedustelutoiminnasta
Georg Strömbert, 19.8.1918-2.2.2007, oli Ilmavoimien mies viimeiseen saakka. Yli 40 eri konetyypillä lentänyt Strömberg ehti muun muassa luoda Fokker D.XXI-hävittäjän ohjaajan käsikirjan ja lentää Curtiss Hawk 75- ja Brewster -hävittäjillä sotalennoilla. Sittemmin hänet siirrettiin Päämajaan, jossa Strömberg vastasi venäläisten Ilmavoimien sotavankien kuulusteluista ja tiedustelusta. Strömberg oli myös tähystäjänäsodan viimeisellä sotalennolla, Dornier Do-17 -koneen tiedustelulennolla Lapissa.
Haastatelussa Strömberg kertoo erityisesti lentäjävankien kuulusteluista ja Ilmavoimien tiedustelutoiminnasta sodan aikana. Lue koko artikkeli.
2007-10-24
Uusia artikkeleja: Luftwaffe Skizzenbuch, AERO Ilmasota
Sivustolle lisätty kaksi ilmailuhistoriallista teosta:
Luftwaffe Skizzenbuch
by Hans Liska, 1942
1942 julkaistu upea piirrosalbumi Saksan asevoimien arvostetuimpiin taiteilijoihin kuuluneen Hans Liskan töistä. ....Lue koko juttu.
AERO Ilmasota -lehti numero 6/1941
Ilmavoimien upseeriyhdistyksen julkaisu. ....Lue koko juttu
Ja muista toki: Ilmailukirjallisuutta -osio, joka sisältää tällä hetkellä teokset Sotalentäjä Bölcken taisteluraportit ja Tsingtaun lentäjä : seikkailuni kolmessa maanosassa.
2007-10-17
Lahden Ilmasilta tarvitsee lahjoitustietokonetta ja remonttiapua
Tänä vuonna 45 vuotta täyttävä Lahden Ilmasilta viettää 16.11.1962 syntymäpäiväänsä työn merkeissä. Ilmasilta kuitenkin tarvitsee myös hieman apua:
- Ilmasillan arkistoon Vesivehmaalle Siltatupaan toivotaan lahjoituksena PC:tä. Käyttöjärjestelmänä Windows 2000 tai XP.
Käytössämme oleva niin ikään lahjoituksena saatu tietokone käy viimeisillään.
- Ilmasilta joutuu korjaamaan Vesivehmaan kentällä sijaitsevan Ilmailumuseon hallin ikkunat. Ilmasilta kaipaa apua ja pyytää, että jos joku tietää mistä ikkunoihin sopivaa karmi- sekä
listamateriaalia saataisiin edullisesti, niin tiedot otetaan ilollla vastaan. Ensi kesänä on tarkoitus uusia itäseinän ikkunoista huonokuntoisimmat. Samoin koko itäseinän kuntokartoitus on tarkoitus suorittaa tulevana kesänä. Ammattilaisten apua
kaivataan.
Konelahjoituksen tai remonttiavun/tiedon merkeissä voi ottaa yhteyttä Lahden Ilmasiltaan, www.lahdenilmasilta.fi / Matti Riihelä 0440 550262.
Lue lisää: Ripon esille Vesivehmaalla ja Ilmailupäivä Vevivehmaalla.
2007-10-11
IMY:n lentokonekalenteri vuodelle 2008 ilmestynyt
Ilmailumuseoyhdistys ry:n hieno seinäkalenteri "Muistojen siivet" on ilmestynyt ja tilattavissa hintaan 10,- +postikulut. Tilla itsellesi tai lahjaksi. Lisää tietoa ja tilausohjeet: http://www.imy.fi/yhdistys/Kalenteri_08.html.
2007-10-09
Talvileiri Urban Blitz tulee taas
Virtuaalilentäjäin The Urban Blitz 2008 -talvileiri järjestetään perinteiseen tapaan Tampereella. Vuoden 2008 leirin päivämäärä on 31.1.-3.2.2008. Paikka on aiempien vuosien tapaan Laulumiesten maja. Tilaisuus on avoin niin yhdistyksen jäsenille kuin muillekin virtuaalilentäjille, simulaattoriin katsomatta. Jos olet tuntenut itsesi oudoksi tai luullut, että olet ainoa joka tykkää väitellä Mersun tykistä, moottoritekniikasta tai katsella elokuvia vanhoista lentokoneista, niin täällä et tunne itseäsi yksinäiseksi. Info- ja kutsusivut tulevat verkkoon lähempänä ajankohtana.
2007-10-09
Virtuaalilentäjät ry:n puheenjohtaja Timo "Kossu" Niiranen valittiin Ilmailumuseoyhdistyksen hallitukseen
Ilmailumuseoyhdistys ry valitsi taannoisessa vuosikokouksessaan yhdistyksen hallitukseen varapuheenjohtajaksi Virtuaalilentäjät - Virtual Pilots ry:n puheenjohtajan Timo "Kossu" Niirasen.
Niirasen valinta Suomen Ilmailumuseon perustaneeseen ja sitä tukevan yhdistyksen hallitukseen oli sekä kiitos yhdistyksen vuosia jatkuneesta museolle tarjoamasta pyyteettömästä avustustoiminnasta, että myös osoitus virtuaalilentäjäyhteisön aktiivisuudesta ja merkityksestä ilmailuhistorian aktiivisina vaalijoina ja elävöittäjinä. Niiranen edustaa Ilmailumuseoyhdistyksen hallituksessa niin Virtuaalilentäjät ry:n että kaikkien suomalaisten simulaattorilentäjien näkökantoja, ja tuo näin mukanaan entistä laajemman ilmailutoiminnan tuulahduksia.
http://www.imy.fi:
2007-10-09
Ilmailuharrastepäivä 20.10.2007 - Kaleva- ja Kadonneen Brewsterin etsintä -esitelmät
Suomen Ilmailumuseossa on 20.10. jälleen Ilmailuharrastepäivä. Muun toiminnan ohella auditoriossa on seuraavaa ohjelmaa:
Klo 12.30 RISTO NIKU esittelee kirjaansa KALEVAN SURMANLENTO
Klo 14.00 VILLE PITKÄNEN / VIRTUAALILENTÄJÄT ry haastattelee
KADONNEEN BREWSTERIN METSÄSTYS kirjan tekijöitä
MARJA LAMPEA ja VLADIMIR PRYTKOVIA
Kaleva-esitelmän yhteydessä esitetään myös Virtuaalilentäjäin Jouni "Väijy" Vartion ja Jukka "Grendel" Kauppisen taannoiseen Kaleva-seminaariin tekemä Tapaus Kaleva -lyhytdokumentti.
Suomen Ilmailumuseo, Tietotie 3, Vantaa. www.ilmailumuseo.fi.
2007-08-28
Aces High II päivittynyt
Aces High II -simulaattorista on julkaistu uusi versio. Muutoslistan voit lukea täältä.
2007-08-16
Suomen ilmasota-seminaari Tikkakoskella 22.–23.9.2007
Suomen Sotahistoriallinen Seura ja Keski-Suomen Ilmailumuseo järjestävät Suomen ilmasota-seminaarin Tikkakoskella 22.–23.9.2007. Seminaari on kaikille avoin. Seminaari on ruokailuja ja museokäyntiä lukuun ottamatta maksuton.
Seminaarin ohjelman ja lisätietoja löydät keskustelualueeltamme täältä: Suomen ilmasota-seminaari.
2007-07-24
Uusi artikkeli: Me And The Gustav - Memories and impressions of an Italian Pilot
Italialainen hävittäjälentäjä Oddone Colonna siirtyi Me 109 -koneisiin vuoden 1943 kesällä. Colonna kirjasi ylös kokemuksensa ensimmäisistä mersulennoistaan.
"In the summer of 1943 at Vicenza airport I made my first acquaintance with the "Gustavo", a Messerschmitt fighter of the G-6 version. I was among pilots from 23° and 150° Gruppo Caccia to get first flights in the German plane that had been entering service at the Regia Aeronautica for few months. We had as instructor Ten. Fausto Filippi who had extensive experience, including combat for having flown the Gustav in combat over Sicily during the spring-summer of the same year in the ranks of 150° gruppo "Gigi 3 Osei"." ... Lue koko juttu.
2007-07-12
Ilmailukirjallisuutta: Oswald Boelcke, Sotalentäjä Bölcken taisteluraportit; Gunther Plüschow, Tsingtaun lentäjä
Virtuaalilentäjät - Virtual Pilots ry julkaisee sivuillaan ilmailuteoksia, joiden tekijäoikeus on rauennut 70 vuoden kuluttua teoksen kirjoittajan kuolemasta, tai jotka on annettu julkaistavaksemme tekijänoikeuksien haltijan luvalla. Luettavissa ovat seuraavat teokset: Oswald Boelcke, Sotalentäjä Bölcken taisteluraportit; Gunther Plüschow, Tsingtaun lentäjä : seikkailuni kolmessa maanosassa. Lue koko artikkeli.
2007-06-03
BW-384-mallista video
Brewster BW-384-mallin julkistustilaisuudesta tehty video on nyt katsottavissa joko suoraan Google Videon sivulta tai BW-384-mallista kertovasta artikkelista.
BW-384-video Google Videossa
BW-384-artikkeli ja video
2007-05-29
BL-200-koneen entisöintiblogi verkossa
Tikkakoskella, kuten ainakin ilmailuhistorian ystävät tietänevät, on haaveiltu pitkään viimeisen suomalaisen Blenheim-koneen entisöinnistä. Projekti on lähtenyt näköjään käyntiin, ainakin päätellen siitä että verkossa voi nyt lukea BL-200:n entisöintiblogia. Entisöijäporukkaan kuuluva Pertti Tikkanen kertoo blogissa koneen vaiheista ja kunnostusprojektista.
"Koneesta löytyivät noin 2 sentin pölykerroksen alta vanhat maalit. Tosin koneen oikeapuoli oli maalaamaton ja vasen maalattu. Yllätys yllätys – koneestahan löytyi oli tunnus BL 147! Selvisi, että konetta on käytetty aikanaan kuvauksissa ja siitä oli jäänyt väärät tunnukset kylkeen. Konetta oli kuvattu vain vasemmalta puolelta – siksi vain vasen kylki maalattu – tai oikeammin kaikki mikä näkyy vasemmalta katsottaessa. Kone oli roikkunut vaijereiden varassa nosturin nokassa kuvauksen ajan ja sillä oli markkeerattu myös mahalaskua lumihankeen."
Blogi löytyy osoitteesta http://www.ilmasotakoulunkilta.fi/IlmaSK/ilmaskmma.nsf/sp?open&cid=Content9993D.
2007-04-21
Virolaiset lentäjäveteraanit vierailevat Suomessa 27.5.
Hendrik Arro, Valdo Raag, Kaljo Alaküla ja Feliks Prodo
Virolaiset vapaaehtoiset Alaküla, Arro ja Raag valmistuivat Liepajan lentäjäkurssilta kesäkuussa 1944. He lensivät Luftwaffen 11. Yöpommituslaivueen 3. lentueessa Arado Ar-66 koneilla. Vapaaehtoinen Prodo valmistui konekivääriampujakurssilta Liepajan ilmasotakoulusta toukokuussa 1944 ja lensi 11. Yöpommituslaivueen 1. lentueessa konekivääriampujana Fokker CVE koneissa.
Vieraat kertovat kokemuksistaan Suomen Ilmailumuseon auditoriossa sunnuntaina 27.5.2007 kello 14.00 alkaen Sisäänpääsy luentoon ja museoon 6,-/3,- EUR
SUOMEN ILMAILUMUSEO, TIETOTIE 3, 01531 VANTAA, PUHELIN 09 - 8700 870
2007-04-14
Tiistaisäpinää yhdistyksen IL2-servereillä
17.4.07 alkaen järjestetään viikoittain tiistai-iltaisin klo 21 organisoitua yhteistoimintaa FinskaViken1-serverillä HyperLobbyssä. Serverin on todettu toimivan mainiosti noin sadalla pelaajalla, joten kaikki ovat tervetulleita! Yhteistoiminnan arvioitu kesto on noin 1.5 tuntia.
Yhteistoiminta alkaa ripeällä tehtävänjaolla teamspeak2:ssa (http://www.virtualpilots.fi/help/teamspeak/), jossa osallistujat jaetaan lentueisiin ja heille annetaan tehtävät. Briefingin päätteeksi tehtävä ladataan ja säpinä voi alkaa. Elämien lukumäärä on rajoitettu, eli pitäkää kuskinne hengissä ettei hupi lopu ennen aikojaan.
Ensimmäisen yhteistoimintatehtävä 17.4.07 klo 21 lennetään kesä 1944 Suomi vs Neuvostoliitto -setupilla. Punaista joukkuetta johtaa Justus laivue 16:sta, sinisiä Camo laivue 34:stä.
Tervetuloa! tv, Peliserveritoimikunta
2007-03-28
Virtuaalilentäjät rakensivat Suomen Ilmailumuseon Purjein taivaalla -näyttelyä
Suomen Ilmailumuseon tuorein näyttely - Purjein taivaalla - kiinnittää huomion lentämisen ekologisimpaan ja hiljaisimpaan muotoon. Liitokoneet ovat myös merkittävä osa ilmailun historiaa, sillä ennen moottorikoneita tutkittiin ilmaa raskaammalla koneella lentämistä liitokonekokeiluilla. Esillä on museon kokoelmiin kuuluvien historiallisten koneiden lisäksi uusinta uutta kalustoa. Museon kokoelmiin kuuluu 21 purje- ja liitokonetta ja nyt avattu näyttely
Virtuaalilentäjät ry on rakentanut näyttelyn kohokohdaksi muodostuneen purjelentokonesimulaattorin. UTU-purjekoneen runkoon on rakennettu purjelentosimulaattori, jolla vierailijat voivat kokeilla purjelentämistä niin aidossa ympäristössä kuin ilman hinauskonetta voi vain aikaansaada. Vierailijat voivat köyttää itsensä purjekoneen ohjaamoon ja kokeilla purjelentämistä kunnon ohjaimilla, laajakankaan avulla.
Kunnon simulaattoriympäristössä ja oikealla purjekoneella simulaattorilentäessä tunnelma on aivan toista kuin kotona keittiönjakkaralla. Tuuli vinkuu ja siipien natina kuuluu kun vetää tikusta hieman kovemmin. Laajakangas luo simulaattorigrafiikan suurikokoisena lentäjän eteen ja hyvät ohjaimet luovat lentotunnelmaa, vaikka perstuntuma yhä puuttuukin. Simulaattori on toteutettu Condor-lentosimulaattoria käyttäen.
Virtuaalilentäjät haluaa kiittää jäseniään Timo "Kynkky" Kymäläistä polkimista, Sami "BlauKreuz" Kukkosta näppäimistöstä, Jukka "Grendel" Kauppista ohjaimesta, Timo "Kossu" Niirasta simulaattorista, Ville "Camo" Pitkästä konsultoivasta pähkäilystä, Cromax Oy:tä simulaattoriin käytetystä tietokoneesta sekä Raimo "RaimoK" Korpelaa tämän vaivannäöstä Ilmailumuseon simulaattorin rakentamiseen käytetystä vaivannäöstä ja ylitöistä.
Valokuvia simulaattorista: http://www.virtualpilots.fi/press/photos/.
Vapaasti käytettävä tiedote kokonaisuudessaan.
2007-03-25
Uusia artikkeleja: Lennonjohtajat rakensivat Brewsterin muistomerkiksi; Kyösti Karhilan muistelmateoksen julkistustilaisuus
BW-384 paljastustilaisuus - lennonjohtajat rakensivat Brewsterin muistomerkiksi
Nuoren polven lennonjohtajat paljastivat 22.3.2007 vanhemmille, sodankäyneille lennonjohtajille omistetun 1:5 mittakaavan mallilentokoneen. Pysyväksi muistomerkiksi tarkoitettu Brewster B-239 -hävittäjäkone on valmistettu hävittäjälentäjä ja lennonjohtaja Aarno Siron kesällä 1944 lentämän BW-384 "Valkoinen seiska" -koneen mukaan. Lue koko artikkeli
Kyösti Karhilan muistelmateoksen julkistustilaisuus / ilmailukirjalllisuuspäivät 2007
Ilmailukirjallisuuspäivän yhteydessä julkistettiin Kyösti "Kössi" Karhilan päiväkirjamerkintöihin perustuva muistelmateos. Kuvia tapahtumasta Suomen Ilmailumuseolta 10.3.2007. Lue koko artikkeli
2007-03-11
Uusi artikkeli: Pilvenveikot-klubi juhli 30-vuotispäiväänsä
Suomalaisten sotalentäjien ja sota-ajan lentävän henkilöstön klubi Pilvenveikot vietti 30-vuotisjuhlaansa 22. syyskuuta 2006 Kalastajatorpalla. Pilvenveikkojen saavuttua ja kokoonnuttua tilaisuuden virallinen ohjelma alkoi klubin puheenjohtaja Olli Kiviojan ja Ilmavoimien komentajan Heikki Lyytisen sisäänmarssilla. Ensimmäinen suuri Pilvenveikkojen juhla järjestettiin 1991, minkä jälkeen klubi on järjestänyt suuremmat juhlat joka viides vuosi. Tämänkertaiseen juhlaan ollistui 60 Ilmavoimien hakaristilentomerkillä varustettua pilvenveikkoa, kahdeksan perinnelentuelaista sekä seuralaiset ja kutsuvieraat. Yhteensä paikalla oli noin 160 vierasta. ...lue koko juttu.
2007-03-08
Kuvia Mosquito Meeting 2006, Urban Blitz 07; Aarne Vuopohjan haastattelu englanniksi
Mosquito Meeting 2006:
Lisätty kuvia Mosquito Meeting 2006 -kesäleiriltä. Vilkaise samalla muitakin tapahtumakuvia.
Urban Blitz 2007:
Lisätty kuvia Urban Blitz 2007 -talvileiriltä.
Aarne Vuopohja - Pe-2 Mechanic
Lisätty Aarne Vuopohjan haastattelun englanninkielinen käännös: Aarne Vuopohja Pe-2 Mechanic.
2007-02-18
Uusi artikkeli: The Honourable Finnish Swastika, Geustille Ilmailutoimittajien palkinto
The Honourable Finnish Swastika
Englanninkielinen käännös Aarne Ellilän suomalaisen hakaristin historiaa käsittelevästä artikkelista.
In Finland the Swastika was first used by the government in 1918, in the Cross of Liberty decoration designed by Gallen-Kallela, and as the national insignia of the Finnish Air Force. Swedish Count Eric von Rosen had donated the first FiAF aircraft, decorated by swastikas painted on the wings. Thus the Swastika was introduced by two sources by two men in two different manifestations. The other national symbols of the young Finnish state included the national coat of arms from the 1500's, the national anthem and the blue cross flag from the year 1918. Only later, The Nazi Swastika also tainted the Finnish Swastika, a honorable symbol still used as a symbol in the Finnish Armed Forces. ... Lue koko juttu.
Ilmailutoimittajien yhdistyksen Follow Me -tunnustuspalkinto
Suomen Ilmailutoimittajien yhdistyksen Follow Me -tunnustuspalkinto on
myönnetty tänä vuonna johtaja Carl-Fredrik Geustille. Nokian ja Soneran
johtajana tiedetty Geust on myös tunnettu sotahistorioitsija,
ilmailuhistorian tallentaja, tietokirjojen ja artikkeleiden kirjoittaja
sekä alan järjestömies. Hän on julkaissut kymmenkunta kirjaa, joista
uusin on tänä syksynä ilmestynyt menestysteos Mannerheim linja ?
Talvisodan legenda (Ajatus-kirjat). Sen hän teki yhdessä Antero Uiton
kanssa.
Tunnustus luovutettiin Geustille Oslossa Ilmailutoimittajien ja
lentoyhtiö Blue1:n seminaarissa. Kiitospuheessaan Ilmailutoimittajien
puheenjohtaja, Kauppalehden reportteri Heikki Haapavaara korosti Geustin
työn kansainvälistä luonnetta.
Geust on avannut Neuvostoliiton arkistoja aikana, jolloin siellä ei
sitä ymmärretty tai uskallettu tehdä. Hän on tehnyt työtä, joka olisi
jäänyt muuten tekemättä. Venäjän puolelle hän on vienyt suomalaista
näkökulmaa historiasta ja julkaissut siellä historiakäsitystä muuttavia
artikkeleita. Geustin tarmo on yltänyt myös historian ruotsintamiseen.
Tunnustuspalkintopäivänä Ruotsissa ilmestyi Carl-Gustav Ahremarkin teos
Hemliga sovjetiska flygprojekt under kalla kriget (Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek). Geust on kirjoittanut teokseen laajan
ilmailuteollisuutta Neuvostoliitossa selittävän johdannon sekä toimittanut kirjan.
"On erityisen mieluista, että saan kiittää palkinnosta tässä kaupungissa, Oslossa", kumarsi Geust omissa kiitoksissaan humoristisesti.
2007-01-18
Vuoden Virtuaalilentäjä 2006 - vuoden 2007 talvi- ja kesätapahtumat
Virtuaalilentäjät ry on valinnut vuoden virtuaalilentäjän.
Ensimmäistä kertaa tehdyllä nimityksellä on tarkoitus kiittää suomalaiseen simulaattori-ilmailuun ja ilmailuhistoriaan aktiivisesti vaikuttaneita henkilöitä.
Vuoden virtuaalilentäjä 2006 -nimitys myönnettiin pitkän linjan ilmailuharrastaja Jukka Kauppiselle.
Vuoden 2007 tapahtumat
1-4.2.2007 - Urban Blitz '07, Tampere.
30.3.-1.4. - Aces High -kevätmiitti'07
5-8.7. - Mosquito Meeting 2007, Virrat
2007-01-08
Yleisötilaisuus - Väinö Pokela kertoo urastaan - TILAISUUS SIIRTYNYT
TILAISUUS SIIRTYNYT VIIKOLLA ETEENPÄIN, 20.1.
Hävittäjä-ässä, Pilvenveikko Väinö Pokela kertoo sotilas- ja
siviiliurastaan Suomen Ilmailumuseolla la 20.01.2007 klo 15:00 alkaen.
Jatkosodan 1941-44 aikana hän lensi Brewster 239 ja Messerchnitt Bf 109
koneilla sekä sodan jälkeen AERO / Finnair Oy:ssa mm. DC-3, Convair
Metropolitan ja Caravelle -koneilla
Tilaisuuteen vapaa pääsy, museoon normaali sisäänpääsymaksu.
Suomen Ilmailumuseo, Tietotie 3, 01530 VANTAA.
puh. 09 ? 8700 870, www.suomenilmailumuseo.fi.
Lisätietoja:
www.virtualpilots.fi/hist/WW2History-Pokela.html
www.virtualpilots.fi/feature/photoreports/Mersujuhla2003
www.virtualpilots.fi/feature/photoreports/mp_messut2005
2006-12-31
IL-2-peliservereiden vuosihuolto lähes valmis
Peliservereiden vuosihuolto on lähes valmis ja yhdistyksen kaksi IL2FB-serveriä ovat nyt toiminnssa. Molemmilla servereillä pyörii IL2FB:n uusin versio 4.071m, joka vaatii "IL-2: 1946"-pelin ostamista, asennusta ja päivittämistä. Lisätietoja päivityksestä löytyy täältä: http://forums.ubi.com/eve/forums/a/tpc/f/63110913/m/3231022815. Huomatkaa että tarvitsette vain "client"-patchin. Dedicated server-patchia normaaliin pelaamiseen ei tarvita.
Serverit ovat vielä hienosäätöä vailla, joten niitä pidetään koekäytössä kunnes asetukset ovat kohdallaan. Koekäytön ajan ne löytyvät Hyperlobbystä nimillä FinskaViken1 ja FinskaViken2. FV1:llä on aluksi peruskotkakartta IL2SC-skriptillä höystettynä, tehtävä resetoituu 8 tunnin välein. FV2:lla on toistaiseksi dynaaminen kesä-41 dogfight-kampanja DCG:n ja IL2SC:n voimin, DCG luo uuden tehtävän tunnein välein ja rintamalinja siirtyy edellisen tehtävän tulosten mukaisesti. Koekäytön aikana kokeilemme eri tehtävä- ja hostauskokoonpanoja.
Serverit ovat nyt megaisen ADSL:n päässä, joten suurilla pelaajamäärillä saattaa nykimistä esiintyä. Siirrämme serverit nopean piuhan päähän niin nopeasti kuin mahdollista heti uuden vuoden jälkeen.
Kunhan olemme varmoja siitä että serverit pelittävät täysin palkein, ne saavat Hyperlobbyssä tutut nimensä Virtualpilots_1 ja Virtualpilots_2. Siihen asti: lystikästä testailua!
Hyvä uutta vuotta itse kullekin!
Peliserveritoimikunta
2006-12-18
Ilmailutermien kääntämistä
Erään tulevan ilmailukirjan termit ovat tuottaneet mietittävää eräälle vähemmän ilmailevalle kääntäjälle. Erilaisia termejä ja lausuntoja on ratkottu porukalla yhdistyksen foorumille. Viisaat voivat lausua mielipiteensä seuraavissa viestiketjuissa:
Sanoja ja termejä
Sanontoja ja lauseita
2006-12-14
Malmin lentoasema on palvellut 70 vuotta
Lauantaina 16.12.2006 tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun
Ilmavoimien Tuisku-kaksitaso laskeutui ensimmäisenä koneena vielä
keskeneräiselle Helsingin lentoasemalle Malmin Tattarisuolla. Samana
päivänä kenttä avautui myös reittiliikenteelle, kun ruotsalaisen AB
Aerotransportin Junkers Ju-52 "Södermanland" saapui Tukholmasta
Turun kautta Helsinkiin.
Kentän avaamisella oli kansainvälistyvälle nuorelle kansakunnalle suuri
merkitys. Kelirikkokausien vaivaamasta vesilentotoiminnasta siirryttiin
maalentokentille, ja samalla alkoi pääkaupungin säännöllinen
ympärivuotinen lentoliikenne. Kesti kuitenkin vielä puolitoista vuotta
ennen kuin Malmin kenttä oli lopullisesti valmis. Arkkitehtonisesti
poikkeuksellisen upean lentokentän juhlallisia avajaisia vietettiin
15.5.1938.
70 vuoden aikana Malmin lentoasema ei ole ilmeeltään merkittävästi
muuttunut. Edelleen toimivana lentokenttänä se on kansainvälisesti
poikkeuksellisen alkuperäisenä säilynyt ilmailuympäristö kaupallisen
lentoliikenteen varhaisilta vuosilta. Autenttisena 30-luvun
suurlentoasemana Malmi onkin kirjattu valtakunnallisesti merkittävien
rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon ja valittu kansainvälisen
DoCoMoMo-työryhmän Suomen kohdeluetteloon sekä World
Monuments Fundin ylläpitämälle maailman 100 uhanalaisimman
kulttuurikohteen listalle. Nykyisin Malmin lentoasema on Suomen suurin
ja perinteikkäin siviiliammattilentäjien koulutuskeskus.
Malmin lentoaseman ystävät ry (http://www.pelastamalmi.org) on
23.3.2002 perustettu kansalaisyhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena
on Malmin historiallisen lentokentän toiminnan säilyttäminen nykyisellä
paikallaan sekä lentokentän toimintaedellytysten kehittäminen,
edistäminen ja tukeminen.
2006-12-05
Saksan Luftwaffessa 1943-1945 palvellut yöhävittäjälentäjä Peter Spoden vierailee Suomessa Ilmailumuseoyhdistys ry:n kutsumana 9.-10.12.2006
Peter Spoden liittyi Luftwaffeen marraskuussa 1940. Tuolloin Luftwaffe pystyi vielä kouluttamaan lentäjänsä perusteellisesti, joten vasta kesäkuussa 1943 hän siirtyi operatiiviseen laivueeseen. Kaksi vuotta kestäneellä yöhävittäjälentäjäuransa aikana hän saavutti 24 ilmavoittoa ja hänelle myönnettiin useita kunniamerkkejä, mutta hän myös haavoittui neljä kertaa.
Vuonna 1952 hän palasi rakkaan harrastuksensa, purjelennon pariin. Peter saavutti liikennelentäjän pätevyyden ensimmäisenä saksalaisena lentäjänä sodan jälkeen vuonna 1955. Tästä alkoi vuoteen 1981 jatkunut komea ura Lufthansan lentokapteenina. Hän jatkoi ilmailun parissa, ansio- ja harrastelentäjänä pitkälle 1990-luvulle saakka. Lentotunteja hänelle kertyi yhteensä yli 22 000.
Ilmailumuseoyhdistys on julkaissut Spodenin muistelmat, "Ich war Nachtjäger in Görings Luftwaffe" suomeksi "Yöhävittäjälentäjänä Göringin Luftwaffessa - Erään kahdeksankymmentävuotiaan päiväkirjamerkintöjä ja muistoja yöpommituksista 1943-1945"" marraskuussa 2006. Kirjassa on 195 sivua ja runsas kuvitus.
Peter Spoden kertoo kokemuksistaan ja kirjastaan Suomen Ilmailumuseolla lauantaina 9.12.06 klo 14.00 alkaen. Luento pidetään englanniksi. Tilaisuuteen mahtuu 200 ensimmäistä. Hän on myös tavattavissa museolla su. 10.12.2006 kello 13.00-14.00.
Suomen Ilmailumuseolla järjestetään 9.-10.2006 perinteiset Joulumarkkinat. Luentoon, joulumarkkinoille ja museoon vapaa pääsy!
Yöhävittäjälentäjänä Göringin Luftwaffessa-kirjaa on saatavilla Suomen Ilmailumuseosta, alan kirjakaupoista tai postitse Ilmailumuseoyhdistykseltä. Kirjan myyntihinta on 18 euroa. Lisätietoja:
www.imy.fi ja www.ilmailumuseo.fi
2006-11-19
Sotakentät -projektia päivitetty (toisenkin kerran, nyt 24.11.06)
Sotakentät-projektiin on lisätty uusina kenttinä Tiiksjärven vesilentokenttä, Kolvasjärven kenttä, Uomaan kenttä, Suopohja, Derevjannoje ja Mäkikylä. Neuvostopuolelta Gattshina/Krasnogvardeisk. Lue lisää...
2006-11-12
Uusi haastattelu: Aarne Vuopohja - Pe-2 mekaanikko
Aarne Vuopohja koulutettiin jatkosodan aikana Ilmavoimien apumekaanikoksi ja komennettiin LentoRykmentti 4:ään. Eräs Vuopohjan tärkeimmistä tuttavuuksista oli sotasaalispommittaja Pe-2.
"Minua hirvitti katsoa ensimmäisellä kerralla kun lähtee tuo kone moottorin vaihtoon, eikä tiedä muut kuin ylimekaanikko näistä hommista. Meitä oli kolme kappaletta vasta mekaanikkokoulutuksesta vasta tullutta kaveria, jotka ei ollut paljoa lentokonetta nähnyt. Tiukilla oltiin." ...lue koko juttu.
2006-11-01
Uusi haastattelu: Aarne Leppä - Fiat-mekaanikkona Sodassa
Aarne Leppä palveli talvisodasta lapinsotaan saakka Fiateistaan tunnetussa Lentolaivue 26:ssa. Leppä oli läsnä katsomassa jo ensimmäisten Fiatien laskeutumista helmikuussa 1940, ja lopetti sotansa saman laivueen palveluksessa lapinsodan loppuessa. Matkan varrella oli tutustuttu myös Messerschmitteihin ja laivueen kalusto oli vaihtunut Brewstereihin.
"Moottorin irrottaminen Fiatin keulalta oli aina vähintään päivän homma, takaisin asentamien kesti pidempään, sillä moottoritila oli ahdas ja kaikki kiinnitysmutterit oli varmistettava aina sokalla. Niiden asennus hankaliin paikkoihin oli varsinaista voimistelua, joka oli kuitenkin pakko tehdä. Mahdollisessa vikatilanteessa tapahtuvan tarkastuksen jälkeen puuttuva sokka olisi tiennyt mekaanikolle vaikeita aikoja." ...lue koko juttu.
2006-10-25
Virtuaalilentäjät esittelevät virtuaali-ilmailua Ilmailumuseolla
Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla, Tietotie 3, järjestettävillä Ilmailuharrastepäivillä 28-29.10.2006 on mahdollisuus tutustua myös virtuaalilentämisen mahdollisuuksiin. Virtuaalilentäjät ry esittelee sotilasilmailuhistoriallista toimintaansa ja tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua lentämiseen internetin verkkomaailmoissa.
Virtuaalilentäjät ry esittelee Ilmailuharrastepäivillä virtuaalilentämistä eri tavoin. Molempina päivinä järjestetään muun muassa ilmataistelunäytöksiä, joissa suomalaiset verkkolentäjät nousevat ilmaan kodeissaan yhdessä ilmailumuseolla lentävien kollegojensa kanssa, suunnaten kohti vihollislentäjiä. Ilmataistelu käydään internetin kautta ja kaikki lentäjät ovat ihmisiä eri puolilla maailmaa.
Sunnuntaina yhdistys tarjoaa esitelmän virtuaalilentämisestä. Esitelmässä kerrotaan harrastuksen historiasta, käytännöstä, ihmisistä ja mitä kaikkea virtuaalilentämiseen voi liittyä - kyse ei ole aina pelkästä lentosimulaattorista, vaan harrastuksen kokonaisuuteen liittyy myös historian opiskelu ja tutkiminen, virtuaalisten pienoismallien rakentaminen ja maalaaminen, sosiaalinen aktiviteetti ja monenlaiset tapaamiset ja retket sekä yhteistyö mm. ilmailumuseoiden kanssa.
Museolla vierailijat voivat tutustua virtuaalilentämiseen ja Virtuaalilentäjiin myös yhdistyksen ylläpitämillä yleisökoneilla, joita museolla on nykyisellään yhteensä seitsemän kappaletta. Koneilla on muun muassa erilaisia lentosimulaattoreita, joilla vieraat voivat kokeilla niin sotilas- kuin siviililentosimulaattoreita.
Virtuaalilentäjien alustava ohjelma-aikataulu:
Lauantai
1100 Virtuaalilentoesitys Suomenlahden yllä 1943-1944 aikakaudella
1230 Virtuaalilentoesitys Karjalan kannaksen taivaalla jatkosodan lentokalustolla.
Sunnuntai
1100 Virtuaalilentoesitys Suomenlahden yllä 1943-1944 aikakaudella
1200 Pommituslento Berliiniin
1600 Esitelmä virtuaalilentämisestä
1700 Virtuaalilentoesitys Karjalan kannaksen taivaalla jatkosodan lentokalustolla
Koko tiedotteen voit lukea täältä.
2006-10-23
IL-2-lentosimulaattorisarja jatkuu: Sturmovik 1946; yöhävittäjälentäjä Peter Spoden Suomen Ilmailumuseolla 9.12.2006
Sturmovik: 1946
Suomessakin suurta suosiota nauttiva IL-2-lentosimulaattorien perhe saa jatkoa marraskuussa. Sturmovik: 1946 on pohjimmiltaan laaja lisälevy, mutta se sisältää samalla myös itse emopelin ja aikaisemman, vain internetissä kaupatun Pe-2-laajennuksen. Luvassa on näin ollen käsittämättömän massiivinen paketti virtuaalilentäjien iloksi.
Lue koko ennakkojuttu eDomesta.
Saksalainen yöhävittäjälentäjä Peter Spoden Suomen Ilmailumuseolla 9.12.2006
Lauantaina 9.12.2006 klo 14 Suomen Ilmailumuseolla luennoi vanha tuttumme, yöhävittäjä-ässä ja Lufthansan lentokapteeni Peter Spoden.
Peter Spodenin toinen Suomen vierailu tapahtuu Spodenin kirjanjulkistuksen merkeissä. Vierailupäivänä näet julkistetaan suomenkielinen käännös Peterin kirjasta, nimellä "Yöhävittäjälentäjänä Göringin Luftwaffessa".
Kirjan kustantaa Ilmailumuseoyhdistys ry. Käännöksen ovat tehneet IMY:n Raimo Malkamäki ja Ben Björkqvist.
IMY:n sivuille www.imy.fi tulee lähiaikoina lisätietoa asiasta, samoin www.nachtjaegerspoden.de -sivustolle tulee suomenkielinen osio talven kuluessa.
2006-10-20
Ilmailuharrastepäivät kulman takana - 28. - 29.10.2006
Ilmailuharrastajan syksyinen kohokohta järjestetään Suomen Ilmailumuseolla, Vantaalla la 28. ja su. 29.10.2006. Tapahtuma alkaa molempina päivinä klo 10.00 ja päättyy klo 18.00.
Virtuaalilentäjät ry on paikalla esittelemässä toimintaansa ja simulaattoreita.
Virtuaalilentäjien ohjelma auditoriossa julkistetaan viikonloppuna/alkuviikosta.
Ilmailuharrastepäivät 2006
2006-10-16
Uusi artikkeli: Mersu oli sotakone sarjatuotannon ehdoilla
Hannu Valtosen Mersu-väitöskirjan pohjalta kirjoitettu Metallitekniikka-lehden artikkeli luettavissa suomeksi ja englanniksi:
Mersu oli sotakone sarjatuotannon ehdoilla -lyhennelmä
Messerschmitt was a warplane made for serial production
2006-09-25
Ilmailuvideoita Google Videon kautta
Olemme laittaneet erilaisia yhdistyksen jäsenten tekemiä ilmailuvideoita myös Google Video -palveluun. Tämän kautta videoita on helppo katsoa ilman apuvälineitä, pelkällä www-selaimella. Selaimeen tarvitaan tosin Flash-laajennus, joka kuitenkin asentuu automaattisesti tai pienellä vaivalla. Videot tykkäävät laajakaistayhteydestä.
Esimerkki: Ilmailupäivä Päijät-Hämeen Ilmailumuseolla:
2006-08-24
Uusi artikkeli: Virtuaalilentämistä Suomessa jo yli vuosikymmenen ajan; Ilmailuharrastepäivät; Player One -tarjoukset
1994 Suomeen syntyi uusi harrastus: sotalentäminen internetissä. Nykyään virtuaalilentäjiä on jo useita tuhansia ja harrastuksesta on tullut myös virallisesti hyväksytty ilmailun muoto. Virtuaalilentäjät ry perustettiin vasta myöhemmin vuonna 2001 jatkamaan alkuperäisen suomalaisen virtuaalilentäjäyhteisön perinteitä ja edistämään virtuaalilentämistä Suomessa.
Lue koko artikkeli virtuaalilentämisen kehittymisestä Suomessa
Lisäksi päivitimme etusivulle Player One -pelikaupan Virtuaalilentäjille suunnatut erikoistarjoukset ja tapahtumakalenteria. Lokakuussa Suomen Ilmailumuseossa järjestetään jälleen Ilmailuharrastepäivät, jossa eri simulaattori-ilmailuyhteisöt esittelevät harrastustaan. Paikalla on myös Virtuaalilentäjät ry.
2006-07-23
Kuvareportaasi: Museum of Flight, Boeing Future of Flight (USA)
Kuvareportaasit kahdesta Yhdysvaltojen ilmailukohteesta: Museum of Flight -ilmailumuseo ja Boeing-lentokonevalmistajan Future of Flight -esittelygalleria. Sijainti Seattle, USA.
... Lue koko juttu.
2006-07-05
Lentäjien juhannus -kuvareportaasi; Berliini ILA 2006 -kuvareportaasi; uusi versio Aces High II:sta
Lentäjien juhannus - Midnight Sun Airshow 2006
Tuhti kuvasetti lentäjien juhannuksesta - ja videoita! Kuvissa mm. A-10, F-16, Midnight Hawks ja Red Arrows. ... Lue koko juttu.
Berliini ILA 2006 -lentonäytös
Iskuryhmämme vieraili Berliinissä Deutsches Technikmuseum Berlinissä, Luftwaffenmuseum Gatowissa sekä tietenkin ILA 2006 -lentonäytöksessä, jossa nähtiin muun muassa lentävä Messerschmitt 262 sekä Messerschmitt 109 G-6. ... Lue koko juttu.
Aces High II versio 2.08p3
Aces High II -nettisimusta on ilmestynyt uusi versio. Uuden version, uudet korkearesoluutiotekstuurit ja uuden lentokoneiden maalipintapaketin voi ladata Tiedostot-osiosta.
2006-06-01
Lentäjien juhannus lähestyy, Sotakenttiä päivitetty, Ilmailupäivä Vesivehmaalla -reportaasi
Lentäjien Juhannusjuhla on koko perheen juhla, joka järjestetään tulevana juhannuksena jo 62. kerran. Lentäjien Juhannusjuhla järjestetään Lentosotakoulussa, Kauhavan tukikohdassa Lentosotakoulun henkilöstökerhojen toimesta. Lentäjien Juhannusjuhlilla Lentosotakoulu esittelee toimintaansa sekä tarjoaa alueen väestölle monipuolisen ja näyttävän juhannusjuhlan niin ilmassa kuin maassakin.
Lentäjien Juhannuksen aattoilta on täynnä ohjelmaa maailman ja Suomen huipulta. Täysipainoisempaa aattoillan ohjelmaa on vaikea löytää. Tulevan juhannuksen tähtiesiintyjä on Britannian kuninkaallisten ilmavoimien maailmankuulu sotilastaitolento-osasto Red Arrows. Red Arrows käyttää samaa Hawk suihkuharjoituskonetta kuin Suomen ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawks. Red Arrows:n esiintyminen kestää n. 30 minuuttia, jossa yhdeksän koneen osasto piirtää taivaalle upeita kuvioita ja muotoja koneissa olevan savujärjestelmän avulla.
Lentonäytös tarjoaa myös mm. Puolan ilmavoimien MiG-29:n sekä Alankomaiden kuninkaallisten ilmavoimien F-16:n upeat esitykset. Kumpikin kone oli mukana kilpailussa mukana valittaessa Suomen ilmavoimille uutta torjuntahävittäjää. Lentäjien Juhannusjuhlilla onkin ainutlaatuinen mahdollisuus vertailla Hornetia ja sen kahta kilpailijaa ilmassa.
Kuka on juhannusneito 2006? Kisa ratkeaa Lentäjien Juhannusjuhlien päälavalla.
?Operaatio lentävä pyörätuoli? tarjoaa Finnairin MD-80 koneella yleisölennätystä Pohjanmaan lakeuksien yllä. Lennätyksen tuotosta lahjoitetaan osa Kauhavan Pihlajapuiston ja Helsingin Ruskeasuon harjaantumiskouluille.
www.lentajienjuhannus.fi.
Sotakenttiä päivitetty
Sotakentät-projektia jälleen päivitetty. Uusina kenttinä mm. saksalaisten kenttiä Norjassa, josta käsin lennettiin Suomeen. ... Lue koko juttu.
Ilmailupäivä Vesivehmaalla
19.5.2006 Vesivehmaan lentokentällä järjestettiin Kummit ilmassa -ilmailutapahtuma, jonka yhteydessä avattiin Päijät-Hämeen Ilmailumuseo.
Virtuaalilentäjät olivat myös paikalla esittelemässä omaa ilmailutonttiaan.
Kuvissa hieman yleistä härdelliä ja muutama kone. ... Lue koko juttu.
2006-05-16
Kaksi uutta artikkelia: Kunniakas hakaristimme ja TrackIR tuo simulaattorilentämiseen uusia tuulia. Myös: julkaisemme juttujanne ja vinkki sivuston lukijoille
Kaksi uutta artikkelia:
Kunniakas hakaristimme
Natsien symbolista, kärjellään seisovasta hakarististä, antisemitistien 1800-luvun lopulta periytyvästä tunnuksesta, tehtiin sodan jälkeen kavahduttava pahuuden symboli. Se loi varjonsa myös vuodelta 1918 peräisin olevaan suomalaisten sivullaan seisovaan hakaristiin. Näillä kahdella tunnuskuviolla on sama muoto, mutta niiden symboliikan kohteet ovat täysin erilaiset. Niillä on toisistaan riippumaton tausta. Asioista tietämätön ei erota näitä toisistaan, ei erota saksalaista pahuuden symboliksi leimattua hakaristiä suomalaisesta puhtaasta ja kunniakkaasta hakarististä ja suhtautuu kumpaankin kavahtaen. Mutta hakaristimme elää yhä Vapaudenristeissämme, Ilmavoimien lipuissa, asetakin olkamerkeissä ja niin edelleen. Valtiolliseksi symboliksemme itsenäisyytemme aamuna tullut merkki on yhä arvossaan.
TrackIR tuo simulaattorilentämiseen uusia tuulia
Katseen kääntäminen peleissä tapahtuu perinteisesti täysin epäluonnollisesta. Yleisimmin katsetta hallitaan peliohjaimen sijoitetulla 8-suuntaisella hatulla, jota käytetään peukalolla. Siinä on aito pilotti ihmeissään, kun simulaattorissa katse ei käännykään päätä kääntämällä vaan peukalolla veivaamalla. Joissakin simulaattoreissa on myös tuki katseen kääntämiselle hiirellä, mikä on johtanut muun muassa siihen, että pilotti veivaa toisella kädellä tikkua, toisella hiirtä. Joissakin ohjaimissa on erillisessä kaasukahvassa analoginen tikku, jota voi myös käyttää katseen kääntämiseen. Mikään näistä menetelmistä ei kuitenkaan ole kovin luonnollinen, vaan ne vaativat opettelua ja totuttelua. Niihin verrattuna pään liikkeitä mukaileva TrackIR-katseohjain on suoranainen mullistus peliohjainten teknologiassa.
Molemmat artikkelit löytyvät Artikkelit-osaston suomenkielisten juttujen osastolta.
Juttuja takataskussa?
Julkaisemme mielellämme ilmailuun, ilmailuhistorialliseen tai simulaattorilentämiseen liittyviä artikkeleja, jos teillä on sellaisia piirongissa tai jokin aihe/laite innostaa kirjoittamaan. Yhteyttä voi ottaa Jukka Kauppiseen.
Vinkki artikkelien lukemiseen
Tarkkaavainen lukija on kenties huomannut, että Artikkelit-sivulla on aivan yläreunassa pieni rivi nimeltään "Artikkeliryhmät". Niistä klikkailemalla näet jokaisen eri artikkeliryhmän artikkelit oikein kansikuvien ja artikkelin kuvauksen kera.
Jokaisen artikkeliryhmän sisällysluetteloon pääset myös klikkaamalla Artikkelit-sivulla juttuluokan otsikkoa, eli niitä oransseja palkkeja, joissa lukee "artikkelit", "kuvareportaasit", "articles" ja niin edelleen. Oletko esimerkiksi koskaan huomannut, että englanninkielisten artikkelien sisällysluettelo näyttää tältä?.
2006-05-14
Ripon esille Vesivehmaalla, Sotakenttiä päivitetty, Aces High 2 -kuvaus päivitetty
Ripon kuvina
Lahden Ilmasillan jo 1960-luvun alkupuolelta ylläpitämä museohalli Vesivehmaan historiallisella lentokentällä muuttuu vuonna 2006 aidoksi ilmailumuseoksi. Päijät-Hämeen Ilmailumuseon kunniaksi Ilmasilta on urakoinut museon upean, maailman ainoan Blackburn Ripon-koneen parissa ja tuo sen avajaisten yhteydessä suuren yleisön tutkittavaksi. Julkaisimme koneesta kuvagallerian. ...Lue juttu.
Ja muistattehan, että 19.5. on Vesivehmaan kentällä lentonäytös. Siitä lisätietoja edellisessä uutisessa alapuolella.
Sotakenttiä päivitetty
Sotakentät-projektiakin on päivitetty reippaasti sitten julkaisun. Kannattaa ladata uusin versio. ... Lue koko juttu.
Aces High 2 -kuvaus päivitetty
Aces High 2 -simulaattorin kuvaus päivitetty.
2006-05-09
Päijät-Hämeen Ilmailumuseon avajaiset, Kummit Ilmassa -ilmailutapahtuma
Kannattaa muistaa, että 19.5. Vesivehmaalla järjestetään vuoden mainioin lentonäytös JA Vesivehmaan ilmailumuseon avajaiset. Suunta siis tuonne Lahden kiepeille, mars.
Paikalla on myös virtuaalilentäjiä esittelemässä simulaattorilentämisen jaloa harrastusta.
Lisätietoja: Päijät-Hämeen Ilmailumuseon avajaiset, Kummit Ilmassa -ilmailutapahtuma, Lahden Ilmasilta.
2006-04-22
Kuvia Midland Air Museumista, Coventrystä
Lisätty kuvareportaasi Midland Air Museumista, länsi-Englannista. ... Lue koko juttu.
2006-04-02
Aces High II versio 2.07 ladattavissa, Stalin's Fourth käynnistyi
Päivitimme sivuille uusimman version Aces High 2 -simulaattorin pääteohjelmasta ja lisätiedostoista. Ladattavissa on nyt versio 2.072 sekä siihen liittyvä uusittu korkealuokkaisten tekstuurien asennustiedosto. Lisäksi voi ladata ja asentaa kaksi paketillista maalauksia eri lentokoneille. Kaikki rompe löytyy Tiedostot-sivulta.
Lauantaina käynnistyi myös Aces High 2 -simulaattorissa huhtikuun kestävä massiivinen kampanja, jossa simulaattorissa taistellaan ehdalla Karjalan kannaksen kartalla kesäsodan 1944 maisemissa. Lisää skenaariosta esimerkiksi sen omalta keskustelualueelta tai Virtuaalilentäjien keskusteluista.
Kuten keskustelupalstalla kerrottiin,
Huhtikuun ajan kannaksella rytisee. Suomalaiset Brewsterit, Ju-88t ja Mersut, saksalaiset Focke-Wulfit ja venäläiset La-5t, Yakit, Tomahawkit, Hurricanet, IL-2t ja Bostonit kiitävät taivaalla, samalla kun ihmispelaajien panssarijoukot rytisevät maassa. Pysähtyykö punavyöry tällä kertaa?
Ilmoittautuminen kampanjaan on jo loppunut, mutta halukkaat pääsevät todennäköisesti mukaan walkoneina halutessaan. Walkon on täydennysmies, joka määrätään johonkin osastoon jos rekisteröitynyt pilotti ei saavukaan. Walkon voi ehkä päästä haluamaansa osastoon/koneeseen, ehkä ei. Walkon saataa myös joutua lentämään vähemmän preferoimallaan puolella, mikäli voimasuhteiden saanti oikein sitä vaatii.
2006-03-27
Kaksi uutta lento-opasta: Ilmataistelukielen lyhenteet, In Pursuit -kirja
Kaksi uutta artikkelia lisätty Lento-ohjeet -artikkelien sivulle:
Ilmataistelukielen lyhenteet:
Uusi pilotti törmää usein wanhojen lentäjägurujen salakieleen, josta tavallinen tallaaja ei ota tolkkua. Salakieli nojaa pääasiassa englannin kieleen. Käytetty termistö vaihtelee hieman simulaattoreittain, mutta artikkeliin on koottu tärkeimpiä suomalaislentäjien slangiin vakiutuneita termejä, joiden avulla kommukaatio onlinessa selkeytyy ja helpottuu. ... Lue juttu.
IN PURSUIT - A Pilot’s Guide to Online Air Combat
In Pursuit on ruotsalaisen virtuaalilentäjäveljen BMBM:n, Johan Kylanderin, kirjoittama teos, jossa kerrotaan online-lentämisessä tarvittavia alkeita kuin myös edistyneitä taktiikoita. Teoksessa selvitetään aluksi esimerkiksi erilaisten ilmataistelutaktiikoiden perusteita ja käytäntöjä, kuin myös termistöä. Lentäjälle neuvotaan erilaisten perusmanööverien merkitys ja suoritus kuvien ja kaavioiden avulla. Merkittävää huomiota kiinnitetään myös onlinessa tärkeisiin asioihin, kuten tilanteenhallintaan, ympäristön tarkkailuun ja ryhmätyöhön. ... Lue juttu.
2006-03-24
Kenraali, hävittäjä-ässä Günther Rall vierailee Suomessa 19.-21.5.
Günther Rall
275 ilmavoittoa toisessa maailmasodassa saavuttanut hävittäjälentäjä Günther Rall vierailee Suomessa toukokuussa. Kenraali Rall piipahtaa muun ohjelmansa ohessa Suomen Ilmailumuseossa, ja vastaa mahdollisesti 19.-21.5. aikana yleisön kysymyksiin museon auditoriossa järjestettävässä tilaisuudessa. Tilaisuutta ei järjestetä alunperin ilmoitettuna ajankohtana 7.5. muuttuneen aikataulun takia.
Tilaisuuteen voi osallistua ennakko-ilmoittautumalla Ilmailumuseoyhdistyksen sivuille avattavan ilmoittautumissysteemin kautta. Tapahtumaan on siis ilmoittauduttava ennakkoon. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: www.ilmailumuseoyhdistys.fi.
Lisää kenraali Rallista: Günther Rall, Luftwaffe ace
in Finland June 2003 ja Günther Rall - Luftwaffe Ace, NATO General.
IL-2 Series Complete Edition
Ilouutisia simulaattorikansalle. Ubisoft julkaisee IL-2-simulaattorisarjasta kattavan kokoelman, joka sisältää peliperheen kaikki osat samassa paketissa. Complete Edition sisältää IL-2-sarjan simulaattoreista Forgotten Battlesin, Ace Expansion Packin sekä Pacific Fightersin.
Kokoelman suurin hyöty tulee siitä, että siihen tosiaan sisältyy Ace Expansion Pack -laajennuslevy, joka loppuunmyytiin Suomessa jo päälle vuosi sitten. Sitä kuitenkin tarvitaan verkkolentämiseen, joten ne jotka eivät ehtineet lisälevyä hankkia aikanaan ovat olleet pahassa jamassa, jos IL2:n nettilentäminen olisi maittanut. Nyt tilanteen voi kuitenkin korjata kertarysäyksellä. Lisäksi kokoelma on oikein sovelias ensitutustumista varten.
Lisätietoja: Koko setti IL-2-simuja yksissä kuorissa - dna Pelit.
2006-03-16
Uusi haastattelu: FK-tähystäjä Oiva Halmetoja; Sotakentät-projekti julkaistu; BL-200 päivitetty
Kapteeni, FK-tähystäjä, Oiva Halmetojan haastattelu.
Halmetoja sai tähystäjäkouluuksensa Täh.k. 2:lla, joka alkoi 11.12.1939. Halmetojalle myönnettin Suomen Lentomerkki Honoric Causa numerolla K130 8.9.1941. Vuosina 1941-1944 Halmetoja oli Lentolaivueissa 16 ja 26 kaikkiaan 204 sotalennolla tähystäjänä Fokker CX (FK) -koneessa. Hän haavoittui kesän 1944 torjuntataisteluissa ja osallistui Lapin sotaan. Oiva Halmetoja on palkittu ansioistaan neljällä Vapaudenristillä (VR 3, VR 3 tlk., VR 4, VR 4 tlk.).Haastattelua täydentävät valokuvat ovat lentosotamies Väinö Ilvosen (1919-2000) kokoelmasta.
Marski kävi meillä Äänislinnassa tarkastuskierroksella. Meidätkin sitten pantiin tietysti riviin, ja Marski kulki tarkastamassa. Lentävä henkilökunta oli hieman eri paikassa siinä lähettyvillä. No Marski sitten pysähtyi juttelemaan, olikohan se nyt Heinrichsin kanssa. Yhtäkkiä Heinrichs lähti tulemaan meille päin, ja Kahlan Paavolle se sanoi: ?tulkaapas luutnantti tänne?. Vei sitten Paavon sinne Marskin luo. Kun Paavo sitten tuli sieltä takaisin, niin kyselimme että mitä se Marski nyt sitten oikein kysyi. ... Lue koko juttu.
Sotakentät-projekti
Uutena artikkelina/projektina Virtuaalilentäjät ry julkaisee Sotakentät-karttaprojektin. Kyseessä on ilmaisella Google Earth -satelliittikartoitusohjelmistolla toteutettu kartasto Suomen Ilmavoimien sotavuosina 1939-1945 käyttämistä lentokentistä. Lisäksi koordinaatistoon on merkitty saksalaisten, ruotsalaisten vapaaehtoisten sekä Neuvostoliiton käyttämiä lentokenttiä. Sotakentät-projektia vetää Martti "Mangrove" Kujansuu, ja tietojen täydentämiseen saavat osallistua kaikki halukkaat ja kynnellekykenevät. ... Lue koko juttu.
Bristol Blenheim Mk. IV BL-200 Memorial Project
Viimeisen Blenheimin esilletuontiprojektin sivulle on lisätty erinomainen valokuva BL-200-koneesta sodanjälkeisissä kokardeissa. Suurkiitos yhteistyöstä Kari Stenmanille. ...Lue koko juttu.
2006-03-04
Stalins Fourth - Aces Hgh kampanja huhtikuussa; IL-2 FB/Pacific Fighter 4.04
IL-2: Forgotten Battles / Pacific Fighters -simulaattoriin on julkaistu uusi 4.04 -päivitys, sekä yksinasennus että FB+AEP+PF-yhteisasennukselle. Löydät ne Pacific Fighters -päivityksistä. Lisätietoja täältä.
Huhtikuussa Aces High -nettilentosimulaattorin taivailla soditaan. Isosti. Erikseen rakennetulla Kannaksen kartalla lennetään kuukauden verran kesäsota 1944 -ympäristöön rakennettua laajaa ilmasotakampanjaa. Rekisteröityminen lentäjäksi on parhaillaan käynnissä.
Lisätietoja:
keskustelupalstat,
ilmoittautuminen
Stalin's Fourth -esittely.
Stalins Fourth is a very complex event with strong leadership. Drano will CO the Allied (Russian) Team with Jrdi as his XO. Mipoikel will CO the Axis (Finnish) side with Charge as his XO.
The terrain is new with many custom objects, and has been quite an undertaking by the designers. The Orders are still being fine tuned with the cooperation of both command teams, and the result will be a very active scenario. This is Not a single life event, there will be ample opportunities to for Ground Action, Bomber and Fighter action for both sides. From the entire CM team, we hope you enjoy this event, as there has been a great deal of effort in its construction.
2006-03-01
Brewster BW-372 -esitelmäinfoa päivitetty
Virtuaalilentäjät ry järjesti joukukuussa 2005 esitelmätilaisuudet, jossa kerrottiin suomalaisen sodanaikaisen Brewster-hävittäjäkoneen kohtalosta ja koneen tiestä kauas Yhdysvaltoihin. Tähän artikkeliin on koottu esitelmöitsijöiden kertomuksia koneen etsinnöistä. Artikkelia päivitetään ajan mittaan. Brewster BW-372: Brewsterin tarina .
2006-02-19
Uusi artikkeli: Wing Commander Bob Fosterin esitelmä
Wing Commander Bob Foster vierailu Suomessa kesällä 2004 esitelmöimässä. Fosterin esitelmän puhtaaksikirjoitus on nyt julkaistu. Foster lensi mm. Hurricanella saksalaisia vastaan taistelussa Britanniasta ja Australiassa Spitfirellä japanilaisia vastaan. ...Lue koko juttu
2006-02-11
IL2/Pacific Fighters versio 4.03 julkaistu
Pacific Fighters -lentosimulaattoriin on julkaistu uusi päivitys, versioltaan 4.03. Päivityksen voi luonnollisesti asentaa myös IL-2 Forgotten Battles + Ace Expansion Pack + Pacific Fighters -yhteisasennuksen päälle.
Uudessa päivityksessä on seuraavat uudet lennettävät lentokoneet:
- Dornier Do 335A-0 -hävittäjä (Saksa)
- Junkers Ju 88 A-4 -pommikone (Suomi, Saksa)
- Tempest MK.V -hävittäjä (Iso-Britannia)
- Mosquito FB.MK.VI -hävittäjäpommittaja (Iso-Britannia)
- MC-200 III -hävittäjä (Italia)
- MC-202 III -hävittäjä (Italia)
- MC-202 VII -hävittäjä (Italia)
- MC-202 XII -hävittäjä (Italia)
- MC-205 I -hävittäjä (Italia)
- MC-205 III -hävittäjä (Italia)
- J2M3 -hävittäjä (Japani)
- Bf-109K4 C3 -hävittäjä (Saksa)
- Spitfire MK.IX 25lbs -hävittäjä (Iso-Britannia)
- FW-190A5 1.65Ata -hävittäjä (Saksa)
Uusia tekoälyn lennettäviä koneita ovat J2M5, N1K2-Ja, Mosquito F.MK.IV, MC-200 I, MC-200 VII, MC-200 VIIFB.
Päivityksessä on valtavasti myös muita muutoksia ja korjauksia, joista voi lukea tarkemmin täältä. Muutoksia ovat mm: 109-koneista tehty ketterämpiä, LaGG-3-koneeseen lisätty 300 kiloa painoa (kone oli liian kevyt ja siten liian nopea!) yms.
Kuvia uusista koneista löytää täältä.
Erityiskiitokset täytyy lähettää Jan "Jippo" Niukkaselle, joka on tehnyt töitä kolmatta vuotta Junkers 88 -simulaattoriversion parissa. Upeaa jälkeä! Muutaman työversion Janin urakasta löytää esimerkiksi täältä.
Myös yhdistyksen ylläpitämä IL2-palvelin on päivitetty versioon 4.03.
Päivitykset voi ladata Tiedostot-osiosta.
2006-02-08
Urban Blitz '05 ja '06 -kuvaraportit, video, uusi WarBirds 2005-versio, Richard Lorenz Tampereen ilmasillassa helmikuussa
Sivuille lisätty:
- Kuvia Urban Blitz 2005 -talvitapahtumasta. Vuoden myöhässä mutta kuitenkin.
- Kuvia Urban Blitz 2006 -talvitapahtumasta. Ja nämä ihan ajallaan.
- Video yllämainitulle sivulle Blitz 2006:sta.
- Ja uusi asennusohjelma WarBirds 2005 -nettilentosimulaattorille. Pääteohjelmalla voi lentää myös yksinpelitehtäviä ilmaiseksi.
- Tampereen Ilmasillan helmikuun esitelmän pitä kenrl Heikki Nikunen aiheesta eversti Richard Lorenz, Suomen hävittäjäilmailun isä. Lisätietoja esitelmästä.
2006-02-01
Esitelmä Virtuaalilentämisestä 2.2.2006 Lahden Ilmasillassa 19.00
Lahden Ilmasillan kokous 2.2.2006 järjestetään klo 19:00 lähtien
Kongressikeskus Fellmannissa, Kirkkokatu 27.
Ohjelmassa on ensin Ilmasillan vuosikokous, sen jälkeen "lennämme virtuaalisesti." Illan esitelmä kertoo virtuaalilentämisestä, puhujana Virtuaalilentäjät ry:n tiedottaja Jukka Kauppinen. "Pitkään erään virtuaalilentolaivueen komentajana toiminut Kauppinen on ollut kiinnostunut ilmailusta lapsuudestaan lähtien, ja hän on kehittänyt aktiivisesti tätä uutta sekä sotilasilmailuun että yleisempään ilmailuharrastukseen liittyvää sektoria."
LIS jäsenten Tapio ja Wallu Heinomaan opastamina voimme kokeilla itsekukin taitojamme vaikka Brewsterin ohjaimissa.....
Tervetuloa! http://www.lahdenilmasilta.com.
2006-01-29
Peliserveritoimikunnan pelikoneet mukana Ilmailumuisto-näyttelyssä
[Isompi versio kuvaa klikkaamalla] Kuva: Juha Klemettinen
Virtuaalilentäjien Peliserveritoimikunta jatkaa yhteistyötään Suomen Ilmailumuseon kanssa ja on mukana museon uudessa "Ilmailumuisto"-näyttelyssä jonne peliserveritoimikunta on järjestänyt useita tietokoneita ohjaimineen.
Koneet on kytketty keskenään lähiverkkoon ja niille on asennettu European Air War sekä Warbirds 2 -lentosimulaattorit. Näyttelyssä kävijät voivat ottaa toisistaan mittaa kaksintaistelussa tai kukistaa viholliset yhdessä. Lisäksi yhdellä koneella pyörii peliyhteisön tekemiä videofilmejä tämän hetken suosituimmista lentosimulaattoreista,
Näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoisia ilmailuhistoriallisia esineitä, valokuvasuurennoksia museon kuvakokoelmista ja vanhoja lentokoulutuksessa käytettyjä simulaattoreita.
Peliserveritoimikunta kiittää Suomen Ilmailumuseota sekä kaikkia yhdistyksen jäseniä jotka lahjoittivat kalustoa ja auttoivat järjestelyissä.
Peliserveritoimikunta kaipaa edelleen tarpeettomaksi jäänyttä tietokonekalustoanne.
Kaipaisimme mm. muisteja (SDRAM, DDR), prosessoreita (>1GHz), emolevyjä edellsiin, näytönohjaimia sekä peliohjaimia.
Mikäli sinulla on ylimääräisiä tietokonekomponentteja joista haluaisit luopua, ota ystävällisesti yhteys peliserveritoimikuntaan.
Virtuaalilentäjät - Virtual Pilots ry / Peliserveritoimikunta
gameserver@virtualpilots.fi
2006-01-28
Kannaksen taistelut '44 käynnissä WarBirdsissä, Kannas-kampanja tulossa Aces High II:een, kuvia BW-372:sta
WarBirds-nettilentosimulaattorissa käydään parhaillaan taisteluja Karjalan kannaksella. European Micro Scenario -kampanjajärjestelmässä aloitellaan parhaillaan 67:ttä kampanjaa, nimeltään "FINLAND 1944".
European Micro Scenario on kaikille WarBirds-simulaattorin lentäjille avoin kampanja, jossa soditaan yksi mittava taistelu viikossa kolmen viikon ajan. Osapuolilla on määrätyt tehtävät ja yleensä komentajat, jotka yrittävät yltää annettuihin tavoitteisiin kussakin viikottaisessa taistelussa, "Framessa".
Kolmivaiheisessa taistelussa kamppaillaan ensin Kannaksen murtumisen katastrofin pyörteissä (SOVIET OFFENSIVE), Tali-Ihantalan suurtaistelussa (HEAVY METAL OVER TALI-IHANTALA) ja lopulta Vuosalmella (BATTLE OF VUOSALMI).
EMC 67 on uusinta muutama vuosi sitten lennetystä EMC 29:stä. Tuolloin käydyn taistelun tulokset ja taisteluraportit löytyvät täältä .
Katso EMC: Finland 1944 -julistetta. Lisätietoja, ohjeita ja taisteluraportteja voi lueskella AGW-foorumilta ja WarBirds-keskusteluryhmästämme.
Ilmasotaa tutuissa maisemissa on luvassa parin kuukauden päästä myös Aces High II -simulaattorissa, jossa soditaan rankasti kannaksen kartalla pitkässä "Stalin's Fourth" -kampanjassa. Tästä lisätietoja lähiaikoina. Pitäkää silmässä Aces High -keskusteluryhmää.
Lisäksi uudessa kuvareportaasissa on rehevä tukku kuvia Brewster BW-372:sta Pensacolan museossa. ... Lue koko juttu.
2006-01-27
Uusia kuvareportaaseja: Aces High -kevättapaaminen, Maanpuolustusmessut 2005
Aces High -simupilottien kevättapaaminen järjestettiin Virroilla huhtikuussa 2005. Kuvat tulevat vähän myöhässä, mutta kuitenkin... ...Lue koko juttu.
Maanpuolustus 2005 -messut järjestettiin Tampereen messukeskus Pirkkahallissa 9. - 11. syyskuuta 2005. Tapahtuman yhteydessä Ilmavoimien osastolla esitelmöivät veteraanilentäjät Erkki Pakarinen, Väinö Pokela ja Kyösti Karhila. Paikalla oli myös Keski-Suomen Ilmailumuseon edustajat ja näytillä Hurricane HC-452 -lentokone.
...Lue koko juttu.
2006-01-10
Paljon uusia juttuja ja videoita: RIAT 2005 -lentonäytös, Falcon 4.0: AF FAQ, m/v-kuvien värittäminen digitaalisesti, haastatteluvideoita jne
RIAT 2005 -kuvagalleria. Mahtava satsi valokuvia Britanniassa heinäkuussa 2005 järjestetystä lentonäytöksestä. Tarjolla niin uutta kuin vanhaakin lentovehjettä. Kuvat (C) Ismo Lahtinen.
Lue juttu.
Songs from the all glass songbook - vanhoja ilmailulauluja sisältävä artikkeli siirretty Icebreakersin sivuilta tänne ja höystetty italialaisten aikanaan Laivue 26:n ohjaajille opettamalla laululla.
Lue juttu.
Falcon 4.0 Allied Force ? moninpelaajan checklista FAQ neuvoo miten F4AF:stä kiinnostuneet föönipilotit pääsevät mukaan online-lentämisen saloihin.
Lue juttu.
Neljä uutta historiallista videota ladattavissa: Kyösti Karhilan (LLv32, 34), Erkki Pakarisen (LLv24) ja Väinö Pokelan (LLv24, 34) videohaastattelut nauhoitettiin Maanpuolustusmessuilla Tampereella 2005. Jokainen video on tarjolla kahdessa eri formaatissa. Lisäksi tarjolla on myös Hurricane MK. I "HC-452" walkaround-video.
Lue juttu.
Lisäksi tiedostot sivulle lisätty uusia simulaattorivideoita, jotka kannattaa ehdottomasti kaikki katsoa. Uusia videoita on sekä Simulaattorivideoita Virtuaalilentäjät ry että Simulaattorivideoita -kohdissa. Huomaa, että videot-osiota on uudelleenjärjestelmä ja siellä on Tapahtumavideoiden kohdalla myös aiempia veteraanihaastatteluja.
Lue juttu.
Mustavalkokuvien värittäminen digitaalisesti -artikkeli kertoo nimensäkin mukaisesti kuinka vanhoihin valokuviin voidaan puhkua uutta henkeä ja vauhtia. Lue juttu.
2005-12-18
Uusi artikkeli: Väinö Mäntymaa - teknillisen henkilökunnan näkökulma
Väinö Mäntymaa - teknillisen henkilökunnan näkökulma
Väinö Mäntymaa on tehnyt vuosien mittaan pitkän uran Ilmavoimien teknillisellä puolella. Hän aloitti Ilmavoimissa vuonna 1931 mekaanikkona ja vastaanotti talvisodan aikana yksin uudet Morane-hävittäjät, jonka jälkeen hän vastasi Morane-laivueen tekniikasta. Myöhemmin Mäntymaalle annettiin tehtäväksi Lentovarustevarikon perustaminen. Sodan jälkeen hänen tehtäviinsä kuului muun muassa Sotakorvausteollisuuden valtuuskunnassa toimiminen.
"Siihen aikaan myöskin erilaiset kansalaisliikkeet olivat vauhdissaan. Punapaidathan tulivat, kommunistit, Lapualle Lapuanliikkeen keskelle härnäämään. Siihen aikaan oli myös Mäntsälän kapina. Ne ajat tuntuivat myös Kauhavalla hyvin voimakkaasti. Ilmasotakoulu oli siinä suhteessa erinomainen paikka, että kun se oli Ilmasotakoulu, niin siellä oli koulun henki. Joka merkitsee täsmällisyyttä, kuria ja niin edelleen. " ...lue koko juttu.
2005-12-12
Uusi artikkeli: totuus Kishin kirkkojen pommittamisesta - Brewster-esitelmän sivulle lisätty aineistoa
Silminnäkijä-ohjelmassa "Kishin kirkkojen enkeli" Laus-Dei Saxell (s. 9.10.1914, k. 1.2.2001) kertoi, kuinka hän joulukuun alkupäivinä 1941 oli lentolaivueensa esikunnasta saanut käskyn "pommittaa Kishin saarella olevat kirkot maan tasalle, koska vihollinen käytti niitä tähystykseen ja tykistön tulenjohtoon". Pilvenveikkojen suorittaman tutkimuksen mukaan kyseistä käskyä ei ole kuitenkaan koskaan annettu eikä lentoa lennetty. ...lue koko juttu.
BW-372:n etsinnöistä ja nostosta kertovan esitelmän sivulle on lisätty esitelmässä kuultua tietoa ja kuvia. Päivityksiä sivulle tulee jatkossakin. Brewsterin tarina.
2005-12-10
Uusia dokumentteja jäsenille dokumenttipalvelimella
Dokumenttiserverillä on nyt saatavilla pari uutta digitoitua dokumenttia.
Löytyvät jäsensivujen alta dokumenttipalvelin -kohdasta.
2005-11-27
Uusi artikkeli: ilmailuretkellä Latviassa
Viime kesänä Virtuaalilentäjäpoppoon oli määrä käydä Moskovan lentonäytöksessä, mutta peruutusten takia päädyttiinkin Latviaan. Cosmo, OK ja Grendel viettivät Latviassa viisi päivää ja vähän matkapäiviä päälle. Poppoo reissasi pitkin Riikaa, kävi Jurmalassa rantsulla, vuokrasi auton auto ja säntäsi paikallisen liikenteen pariin, lensi Riian taivaalla ja tutkaili vanhojen punailmavoimien kenttien villin lännen meininkiä.
Lue juttu: A trip to Latvia
2005-11-18
Fire and Ice - amerikkalainen dokumentti talvisodasta tilattavissa netistä
Yhdysvaltalaisen dokumenttiryhmän, Masterworks Median, viime ja tänä vuonna kuvaama dokumenttielokuva talvisodasta - Fire and Ice - on valmistunut. Elokuva on saanut ensiesityksensä elokuvafestivaaleilla ja sen voi tilata nyt dvd:llä. YLE on ostanut elokuvan esitysoikeudet ja se nähdään myös Suomen tv:ssä jossain vaiheessa.
Lisää elokuvasta voi lukea keskustelufoorumeilta tästä näin.
Elokuvan dvd-version voi tilata täältä. Tilaamiseen vaaditaan luottokortti.
Lisäksi täällä on tietoa elokuvasta pitkältä aikaväliltä, 2005 helmikuusta lähtien.
Iloksemme voimme kertoa, että dokumentissa on myös tietoa Ilmavoimien toiminnasta talvisodan aikana, ja että Virtuaalilentäjät ry auttoi dokumentin tekijöitä haastateltavien etsinnässä. Dokumenttiryhmä oli muutenkin hyvin otettu Suomessa vierailuistaan ja täkäläisten vieraanvaraisuudesta.
2005-11-15
Suomen ilmasota-seminaari ensi viikonloppuna Suomen Ilmailumuseossa
Muistutus: Ilmailumuseoyhdistys ry ja Suomen Sotahistoriallinen Seura ry järjestävät yhteistyössä Suomen Ilmailumuseon kanssa Suomen ilmasota -seminaarin lauantaina 19. ja sunnuntaina 20.11.2005 klo 12:00 - 17:00 Suomen ilmailumuseolla.
Tarjolla on esitelmiä ja lentäjäveteraanien kertomuksia rintamatoiminnasta.
Tapahtuman tarkemman ohjelmasisällön ja ilmoittautumisohjeet löydät mm. täältä.
2005-11-05
Hornetit Suomessa 10 vuotta
"Ilmavoimat otti ensimmäiset F-18 Hornet -torjunhävittäjänsä käyttöön kymmenen vuotta sitten", kertoo Ilmavoimat koneiden kymmenvuotista käyttöä kertovassa tiedotteessaan. Lue tiedote kokonaisuudessaan.
Lue ja kirjoita kokemuksiasi Horneteista ja ilmavoimain kalustosta foorumilla.
2005-11-02
Esitelmätilaisuus: Brewsterin tarina - mitä BW-372:lle tapahtui? | Ilmatorjuntatykistön tähystyspalvelus - lentokonetyyppituntemusopas | Blenheim-päivitys
Virtuaalilentäjät ry järjestää 3-4.12.2005 esitelmätilaisuuden, jossa kerrotaan suomalaisen sodanaikaisen Brewster-hävittäjäkoneen kohtalosta ja koneen tiestä kauas Yhdysvaltoihin.
Esitelmä pidetään 3.12. Tikkakoskella Keski-Suomen Ilmailumuseon avustamana ja 4.12. Vantaalla Suomen Ilmailumuseossa.
Nyt ensimmäistä kertaa Suomessa kerrotaan läsnäolleiden, konetta etsineiden ja sen löytäneiden suulla, miten ja miksi konetta etsittiin, miten se löydettiin - ja mitä sen jälkeen tapahtui. Esitelmöitsijöinä koneen löytänyt Vladimir Prytkov Venäjältä sekä Marja Lampi, molemmat alusta lähtien mukana BW-372:n etsinnöissä.
Lisätietoja esitelmästä, ohjelmasta, yhteystiedot: www.virtualpilots.fi/feature/artikkelit/bw372-esitelma/ .
Uusi artikkeli: Ilmatorjuntatykistön tähystyspalvelus - lentokonetyyppituntemusopas
Ilmavoimien esikunnan 8.3.1943 julkaisema ilmatorjuntatykistön opas neuvoo lentokoneiden, omien ja vihollisten, tunnistamisen alkeet ja näyttää muun muassa eri konetyypeille ominaiset piirteet. ... Lue koko juttu.
Bristol Blenheim Mk. IV BL-200 Memorial Project -artikkelia päivitetty lisäämällä uusia kuvia sekä Kari Stenmanin kirjoittama tiivistelmä BL-koneiden historiasta Suomessa ja BL-200-koneen käytöstä Ilmavoimissa.
2005-10-24
Pacific Fighters versio 4.02 - Ohjeet-sivua järjestelty ja lisätty opas IL-2/Pacific Fightersin online-pelaamisen vasta-alkajille
Tiedostot-sivulle lisätty versio 4.02 Pacific Fighters -simulaattorin normaalista ja Merged -päivityksistä. Ne vaativat alleen version 4.01.
Päivityksen sisällöstä kerrotaan seuraavaa: flight models adjusted ground effect, adjusted gyro effect, Aerodynamic focus dependency on angle of attack, Flap position now affects aileron sensitivity, P-39 no longer rolls when the engine is started / shut off, IAR-80 / 81 trimmer reversed, F-109 flight model fine tuned, various small changes to other aircraft. Ja muuta uutta.
Ohjeet-sivua järjestelty ja selkeytetty.
Lisätty uusi opastus IL-2 Forgotten Battles / Pacific Fighters -simulaattorien pelaaminen onlinessa niille, jotka haluaisivat mukaan lentämään nettiin muiden kanssa, mutta se tuottaa ongelmia.
2005-10-21
Uutta: Aces High II -simulaattorin kuvaus päivitetty; Aces High 2 uusi versio lisätty; LIAS 2005 -lentonäytöksen kuvat
Kiitokset Aces High -yhteisön aktiivisuuden, Aces High 2 -simulaattorin esittelysivu on nyt saatu päivitettyä.
Samaan syssyyn päivitettiin myös uusin version Aces High 2 -pääteohjelmasta Tiedostot-sivulle.
Juttupuolella kuvareportaaseihin lisättiin Martti "Mangrove" Kujansuun valokuvasetti LIAS 2005 -lentonäytöksestä.
Ja pisteenä i:n päälle BL-200-entisöintiprojektista kertovaa artikkelia päivitettiin. Meille muuten kelpaisivat valokuvat BL-200-koneesta juttua koristamaan, vink vink.
2005-10-16
Lehdistöpäivityksiä, Virtuaalilentäjät ry -palsta Siivet-lehdessä 2005/6
Tärkein ensimmäiseksi... Siivet-lehdessä 2005/6 ilmestyi jälleen pitkästä aikaa Virtuaalilentäjät ry:n ylläpitämä yleispalsta suomalaisten virtuaali-ilmailuyhdistysten aktiviteeteista. Lehden voi noutaa kaikista lehtipisteistä. Käsitelty on mm. FSNordicin uutisia, yhdistyksen uudet keskusteluryhmät ja IL2-nettikampanjat.
Lisäksi Pressisivulle on lisätty nippu lehtijuttuja:
- Taloussanomat kertoi BL-200-koneen entisöintiprojektista ja käytti jutun kuvituksena yhdistyksen toimittamaa kuvaa ja mainitsi Virtuaalilentäjät samassa yhteydessä. Lue juttu.
- Pienoismalli teki jutun Ju-52 Kaleva-koneen mallaroinnista ja käytti kuvituksena Virtuaalilentäjäin Kaleva-videon kuvamateriaalia.
Lue juttu.
- Eesti Ekspress -lehti teki jutun Kalevan tuhosta ja käytti toimittamaamme kuvamateriaalia Kaleva-videosta. Lue juttu.
- Arkistojen kätköistä löytyi dna Pelit -nettijulkaisun artikkeli vuodelta 2003, jossa kovasti kehuttiin virtuaalilentäjien asennetta harrastukseensa. "Aina se hämmästyttää, millaisella pieteetillä ja tietämyksellä virtuaalipilotit asiaansa paneutuvat" ja "kaltaiseni aktiivinen peruspelaaja, ei-simufani, ei voi kuin ihmetellä ja kadehtiakin virtuaalipilottien tietämyksen määrää, noin ihan periaatteessa", toimittaja kehuu niin että harrastajaa ihan punastuttaa. Lue juttu.
- Pogostan Sanomat kertoi virtuaalilentämisestä MM05-tapahtuman yhteydessä. Lue juttu.
- Kuten myös maakuntalehti Karjalainen, jossa ynnättiin muun muassa että "verkko ei tunne rajoja" ja "parasta tässä on se lentämisen tunne". Lue juttu.
- Viime vuonna Kaleva-lehti käsitteli myös virtuaalilentämistä. "Hävittäjillä lentävät pyrkivät lentämään johdetusti mahdollisimman lähellä toisiaan ja siviilikoneilla lennetään johdetusti mahdollisimman kaukana toisistaan", jutussa ynnätään eri simulentämisen haarojen eroja. Lue juttu.
Ja puffataan vielä sen verran, että Turun Sanomien juttu vuodelta 2003 käsittelee aihetta myös vallan mainiosti.
Jos kellään on tiedossa lehtijuttuja, joissa on käsitelty simulaattorilentämistä tai yhdistystä, niin mieluusti liitämme jutut arkistoomme. Annamme myös mielellään lisätietoja toiminnastamme ja harrastuksesta ylipäätään toimittajille ja muille tahoille. Myös esitelmämahdollisuutta voi tiedustella. Yhteydet tiedottaja Jukka Kauppiseen, jkauppin@jmp.fi.
2005-10-06
Lauluja virtuaalilentämisen taivailta
Markus "Modo" Aalto sävelsi joskus viime vuosituhannen puolella kappaleen "Shotgun plane" Joona "Lark" Vainion sanoituksen ympärille. Syntyi mainio virtuaalilentäjäin klassikko, jonka sanoma on kestänyt kulutusta vuosien yli. Modo teki alkuperäisäänityksestä nettiversion, jota voi nyt kuunnella interner-yhteyden yli Mikseri.net-palvelun kautta.
Kuten Markus itse muistelee:
"Joskus vuosia sitten Grendel pyysi Icebrakers-sällejä kirjoittamaan muistelmia taivailta. Niinpä Lark kirjoitti omansa hienosti runomuodossa. Tuumin, että tuohan pitää säveltää, ja niin sitten tein. "
Shotgun plane - biisin voi kuunnella täältä: http://www.mikseri.net/artists/?id=47206.
Modolle itselleen voi heittää kiitoksia klassikkolaulusta foorumilla.
Muita ilmailulauluja voi katsastaa, tosin ilman laulua, Icebreakers-laivueen Songs from the all glass song book -sivulta.
2005-09-19
Uusi artikkeli: Aiemmin yöhävittäjätoiminnan - sittemmin ilmaliikenteen palveluksessa. Käännös: Continuation war aviation in review
Aiemmin yöhävittäjätoiminnan - sittemmin ilmaliikenteen palveluksessa
Suomessa esitelmöineet kaksi saksalaista yöhävittäjälentäjää Klaus Scheer ja Peter Spoden kirjoittivat Suomen-matkastaan artikkelin saksalaiseen hävittäjälentäjäveteraanien lehteen. Artikkeli julkaistaan tässä kokonaisuudessaan.
"Eniten Klaus Scheer'iä ja Peter Spoden'ia liikutti suomalaisnuorten tulo heidän luokseen esitelmän jälkeen kiittämään heitä siitä, että saksalaiset yöhävittäjälentäjät olivat omalla panoksellaan ja henkensä alttiiksi laittaen estäneet Helsingin tuhoamisen. Tällaista kiitosta he eivät olleet koskaan saaneet omassa maassaan kaikkina näinä sodanjälkeisinä kuutenakymmenenä vuotena." ... Lue koko juttu
Continuation war aviation in review, what has been written and what left out
The achievements of our Air Force during the Continuation War has been reviewed in press, memoirs, history books and other media. A lot of it is good, however I have spotted some considerable omissions and outright errors.
"The Air Force and aerial photography had decisive effect in the Ihantala battles and the resolution of the war. In retrospect, if the photography had been unsuccessful or the communication had been as bad as at Valkeasaari, the enemy would have had a chance for breakthrough towards Lappeenranta and our defensive fight would have been fatally troubled. " ... Read the whole story.
2005-09-19
SUOMEN ILMASOTA -seminaari 19-20.11. Ilmailumuseolla, Pilvenveikot esitelmöivät
ILMAILUMUSEOYHDISTYS ry ja Suomen Sotahistoriallinen Seura ry järjestävät yhteistyössä Suomen Ilmailumuseon kanssa, lauantaina 19. ja sunnuntaina 20.11.2005 klo 12:00 alkaen, SUOMEN ILMASOTA seminaarin. Seminaarissa suomalaiset sodanajan veteraanit, Pilvenveikot, kertovat kokemuksistaan ilmasodan taisteluissa. Lisäksi SSHS ry:n sekä IMY ry:n tutkijat kertovat ilmasodan vaiheista. Tilaisuuteen on pääsymaksu 6,- EUR / henkilö sekä ennakkoilmoittautuminen. Muutoin se on avoin kaikille ilmasodistamme 1939-40 ja 1941-45 kiinnostuneille. Kaksipäiväinen seminaari järjestetään Suomen Ilmailumuseolla, Tietotie 3, 01530 VANTAA. Ilmoittautumisia seminaariin ottaa vastaa maanantaihin 14.11.2005 saakka, Suomen Ilmailumuseon henkilökunta, museon aukioloaikoina:
puhelin 09 8700 870 E.mail: info@ilmailumuseo.fi
2005-09-15
Bristol Blenheim Mk. IV BL-200 Memorial Project - muistomerkki Blenheimeille
Maailman ainut Blenheim-kone, BL-200, kunnostetaan ja asetetaan sitä varten rakennettavaan näyttelyvitriiniin Keski-Suomen Ilmailumuseoon. Hanketta varten on avattu myös avustustili.
Lue lisää: Bristol Blenheim Mk. IV BL-200 Memorial Project
2005-09-14
Uusi artikkeli: Lapin sodan kiistelty kohtaaminen - Stukat vs. Brewsterit
Lapinsodan alkuvaiheissa 3.10.1944 lapinsotaan osallistuneen hävittäjäyksikön Brewster-hävittäjät kohtasivat saksalaisten Stuka-osaston. Molemmin puolin epätietoisuuden vallitessa alkanut kohtaaminen päättyi muistikuvien ja asiakirjojen mukaan tulenavaukseen, jossa pudotettiin yksi tai kaksi kappaletta Junkers 87 -syöksypommittajia. Tapauksen todenperäisyyttä on sittemmin kuitenkin epäilty. Artikkelissa kerrataan tapahtumia asiakirjojen ja muistikuvien pohjalta.
"He sitten (lentäessään Stukien vierellä) ihmettelivät, että mitä tehdään. Teromaan siivellä oli muun muassa Sartjärven Reiska oikealla siivellä ja Pitkäpaasi. Stukien kk-ampuja hermostui ja ampui Teromaata. Teromaa ampui sen sitten alas." ...lue koko juttu.
2005-09-07
Veteraaneja Puolustus ja turvallisuus -messuilla Tampereella 9-11.9.
Puolustus ja turvallisuus -messuilla Ilmavoimien osastolla vierailee päivittäin Ilmavoimien sotaveteraaneja kertomassa lentotoiminnastaan ja vastaamassa kysymyksiin. Lisätietoja messuista ja ohjelmasta. Puolustusvoimien osasto ja ohjelma.
Veteraanit esiintyvät A-hallissa, osastolla A100.
Perjantai 9.9. 13.30-13.50
Sodanaikaisen hävittäjälentäjän lentomestari evp Erkki Pakarisen haastattelu Ilmavoimien osastolla.
Lauantai 10.9. 16.20 - 16.40
Sodanaikaisen hävittäjälentäjän lentokapteeni Kyösti Karhilan haastattelu Ilmavoimien osastolla.
Sunnuntai 11.9. 13.45 - 17.05
Sodanaikaisen hävittäjälentäjän majuri evp Väinö Pokelan haastattelu Ilmavoimien osastolla.
2005-09-07
Virtuaalilentäjien keskusteluryhmät nyt myös nettiselaimella - uusi foorumi suihkarisimujen harrastajille
Virtuaalilentäjät ry:n ylläpitämiä keskusteluryhmiä voi lukea jatkossa myös www-selaimella. Yhdistyksen palvelinkoneelle on asennettu NewsPortal-ohjelmisto, joka mahdollistaa saman viestitietokannan käyttämisen niin perinteisen uutisryhmäjärjestelmän kuin www-pohjaisen käyttöliittymän kautta. Www-käyttöliittymän avulla keskusteluja voi lukea joustavammin myös liikkeessä ollessaan. Www-foorumi on myös helppokäyttöisempi niille, jotka eivät ole sujut sähköposti/uutisryhmä-ohjelmistojen kanssa.
Lisätietoja yhdistyksen ylläpitämistä keskusteluista löydät osoitteesta www.virtualpilots.fi/newsgroups. Tällä sivulla on myös ohjeita keskusteluryhmien netiketistä ja muuta yleistä tietoa.
Keskusteluryhmien www-käyttöliittymä löytyy osoitteesta:
www.virtualpilots.fi/forum.
Uusi keskusteluryhmä suihkarisimujen ystäville
Virtuaalilentäjien keskustelufoorumille on perustettu uusi ryhmä, virtualpilots.jets, joka on tarkoitettu hieman modernimmasta lentokalustosta pitäville. Jets-foorumilla voidaan puhua vapaasti kaikesta suihkukonesimulaatioihin liittyvästä, niin off- kuin online-lentämisen maailmasta. Jets-ryhmä perustettiin käyttäjäkunnan keskuudesta havaitun kiinnostuksen pohjalta. Toivoaksemme ryhmälle löytyy kiinnostuneita käyttäjiä.
Jets-ryhmää voi lukea www-foorumin kautta tai tilaamalla uutisryhmä newssilukijaasi.
Tiedotteen kokonaisuudessaan voi lukea täältä.
Toivotamme iloista syksyä virkeiden keskustelujen merkeissä.
2005-08-24
Simulaattoritekniikkapäivät Suomen Ilmailumuseolla 27. -28.8.2005
Tietokonesimulaattoreilla lentäminen on jatkuvasti kasvava ilmailumuoto Suomessa. Simulaattoriharrastus on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana merkittäväksi ilmailun harrastusalaksi.Yksi simulaattorilentämisen osa-alue on kotiohjaamorakentaminen. Kotiohjaamo-termi tarkoittaa yleensä pc-tekniikalla toteutettua harrasterakenteista lentosimulaattoria. Simulaattorin perustana on yleensä Microsoftin Flight Simulator-sarjan peli tai joku sotapeli kuten IL-2 tms.
Simulaattorikokemusta pyritään saamaan realistisemmaksi rakentamalla oikean lentokoneen hallintalaitteita ja mittareita, usein jopa kokonainen ohjaamo, jonka tarkoitus on kyetä lentämään simulaattorilla mahdollisimman realistisesti ilman näppäimistön ja hiiren apua. Simulaattori eristetään usein ulkomaailmasta jotta sen sisällä voi paremmin keskittyä lentämiseen.
Harrasterakenteista simulaattoria voidaan hyödyntää myös ilmailuharrastuksessa ja kerhotoiminnassa. Simulaattori voi olla merkittävä osa kerhon nuorisotyötä tai tarjota mahdollisuuden tutustua lentämiseen. Suomen tunnetuin harrasterakenteinen lentosimulaattori onkin Malmin Ilmailukerhon rakentama Cessna simulaattori.
Tekniikkapäivien tarkoitus on kerätä yhteen alan suomalaiset harrastajat. Rakentajatapaamisen lisäksi on tarkoitus esitellä miten simulaattorilentämisestä saadaan realistisempi elämys. Ja kertoa kotiohjaamorakentamisen mahdollisuuksista asiasta kiinnostuneille.
Tapahtuman pääpaino on rakentajien ja asiasta kiinnostuneiden tapaamisessa, ajatuksienvaihdossa ja uusien ideoiden keräämisessä. Lauantaina 27.8 on ohjelmassa myös rakentamisen tekniikkaan liittyviä esityksiä.
Tapahtumassa on näytteillä suomalaisia kotiohjaamoprojekteja, mm. Boeing 737NG projekti, sekä projekteihin liittyviä harrasterakenteisia osia.
2005-08-24
Uutisia IL-2-sarjan jatkosta
IL-2-simulaattorisarjan tekijäyhtiö Maddox Gamesin vetäjä Oleg Maddox uutisoi pelisarjan tulevaisuudesta. Ohessa on julkistettu lista tulevista koneista tai ohjaamoista, joita simulaattorisarjaan on tulossa joko päivityksissä tai lisälevyissä. Tähdellä (*) merkityt koneet ilmestyvät ensin vain Venäjän markkinoilla julkaistavilla lisälevyillä, eikä niiden saatavuudesta länsimarkkinoilla ole vielä tietoa.
Koneet: Avia_B-534
B6N2
*Bi-1 (new)
*Bi-6 (3 engines)
CW21Demon
D-XXI_DANISH
D-XXI_DUTCH
D-XXI_Finn3_Early
D-XXI_Finn3_Late
D-XXI_Finn4
G-55
*IL-10
J2M5
*Ki-27ko
*Ki-27otsu
*La-7R
Letov_S-328
MC-200_I
MC-200_III
MC-200_VII
MC-200_VIIFB
MC-202_III
MC-202_VII
MC-202_XII
MC-205_I
MC-205_III
Mosquito_B_MkIV
Mosquito_FB_MkVI
N1K2-Ja
Re-2000
*Yak-3R
A-20C
Do-335A-0
*Pe-2 series 1
*Pe-2 series 84
*Pe-2 series 110
*Pe-2 series 359
*Pe-3
*Pe-3 bis
F2A-3(Multi1)
F2A-3(USA)
Ohjaamot: D-XXI_Finn3_Early
D-XXI_Finn3_Late
Do-335
J2M3
Ju-88A4_Bombard
Ju-88A4_Gunner_1
Ju-88A4_Gunner_2
Ju-88A4_Gunner_3
Ju-88A4_Pilot
MC-200
MC-202
MC-205
Mosquito_FB_MkVI
A-20C
A-20C_bombadier
A-20C_lower_gun
A-20C_upper_gun
CW-21
*IL-10
*IL-10_gunner
*Ki-27
TempestMkV
*Pe-2 series 1
*Pe-2 series 84
*Pe-2 series 110
*Pe-2 series 359
*Pe-3
*Pe-3 bis
Elokuun lopussa, toivon mukaan, julkaistavassa päivityksessä tulee muutoksia ja korjauksia uuteen lentomalliin ja uutena koneena Yak-7B M-105PF-moottorilla.
2005-07-20
Ilmavoimille menestystä lentonäytöksessä Englannissa
Kapteeni Olli Siivola voitti Solo Jet Aerobatic Competition -palkinnon Royal International Air Tattoo -lentonäytöksessä Fairfordin tukikohdassa Englannissa viime viikonloppuna. Palkinto myönnetään parhaasta suihkukoneella tai hävittäjällä suoritetusta lentoesityksestä.
Kapteeni Olli Siivola voitti Solo Jet Aerobatic Competition -palkinnon Royal International Air Tattoo -lentonäytöksessä Fairfordin tukikohdassa Englannissa viime viikonloppuna. Palkinto myönnetään parhaasta suihkukoneella tai hävittäjällä suoritetusta lentoesityksestä.
Tänä vuonna Ilmavoimien Hornet-esityslentäjänä toimiva Siivola työskentelee lentueen päällikkönä Hävittäjälentolaivue 31:ssä Karjalan Lennostossa. Hän on lentänyt F-18 Hornet -koneilla vuodesta 1996 lähtien.
Yhdestä maailman suurimmista ilmailutapahtumista saa lisätietoja internetosoitteesta www.airtattoo.com. Ilmavoimien Hornetista on kuvia sivujen RIAT LIVE -galleriassa.
Lähde: Ilmavoimat
Onnittelut Virtuaalilentäjiltä!
2005-07-14
Uusi artikkeli: venäläiset naissotalentäjät; Mosquito Meeting 2005 -sivulle lisätty MM05-videot; yksi mahtuu Moskovaan
Historiasivulle lisätty artikkeli kolmesta venäläisestä naissotilaasta: Galena Pavlovna Brok-Bel'tsova, Ekaterina Polunina And Anna Kiralina - Russian Women War-pilots:
22 June 2005, three former members of the Soviet Air Force came to the weekly meeting of the "Old Bold Pilots Association", held in Oceanside. Alongside P-51 pilot and aviator Ray Toliver, fifty other airmen and their wives, these three veterans spoke to a pin-drop quiet audience about their wartime careers with the Red Air Force. What makes these vets different is that they are all women. ... Lue koko juttu
Mosquito Meeting 2005 -sivuille lisätty videot tapahtuman eri päiviltä.
Virtuaalilentäjäin Moskovan lentonäytösmatkaan on enää kuukausi. Yksi mahtuu mukaan / yksi tarvitaan vielä mukaan. Lähtijöitä on tällä hetkellä viisi, eli Grendel, Cosmo, Ok, Aapo ja Wasq. Moskovassa on varattu hotellitilaa kuudelle ja samoin VR antaa ryhmäalennuksen kuudelle, joten katsokaapas miltä elokuu näyttää - ja raivatkaa kalenteriin tilaa iloiselle ja jännittävälle lentonäytösmatkalle Moskovaan 14-22.8.2005.
Ja siis mistä kyse? "Kohde: lentonäytös MAKS Airshow, the International Aviation & Space Salon. Wepissä http://www.airshow.ru/. Järjestetään
August 16-21, 2005. Vuonna 2003 lentonäytöksessä oli 249 lentokonetta! Virtuaalilentäjät ry ei järjestä matkaa, vaan matka on omatoiminen ilmailuseikkailu idän ilmatilassa. Matka suoritetaan virtuaalilentäjien ja mahdollisten muiden innostuneiden yhteisenä matkana, jonka perusrunko ostetaan valmiiksi matkatoimistolta. Näin ollen matkaajien ei tarvitse huolia turhista perusasioista.
Reissulla käydään myös sikäläisissä ilmailumuseoissa ja muissa mielenkiintoisissa kohteissa.
Kuuden hengen ryhmällä matkalla on hintaa arvioidusti noin 400e. Tämä sisältää majoitukset, aamiaisen, matkat Moskovaan ja perillä hotellin/hotellista, viisumin, matkavakuutuksen. Pikaisesti yhteyttä allekirjoittaneeseen jos elämysmatka kiinnostaa. Puh. 040-730 0036 Jukka Kauppinen tai sähköpostitse jkauppin@jmp.fi.
2005-06-26
Tapaus Kaleva -video julkaistu. Kalevan tuhosta 14.6.2005 65 vuotta.
Suomen Ilmailumuseolla järjestettiin 14.6.2005 tieteellinen Kaleva-seminaari, jossa selvitettiin 14.6.1940 Neuvostoliiton itämeren laivaston koneiden alasampuman Aeron Ju-52-matkustajakone Kalevan tuhoa ja siihen liittynyttä poliittista tilannetta. Virtuaalilentäjät ry toteutti seminaarin järjestäjien tilauksesta tapahtumaa kuvaavan videoanimaation. Videon voi nyt ladata yhdistyksen sivuilta.
Kaikkiaan videon tekoon vierähti jonkin verran yli kaksi kuukautta, mikä vaati monia myöhään venyneitä öitä. Kahdeksan minuutin videoon tarvittiin jokunen tunti raakafilmiä ja runsaasti työtunteja kolmelta henkilöltä, jotta kokonaisuudesta saatiin halutun kaltainen ja jouhevasti etenevä.
Tapaus Kaleva -video
2005-06-20
Pacific Fighters versio 4.01
Tiedostot-sivulle lisätty Pacific Fightersin 4.01-päivitys. Päivityksestä voit keskustella IL2-keskusteluryhmässä.
Uuden version ominaisuuksia: lennettäviä lentokoneita Ki-100, G4M1-11, Spitfire Mk.Vc, Spitfire MK.Vc, Mustant MK.III, P-38L Late, Buffalo MK I. Tekoälyn lentokoneita Tempest MK.V, G4M2E, MXY7 Ohka.
Myös: uudet lentomalit, uusia karttoja, jne.
Muistin virkistykseksi kerrataan asennusjärjestys, jos pelaamaan pääseminen tai päivitysten oikea järjestys tuottaa ongelmia: ensin asennetaan IL-2 Forgotten Battles, sitten Ace Expansion Pack -lisälevy. Tämän päälle Pacific Fighters MERGED-asennuksena. Päivitetään versioon 3.04 MERGED ja sitten päivitys 4.01 MERGED.
2005-06-12
Kaleva-seminaari Ilmailumuseolla 14.6.
Maanpuolustuskorkeakoulun Sotahistorian laitos järjestää Finnairin tuella tieteellisen seminaarin
MURHENÄYTELMÄ SUOMENLAHDELLA – MATKUSTAJAKONE OH-ALL KALEVAN ALASAMPUMISESTA 65 VUOTTA
Aika ja paikka:
14.6.2005 Suomen ilmailumuseon auditorio (Tietotie 3, 01530 VANTAA)
Seminaari alkaa kello 10.00. Ohjelmassa mm. 10.10 Jouni Vartio ja Jukka Kauppinen: ”Tapaus Kaleva”, tietokoneanimaatio. -
10.20 Professori Martti Turtola: Kesän 1940 ulkopoliittinen tilanne Suomessa ja Virossa. - 10.40 Tutkija Toivo Kallas (Viro): ”Kalevan” pudottaminen uusimman virolaisen lähteistön valossa. - 11.30 Vanhempi tutkija Pavel Petrov (Venäjä): Tilanne Itämerellä kesäkuussa 1940 punalaivaston näkökulmasta. - 13.15 Tutkija Carl-Fredrik Geust: ”Kalevan” pudotus suomalaisten ja venäläisten arkistotietojen valossa. - 15.15 Toimittaja Bosson von Willebrand: ”Sista flyget från Tallinn” (Viimeinen lento Tallinnasta, suomenkielinen tekstitys), dokumenttifilmi vuodelta 1991.
Ilmoittautuminen: Suomen Ilmailumuseo p. 09-8700 870
2005-06-01
Etsimme esitelmiä videomuodossa
Kaipaamme muun muassa Helsingissä ja Tikkakoskella Ilmailumuseoyhdistyksen pitämien esitelmiä videolla, mutta toki kaikki muutkin videomuotoon saanut painokset kelpaavat. Työstämme parhaillaan yöhävittäjälentäjät Scheerin ja Spodenin esitelmän videoversioita, mutta kaipaamme siitä erityisesti Suomen Ilmailumuseolla pidetyn esityksen kysymykset/vastaukset-osiota. Myös kenraalieversti Reshetnikovin, Rallin, Bob Fosterin ja muiden veteraanien museoilla pitämät esitelmät ja muidenkin veteraanien esitelmät/haastattelut/muut videot kelpaavat.
Videoita haluttaisiin sekä yhdistyksen arkistoon että yleisemmin ilmailuharrastajien saataville yhdistyksen verkkojakelukanavien kautta. Materiaali kelpaa mm. dv-nauhana, videokasetilla, cd- tai dvd-levyllä, digikameralla nauhoitettuina videopätkinä tai missä tahansa muodossa, jossa sitä vain on saatu talletettua ja voidaan toimittaa. Muoto ei ole tärkeä vaan se, että asia saadaan talteen!
Mahdollisen materiaalin tiimoilta voitte olla yhteydessä tiedottaja/historiaprojektin vetäjä Jukka Kauppiseen, jkauppin at jmp piste fi, puh. 040-730 0036. Kiitämme etukäteen kaikkia yhteistyöhaluisia.
Mainittakoon myös, että julkaisemme mieluusti myös muiden kirjoittamia ilmailuhistoriallisia tai simulaattoriaiheisia artikkeleja. Yhteydenotot edellämainittuun.
2005-05-29
Lentosimulaattorivideoita Ota Ohjaimet! -näyttelyssä Suomen Ilmailumuseolla
Virtuaalilentäjien Peliserveritoimikunta on järjestänyt kolmannen tietokoneen Suomen Ilmailumuseon Ota Ohjaimet! -erikoisnäyttelyyn.
Koneella pyörii peliyhteisön tekemiä videofilmejä tämän hetken suosituimmista lentosimulaattoreista, mm. Aces High 2, Forgotten Battles / Pacific Fighters, Lock On, World War 2 Online ja Warbirds 3.
Jälleen kerran, Peliserveritoimikunta kiittää Suomen Ilmailumuseota sekä kaikkia yhdistyksen jäseniä jotka lahjoittivat kalustoa ja auttoivat järjestelyissä.
2005-05-27
Ilmavoimien päälotta, Rouva Elma Salo, Ilmailumuseolla 29.05.2005 - Kaleva-Seminaari
Suomen ilmavoimien päälotta, Rouva Elma Salo Suomen Ilmailumuseolla sunnuntaina 29.05.2005.
Päälotta rouva Elma Salo osallistuu Ilmailumuseoyhdistys ry:n kutsusta Suomen Ilmailumuseolla, Vantaalla, pidettävään yleisötilaisuuteen, jossa saksalaiset Yöhävittäjä-ässä Peter Spoden ja Klaus J. Scheer kertovat kokemuksistaan niin sotalentäjinä kuin rauhan tultua liikennelentäjinä. Klaus J Scheer toimi jatkosodan loppuvaiheessa keväällä 1944 mm. Kotkan ja Tallinnan kaupunkien puolustajana. Hän lensi yötorjuntalennoilla mm. suomenlahdella. Tilaisuus alkaa klo 14:00 ositteessa: Suomen Ilmailumuseo, Tietotie 3, Helsinki-Vantaan Lentoaseman-alue.
Yleisötilaisuuteen, joka on maksullinen (pääsymaksu a’ 6,- EUR/henkilö), kannattaa varata paikka etukäteen. Varauksia ottaa vastaan Suomen Ilmailumuseon päivystäjä numerossa 09 – 8700 870 museon aukioloaikoina klo 11:00 – 18:00.
MURHENÄYTELMÄ SUOMENLAHDELLA – MATKUSTAJAKONE OH-ALL KALEVAN ALASAMPUMISESTA 65 VUOTTA
Maanpuolustuskorkeakoulun Sotahistorian laitos järjestää Finnairin tuella tieteellisen seminaarin.
Aika ja paikka:
14.6.2005 Suomen ilmailumuseon auditorio (Tietotie 3, 01530 VANTAA), klo 10.00-18.00. Ilmoittautuminen: Suomen Ilmailumuseo p. 09-8700 870
2005-05-26
Uusia keskusteluryhmiä: omat ryhmät historiajutuille ja IL2-palvelinkeskustelulle
Virtuaalilentäjien keskustelupalstalle on lisätty kaksi uutta keskusteluryhmää: virtualpilots.il2.gameserver ja virtualpilots.historia.
Virtualpilots.il2.gameserver on tarkoitettu yhdistyksen ylläpitämän IL2-moninpelipalvelimen kehitykseen ja palautteeseen liittyvään keskusteluun. Ryhmässä voi antaa julkista palautetta ja kommentteja palvelimen toimintaan, asetuksiin ja niin edelleen, keskustella niistä ylläpidon ja toisten pilottien kanssa ja näin toivon mukaan auttaa palvelimen jatkokehitystä positiivisella tavalla.
Virtualpilots.historia on tarkoitettu historiallisista asioista keskusteluun. Siellä voi muun muassa oikoa, kommentoida tai täydentää yhdistyksen historiallisia artikkeleja, kirjoittaa omia juttuja aiheesta, esittää kysymyksiä ja niin edelleen.
Keskusteluryhmät löytyvät tutusta osoitteesta news.virtualpilots.fi. Osa newssiohjelmista osaa kertoa automaattisesti uusista ryhmistä, joissakin käyttäjän on erikseen tarkistettava tilatut ryhmät subscribe/tilaa uutisryhmiä - toiminnolla. Uutisryhmät on myös lisätty etusivun ja Keskustelut-sivun uutisryhmälistoihin.
Olemme myös tuntuvasti päivittäneet ohjeita keskusteluryhmien käyttöön. Vilkaise ihmeessä sieltä lista kaikista nykyisistä ryhmistä. Sivuilla on nyt tarkemmat ohjeet muun muassa Outlook-ohjelman käyttämiseen keskustelujen lukemiseen, laajemmat ohjeet ongelmien ratkontaan sekä ohjeet Thunderbird-ohjelman asentamiseen ja säätämiseen keskustelujen lukemiseksi. Suosittelemme Thunderbirdiä Outlookin sijaan…
Jos kuitenkin kärsit ongelmista keskusteluryhmien suhteen, niin lähetä siitä meille palautetta, niin katsotaan mikä voisi olla vikana, ratkotaan ongelma ja lisätään ohjeet Keskustelut-sivulle.
Tervetuloa uusien keskusteluryhmien pariin!
2005-05-25
Keskusteluryhmä-opasta päivitetty lisää - kommentteja ja palautetta kaivataan
Olemme päivittäneet (toistamiseen) verkkosivuillamme olevaa ohjetta keskusteluryhmien käytöstä ja ongelmien selvittämisestä. Sivulle on nyt lisätty myös Thunderbird-ohjelman asennusohje. Tiedostamme kuitenkin että joillakin on ongelmia. Pyydämme kokeilemaan päivitettyjä ohjeita ja kertomaan meille Palaute-sivun kautta jos teillä on ongelmia keskusteluryhmien suhteen, tai teillä olisi ehdotuksia ohjeiden sisältöön. Voimme korjata tai muuttaa asioita vain jos kuulemme ongelmista!
Kiitokset Tazleh:lle Thunderbird-ohjeen kirjoituksesta.
2005-05-21
Lentonäytökseen Moskovaan elokuussa
Ryhmä virtuaalilentäjiä ja ilmailuharrastajia matkaa ensi elokuussa Moskovaan tarkoituksena osallistua MAKS 2005 -lentonäytökseen ja tutustua Moskovan ilmailumuseoihin ja muihin mielenkiintoisiin kohteisiin. Reissussa ollaan yhteensä 8 päivää, 14-22.8.05, ja puolipakettimatkalla on arvioidusti hintaa n. 350 ? majoituksineen, matkoineen ja viisumeineen. Mukaan mahtuu yhä kiinnostuneita - tarkempia tietoja matkasta voi lukea virtualpilots.general-keskusteluryhmästä viestiketjussa "Virtuaalilentäjien ja muiden ilmailufriikkien matka Moskovaan lentonäytökseen elokuu 2005" tai tietoja voi pyytää sähköpostitse Jukka Kauppiselta jkauppin at jmp piste fi. Aikaa matkaan on yhä mutta jos kiinnostaa, niin kannattaa ilmoittautua nopsasti mukaan että mahtuu varmasti ja viisumiasiat ehditään hoitaa ajallaan.
2005-05-16
Uusia artikkeleja: Hurricane oli kelpo kone rynnäkössä, Hävittäjälentäjien radiokutsuja
Hävittäjälentäjien Radiokutsuja
Suomalaisilla, kuten myös muunmaalaisillakin hävittäjälentäjillä oli sodan aikana omat "radiokutsunsa". Niitä koostetaan tähän artikkeliin. Listattuna on alkuun LLv 24 ja 34 radiokutsuja.
...lue koko juttu.
Hawker Hurricane oli kelpo kone rynnäkössä
"Toivo Kylliäinen lensi Hawker Hurricane -hävittäjäkoneella jatkosodan aikana Karjalankannaksen yllä."
...lue koko juttu.
2005-05-13
Viesti päämajasta
"...On miellyttävää todeta, että historiatyö ja veteraanien perinnön vaaliminen on näin korkealla tasolla toiminnassanne.
...Toivotan kaikille virtuaalilentäjille jatkuvaa menestystä upean harrastuksen ja ilmailun parissa.
Yhteistyö- ja ilmailuterveisin
Kenraalimajuri Heikki Lyytinen"
(Ilmavoimien komentaja)
2005-05-12
Viimeistä viedään - yksi kappale Kundina hesassa - flygaajana krigussa -kirjaa jäljellä. Ja muistakaa myös saksalaislentäjien esitelmä 28-29.5!
Torsten A. Sannamon kirjaa Kundina hesassa - flygaajana krigussa on vielä yksi kappale jäljellä. Nopein tiedustelija vie siis koko potin. Viimoisen kirjan voi napata itselleen varaamalla kirjan sähköpostitse jkauppin at jmp piste fi ja vahvistuksen saatuaan toimimalla sitten sivuilla olevien ohjeiden mukaan.
Muistakaa myös saksalaisten yöhävittäjä-lentäjien Suomen vierailu 28-29.5. ja luennot Tikkakoskella / Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla.
2005-05-10
Virtuaalilentämistä Ota Ohjaimet! -näyttelyssä Suomen Ilmailumuseolla
Virtuaalilentäjien Peliserveritoimikunta on järjestänyt kaksi tietokonetta ohjaimineen Suomen Ilmailumuseon Ota Ohjaimet! -erikoisnäyttelyyn, joka tutustuttaa lentokoneen ohjaamiseen ja siihen tarvittaviin laitteisiin.
Tietokoneet on kytketty keskenään lähiverkkoon ja niille on asennettu European Air War sekä Warbirds 2 -lentosimulaattorit. Näyttelyssä kävijät voivat ottaa toisistaan mittaa kaksintaistelussa tai kukistaa viholliset yhdessä.
Peliserveritoimikunta kiittää Suomen Ilmailumuseota sekä kaikkia yhdistyksen jäseniä jotka lahjoittivat kalustoa ja auttoivat järjestelyissä.
2005-05-04
Menoa ja meininkiä Malmin lentoasemalla keväällä - Junkers Ju 52 15.5., Xtreme Festival 21.5.
ILMAILUN HISTORIAA MALMILLA
Sunnuntaina 15.5. tulee kuluneeksi 67 vuotta Helsinki-Malmin lentokentän vihkiäisistä. Juhlan kunniaksi paikalle saapuu kolmemoottorinen Junkers Ju-52 matkustajakone.
Saksalaisen Lufthansan väreissä lentävä "Berlin-Tempelhof" liittyy kiinteästi Malmin lentoaseman ja suomalaisen liikenneilmailun historiaan. Kotimainen Aero Oy lensi konetyypillä kotimaan ja Euroopan lentoja 30- ja 40-luvuilla. Lentoaseman suuri hangaari suunniteltiin aikoinaan niin suureksi, että sinne voitiin sijoittaa yhtä aikaa kuusi Ju 52 matkustajakonetta.
Aaltopeltiset Ju 52:t avasivat suomalaisen lentomatkailun Keski-Euroopaan ja tulivat tunnetuksi myös pohjoismaisilla kentillä. Konetyypin suomalainen historia sisältää myös traagisen muiston. Kesäkuussa tulee kuluneeksi 65 vuotta, kun kaksi neuvostoliittolaista sotilaskonetta ampui alas Tallinnasta lähteneen ja siviilimatkustajia kuljettaneen Ju 52 "Kalevan". Välirauhan aikana tapahtuneesta murhenäytelmästä vaiettiin vuosikymmeniä. Viime vuonna virolainen lehdistö tiesi kertoa, että Kalevan hylky on mahdollisesti löydetty Viron rannikolta.
Lufthansan lentävä museokone saapuu Helsinkiin sunnuntaina 15.5. noin klo 16 ja tekee erityisesti kutsuvieraille ja median edustajille tarkoitetun paikallislennon klo 17. Samoin kone lentää Helsingin yläpuolella myös maanantaina 16.5. kolmeen eri otteeseen. Yleisöllä on molempina päivinä mahdollisuus nähdä kone Malmin lentoasemalla ja samalla tutustua lentoaseman normaalitoimintaan.
Historiallisen matkustajakoneen Helsingin vierailua isännöi Malmin lentoaseman ystävät ry. Vuonna 2002 perustettuun yhdistykseen kuuluu noin 1.000 jäsentä ja sen ylläpitämään nettiadressiin Malmin lentokentän säilymisen puolesta on kirjoittanut nimensä yli 32.000 suomalaista ja 1.000 ulkomaalaista henkilöä.
Tietoja Junkers 52 -lentomahdollisuudesta
X-TREME FESTIVAL 2005 21.5 klo 10-18 HELSINKI-MALMIN LENTOKENTÄLLÄ
- LENTOKONEET, AUTOT JA SUPERPRÄTKÄT -
X-treme tapahtumasarja käynnistyy näyttävästi. 21.5 Malmin lentokentän koko perheen vauhtijuhlassa esillä lentokoneet, helikopterit, lentoharrastus, autot, moottoripyörät, mönkijät, sekä kansainväliset stunttiryhmät ja jokamiehen katuautojen kiihdytysajot. Festivaalin suurella varikkoalueella tuning-, kiihdytys sekä harrasteautojen autonäyttely, johon saapuu erikoisautoja myös ulkomailta. Nähtävillä autouutuuksia, kuten Mustang 2005.
Ohjelmaa: näytöslähtö Formula 1 -luokan autolla kahdesti päivän aikana, rekka-autojen erikois-startti, stunt-car show, katuautojen kiihdytystapahtuma, Liikkuva Poliisi esittelee toimintaansa, turvavyösimulaattoria, Jaguar-poliisiautoa, uutta moottoripyöräkalustoa,
PÄÄSYLIPPU: 9 EUROA, lapset 7-14 4 €, perhelippu 25 € (2 aik 2-4 lasta).
www.x-treme.fi
2005-04-26
Valokuvia Model Expoista ja Ilmailumuseon harrasteilmailupäiviltä - TeamSpeak-palvelin muutti
Valokuvia Model Expoista ja Ilmailumuseon harrasteilmailupäiviltä. Kooste vuosien 2001, 2002, 2003 ja 2004 harrasteilmailupäiviltä sekä vuosien 2004 ja 2005 Model Expo -tilaisuudesta. Kuvissa rc-koneita, muovimalleja, junaratoja ynnä kaikkea muuta kivaa. ... Lue koko juttu.
Yhdistyksen ylläpitämän online-lentäjille avoimen TeamSpeak 2 -palvelun osoite on muuttunut. Palvelimen uusi osoite on telija.net.
2005-03-20
Uusi artikkeli: Suomen Ilmavoimien käyttämät lentopäähineet ja lentokypärät 1939-2000
Lentopäähineet ja lentolasit toimivat alunperin lentäjien suojavarusteina viimaa ja kylmiä olosuhteita vastaan ml. tulipalot ja öljyvuodot. Myöhemmin lentopäähineisiin lisättiin radiolaitteiden kuulokkeet ja happimaskin kiinnikkeet. Toisen maailmansodan jälkeen kohdistettiin enemmän huomiota lentokypärien suoja-arvoihin päähän kohdistuvissa iskuissa pakkolaskujen ja heittoistuinhyppyjen aikana. Lentokypärissä kiinteät visiirit korvasivat lentolasit 50-luvulla. Artikkelissa esitellään Jukka Juutilaisen kypärä- ja päähinekokoelmaa. ... Lue koko juttu
2005-03-15
Uusi artikkeli: Messerschmitt 109 - myths and facts
This article and its sub sections are put together to dispell some of the persistent myths about the Messerschmitt 109 fighter. As the most ever built fighter which was the mainstay of German Luftwaffe and various other air forces, the plane is also victim of intentional disinformation, many most persistent urban myths and just ignorance. The attempt here is to look at the subject, Messerschmitt 109, through the eyes of the 109 pilots. Read the whole article...
2005-03-15
Uusi artikkeli: Komennusmatka Ukrainaan 1942
Syksyllä 1942 suomalainen komennuskunta lähti kapteeni Olavi Siirilän johdolla pitkälle matkalle itään, Ukrainaan saakka, josta komennuskunnan oli määrä noutaa saksalaisten kaappaamia venäläisiä DB-3f (IL-4) -pommikonetta. Suomalaisryhmän kolmiviikkoisen urakan tuloksena Suomeen saapui kolme pommikonetta - ja kaksi miestä vähemmän. Koneiden hakumatka, mistä kerrotaan seikkaperäisesti oheisissa, mukana olleitten omissa muisteluissa, lienee seikkailurikkaimpia lentosuorituksia mitä suomalaiset ovat suorittaneet. Matkaa tutkitaan kahden mukanaolleen lentäjän, Viljo Lundelinin ja Antti Platanin, matkapäiväkirjojen, valokuvien, historiallisten asiakirjojen ja muun materiaalin avulla.
"Klo 8,50 DF-23 puhdisti Orelin tomut jaloistaan. Lensimme kohti Brjanskia. Lensimme yli Karatºev’ikin kaupungin yli klo 9,45 laskeuduimme Brjanskiin. Majoituimme edelliseen paikkaan nähden loistavasti. Palvelijamme Vasili hauska venäläinen talonpoika, joka kertoi kotielämästään. Hänellä on vaimo ja 2:si lasta. Rauhanaikana "kotona polttaa piippua ja muija kyntää peltoja". " Lue koko juttu...
2005-03-09
Yöhävittäjä-ässät Suomeen - lisätietoja
Saksalaiset yöhävittäjä-ässät Klaus J. Scheer ja Peter Spoden saapuvat vierailulle Suomeen Ilmailumuseoyhdistys ry kutsusta 26-.30.5.2005. Miehet esitelmöivät urastaan Keski-Suomen Ilmailumuseossa Tikkakoskella ja Suomen Ilmailumuseossa Vantaalla. Vierailusta on julkaistu tarkempia tietoja ja kutsu, jotka voit lukea Virtuaalilentäjien infosivulta.
2005-02-24
Lappeenranta International Airshow -nettisivut avattu
Lappeenrannan Ilmailuyhdistys ry on avannut sivut Lappeenranta International Airshow 2005:lle: Lappeenranta International Airshow 05.
"Lentonäytökseen pyritään kokoamaan näyttävä kokonaisuus niin siviili-, kuin myös sotilaspuolen ilmailua. Näytöksen kokoontumispäivä on 1.7., jolloin alueen portit avataan klo 13.00 ja ne suljetaan klo 18.00. Silloin näytöskoneet saapuvat Lappeenrantaan ja pysäköidään näytöspaikoille. 2.-3.7. portit tullaan avaamaan jo 09.00 ja näytös kestää siten, että portit suljetaan klo 18.00 kumpanakin päivänä. "
2005-02-17
Virtuaalilentäjäpalsta Siivet-lehden uusimmassa numerossa (1/2005)
Siivet-lehden äskettäin ilmestyneessä 1/2005-numerossa on jälleen mukana perinteinen virtuaali-ilmailuyhdistysten palsta. Tämänkertaisella palstalla kerrotaan muun muassa Finnish Scenery Designersin, FS Nordicin ja Virtuaalilentäjät ry:n uutisia, sekä kerrottiin Aces High -simulaattorin uusista Suomikartoista.
Siivet-lehti löytyy kaikista lehtipisteistä ja Virtuaalilentäjät ry:n jäsenet voivat tilata lehden jäsenhintaan.
2005-02-15
Uusia artikkeleja: Luutnantti Taisto Voitto Kalervo Mattila; Punainen näkökulma: Koettelemusten vuosi, osa 2: tili avattu, ensimmäiset tappiot
Luutnantti Taisto Voitto Kalervo Mattila
Luutnantti Taisto Mattila osallistui sotatoimiin LLv 26 riveissä ja ammuttiin alas Lempaalanjärven ja Terijoen välissä 12.6.1944.
"Tavattiin useita IL-2 ja LA-5 koneita, joiden kanssa jouduttiin taisteluun. Kaikki koneet saivat osumia maavoimien tulesta. " ... Lue koko juttu
Koettelemusten vuosi, osa 2: tili avattu, ensimmäiset tappiot .Kokemuksia Hangon rintamalta.
Hävittäjälentorykmentti 13. ohjaajan muisteluja lentotoiminnasta Suomenlahdella ja eritoten Hangon rintamalla. "Brinko huomasi ensimmäiseksi " Tsaikat" ja niitä seuraavat vihollishävittäjät. Hän viestitti johtavalle ja kääntyi vastaan. Nyt Antonenko otti johdon ja molemmat kääntyivät vastaan. Brinko sytytti "Fokkerin" tuleen. Molemmat I-16-koneet kääntyivät pystysuoraan ylös hyökkäyksen jälkeen ja tulivat vihollishävittäjien yläpuolelle."
... Lue koko juttu
2005-01-26
Ilmailupäivä Pohjankartanossa, Oulussa, 30.1.2005
Oulun ja lähiympäristön ilmailukerhot esittäytyvät yleisölle perinteen mukaan Oulun Pohjankartanossa sunnuntaina 30.1.2005 klo 11.00 -15.00. Tapahtumaan on kaikilla vapaa pääsy.
Paikalla on oikea riippuliidin ja varjoliidin lentäjineen, laskuvarjohyppääjät varusteineen, moottoripurjelentokoneella lentävät, nousuvarjolentäjä varjoineen ja paljon muuta. Uutuutena mukana ovat myös virtuaali-ilmailijat; sekä sotakoneilla keinotaivaalla lentävät, että siviilikoneilla netissä operoivat.
Tilaisuudessa on nähtävänä aito, entisöity puinen purjelentokone, viime juhannuksen kymppiuutisten kevennyksessä nähty Mikko Jaakkolan ”Kajava.” Raahen Ilmailijat tuovat paikalle ultrakeveän lentokoneen. Sky-Relax tuo paikalle nousuvarjonsa ja esittelee myös erittäin hauskaa ilmailuvälinettä, vetopurjetta. Vetopurje ja sukset on yhdistelmä, jolla pääsee merellä tai peltoaukeilla kokemaan todellista vauhdin hurmaa. Ensimmäinen Pilot Factor Oy:n kouluttama naisammattilentäjä, kouluttaja ja ilmailulaitoksen lupakirjatarkastaja Reea Eronen on paikalla kertomassa ammattilentäjän koulutuksesta ja työstä yhdessä miehensä, Finnairin perämiehenä lentävän Jyrki Sorosen kanssa.
He tuovat tapahtumaan Patria Aviationin lahjoittaman yleisöarvontapalkinnon, joku onnellinen pääsee mukaan lennolle Bravo –koneella. Vauhdikkaat videot antavat osviittaa siitä, mitä lentäminen parhaimmillaan on.
Tapahtuman tarkoitus on lisätä tietoisuutta ilmailulajista, ja tehdä ilmailuharrastuksen pariin tulemisen kynnystä matalammaksi. Toivomme tapahtuman palvelevan erityisesti nuoria siinä vaiheessa, kun he etsivät mielekästä tekemistä arkeensa. Ilmavoimissa palvelevat lentäjät kertovat mielellään paikan päällä työstään. Jokainen osallistuja voi halutessaan täyttää ilmaisen arpalipukkeen, jolla arvotaan jo mainittu Bravo –lento, ilmainen lentomatka purjelentokoneella, laskuvarjohyppykurssi ym.
Olette sydämellisesti tervetulleita!
2005-01-22
Uusia artikkeleja: Simanainen Värri Fennander - kaukopartiomiehet; Koettelemusten vuosi, osa 1: siirtolento länteen; MT-208-artikkelia päivitetty
Simanainen Värri Fennander - kaukopartiomiehet
Risto Korva tapasi ja haastatteli kolme kaukopartiolentäjää Rovanniemellä Lapin Lennoston killan vuosijuhlassa. Kolmikko lensi niin sanottuja sissilentoja vihollisen linjojen takana.
"Tiiksjärveltä lähdettiin ja 6-7 miestä viedään ensistään, sitten tavaraa ja huomenna viedään kaikki mitä tarvitaan. 13-14 miestä Sorokan rataa katkaisemaan."
...lue koko juttu.
Punainen näkökulma: Koettelemusten vuosi, osa 1: siirtolento länteen. Kokemuksia Hangon rintamalta. Hävittäjälentorykmentti 13. ohjaajan asiapitoisia muisteluja lentotoiminnasta Suomenlahdella ja eritoten Hangon rintamalla. "Hangon niemimaan lentokentällä meitä odotettiin. Ei me ehditty oikein hypätä kabiinista, kun kymmenen ihmistä jo tarttui koneisiimme ja työnsi ne pyrstö edellä naamiointiverkkojen alle suojakaivantoon. Ja samalla ympärillä jyrähteli ammusten räjähdyksiä." Kirjoittanut: V. F. Golybev Kääntänyt: Paavo Kajakoski.
...lue koko juttu.
MT-208-artikkelia päivitetty uusilla valokuvilla.
2005-01-12
Ilmailumuseoyhdistyksen jäsenillassa brittivieras; yhdistys ostanut uuden palvelinkoneen; kirja-arvostelu Flying Guns: World War II
Ilmailumuseoyhdistyksen jäsenillassa 26.1.2005 on vieraana Britannian ilmavoimien luutnantti brittien Helsingin suurlähetystöstä. IMY:n Fosterin vierailun myötä alkanut yhteistyö jatkuu näin vuoden alussa hyvässä hengessä.
Flight Lieutenant, MEng, Phillip Hird pitää tilaisuudessa esitelmän
aiheesta "RAF Flying Training in the 21st Century". Kuviakin on luvassa.
Tilaisuus järjestetään Suomen Ilmailumuseon auditoriossa
Helsinki-Vantaan lentoaseman naapurissa, ja se alkaa kello 18.00.
IMY toivotti ja kutsui myös Virtuaalilentäjien jäsenet tervetulleeksi
kuuntelemaan esitelmää. Esitelmä on itse ilmainen, mutta tilaisuuden jälkeen on maksullinen kahvittelutilaisuus, jonka yhteydessä on luennoitsijoitakin yleensä päästy jututtamaan tarkemmin.
Virtuaalilentäjät ry kiittää lämpimästi Ilmailumuseoyhdistystä hyvästä yhteistyöhengestä.
Toisena uutisena yhdistys on hankkinut uuden Pentium IV -pohjaisen
palvelinkoneen, jolle siirrämme IL-2-lentopalvelimemme tammikuun aikana.
Kone korvaa yhdistyksen vanhan "VP1"-palvelimen, ja se mahdollistaa
jatkossa 128 pelaajan yhtaikaisen online-lentämisen IL2 Forgotten
Battles/Ace Expansion Pack/Pacific Fighter -simulaattoriyhdistelmällä.
Palvelimen hankinnassa on ollut suurena apuna Mikko Poikela ja BC
CAD-Center.
Kirja-arvostelu: Flying Guns World War II - Development of Aircraft Guns, Ammunition and Installations 1933-1945.
Selkeällä, helposti ymmärrettävällä englanninkielellä kirjoitettua kirja on raamattu henkilölle, joka on kiinnostunut toisen maailmansodan lentokoneaseista. Flying Guns World War II
2005-01-10
Virtuaalilentoyhdistysten palsta Siivet 6/2004:ssä; Yöhävittäjä-ässät vierailulle Suomeen; Ilmailutapahtuma Oulussa
Hieman myöhässä, mutta kuitenkin: Siivet-lehti 6/2004:ssä ilmestyi jälleen suomalaisten virtuaalilentoyhdistysten tiedotepalsta. Palstan aiheina mm. Virtuaalilentäjät ry:n kehittyvät verkkopalvelut, simulaattorivalmistajien ongelmat, Virtual Finnairin uudet kotisivut, FSNordic ja SVIL/Finnish Scenery Designers.
Ilmailumuseoyhdistyksen ulkomaisten sotalentäjäveteraanien vierailusarja jatkuu toukokuussa 2005 tuplajättipotilla. Yhdistyksen vieraiksi saapuu tällä kertaa kaksi saksalaista yöhävittäjälentäjää, Peter Spoden ja Klaus J Scheer, 27-29.5.2005 viikonlopuksi. Lue lisää aiheesta.
Ilmailusunnuntai 30.1 klo 11:00 - 15:00 Pohjankartanossa, Oulussa. Läsnä myös niin Virtuaalilentäjät ry kuin Suomen Virtuaali-ilmailijat ry. Lisätietoja.
Yhdistys mukana esittäytymässä.
2005-01-09
Teamspeak-radio-ohjelma muuttanut osoitetta; VP1-lentopalvelimellä IL2 3.03.
TeamSpeak-radio-ohjelman palvelimen osoite on muuttunut jonkin aikaa sitten. Nykyinen osoite on vlen.telija.net.
Lisää TeamSpeakistä ohjeet-sivulla.
IL2-palvelin "VP1" käyttää nyt 3.03-versiota. Päivityksen löydät tiedostot-sivulta. VP1:llä on nyt myös kampanjaskripti ja statistiikkaa. Näihin voi tutustua kehitteillä olevalla gameserver.virtualpilots.fi-sivulla.
2005-01-06
Pacific Fighters 3.03-päivitys; yhdistyksen online-lentopalvelin uudistuu
Tiedostot-sivulla on ladattavissa Pacific Fighters -simulaattorin 3.03-päivitys.
Yhdistyksen ylläpitämä IL-2: Forgotten Battles/Pacific Fighters -online-lentopalvelin uudistuu. Olemme hankkineet uuden palvelinkoneen, jolla käyttöönoton ja sisäänajon jälkeen voi lentää 128 pilottia yhtaikaa Suomenlahden ilmatilassa. Lisää uutisia tästä myöhemmin.
2004-12-17
Mielenosoitus Malmin puolesta 20.12. - Suomen Ilmailuliitto tyrmää Malmin rakentamisen
Malmin lentoaseman lopettamista vastustetaan mielenosoituksessa maanantaina 20.12. Helsingin kaupungintalon edessä kello 15.30.
Lisätietoja ja Mielenosoituksen organisaattoreiden ylläpitämä sivu.
Suomen Ilmailuliitto 17.12.2004
Suomen Ilmailuliitto ei hyväksy Helsingin kaupungin toimenpiteitä Malmin lentokentän vuokrasopimuksen purkamiseksi. Toisin kuin kaupunki väittää, Malmin kenttä on edelleen sellaisessa käytössä kuin sopimuksessa edellytetään. Ilmailuliitto katsoo, että pääkaupunkiseudulla tarvitaan ehdottomasti valtakunnallisestikin tärkeä ilmailukeskus monipuolisine toimintoineen. Kenttä on työpaikka 200 ihmiselle ja todellinen ilmailu-alan yritysten keskittymä.
Malmin kentälle ei ole löytynyt korvaavaa paikkaa. Kiikalan lentokenttä ei sovellu Malmin korvaajaksi jo pelkästään etäisyytensä takia. Tämä on todettu aiemmin Liikenneministeriön asettaman työryhmän mietinnössä. Kiikalan kenttä Salon seudun harrasteilmailupaikkana ansaitsee arvonsa ja kehittyy toivottavasti edelleen elinvoimaisena lentokenttänä.
Suomen Liikunta ja Urheilun jäsenjärjestönä Ilmailuliitto katsoo, että Malmin lentokentän aluetta tulee kehittää ilmailun tarpeisiin. Näin turvataan kentällä ja sen lähialueella entistä monipuolisemmat kansalaisliikunnan ja nuorisotoiminnan mahdollisuudet. Toimiva lentokenttä on Helsingin ilmaijoille luonteva ja tärkeä osa kaupungin urheilupaikkatarjontaa.
Helsingin Sanomien tilaamassa tilastollisesti luotettavassa mielipidekyselyssä 58 prosenttia helsinkiläisistä haluaa säilyttää Malmin lentokentän. Sen rakentamista kannattaa vain 22 prosenttia vastaajista. Päättäjien on otettava tämä tulos huomioon. Pääkaupunkiseudulla on runsaasti rakentamiskelpoista maata muualla kuin Malmin lentoasemalla.
2004-11-30
Virtualpilots 1 -palvelin päivitetty: 128 pilottia online! Pacific Fighters v3.02.
IL2: Forgotten Battlesin online-palvelimemme VP1 on päivitetty versioon 3.02bm. Palvelimelle mahtuu nyt kokonaiset 128 verkkolentäjää. Voi olla, että palvelin ei kestä koko tätä määrää nykimättä, mutta hankintalistalla on uusi järeämpi palvelinkone suomalaisia verkkolentäjiä lennättämään.
Palvelimella lentäminen vaatii yhdistelmän IL-2: Forgotten Battles + Ace Expansion Pack -lisälevy + niiden päälle asennettu Pacific Fighters, kaikki siis saman sarjan ja tuoteperheen lentosimulaattoreita Ubisoftilta.
Pacific Fightersin päivitys v3.02 löytyy tiedostot-sivulta.
2004-11-21
Historia-artikkeleita: Erkki Pakarinen osa II; neljäs Blitz 2003 -veteraaniesitelmä; Antti
Lentomestari Erkki Pakarisen haastattelusarjan toisessa osassa kerrotaan lisää mestarin ilmailijakokemuksista, niin sota-aikana kuin sen jälkeenkin, koulutusajalta, hävittäjälentäjän urakasta, sodanjälkeisestä koulutustoiminnasta ja toimesta Ilmailuhallituksessa.
"Se oli karmea näky kun me tultiin Anklamiin sodan loppuvaiheissa ja astuttiin ulos Junnusta. Aradon lentokonetehtaat oli kentän ympärillä ja tehtaat olivat rauniokasaa, joka oli vain irrallista tiiltä." ...lue koko juttu.
Urban Blitz 2003 -tapahtuman esitelmäsarjaan liitetty neljäs veteraaniesitys: Erkki Pakarisen kokemuksia IL-2-koneesta.
Ilmavoimien pisimmäksi hävittäjälentäjäksi kutsuttu "Pitkä-Jim" tai "Joensuun Jimi" oli 196-senttinen hujoppi, joka lensi pitkään LLv26:ssa Gladiatoreilla ja Fiateilla, kunnes hänet ahdettiin MT:n ohjaamoon HLeLv 34:ssä 1944.
"Ammuin viittä eri konetta kun sain räjähtävän ammuksen laskulaippaan joka tuli ulos ja minun oli keskeytettävä, sillä myös kk:t epäkunnossa. Näin vielä Tevän hyökkäävän. Kaksi savuavaa konetta alapuolella. " ...lue koko juttu.
2004-11-19
Urban Blitz 05 - ilmoittautuminen avattu
Urban Blitz 05 -
ilmoittautuminen on nyt avattu.
2004-11-19
Pacific Fightersiin ilmestyi ensimmäinen päivitys - Forgotten Battles-pelipalvelin päivitetty, lue muutoksista
Pacific Fighters -lentosimulaattorin ensimmäinen päivitys (v3.01) on ladattavissa Tiedostot-sivulta.
Päivityksen muutoksista voi lukea täältä.
Lisäksi yhdistyksen Forgotten Battles -pelipalvelin on päivitetty Pacific Fighters -simulaattoria tukevaksi. Ilmataistelut ja Suomenlahden maisemien nauttiminen ilmasta käsin Kotkan edustalla vaatii jatkossa yhdistelmän Forgotten Battles + Ace Expansion Pack + Pacific Fighters. Eli pelkällä FB+AEP-yhdistelmällä ei pääse enää VP1-palvelimelle, vaan Ace Expansion Pack ja Pacific Fighters täytyy asentaa Forgotten Battlesin "lisäosiksi". Myöskään Pacific Fighters yksistään ei kelpaa palvelimellemme. Pahoittelemme hankaluutta, mutta tällaiseksi on simulaattorivalmistaja viisaudessaan järjestelmän tehnyt.
Palvelin toimii nyt 32 pelaajan limitillä kunnes pelin valmistaja julkaisee uuden palvelinohjelmiston, joka mahdollistaa jopa 128 pilottia ilmassa yhtaikaa. Konevalikoima on pysynyt lähes entisellään, mutta palvelimen ylläpitäjät kokeilevat muutamia uusia koneita kuten Bostonia ja B-25:ttä vennään pojille.
Palautetta ja kommentteja palvelimesta voi lähettää sivun alareunasta löytyvän palautelomakkeen kautta. Toivomme mielipiteitä mm. konevalikoimasta sekä siitä, että onko yhä tarvetta pelkälle FB+AEP-palvelimelle.
2004-11-08
Uusia artikkeleja: Käsky Helsingin torjuntahävittäjien päivä- ja yötoiminnan suorituksesta ja siihen välittömästi liittyvistä asioista, Blenheim-lentäjä Kauko Ahon puhe UB'03-tapahtumassa, Martti Lehtovaaran käännös
Käsky Helsingin torjuntahävittäjien päivä- ja yötoiminnan suorituksesta ja siihen välittömästi liittyvistä asioista.
16.12.1942 annettu salainen käsky antaa ohjeet Helsingin suojaamisesta torjuntahävittäjillä sekä päivä- että yöolosuhteissa.
"Ensimmäisessä hälytystilassa aina 2 konetta. Muut ovat kuitenkin valmiina lähtemään tarpeen vaatiessa ja PE-koneen tullessa lähetetään kaikki koneet ilmaan."
...lue koko juttu.
Kauko Aho, Blenheim-lentäjä: "Tähystäjäni ja kk-ampuja olivat aivan kokemattomia, ensimmäisellä tai toisella sotalennollaan. Kohteenamme olivat Kittilän-Muonion tiellä perääntyvät saksalaiskolonnat. Silloin paloi Rovaniemi. Lensimme kohti Kittilää ja Muoniota aivan palavan Rovaniemen länsipuolelta."
...lue koko juttu.
Martti Lehtovaara
Martti Lehtovaara was interested on aviation already in young age. He was trained as pilot in the military pilot course #2. During the Continuation War first at Reserve Squadron 35, then as fighter pilot in Squadrons 32, 24 and 26.
...lue koko juttu.
2004-10-20
Uusi artikkeli: Olavi Kauppila, heräsin lentokoneesta 3000 metrin korkeudessa...
Tampereella 30.1.-2.2.2003 järjestetyssä Urban Blitz 2003 tapahtumassa oli vieraana myös paikallisia Pilvenveikkoja, jotka kertoimat muutamia sattumuksiaan ilmailuajoiltaan.
Olavi Kauppila, Curtiss-hävittäjälentäjä: "Meistä jokainen on herännyt omasta sängystään lukemattomia kertoja. Niin minäkin - ja kerran heräsin, aivan niin kun herään omasta sängystäni aamulla lukemattomia kertoja, ja totesin että minä en olekaan omassa sängyssäni, minä istun lentokoneessa 3000 metrin korkeudessa."
...lue koko juttu.
2004-10-17
Simulaattorivalmistajan hätähuuto - piratismi tappaa
IL-2 Sturmovik ja Forgotten Battles/Ace Expansion Pack -lentosimulaattoriperheen kehittäjä Maddox Games on viestittänyt, että rehottava piratismi vaarantaa yhtiön tulevaisuuden - ja siten heidän uusien lentosimulaattoriensa valmistamisen. Pahimmillaan tilanne voi johtaa siihen, että tässä kuussa ilmestyvä Pacific Fighters -simulaattori voi jäädä yhtiön viimeiseksi lentosimulaattoriksi.
Ensimmäisen IL-2-pelin ilmestyttyä vain noin 20% pelaajista käytti piraattiversiota, näistäkin suurin osa oli Kiinassa ja Venäjässä. Mutta tänään Forgotten Battlesin ja Ace Expansion Packin pelaajista 60 % käyttää laitonta piraattiversiota. Ensimmäisen IL-2:n tuotto mahdollisti ilmaisten laajennusten ja Forgotten Battlesin kehitystyön. Tänään FB+AEP:n tuotto ei riitä edes palkkakustannusten kattamiseen."
Muistutamme kaikkia lentosimulaattorien ystäviä siitä seikasta, että lentosimulaattorit ovat maailmalla erittäin pienen kohderyhmän pelejä. Tällä hetkellä maailmalla on vain yksi ainut pelistudio, Maddox Games, ja yksi ainut kustantaja, Ubisoft, jotka yhä panostavat raskaan sarjan mahdollisimman realistisiin lentosimulaattoreihin. Kaikki muut ovat lyöneet hanskat tiskiin lentosimulaattorien pienen markkinaosuuden ja riskien takia - hyvän simulaattorin tekeminen kestää usein vuosia, mutta silti niitä myydään niin vähän, että peli ei saata tehdä lainkaan voittoa.
Tällä hetkellä Suomenkin pelikaupoista on saatavilla vain kahden eri kustantajan sotalentosimulaattoreita: Ubisoftin ja Microsoftin. Ubisoft on tuonut meille kolme IL-2-perheen simulaattoria, Lock-On-suihkuhävittäjäsimulaattorin sekä tässä kuussa ilmestyvän Pacific Fightersin. Vain Lock-On on jonkun muun kuin Maddoxin tekemä. Microsoftilta on tarjolla Flight Simulator -siviilisimuperhe ja varsin kuppainen Combat Flight Simulator 3.
Tee oikea päätös ja tue lentosimulaattoreita, että saisimme nauttia niistä jatkossakin. Maddox Gamesillä on tällä hetkellä työn alla täysin uuteen pelimoottoriin pohjautuva Battle of Britain, joka on tehty alusta lähtien uusiksi. Tekijät ovat vihjailleet, että pelin realismin ja mallinnuksen aste on täysin eri mittakaavassa kuin IL-2-sarjan peleissä. Mutta riippuu meistä kaikista, että ilmestyykö se koskaan. Ethän pelaa piraattipeliä - vaan ostat omasi kaupasta?
Kirjailija Tuomo Soiri, joka on tehnyt mm. juuri ilmestyneen Mersut tulevat -kirjan, lausui: harva käsittää, kuinka suuren
lahjan Maddox tiimeineen on koko maailman ilmailusta kiinnostuneille antanut. Kaikkineen puutteineen IL2FB on paras lentosimu-peli mitä hän mennessä on rakennettu. Peli on ostettava laillisesti, jotta Maddoxin tiimi voisi jatkaa
toimintaansa kannattavasti. Vain se takaa toiminnan jatkuvuuden..
Voit lukea aiheesta lisää IL-2-keskusteluryhmässä.
2004-10-14
Virtuaalilentämisen vuosikymmen - online-lentoa Suomessa 1994-2004
Juuri ilmestynyt Siivet-lehti 5/2004 sisältää kolmen sivun katsauksen kuluneeseen virtuaalilentämisen vuosikymmeneen.
Online-lentäminen saapui Suomeen keväällä/kesällä 1994. Siitä lähtien harrastus on nauttinut Suomessa suurta suosiota ja kasvattanut tasaisesti harrastajamääriään. Lisää tietoja virtuaalisen sotalennon historiasta lehden sivuilta 50-52. Yhdistyksen sivuille tietoja aiheesta myöhemmin.
2004-10-13
Lappeenrannan lentonäytös 2005
Lappeenrannan Ilmailuyhdistys ry järjestää vuoden 2005 päälentonäytöksen 1.-3.7. Lappeenrannan lentokentällä. Näytös on yhdistyksen 70-vuotisjuhlanäytös ja se kuuluu samalla FAI:n 100-vuotistapahtumiin
Näytöksestä ollaan tekemässä suurta ilmailutapahtumaa, jonne tullaan hankkimaan näyttävä läpileikkaus sekä ilmailuhistoriasta että nykyajan matkustajaliikenteestä kuin myös hyvä näyttö sotilasilmailusta Euroopan alueelta.
LIY toivoo, että otatte Lappeerannan näytöksen jo nyt mukaan ensi vuoden toimintasuunnitelmiinne ja tapaamme silloin mukavissa merkeissä Saimaan rannalla. Tulkaa mukaan näytökseen myös lentokoneillanne, niin teemme tapahtumasta samalla mukavan Fly´ín-tapahtuman.
Lisätietoja:
Lappeenrannan Ilmailuyhdistys ry pj Seppo Salpakari 0400 255 988 ja siht. Petri Harsia 041 7749 370
Nettisivut avataan lähiaikoina.
SUOMEN ILMAILULIITTO RY.
Malmin lentoasema
00700 HELSINKI
Puh. 09-3509340
Fax. 09-35093440
2004-09-25
Uusia artikkeleja: Eestin ilmavoimat 85 vuotta, Urban Blitz 2004 -veteraaniesitelmiä, Jatkosodan lentotoiminnan tarkastelua
Eestin ilmavoimat täyttää 85 vuotta. Sen kunniaksi paljastettiin 23.7.2004 muistomerkki kaatuneiden eestiläisten lentäjien muistoksi. Lue juttu.
Urban Blitz 2004 -esitelmiä - Torsti Tallgren ja Erkki Pakarinen
Virtuaalilentäjät ry järjesti helmikuussa 2004 vuotuisen talvitapahtumansa, Urban Blitz 2004:n. Tapahtumassa vieraili myös paikallisia veteraaneja. Tässä artikkelissa on kahden vieraan, sodan jälkeen MT-koneita lentäneen Torsti Tallgrenin, ja sota-aikaan BW- ja MT-koneilla lentäneen Erkki Pakarisen, pitämät puheet. Tallgren muistelee erästä Kauhavan Ilmasotakoulussa sattunutta lentoa, Pakarinen puolestaan opastaa nuorempiaan ilmailuun liittyvissä asioissa. Lue juttu
Jatkosodan lentotoiminnan tarkastelua, mitä siitä on kirjoitettu, mitä jätetty kirjoittamatta
Sotalentäjien Pilvenveikot-klubin puheenjohtaja Olli Kivioja käsittelee kirjoituksessaan sitä, mitä painetussa sanassa, muistelmakirjoissa ja jatkosodan historiakirjoissa sekä tiedotusvälineiden ohjelmissa on kerrottu ilmavoimiemme saavutuksista jatkosodassa. "Paljon hyvän lisäksi olen havainnut huomattavia puutteita ja suoranaisia virheitä", Kivioja toteaa ja käsittelee muun muassa valokuvaustiedustelun todellista kuvaa kesän 1944 taisteluissa. ...lue koko juttu.
2004-09-23
Muistomerkki LLv 32:lle - Hyvinkään lentokenttä 29.9. klo 1200 - Pacific Fighters yhteistilaus
Hyvinkään lentokentällä paljastetaan 29.9. klo 1200 muistomerkki Hävittäjälentolaivue 32:lle. Kyseinen laivue toimi Hyvinkään kentältä jatkosodan alkuvaiheissa ja sai mm. sodan ensimäisen päivän aamuna pudotettua kaksi pommittajaa. Muistomerkkihankkeen päävastuu on ollut Hyvinkään ilmailukerholla ja Ilmailumuseoyhdistyksellä. Muistomerkkin juhlallinen paljastustilaisuus järjestetään Hyvinkään lentokentällä 29.9.2004 klo 12.00.
Tarkkasilmäisimmät lienevät huomanneet, että yhdistyksen etusivulla on oikeassa laidassa tilauslomake, jolla voi tilata lokakuussa ilmestyvän IL-2: Pacific Fighters -lentosimulaattorin jäsenhintaan. Ennakkotilauksen tekemällä varmistat, että peli on käsissä samalla hetkellä kuin se saapuu kauppojen hyllyillekin.
2004-09-23
Uusi käännös: Mauno Fräntilä
Lentomestari Mauno Fräntilän haastettelun käännös löytyy nyt historiasivulta.
2004-09-10
Uusia artikkeleja: Lento-onnettomuus Tampereella huhtikuussa 1918, Kauko Aho - muistoja koulutusajalta
Tiistaina, huhtikuun 16. päivan iltana 1918 kello 18,50 tapahtui Tampereella Näsijärven rannassa Suomen Ilmavoimien eli silloisten lentojoukkojen ensimmäinen kuolonuhreja vaatinut lento-onnettomuus. Lentovarikon kilta ry pystytti muistomerkin tapahtuman muistoksi. ...lue koko juttu.
Pilvenveikko, Blenheim-ohjaaja, Kauko Aho muistelee Ilmavoimien koulutusaikaansa 1939-1944. Lisäksi artikkelissa on liitteenä lista Kauko Ahon sotalennoista ja muuta tietoutta sekä Virtuaalilentäjien onnittelut Kauko Ahon 80-vuotispäivänä (2002). Aho piti esitelmän Virtuaalilentäjien Urban Bltiz 2004 -tapahtumassa helmikuussa 2004.
"Sitä seurasivat 'silmälasit', sen jälkeen pudotettiin noin 500 metriin, Larjo käski kääntää Pyryn selkälentoon ja sitten sauva eteen ja jalka pohjaan eli syöksykierteen aloitusotteet mutta selällään." ...lue koko juttu.
2004-09-05
"Mersut Tulevat" - Tuomo Soirin uusin kirja on nyt kaupoissa!
Tuomo Soirin uusin kirja ilmestyi torstaina 1.9.2004. Kirjan kustantaja on Apali Oy, joten yhdistyksemme jäsenet saavat suoraan kustantajalta ostetuista kirjoista 20% alennuksen.
"Tuomo Soirin vuonna 1991 ilmestynyt teos ISKULAIVUE sai harvinaisen kiitettävän palautteen niin lukijoilta kuin ilmasotahistorian asiantuntijoiltakin. Teos kertoi Kymin lentotukikohdasta toimineen Hävittäjälentolaivue 34:n jatkosodan aikana käymistä taisteluista itäisen Suomenlahden merialueella ja kotirintamalla. Kirjan saama myönteinen vastaanotto rohkaisi Soiria jatkamaan Iskulaivueensa lentäjien parissa ja kirjoittamaan nyt käsillä olevan teoksen MERSUT TULEVAT, joka perustuu laajoihin tutkimuksiin. Kirja täydentää Hävittäjälentolaivue 34:n historiaa ja keskittyy Utista suoritettuihin operaatioihin, joissa rautahermoiset Messerschmitt-lentäjät kevätkesällä 1943 puolustivat Etelä-Suomea ja sen meririntamaa hyökkääjiltä. Soiri tietää mitä kertoo. Hänellä on ollut välitön kosketus lentäjäveteraaneihin. Nuorella iällä hävittäjälentäjäksi kouluttautuneen Kyösti Karhilan sota-aikainen päiväkirja viitoittaa linjan harvinaisten valokuvien elävöittämälle luku- ja tietoteokselle."
2004-09-01
Virtuaalilentäjien Forgotten Battles -palvelimelle mahtuu nyt 64 pelaajaa! - Jäsensivuille lisätty HLeLv 34:n lentopäiväkirja
Virtuaalilentäjien ylläpitämälle VP1-palvelimelle mahtuu nyt 64 lentäjää aiemman 32 sijasta. Määrää saatetaan aikanaan nostaa vielä tästäkin. Muistakaa säätää yhteysnopeus FB:stä
nopeammaksi, esim 56k tai ISDN. Lennossa ollessanne painakaa esc -
connection, sieltä löytyy.
Palvelimella lentämiseen tarvitset Forgotten Battles -simulaattorin, joka on höystetty Ace Expansion Pack -lisälevyllä ja uusimmalla päivityksellä. Hyviä pelihetkiä, toivottaa VLent ry ja serveritoimikunta.
Lisätietoja: FB-palvelimet.
Vain yhdistyksen jäsenille avoimilla jäsensivuilla olevalla dokumenttipalvelimella on julkaistu HLeLv 34:n starttipäiväkirja. Päiväkirjassa on listattu laivueen jokaisen koneen startti 18.2.1943 - 29.11.1944 sekä Hävittäjälentolaivue 33:n lennot välillä 15.2.1945 - 18.12.1945. Sotalentojen lisäksi kirja pitää sisällään tiedot mm. harjoitus-, suunnistus-, maali- sekä tyyppilennoista. Kuvauksen ja koostamisen tekivät Sami "BlauKreuz" Kukkonen and Ville "Camouflage" Pitkänen, virtuaalisesta laivue LLv34:stä.
2004-08-20
Viimeisen Brewsterin, BW-372:n, kohtalo selvisi vihdoin
Lauri Pekurin Brewsterin, BW-372:n, kohtalo on viimein selvinnyt. Lojuttuaan vuosia mädäntymässä irlantilaisessa varastossa kone on löytänyt kotinsa Yhdysvalloista Pensacolasta National Museum of Naval Aviationista. Museon johtajan mukaan kone entisöidään mutta laitetaan näytteille suomalaisissa väreissään ja merkinnöissään. Lisätietoja virtualpilots.general-keskusteluryhmästä.
Vaikka konetta ei saatukaan Suomeen, niin Pensacolan museo on sille toiseksi paras vaihtoehto, etenkin mikäli se tosiaan tulee näytteille asianmukaisessa kuosissaan.
2004-08-19
Liity historiatiimiin - veteraanihaastatteluihin tarvitaan purkajia
Virtuaalilentäjien historiapoppooseen kaivataan lisää aktiivisia
avustajia. Haastattelujen valmistuminen on hidasta, sillä olemme suorittaneet enemmän haastatteluja kuin mitä ehdimme järjkevässä aajassa työstää. Ninipä joukkoon kaivataan ihmisiä, joilla on kiinnostusta suomalaisen sotilasilmailuhistorian tallentamiseen purkamalla haastattelunauhoja äänitiedostoista tekstiksi.
Haastattelut toimitetaan netin kautta ladattavien mp3-muotoisten 30-60 minuuttia pitkien äänitiedostojen muodossa. Nämä puhtaaksikirjoitetaan kuuntelun yhteydessä tekstiksi. Urakka vaatii hieman paneutumista ja hitusen turnauskestävyyttä, jotta purkutyön myös saa tehtyä valmiiksi kerran aloitettuaan.
Haastattelujen tuloksia voi ihailla ilmailuhistoriaa-sivuilta.
Purkaminen on vapaaehtoista talkootyötä suomalaisen ilmailuhistorian tallentamisen merkeissä.
Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä projektin vetäjään Jukka Kauppiseen jkauppin@jmp.fi tai soittaa 040-730 0036.
2004-07-29
Suomen Sodat 1939-45 -verkkosivusto - yhteistyössä Virtuaalilentäjät ry ja 1C: Maddox Games. Tali-Ihantala 60v -matkaraporttia päivitetty.
Laajasta Suomen Jatkosotaa kuvaavasta multimediateoksesta Suomen Sodat 1941-44 on uusittu Neuvostoliiton suurhyökkäyksen 60-vuotispäivänä verkkosivusto. Tiettävästi laajin maassamme toteutettu multimedia sisältää Jatkosodan päämaja- ja rintamanäkökulmat sekä yhdeksän kesän -44 ratkaisutaistelun kuvaukset Karjalan kannaksella ja Laatokan Karjalassa. Neljä vuotta kestäneessä projektissa on suoritettu arkistotutkimuksia Suomessa ja Venäjällä ja tutkimustulokset on asetettu läpinäkyvästi päällekkäin.
Virtuaalilentäjät ry on ollut hankkeessa yhteistyökumppanina.
Tärkeässä roolissa multimediaprojektissa on ollut myös Venäläinen simulaattorivalmistaja 1C: Maddox Games.
Lisätietoja: Suomen Sodat 1939-1945
Lisäksi Tali-Ihantalan matkaraporttia hitusen päivitetty.
2004-07-23
Mosquito Meeting 2004 online-raportti ja videot lisätty. Uusia tiedostoja: IL2 Forgotten Battles AEP v2.04-päivitys, Aces High II v2.006 -pääteohjelma. World War II Online 1.15 pääteohjelma pikapikaa.
Virtuaalilentäjien kesäleiri Mosquito Meeting 2004 online-raportti ja videot
Aces High II versio 2.006
IL-2 Forgotten Battles Ace Expansion Pack 2.04-päivitys
World War II Online versio 1.15 tulee tänään tai hetipikaa.
2004-07-23
Kenraalieversti Reshetnikov vierailee Suomessa 28.-29.8.2004
Neuvostoliiton sodanaikaisten kaukotoimintailmavoimien, ADD:n lentäjäveteraani kenraalieversti evp Vasilj Reshetnikov on tulossa Suomeen Ilmailumuseoyhdistys ry:n kutsusta elokuun lopussa 2004. Vierailu liittyy Suomen Ilmailumuseossa Vantaalla nähtävillä olevaan ilmapuolustuksen Torjuntavoitto 1944 näyttelyyn.
Vuonna 1919 syntynyt Kenraalieversti Reshetnikov on Venäjän tunnetuimpia pommituslentäjiä. Hän suoritti Suuren Isänmaallisen Sodan aikana 307 sotalentoa, osallistuen lentueen- ja eskadrillinpäällikkönä ADD:n kaikkiin tärkeimpiin operaatioihin, kuten Berliinin, Königsbergin, Danzigin, Tilsitin, Helsingin ja Budapestin pommituksiin. Kapteeni Reshetnikov nimitettiin Neuvostoliiton Sankariksi jo 27.7.1943. Sodan jälkeen hän lensi erityppisillä strategisilla pommikoneilla (mm. Tu-4, Tu-16, Tu-95 ja Tu-22 koneilla), ja palveli Neuvostoliiton kaukotoimintalentojoukkojen (Daljnjaja Aviatsijan) komentajana 1969-1980 sekä Neuvostoliiton Ilmavoimien komentajan sijaisena vuosina 1980-1986. Reshetnikov on julkaissut useita kirjoja (mm. ADD:n sodanaikaisen komentajan, marsalkka A.Golovanovin elämänkerran sekä omat muistelmansa), ja osallistuu aktiivisesti veteraanitoimintaan.
Suomessa Kenraalieversti Reshetnikov vierailee ja esitelmöi vierailunsa aikana kahdesti. Ensimmäinen esitelmä järjestetään Tikkakoskella, Ilmavoimien Upseerikerholla lauantaina 28. elokuuta klo 14:00 alkaen ja toinen esitelmä Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla sunnuntaina 29. elokuuta klo 14:00 alkaen. Molemmat esitelmät käännetään Suomeksi. Vierailua tukevat mm. Finnair Oyj ja P.Tyllilä Linja Oy.
HUOM! Suomen Ilmailumuseolla olevaan esitelmään on pääsymaksu 5,- /henkilö sekä ennakkoilmoittautuminen, eli paikka esitelmään on varattava etukäteen. Tilaa löytyy 200 ensimmäiselle. Varaa paikkasi ja tule kuulemaan ja tapaamaan ilmasodan veteraania;
ILMAILUMUSEOYHDISTYS ry - Janne Salonen - p.050-3703357 - janne.salonen@imy.fi tai SUOMEN ILMAILUMUSEO - 09 8700 870 - info@suomenilmailumuseo.fi
2004-07-20
Zeppeliini taas Malmilla torstai 22.7.
Zeppeliini Yokoso Japan on torstaihin 22.7. saakka yleisön katseilta
piilossa Helsinki-Vantaan lentoasemalla Finnairin lentokonehallissa,
jossa sille tehdään normaaleja huoltotöitä. (Lisätään heliumia,
tehdään moottoreille määräaikaistarkastus, ja kiinnitetään uusia
mainoksia Venäjää varten.
Torstaista lähtien zeppeliini on nähtävissä Malmin lentokentällä,
jonne tänään maanantainakin on yhä tulossa ihmisiä ilmalaivaa
katsomaan. Zeppeliinin miehistö on suorastaan liikuttunut Yokoson
Suomessa saamasta vastaanotosta, joka on heidät aivan
yllättänyt. Tanskassa ja Ruotsissa yleisön mielenkiinto oli ollut
varsin vähäistä.
Zeppeliinin miehistö pyytää tiedotusvälineitä kertomaan ihmiselle,
että Yokoso on nähtävissä vasta torstaina. Heitä huolestuttaa se, että ihmiset lähtevät turhan takia Malmin kentälle pitkienkin matkojen päästä.
2004-07-14
Uusi online-raportti: Sotahistoriallinen retki Tali-Ihantalaan 1-4.7.2004
Neljä Virtuaalilentäjien jäsentä osallistui Lomalinjan järjestämälle sotahistorialliselle retkelle Karjalan kannakselle. Matkan päävierailukohde oli Tali-Ihantalan taistelun 60-vuotisjuhla 2.7.2004 Ihantalan kylässä, paikassa johon Puna-Armeijan hyökkäys pysäytettiin kesällä 1994. Sen ohella kiersimme Karjalan Kannasta laidalta laidalle. Pidimme matkan aikana matkapäiväkirjaa, johon kirjasimme ajatuksiamme ja vierailukohteita. Lue juttu.
2004-07-12
Kesäleiri Mosquito Meeting 2004 käynnistymässä
Suomalaisten virtuaalilentäjien kesäleiri Mosquito Meeting 2004 alkaa torstaina ja läksijät ovat jo aivan täpinöissään. Erityisesti katsomme mielenkiinnolla kuinka virtuaalipilotti Wmakerin, LLv 34:n riveistä, pudotustili kasvaa.
Wmakerin pudotustilasto
Selitykseksi mainittakoon, että pudotus nro 1 on Yhdysvaltain laivaston ilmavoimien everstiluutnantti Bob Shawin nenän haavoittanut kyynärpääisku Crud-pelin tuoksinassa kesäleirillä pari vuotta sitten, pudotus nro 2 on Urban Blitz 2004 -tapahtumassa suoritettu Chainin olkavarren murtaminen kädenväännön yhteydessä ja tuorein pudotus nro 3 myönnettiin joystickin kahvan katkaisseesta riuhtaisusta ilmataistelun tuoksinassa. Mosquito Meeting 2004 -leirille tulijat odottavat jännittyneenä leirin tapahtumia ja sitä, kenet Wmaker valitsee seuraavaksi uhrikseen. Tapahtuman online-raportti, jota pyritään päivittämään joka päivä, kertoo miten WMakerin ässähaaveiden käy.
2004-07-10
Neljä uutta Punainen näkökulma -artikkelia lisättä ilmailuhistoriasivuille
Ilmailuhistoriaa-sivuille on lisätty neljä uutta Punainen näkökulma -artikkelia: Pohjolan taivaalla - pohjoinen ilmasota 1941-1945, Ilmataistelu Imatran aseman lähellä, Rakastetun Stalinin kunniaksi, Neuvostoliiton sankari Mihail Trusov ja Toveria ei jätetä.
2004-06-22
Tiedostot-sivulle päivitetty: WarBirds 2004 ja World War II Online 1.40; IL-2 Forgotten Battles Ace Expansion Packin päivitys; Aces High II -simulaattori ilmestynyt.
Tiedostot-sivulle on päivitetty uudet versiot WarBirds 2004 ja World War II Online -simulaattoreista sekä IL-2 Forgotten Battles Ace Expansion Packin ensimmäinen v2.01-päivitys.
Lisäksi Hitech Creations on julkaissut ensimmäisen version Aces High II -onlinesimulaattorista. Myös sen ilmaisen pääteohjelman voi ladata tiedostot-sivulta.
2004-06-20
Uusia artikkeleja: Martti Lehtovaaran haastattelu; Kyösti Karhilan haastattelun 4. osa. Koalalta uusi kirja: VIHOLLISKOSKETUS
Martti Lehtovaara
Jo nuorena ilmailusta innostunut Martti Lehtovaara koulutettiin lentäjäksi Sotaohjaajakurssi 2:ssa. Hän palveli jatkosodan aikana ensin TäydennysLentoLaivue 35:ssä ja sitten hävittäjälentäjänä laivueissa 32, 24 ja 26.
"Yhtäkkiä pari venäläistä huomasivat hänet ja kaartoivat perään. Silloin Bruun huusi teltassa oleville mekaanikoille, että tulkaa katsomaan, kun Cassu ammutaan alas. Kaikki ihmettelivät, että näin taitaa käydä. " Lue koko juttu...
Kyösti Karhila
Kyösti Karhilan haastatteluun lisätty neljäs osa, joka käsittelee Karhilan ilmailuharrastusta ja -uraa siviilielämässä Aeron, Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden palveluksessa. Lue koko juttu...
Koala-kustannus: JULIUS MEIMBERG: VIHOLLISKOSKETUS
Julius Meimbergin poikavuosien unelma oli hävittäjälentäjän ammatti, ja nuori purjelentäjä onnistui myös toteuttamaan haaveensa. "Jule" kertoo muistelmissaan kuinka innokkaasta hävittäjälentäjästä kasvoi kokenut ja harkitseva johtaja - esikuva nuoremmille, aivan kuten Meimbergin omat esimiehet olivat hänelle itselleen olleet. Julius Meimberg lensi Messerschmitt Bf 109- ja Focke-Wulf Fw 190 -hävittäjillä Kanaalin rintamalla, Välimerellä ja valtakunnanpuolustuksessa Hävittäjärykmentti 2:ssa ja 53:ssa. Hän saavutti 53 ilmavoittoa yli 600 sotalennolla. www.koalakustannus.fi
2004-06-09
Uusintapainos Tuomo Soirin Iskulaivue-kirjasta
Tuomo Soirin syksyllä ilmestyvää Mersut Tulevat -kirjaa odotellessa
hänen edellisestä teoksestaan Iskulaivue on ilmestynyt uusintapainos.
Soiri antaa kirjalleen tyytyväisyystakuun: "Jos kirja ei ole hyvä, tuo se
minulle niin saat rahat takaisin!" Iskulaivue kertoo
Hävittäjälentolaivue 34:n toiminnasta Kymin tukikohdasta, loppukesästä 1943
kevääseen 1944. Kovasti kiitosta saanut kirja on suuren kysynnän vuoksi
ollut jo pitkään loppu kirjakaupoista. Hae omasi kun vielä ehdit! Kirjaa on
saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista kautta maan.
2004-06-09
Uusi artikkelisarja: Punainen näkökulma; Wing Commander Robert
Kuvareportaasi RAFin hävittäjälentäjä Wing Commander Robert "Bob" Fosterin Suomen-vierailusta. Lue koko juttu.
Uusi artikkelisarja Punainen Näkökulma valottaa itärintaman ilmasotaa sekä nyky-Venäjän että punaisemman Neuvostoliiton historiatutkimuksen valossa. Ensimmäiset julkaistut artikkelit ovat Haukkoja vai leijoja, Itämeriläiset valkosuomalaisia vastassa sekä Karjalan kannaksen yllä (osa 4), operaation aattona. Artikkelit on kääntänyt venäjänkielestä Paavo Kajakoski.
2004-06-01
Siivet-lehti 3/2004:ssä simulaattoriyhteisöjen yhdistyspalsta
Suomalaisten lentosimulaattoriyhteisöjen tiedotuspalsta ilmestyi jälleen Siivet 3/2004:ssä. Palstalla kerrottiin tällä kertaa seuraavista aiheista: Virtuaalilentäjät ry:n käynnistämä historiallisten online-ilmataistelujen sarja käynnistyi, VATSIM-lennonjohtopalvelun käyttäjämäärät kovassa kasvussa sekä pikku-uutisia erilaisista simulaattorimaailman tapahtumista.
Lehti on saatavilla kaikista lehtikioskeista. Yhdistyspalsta on ilmestynyt Siivet-lehdessä vuodesta 2002 lähtien.
2004-05-31
Wing Commander Robert W. Foster vierailee Suomessa 4. - 6.6.2004
Englantilainen, II-maailmansodan veteraani, Hävittäjä-ässä, Wing Commander Robert W. Foster saapuu Ilmailumuseoyhdistys ry:n, Suomen Ilmailumuseon ja Keski-Suomen Ilmailumuseon vieraaksi kesäkuussa 2004.
Wing Commander Foster lensi mm. Hawker Hurricane koneella (kone nähtävänä Suomen Ilmailumuseolla, Vantaalla) Battle of Britainissa sekä Spitfire koneila taisteluissa Tyynellä Valtamerellä.
Wing Commander Foster pitää kaksi esitelmätilaisuutta vierailunsa aikana. Ensimmäinen lauantaina 5.6. klo 14:00 alkaen Ilmavoimien Upseerikerholla, Tikkakoskella ja toisen sunnuntaina 6.6. klo 12:00 alkaen Suomen Ilmailumuseolla, Vantaalla.
Wing Commander Robert (Bob) W. Foster, DFC, AE.
Hurricane- ja Spitfirepilotti RAF. Synt. 1920, liittyi tammikuussa 1939 RAF Voluntary Reserveen. Lensi Battle of Britain, 1941 Hurricane-kouluttaja, 1942 54 Spitfire Squadroniin, lähetettiin kesäkuussa 1942 Tyynellemerelle taistelemaan japanilaisia vastaan, jossa alkuvuoteen 1944 saakka. Siirtyi Normandiaan kesäkuun 1944 lopussa. Yhteensä 9 ilmavoittoa. Eläkkeelle RAF:sta 1947. Lopullinen eläköityminen v. 1975.
Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Tervetuloa kuulemaan ja tapaamaan!
2004-05-23
Kuvia toimintapäivästä - uusia virtuaalilentovideoita
Virtuaalilentäjät ry:n ja Malmin ilmailukerho ry:n 22.5. Malmin lentoasemalla 22.5. järjestetyn toimintapäivän online-raporttiin lisätty kuvia päivän tapahtumista. Toimintapäivä Malmin lentoasemalla.
Tiedostot-sivulle lisätty muutamia virtuaalilentämistä esitteleviä videoita. Uudet videot listan alussa.
2004-05-06
Nuo mainiot miehet lentävissä koneissaan
"Virtuaalilentäjät ovat uuden ajan ilmailuharrastajia, jotka kunnioittava perinteitä ja luovat uusia." Näin toteaa Otto Ruokonen artikkelissaan, joka kertoo Virtuaalilentäjät ry:stä ja sotahistoriallisesta simulaattoriharrastuksesta. Juttu löytyy Artikkelit-sivulta.
2004-04-28
Toimintapäivä Malmin lentoasemalla 22.5. - Virtuaalilentäminen Suomessa 10 vuotta. Uusia artikkeleja: WarBirds easter eggs and oddities.
Virtuaalilentäjät ry ja Malmin ilmailukerho ry järjestävät 22.5. lauantaina yhteisen toimintapäivän Malmin lentoasemalla. Päivän agenda on tutustua Malmin lentokenttään, sen toimintaan sekä esitellä molempien järjestävien yhdistysten toimintaa sekä toisilleen että muille uteliaille.
Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille virtuaalilentäjille ja näiden perheille. Lisätietoja: Virtuaalilentäjät ry - Malmin ilmailukerho ry - Toimintapäivä Malmin lentoasemalla 22.5.2004.
Uusi artikkeli: Easter eggs in past and current WarBirds versions.
2004-04-26
Päivitettyjä artikkeleja: Virtuaalista mallinrakentamista ja suomalaiskalusto simulaattoreissa
Artikkeleita päivitetty. Juttuihin lisätty uusia koneita ja infoa. Ne löytyvät Artikkelit-sivulta suomenkielisten juttujen osiosta.
2004-04-26
Uusia artikkeleita: venäläislentokenttien pommitukset (englanniksi) ja Heikki Tuominen - Rukajärveltä Suomenlahdelle. Historiajuttujen päivityksiä
Historiasivuille lisätty artikkeli "Night of the bombers" suomalaispommikoneiden hyökkäyksistä NL:n lentotukikohtiin alkuvuodesta 1944. Lue juttu.
Uusi haastattelu: Heikki Tuominen - Rukajärveltä Suomenlahdelle.
Tuomari Heikki Tuominen palveli jatkosodan alkuvaiheessa jalkaväessä konekiväärijoukkueen johtajana. Hänen tiensä vei halki Karjalan metsien Rukajärvelle ja siirtyi 1943 Ilmavoimiin Laivue 6:een, jossa hän etsi Neuvosto-sukellusveneitä SB-2-koneilla. Jatkosodan loputtua Tuominen työskenteli Valvontakomission kanssa ja Lorentzin adjutanttina.
"Se on yllättävää, että kun vene sukeltaa, niin siitä yleensä nousee pintaan öljyä. Ja oli yllättävää alkujansa kuinka hyvin tuollainen öljyläikkä näkyy meressä." ...lue koko juttu.
Lisäksi historiajutuissa virheiden korjailua.
2004-04-21
Mosquito Meeting 2004 kutsusivu avattu
Virtuaalilentäjien vuosittainen lentoleiri järjestetään Oulussa 15-18.7.2004. Tämänvuotinen tapahtuma on jo 10.
Kustannus: Jäsenet 60e - Ei-jäsenet 80e - Juniorit 40e
Pääperiaatteena pidämme sitä, että kyseessä on pelitapahtuma, joten raahatkaa ne koneenne mukaan.
Tapahtumalle on nyt avattu nettisivut, joilta löytää ilmoittautumisohjeet ja muuta tietoa. Mosquito Meeting 2004
2004-04-14
Lisätty: IL-2: Forgotten Battles online-peliohjeita; Suomen Sodat 1939-1945 päivitys; uusi käännös: In memorian: Mátyás 'Matyi' Pirity
Ohjeet-sivulle lisätty ohjeita IL-2 Forgotten Battles -simulaattorin online-pelaamiseen yhdistyksen palvelimilla sekä Suomenlahti/Kymin kartta, jota tarvitaan navigointiin.
Suomen Sodat 1939-1945 DVD-projektin esittelysivua päivitetty.
Historiasivuille lisätty englanninkielinen käännös Matyas Pirityn muistokirjoituksesta.
2004-04-13
Virtuaalista mallinrakentamista
Artikkeli esittelee hieman "virtuaalisen mallirakentamisen" vaiheita ja olemusta. Sivulla on esillä erilaisia suomalaisten lentokoneiden malleja, maalauksia ja muita suomalaisten virtuaalimallareiden luomuksia. Lue juttu.
2004-04-10
Video lentomestari Erkki Pakarisesta
Tiedostot-sivulle on lisätty videota lentomestari Pakarisesta, jonka haastattelusarjan ensimmäinen osa löytyy ilmailuhistoriasivuiltamme.
2004-04-02
Ilmavoimat-viikonvaihde Suomen Ilmailumuseolla 3.-4.4.04
Ilmavoimat esittäytyy Ilmailumuseolla
Esitelmä lauantaina 3.4. noin klo 13:00 "Ilmatilannekuvan muodostaminen ja hyödyntäminen", pitäjänä everstiluutnantti Kari Salmi, ilmavoimien operaatiopäällikkö. Lentosimulaattoripeli. Pelaaja istutetaan heittoistuimeen ja hän käyttää ohjaussauvaa pelatessaan. Iso valkokangas! Ilmatilannekuva eli "itkuwebbi" on nauhoitettu noin puolen tunnin otos ilmatilannekuvasta, missä näkyy tunnistetut ja tunnistamattomat kohteet
sekä tarkempia tietoja kohteista. Iso valkokangas!
Taistelunjohtopeli. Pelaajan tulee mahdollisimman nopeasti päätellä, missä kaksi kohdetta kohtaavat näytöllä. Nopeimmat palkitaan.
Lisäksi Ilmavoimien yleisesittelyä. Ilmavoimien tapahtumaan vapaa
pääsy. Museon näyttelyyn normaalit hinnat. Suomen Ilmailumuseo.
2004-03-29
Virtuaalilentäjät Kiinan IL2-turnauksessa
Kiinassa järjestetty kansainvälinen IL-2: Sturmovik - Forgotten Battles -turnaus on päättynyt. Virtuaalilentäjät ry:n sponsoroima Suomen joukkue kamppaili turnauksessa itsensä kahdeksannelle sijalle. Katso kuvaraportti.
2004-03-28
Ilmailukirjallisuuspäivä 2004
Virtuaalilentäjät - Virtual Pilots ry oli mukana 27.3.2004 Suomen ilmailumuseolla järjestetyssä Ilmailukirjallisuuspäivä tapahtumassa esittelemässä virtuaalilentämistä.
Katso
kuvaraportti
2004-03-21
Forgotten Battles -palvelimet päivitetään versioon 2.0 - vaatii jatkossa AEP-lisälevyn
Virtuaalilentäjien Forgoten Battles -peliserverit päivitetään versioon FB 2.0. Jatkossa palvelimilla pelaamiseen tarvitaan Aces Expansion Pack (AEP). Tietoa palvelimista:
www.virtualpilots.fi/help/#fb .
AEP on maksullinen lisälevy joka julkaistiin Suomessa perjantaina 19.3. Se lienee saatavilla kaikista hyvin varustetuista tietokonepelikaupoista. AEP maksaa noin 25 euroa. Lisätietoa AEP:stä: AEP
ja PlayerOne.fi.
VP1-palvelimelle tulee hieman modifioitu Kymikartta perinteisellä 1943/44 konevalikoimalla, johon testataan lisättäväksi myös uusia koneita, mahdollisesti mm. P-39 ja Spitfire V. VP2:lle on suunnitelmissa laittaa Päijännekartta alkusodan koneilla, eli kutakuinkin Brewster+Fiat+Gladiator vastaan Rata+Tsaikka. Länsirintamasta sekä isosta Kannaskartasta oli myös puhetta, mikäli niille on kysyntää. Mikäli teillä on ehdotuksia, toiveita tai ideoita tehtävien suhteen, kuuntelemme mielellämme. Tehtävien tekijöistä on myös aina pulaa, eli jos osaat käyttää FB:n tehtäväeditoria ja olet halukas auttamaan, ota ihmeessä yhteyttä!
Muistakaa myös käyttää TeamSpeakia kun lennätte servereillä! Lisätietoa TS2:sta löytyy täältä: www.virtualpilots.fi/help/teamspeak/
Peliserveritoimikunnan puolesta,
Ville "Camo" Pitkänen
2004-03-21
Uusia artikkeleita: Erkki Palosuo - sotalentäjä muistelee talvisota-aikaa Vuosaaressa & Fiat G.50 Basic Training Program (käännös)
Millaista oli elämä Vuosaaren tukikohdassa, millaisia miehiä olivat talvisodan lentäjät - siitä kertoo tässä jutussa yksi heistä, Erkki Palosuo, Ripon-tiedustelukoneen lentäjä ja tähystäjä.
"Riponit olivat vanhoja, hitaita ja kömpelöitä lennettäviä, vähän oli kuin olisi kylpyammeessa istunut." ...lue koko juttu.
FA Basic Training Program notes is the summary of the new pilot's training program used by HLeLv 26 (Fighter Squadron 26) at the Finnish Air Force, dated 12.10.40. ...read the whole story.
2004-03-04
Tietoa Pienoismallipäivistä 6.3. Tampereella
Tietoa Pienoismallipäivistä 6.3. Tampereella
Tampereella järjestetään pienoismallipäivät Sampolassa osoitteessa Sammonkatu 2 (lähellä Kalevan krikkoa) lauantaina 6.3. Tapahtuma on avoin yleisölle kello 11.00-17.00. Pääsylippujen hinnat ovat 3€ aikuisilta ja 1€ lapsilta. Jos tuo näyttelyyn pienoismallin on osallistumismaksu 2€ sisältäen sisäänpääsyn.
Paikan päällä on myös Virtuaalilentäjät ry esittelemässä lentosimulaattoreita ja virtuaalista lentokoneenmallaamista. Esittelemme virtuaalilentämistä sekä livenä tietokoneelta että erilaisten videiden avulla. Tutustumista varten tarjolla on myös kuvia, yhdistyksen ilmailuhistoriaprojektin julkaisuja ja muuta mielenkiintoista. Voit myös päästä itse kokeilemaan lentämistä tai kaksintaistelua yhdistyksen jäseniä tai omaa kaveriasi vastaan. Videotykillä heijastettuun lentotoimintaan on helppo eläytyä myös sivusta seuratessa. Tervetuloa tutustumaan virtuaaliseen sotalentämiseen ja erilaisiin siihen liittyviin muihin toimintoihin.
Karttalinkki
Terveisin,
Jukka "Grendel" Kauppinen
Tiedottaja, historiaprojektin vetäjä
2004-03-04
Siivet-lehti 1/2004:ssä simulaattoriyhteisöjen yhdistyspalsta
Virtuaalilentäjät ry:n vetämä suomalaisten lentosimulaattoriyhteisöjen yhdistyspalsta ilmestyi jälleen Siivet 1/2004:ssä. Palstalla kerrottiin Virtuaalilentäjät ry:n talvijuhla Urban Blitz'04:stä, FS Nordicin uudesta keskustelualueesta ja kasvulukemista, World War II Onlinen ilmaiskaudesta, Virtuaalilentäjien uusista keskusteluryhmistä sekä viimeksimainitun uusista artikkelijulkaisuista.
Lehti on saatavilla kaikista lehtikioskeista.
2004-02-21
Uusi opas: Aces High torpedo-ohje - videohaastattelu Mauno Fräntilästä
Sea is vast. Ships are small. You can not expect to hit a ship by simply throwing your weapons in the general direction of the enemy. Anything but about one vector will give you a miss. This guide shows you how to use torpedoes and rockets in Aces High simulator. Read the guide.
Lisäksi Mauno Fräntilän haastatteluun on lisätty videota.
2004-02-20
Uusi käännös: Chief Warrant Officer Lasse Erik Aaltonen
Lasse Aaltonen was ordered to Fighter Squadron 26 at 28.2.1939. He served in the squadron flying for example Fokker D.XXI and Fiat G.50 fighters until 1943, when he was transferred to the Messerschmitt squadron, 34. ...lue käännös.
2004-02-18
World War II Online -testin viimeinen viikko
Virtuaalilentäjät ry:n ja Pelaaja-lehden tarjoama World War II Online -pelin ilmainen testikausi on saapumassa viimeiselle viikolleen. Uusia tunnuksia voi tehdä 23.2. saakka. Kaikki trial-tunnukset suljetaan helmikuun viimeisenä päivänä. Kokeile kun vielä ehdit.
2004-02-18
Uusi artikkeli: Erkki Pakarinen - hävittäjälentäjä ja lennonopettaja (osa I)
Lentomestari Erkki Pakarinen astui Ilmavoimien palvelukseen heti talvisodan jälkeen ja jatkoi sodan jälkeen työtään ilmailun parissa niin Ilmavoimien, AEROn kuin ilmailuhallituksenkin leivissä. Sota-aikana Pakarinen lensi Laivue 24:ssä Brewster- ja Messerschmitt 109 -hävittäjiä. Haastattelusarjan ensimmäisessä osassa Pakarinen kertoo koulutusajoistaan ja alkuajoista 24:ssä.
"Ihmettelin miten jeetuna on niin kylmä ja paikat huurteessa. Ja lasit vetää huuruun ja kylmä on kuin onneton. -55 näyttää mittari! Eli siitä kun läksin kiipeämään seitsemään tonniin, niin lämpötilaero 83 astetta!" ...lue koko juttu.
2004-02-12
Uusi käännös: Air Warfare School Guild Anniversary 2003 - Pentti Aro and Aarno Siro
Ilmasotakoulun killan juhlassa 2003 haastateltujen Pentti Aron ja Aarno Siron haastattelu nyt englanninkielisenä.
2004-02-10
Päivitetty: Mosquito Meeting 2003 ja Urban Blitz 2004 -raportaasit
Molempiin raportaaseihin on lisätty uusia kuvia. Lisäksi Blitz-raportin kautta voi noutaa tapahtumassa lennetyn kaksintaistelukisan nauhoitukset, jotka voi katsoa Aces High -simulaattorin nauhurilla. Tutustu online-reportaaseihin.
2004-02-08
Kuvareportaasi: Ilmapuolustuksen torjuntavoitto -44
Lisätty kuvareportaasi Suomen Ilmailumuseon uudesta näyttelystä ja Hurricane HC-452-koneesta. Lue juttu.
2004-02-03
Uutta: Forgotten Battles -päivitys v1.22, esittely Target: Rabaul -simulaattorista
Tiedostot-sivulle lisätty versio 1.22-päivitys IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles -simulaattorista.
Online-simulaattorit-sivulle lisätty esittely Target: Rabaul - online-simulaattorista.
"Target:Rabaul on moninpelattava toisen maailmansodan lentosimulaattori, jossa yhdelle areenalle mahtuu 128 pelaajaa. Tällä hetkellä pelaajan valittavana on 27 konetta eri versioineen."
2004-02-02
Mosquito Meeting '04
Mosquito Meeting, suomalaisten virtuaalilentäjien vuotuinen kesäleiri, järjestetään vuonna 2004 kymmenettä kertaa. Paitsi, että kyseessä on Mosquito Meetingien juhlavuosi, täyttää myös suomalainen online-lentäminen tänä vuonna 10 vuotta.
Aika: 15-18.7.2004
Paikka: Oulu
Lisätietoja tapahtumasta virtualpilots.tiedotus ja virtualpilots.general -keskusteluryhmissä.
2004-01-31
Uusi artikkeli: Curtiss And Other Nice Planes (käännös)
Curtiss Hawk 75 -lentäjä Jarl "Kille" Arnkilin esitelmä nyt myös englanninkielisenä: Curtiss And Other Nice Planes.
Kääntäjä: Petri Hallberg
2004-01-29
Ilmapuolustuksen torjuntavoitto '44 -näyttely
Näyttely Ilmapuolustuksen torjuntavoitto '44 käsittelee Helsingin
suurpommituksia, joiden alkamisesta tulee 6.2.2004 60 vuotta. Näyttely on auki Suomen Ilmailumuseossa vuoden 2004 loppuun saakka ja se avataan yleisölle 7.2. 2004.
Näyttelyyn liittyy sarja luentoja. Ensimmäinen pidetään 7.2
avajaisviikonloppuna klo 13.00, jolloin Ahti Lappi kertoo näyttelyn
teemasta luennossa Helmikuun -44 suurpommitukset/torjuntavoitto museon auditoriossa. Luentoon pääsy on ilmainen. avajaisviikonloppuna, 7-8.2.2004 Ilmailumuseon pihalla
Puolustusvoimat esittelee uutta ilmatorjuntakalustoa, mm. Bukh -
ohjusjärjestelmää. Paikalla on Helsingin Ilmatorjuntarykmentin
edustajia museon aukioloaikana klo 11 -18 lauantaina ja sunnuntaina. Suomen Ilmailumuseo.
2004-01-24
Uusi artikkeli: Peruskoulutusohjelma FA-koneilla
HLeLv 26:n arkistosta: Peruskoulutusohjelma FA koneilla, Jatkokoulutusohjelma FA:lla. Taistelukoulutuksen esivaiheet, Hyökkäyharjoitukset 2-koneen partioilla, Taistelukoulutus muodostelmassa, Taktillinen koulutus. ...Lue koko juttu.
2004-01-24
Uusi artikkeli: Günther Rall - Luftwaffe Ace, NATO General
The 275 victory ace, Günther Rall, visited Finland in June 2003 and gave lectures about his career during the war and during the post war years in newly born Luftwaffe and NATO.
"It was very, very tough fighting. I have to say that when we started the war the Russians had obsolete types as fighter types. But the Russians learned. They came out after one year with the Yaks, the MiG, the LaGG - modern types and in masses." ... Read the whole article.
2004-01-15
Kundina hesassa - flygarina krigussa -kirjaa taas saatavilla
Torsten A. Sannamon ilmailuhistoriallista teosta Kundina hesassa - flygaajana krigussa on jälleen saatavilla. Lisätietoja.
2004-01-13
World War II Online -promootio - tarjoaa Pelaaja-lehti ja Virtuaalilentäjät ry
Pelaaja-lehti ja Virtuaalilentäjät ry tarjoavat yhdessä Cornered Rat Studiosin kanssa...
Kokeile verkkosotaa ilmaiseksi. Pääset linjalle maksutta lataamalla pääteohjelman ja tekemällä pelitunnuksen oheisen kokeiluavaimen avulla.
"Pelissä ei kuvata taistelua vaan kokonaista sotaa, jota käydään historiallisen esikuvan tapaan. Lopputulos riippuu yksinomaan pelaajien ratkaisuista ja toimista."
Lisätietoja ja ohjeita promootiosta
2004-01-04
Urban Blitz'04-sivulle lisätty uutisia ja päivitetty aikataulut
Urban Blitz'04 -talvitapahtuman sivulla on nyt jotakuinkin lopullisessa muodossaan olevat aikataulut, uutisia ja tulijoille tärkeää tietoutta. www.virtualpilots.fi/feature/cons/urbanblitz04/.
2003-12-14
Uusi haastattelu: Lentomestari Mauno Fräntilä
Lentomestari Mauno Fräntilä, omien sanojensa mukaan, "aloitti lentohommat vuonna 1936." Hän oli yksi niistä harvoista ohjaajista, jotka lensivät Fokker D.XXI -hävittäjäkonetta jo talvisodan taisteluissa. Fräntilä lensi tämän jälkeen Curtiss Hawk 75:ttä Laivue 32:ssa ja Messerschmitt 109:ää Laivue 34:ssä. Sodan jälkeen Fräntilä toimi Ilmavoimissa mm. lennonopettajana.
"Nopeuttahan ei saanut koskaan menettää. Piti aina vetää ylös vaan. Se hallitsee, joka ylempänä on. Nousukaarrolla pääsi hyvin äkkiä irti, kun veti ja katsoi miten kaveri tuloo. Sehän joutuu vetään tiukemmin. Kiristin vielä kun se yritti saada vähän ennakkoo ampuakseen. Mersu kun oli parempi nousemaan, niin sillä tavalla ne lähti viimein sitten menemään." ... Lue koko juttu.
2003-12-07
Urban Blitz'03 -videot lisätty tiedostot-sivuille
Tiedostot-sivulle on lisätty viimeisetkin videotiedostot Urban Blitz'03 -tapahtumasta. Ladattavissa on nyt neljän veteraanivieraan esitelmät, esitelmä IL-2-rynnäkköpommittajan historiasta sekä lentosimulaattorien fysiikoista. Linkit on lisätty myös Urban Blitz'03-tapahtuman online-reportaasiin.
2003-11-20
Virtuaali-ilmailupalsta Siivet-lehti 5/2003:ssa
Yhteistyökumppanimme Apali Kustannuksen julkaiseman Siivet-lehden numerossa 5/2003 ilmestyi vuoden viimeinen Virtuaalilentäjät ry:n virtuaali-ilmailupalsta. Palstalla uutisoitiin mm. SVIL ry:n toimikaudesta ja online-sotalentäjien uusista palveluista. Lehden löytää kaikista lehtipisteistä.
Lisää yhdistyksen lehtileikkeitä löydät Press-osiosta.
2003-11-04
Uutuuskirja: Kundina hesassa - flygaajana krigussa / Torsten A. Sannamo. HUOM: NYT TILATTAVISSA
Torsten A. Sannamo: Kundina hesassa - flygaajana krigussa
Helsinkiläissyntyinen, nykyään Tampereella asuva Torsten Sannamo, kirjoitti kirjan nuoruuskokemuksistaan niin siviilissä kuin sodassakin. 1921 syntynyt Sannamo, silloiseltaan sukunimeltään Skytt, astui palvelukseen 1.9.1941, palveli ensin raskaassa it-patteristossa ja siirtyi keväällä 1942 Ilmavoimiin sähköttäjä-kk-ampujaksi ja siirtyi PLeLv 42:een, jossa hän palveli sodan loppuun.
» Lisätietoja
Teos saatavilla ja tilattavissa!
2003-10-19
Uutisryhmät ja TS2-serveri taas toiminnassa
Viikonlopun laitehäiriö on korjattu ja Virtuaalilentäjien uutisryhmiä sekä äänikommunikaatio-ohjelmia ylläpitävä kone on jälleen toiminnassa. Kaikki palvelut toimivat jälleen normaalisti. Vika johtu asentajasta, joka oli työskentelemässä konehuoneessa ja taidokkaasti sammutti tilan ilmastoinnin vuorokaudeksi. Sen tuloksena joukko koneita ylikuumeni ja kärventyi.
2003-10-16
Virtuaalilentäjät Suomen Ilmailumuseon Ilmailuharrastepäiville
Suomen Ilmailumuseo isännöi huippusuositut ilmailuharrastepäivät lauantaina ja sunnuntaina 25. - 26.10.2003. Tapahtuma kestää klo 10-18 molempina päivinä. Virtuaalilentäjät osallistuu tapahtumaan esitellen toimintaansa ilmailumuseon auditoriossa.
Tervetuloa ilmailuharrastepäiville tutustumaan muihin ilmailun harrastajiin, esittelemään virtuaalilentämistä sekä katsomaan kavereita!
Etsimme vapaaehtoisia osallistumaan tapahtuman suunnitteluun, auttamaan järjestelyissä esimerkiksi tuomalla oman tietokoneen paikalle sekä tietenkin esittelemään virtuaalilentämistä!
Ota osaa keskusteluun virtualpilots.general -uutisryhmässä!
2003-10-14
Uusi artikkeli: Iilmapuolustuksen muistomerkkejä - Lento-osasto Kuhlmeylle muistomerkki Immolaan
Iilmapuolustuksen muistomerkkejä -
Lento-osasto Kuhlmeylle muistomerkki Immolaan
/ Tuomo Soiri
Artikkeli julkaistu Siivet-lehden luvalla. Alkuperäinen artikkeli ilmestynyt: Siivet 4/94, sivut 18-19.
2003-10-14
Uudet keskusteluryhmät avattu - tervetuloa pulisemaan!
Virtuaalilentäjät ry:n keskusteluryhmät on nyt siirretty menestyksellisesti uudelle palvelimelle. Ryhmiä voidaan nyt hallinnoida itse, viestit ovat varmuuskopioidut, voimme perustaa uusia ryhmiä tarpeen mukaan ja niin edelleen.
Olkaa siis hyvät ja siirtykää käyttämään uutta uutisryhmäpalvelinta, jotka löytyvät vastedes osoitteesta news.virtualpilots.fi . WWW-osoitteena esim. general-ryhmä löytyy nyt osoitteesta news.virtualpilots.fi/virtualpilots.general. Tarkat tiedot ja ohjeet uusista ryhmistä löydät Keskustelut-sivulta.
Vanhat ryhmät viesteineen on siirretty ja uusia ryhmiä perustettu mm. TargetWaren simulaattoreille ja OpenBirds-simulaattoriprojektille. Ryhmät voi tilata subscribe/tms-komennolla newssisoftassasi, kun palvelimen osoite on ensin kerrottu ohjelmalle esim. klikkaamalla ylläolevaa news-osoitetta selaimessa tai syöttämällä se selaimen osoiteriville.
Terveisin,
Virtuaaliverkkovääpeli Tuomas "Lart" Haarala
2003-10-07
European Air War OAW-Pack lisätty tiedostoihin; uusi artikkeli "Peliohjainprojekti"
LLv34_Knegelin tekemä OAW-pack European Air War -simulaattoriin lisätty Tiedostot-sivulle. OAW mahdollistaa
suuremmat konemäärät, paremmat lentomallit ja tarkemmat grafiikat.
Artikkeleihin lisätty Sami "LLv26_Sami" Volotisen artikkeli Peliohjainprojekti: akseleita, kahvoja ja yoke, jossa Sami kertoo oman peliohjaimensa rakennusprojektista.
2003-09-30
Luentosarja jatkosodan salaisesta tiedustelusta
Maanpuolustuskorkeakoulun
Sotahistorian laitos järjestää yhdessä Sotamuseon kanssa yleisöluentosarjan, jossa käsitellään jatkosodan salaista tiedustelua. Luennot pidetään Sotamuseossa 15. lokakuuta alkaen joka keskiviikko klo 16.00 ja 18.00. Sotamuseo sijaitsee Helsingissä osoitteessa Liisankatu 1.
15.10 Päämajan johtama vastavakoilutoiminta / Maj Vladimir Panschin
22.10 Vakoiluntorjunta Suomessa / FL Matti Kosonen
29.10 Jartsevista Raziniin - Neuvostotiedustelu Suomessa 1938-1947 / Dos Kimmo Rentola
05.11 Suomalainen salainen tiedustelu Neuvostoliitossa ennen jatkosotaa / FL Matti Kosonen
12.11 Länsivaltain tiedustelu / Prof Ohto Manninen
19.11 Saksan tiedustelu Suomessa / Ev Erkki Laukkanen
26.11 Suomen vastarintaliike / Dos Jukka Kulomaa
2003-09-30
Uusi artikkeleita: Ilmavoimien kangasmerkkejä - Yak-3 pilotin opas
Sivulle on koostettu kuvia erilaisista Suomen Ilmavoimien hihamerkeistä. Idea artikkeliin syntyi Kimmo Hannulan kuvakoosteesta FSNordic-keskustelupalstalla. Lisää merkkejä saa kuvata/skannata ja lähettää koosteeseen liitettäväksi. ...Lue koko juttu.
Yak-3 pilotin opas on venäläinen opaskirja, jossa ohjaajaa neuvottiin Yak-3-hävittäjäkoneella lentämisen taidossa. Oppaan käänsi venäjänkielestä Paavo Kajakoski.
"Kone on kaarroissa vakaa ja siirtyy helposti kaarrosta toiseen. Jos kaarrossa vedetään sauvasta ja pudotetaan nopeus 270-280 km:n tunnissa, koneesta tulee epävakaa, mutta jos vedetään sauvasta lisää pudotaan siivelle." ...lue koko juttu.
2003-09-29
Uusia jäsenpalveluja: IL2 Sturmovik: FB -moninpelipalvelimet ja puheradiopalvelimet; IL-2 Forgotten Battles 1.11-päivitykset lisätty
Virtuaalilentäjät tarjoaa suomalaisille online-sotalentäjille uusina palveluina
- Kaksi IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles -moninpelipalvelinta
- Ääniradiopalvelut
Virtuaalilentäjät ylläpitää kahta suomalaisille online-lentäjille tarkoitettua IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles -moninpelipalvelinta. Palvelimilla voi lentää hyvät asetukset ja nopean yhteyden omaavalla palvelimella muiden suomalaisten kera.
Virtuaalilentäjät ry tarjoaa jäsenilleen ja muille suomalaisille nettisotalentäjille omat radiokeskustelukanavat, joiden avulla voi pitää yhteyttä toisiin samaa simulaattoria lentäviin. Radiokanavien tarkoitus on tarjota suomalaisille virtuaalilentäjille ja laivueille yhteistoimintaa helpottava kommunikaatiomuoto, joka on tarjolla ympärivuorokautisesti ja keskitetysti.
Suurkiitokset Tommi Härköselle, joka on sponsoroinut yhteydet sekä radiopalvelimen!
Lue uusista palveluista tarkemmin kertova tiedote täältä.
IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles -pilotit löytävät v1.11-päivityksen tiedostoista.
2003-09-26
Uusia artikkeleja: Lentokapteeni- Lentomestari Lasse Erik Aaltonen, The Crash of the JK-265
Lentokapteeni- Lentomestari Lasse Erik Aaltonen
Lasse Aaltonen komennettiin Hävittäjälentolaivue 26:een 28.2.1939. Hän palveli laivueessa lentäen mm. Fokker D.XXI ja Fiat G.50 -hävittäjillä vuoteen 1943 saakka, jolloin hänet komennettiin Messerschmitt-laivueeseen, 34:ään.
"Ahkerasti lennettiin. Ohjaajat saavuttivat mekanikkoineen suuren taitavuuden postinpudotuksessa, ja keikan jälkeen lennätettiin salaa lottia. Bensan kulutus pakkasi nousemaan, mutta kiinni ei jääty." ...lue koko juttu.
The Crash of the JK-265 - Lapland Air Command Annual Memorial
Autumn 1944, Lapland War. A Bf 109 fighter of 9./JG 5, piloted by Rudolf Artner, shot the plane down. The Lapland Air Command anniversary memorial is held at the crash site. The occasion is unique in Finland, such an event is not arranged at any other memorial. The Lapland Air Command Guild takes part in the occasion. Lue koko juttu...
2003-09-14
Uusi artikkeli: In memorian: Mátyás 'Matyi' Pirity
Suomen ja suomalaisten suuri ystävä, unkarilainen Mátyás Pirity, poistui varjolaivueeseen 17. toukokuuta 2003. Unkarilainen sotilaslentäjä oli yksi monista talvisodan ulkomaisista vapaaehtoisista, mutta samalla yksi niistä harvoista, jotka olivat sanansa mittaisia ja palvelivat rintamalla. Muistokirjoitus valottaa Pirityn elämää ja uraa. Lue koko juttu.
2003-09-13
WarBirds III aukesi Euroopassa - ilmainen syyskuu. Tiedostoja päivitetty.
Eurooppalainen WarBirds III-palvelin on aukaistu Saksassa Tiscali-yhtiön toimesta. Lentotoiminta on syyskuun ajan täysin ilmaista! Lisätietoja: http://warbirds.gamesurf.tiscali.co.uk/warbirds/en/.
Tiedostot-sivulle on puolestaan päivitetty tuoreemmat WarBirds III:n ja World War II Onlinen pääteohjelmat. Molemmat Mac & Windows. IL-2 Forgotten Battlesinkin päivitys saattaa tulla jonain kauniina syyspäivänä.
2003-09-11
Uusi artikkeli: Abroad Receiving Aircraft During the Winter War
Väinö Mäntymaan MS-koneiden noutomatkan käännös julkaistu: ..Lue koko juttu.
2003-09-07
Uusi artikkeli: Des Jägers Schiessfibel - hävittäjälentäjän ampumaopas
Des Jägers Schiessfibel - Hävittäjälentäjän ampumaopas on Saksan Ilmavoimien, Luftwaffen, kesällä 1944 julkaisema opaskirja, jota jaettiin hävittäjälentäjille näiden ammuntataitojen kohentamiseksi.
"Kun etäisyyttä arvioit sä kohteen, tee se pohjalta järjen, älä tunteen." ...lue koko juttu.
2003-09-07
Uusi artikkeli: Skenaariotaktiikat
Kuinka osallistut menestyksellisesti EMC:n ja muihin historiallisiin skenaarioihin Tämä on pyrkimys kirjoittaa "skenaariolentämisen aapinen", uusille ja vanhemmillekin piloteille opastus kuinka historiallisissa skenaarioissa pitäisi ajaa. Aiheestahan ei ole pidetty sen kummempaa koulua tai neuvoja, on vain lennetty, homma on hioutunut ja uudemmat pilotit sitten oppivat hiljakseen kantapään kautta miten homma toimii. Ohjeet toimivat jokaisessa lentosimulaattorissa. Skenaariotaktiikat.
2003-08-29
Uusia artikkeleja: Gems from a B-17 pilot ja Major Al Williams' test flight with Bf-109D
I had the pleasure of spending a few hours talking to Mr. Hardy White. He was a co-pilot in a B-17 named "FATSO". He flew out of "Kimbolton" in England, with the 379th BG(Heavy), from Nov.1943 to March-1944. In this article mr. Hardy tells a bit about his flying and allows the interested readers also to take a look at his mission diary.
"Flak light but accurate. Saw fighters & lots of them. Had fighter cover thank goodness. Saw four Forts crash & burned at field! One Fort blown up over target, rocket hit right wing." ...read the whole story.
US Marine Corps Major Al Williams, Schneider Trophy competitor with his own Kirkham-Williams aircraft, Pulitzer winner from '23 and a head of the Gulf Oil Company's aviation department, had a chance to fly the latest aircraft in the German Luftwaffe's arsenal, Messerchmitt 109 D in summer 1938. Major Williams' view on the capability of the fighter gives an interesting view on the usual commentary about flying and the capabilities of the Bf 109 fighter. ...read the whole story.
2003-08-26
Uusi artikkeli: Aarno Siro ja Pentti Aro, lentäjäveteraanit
Ilmasotakoulun Kilta järjesti vuosittaisen kokouksensa ja juhlansa 24-25.5.2003 Kauhavalla Ilmavoimien Ilmasotakoulussa. Haastattelimme tilaisuuden yhteydessä HLeLv 26:ssa palvellutta Fiat / Hurricane / Brewster-lentäjä Aarno Siroa ja PLeLv 42:ssa palvellutta Blenheim-lentäjä Pentti Aroa.
"Blenheimia oli helvetin helppo lentää pinnassa sen takia, että lasikaappi siinä auttoi. Sillä voi vaikka metrin korkeudella mennä puun latvoista." ...lue koko juttu.
2003-08-20
Lisätty artikkeli: The Book of Dweeb
The Book of Dweeb is an historical document. It is part of the history of online simulators. And it shows how little has yet changed during all the past years. Be it a Dweeb, Dweebfire, Altmonkey, whatever - they all remain still. This is not just about WarBirds history, but it related fully to all the online pilots out there - IL-2, Forgotten Battles, Aces High, World War II Online, Fighter Ace, European Air War - it has something for everyone. And is soddin' fun reading. Enjoy it all - this is piece of the history of our hobby. Lue artikkeli: Book of Dweeb.
2003-08-19
Virtuaalilentäjäpalsta Siivet 4/2003:ssa
Siivet-lehti 4/2003:ssa ilmestyi jälleen yhdistyksen ylläpitämä virtuaali-ilmailupalsta. Palsta on aiemmin ilmestynyt lehden numeroissa 6/2002 ja 2/2003. Säännöllisesti ilmestyvän palstan tarkoitus on valottaa suomalaisen virtuaali-ilmailuyhdistysten ja yhteisöjen toimintaa myös suuremmalle ilmailevalle yleisölle.
2003-08-18
Taktiikkapäivät 23-24.8.
"Taktiikkapäivät" on tarkoitettu oppia hakevien ja edistyneempien simulaattorilentäjien yhteiseksi illanvietoksi, jossa paneudutaan kerrankin hieman perusteellisemmin ilmataistelutaktiikoiden ja ylipäätään lentämisen saloihin.
Keskustelu ja esitelmöinti järjestetään sopuisasti ja sopivan epäjärjestäytyneesti sen mukaan minkä läsnäolijat katsovat tärkeimmäksi. Pyrkimys on katsoa mikäli läsnäolijat tarvitsevat apua erilaisissa ilmataistelutoiminnoissa tai ylipäätään lentämisen saloissa, sekä tarjota ideoita ja mietittävää myös kokeneemmille lentäjille.
Lisätietoja tapahtumasta voi lukea virtualpilots.general-keskusteluryhmästä, tarkempine tietoineen ja ilmoittautumisohjeineen. Tilaisuus on avoin kaikille alan harrastajille.
2003-08-08
Online-simulaattorihistoriaa päivitetty
Online-lentosimulaattorien historiaa valottava artikkeli on päivitetty mm. Fighter Ace-simulaattorin taustoilla sekä lisäkatsauksella WarBirdsiin. ONLINE FLIGHT SIMULATOR HISTORY - A BRIEF LOOK ON WHEN, WHAT AND WHO.
2003-08-06
Günther Rall televisiossa 6.8.
TV 2, 6.8.03, Kotimaa.Nyt-ohjelmassa klo 18.20 tulee n. 5-6 minuuttia Rallin Tikkakosken vierailusta. Günther Rall, 275 viholliskonetta pudottanut saksalainen hävittäjä-ässä vieraili Suomessa kesäkuussa 2003. Lisätietoja vierailusta ja herrasta itsestään.
Jos missasit ohjelman sinkoa virtualpilots.general -keskusteluryhmään ja lue uusimpien joukosta löytyvät Rall-viestit.
2003-08-04
Target: Rabaul -lentosimulaattori avoimessa betassa
Online-lentosimulaattorivalmistaja TargetWare julkaisi avoimen betatestiversion lentosimulaattorijärjestelmästään, joka pohjautuu suhteellisen avoimeen peliytimeen, jonka päälle kuka tahansa riittävän innostunut pelaajaryhmä voi luoda oman simulaattorinsa.
Peliytimelle tehtävä Target: Rabaul on online-lentosimulaattori mielenkiintoisella virityksellä. Muun muassa lentäminen tulee olemaan täysin tehtäväpohjaista - ja lento- ja fysiikkamallit ovat pitkän askeleen muita nykysimulaattoreja edellä.
Target Rabaul sijoittuu toisen maailmansodan Tyynenmeren taisteluihin, joissa Japanin ja Yhdysvaltain ilmavoimat kävivät raskaita taisteluja. Rabaulin asetelma on tällä hetkellä vuodessa 1942-1943 ja julkisen betan myötä pelin kehitys jatkuu entistä kiivaammalla tahdilla. Jatkossa tekijöiden tarkoitus on tehdä simulaattoriin muitakin Tyynenmeren taisteluja. Betatestiversio on ilmainen - mutta myös yhä keskeneräinen, joten ota se huomioon testailussasi. www.targetrabaul.com.
2003-07-30
World War II Online päivittyi versioon 1.9
WW2Onlinesta on julkaistu uusi, mullistava versio 1.9. Lisätietoja uudesta WW2OL:stä täällä.
Uuden version saat nopeimmin tästä:
Macintosh, 122 Mt
Windows, 110 Mt
ja tiedostot-sivulta
2003-07-27
Uusi artikkeli: Lauri Äijö ja Onni Rautava - Blenheim ja Junkers 88 -lentäjät
Pilven veikkoja Onni Rautavaa ja Lauri Äijöä jututettiin Rovaniemellä Lapin Lennoston vuosijuhlassa. Molemmat palvelivat sota-aikana ensin Blenheim-koneissa ja siirtyivät sitten Junkers 88:aan. Äijölle myönnettiin saavutuksistaan Mannerheim-risti.
"En koskaan kuullut moottorin ääntä syöksyssä, vaikka oli kaksi isoa 2000 hevosvoiman moottoria metrin päässä, toinen vähän kauempana. Niin, minä en koskaan kuullut niiden ääntä, ennen kuin sitten oikaistiin, niin hetken päästä korvat aukes." ...lue koko juttu.
2003-07-26
Uusi artikkeli: JK-265:n pakkolasku - Lapin Lennoston vuosipäivä
9./JG 5:n Rudolf Artnerin lentämä Bf 109 -hävittäjä ampui suomalaisen Ju-88-koneen alas 1944 syksyllä Lapin sodassa. Pakkolaskupaikalla vietetään Lapin Lennoston virallinen vuosijuhla, joka on ainut muotoaan Suomessa.
"Lopussa paikalle tuotiin vielä killan säilyttämä marssisauva, jolla pelastunut luutnantti oli vaeltanut melkein viikon ennen ihmisten ilmoille pääsyään. Sauvan kylkeen oli niitattu hopeinen muistolaatta selventämään asiaa." Lue koko juttu
2003-07-02
Mosquito Meeting'03 järjestettiin - kuvaraportaasi verkossa
The annual convention of the Nordic online pilots, MM'03, begins. The online report is available at www.virtualpilots.fi/feature/cons/mm03/.
2003-07-02
IL-2: FB -sivusto S.C.T. muuttanut
S.C.T. eli Scinejä, Cooppeja ja Taktiikoita -sivusto on muuttanut uuteen osoitteeseen palvelutarjoajan vaihtuessa. "Näiden sivujen tarkoituksena on kerätä kaikki Suomi-aiheinen materiaali samaan paikkaan. Mukaanlukien Nahkat, Tehtävät ja sivut jotka kuuluvat kyseiseen aihepiiriin." Sivuston uusi osoite on: http://www.leosk.org/SCT/.
2003-06-19
Günther Rall vierailulla Suomessa - kuvaraportti
275 ilmavoiton ässä, Günther Rall, vieraili Suomessa kesäkuussa 2003
ja luennoi urastaan sodan aikana sekä sen jälkeen.
Katso
Kuvaraportti Rallin vierailusta (englanninkielinen)
2003-06-19
Mersut Suomessa 60 vuotta - kuvaraportti
Utissa vietettiin 23.5.2003 Mersujen 60-vuotisjuhlaa.
Ohjelmassa kuultiin koneiden historiasta ja lentokokemuksista
kahden suomalaisen Mersu-lentäjän Kyösti "Kössi" Karhilan ja
Väinö Pokelan toimesta.
Kuvaraportti (englanniksi):
Mersujuhla2003
2003-06-13
Hemmo Leinon haastattelu ja Kullervo Lahtelan esittely käännetty
Hemmo Leino englanninkielellä.
2003-05-19
Lisätty rynnäkköpommitusopas, Finnish Pilot Pack for IL-2: Forgotten Battles, RW-puheradio-ohjelma, Taivas tulessa-projekti
Muistelmia lentokaluston vastaanottamisesta ulkomailla talvisodan aikana -artikkelissa teknikkoluutnantti Väinö Mäntymaa, muistelee Morane-Saulnier 406 -koneiden vastaanottamista talvisodan aikana.
Icebreakers Rynnäkköpommitusopas neuvoo lukijaa rynnäkköpommituksen alkeisiin lentosimulaattoreissa. Osumispisteiden, kulman ja koneen nopeuden huomioimalla sekä harjoittelemalla oppii nopeasti erittäin taitavaksi liukupommittajaksi.
Finnish Pilot Pack for IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles lisää valikoiman suomalaisia todellisia ohjaajia dynaamiseen kampanjaan.
Tiedostot-sivulle on yleisestä pyynnöstä lisätty Roger Wilco-puheradio-ohjelma, jolla ohjaajat voivat keskustella toistensa kanssa online-ympäristössä.
Taivas tulessa -projekti kokoaa kaupunkilaiset muistelemaan
Helsingin dramaattisia suurpommituksia 1944. Tutustu projektiin vierailemassa oheisen linkin takaa löytyvillä sivuilla.
2003-05-18
Artikkelia päivitetty, juttua nettilentäjien historiafriikkiydestä
Jarl "Kille" Arnkilin esitelmä ja haastattelu "Curtiss ja muut mukavat koneet" on päivitetty Virtuaalilentäjien suorittamilla kysymyksillä ja lisätiedoilla. Lue juttu...
dna Pelit -pelisivustolla on julkaistu lämminhenkinen kolumni Virtuaalilentäjien paneutumisesta harrastukseensa. Lue juttu: Aina se hämmästyttää, millaisella pieteetillä ja tietämyksellä virtuaalipilotit asiaansa paneutuvat.
IL-2: Forgotten Battlesiin on nyt saatavissa suomenkieliset nimet dynaamiseen kampanjaan. Voit noutaa lisukkeen täältä.
2003-05-08
Mosquito Meeting 2003 - 3-6.7.2003! - KUTSU AVOINNA
On mennyt "hieman" pitkään ilman mitään uutisia, mutta
tilanne on nyt seuraava:
- Paikka on varmistunut
- Yhteysjärjestelyt etenevät
Mosquito Meeting palaa 2003 takaisin pohjoiseen ulottuvuuteen. Paikkana toimii Maijanlampi Taivalkoskella. Etelämpää tuleville suosittelemme yhteiskyytejä ja kenties erityisesti Helsinkiläisille oman Hki-MM03-Hki -pikkubussin vuokraamista mahdollisimman sutjakkaan ja hauskan matkanteon varmistamiseksi. Koska matkaa on riittämiin alkaa MM03 epävirallisesti jo keskiviikkona Oulussa. Tarjoamme matkaa tekeville majoituksen ke-to Oulussa, ja siirrymme aamulla lopun matkaa varsinaiseen MM03-paikkaan.
Sponsorit, kaikissa muodoissaan tervetulleita!
KUTSU AVOINNA! TULIJAT ILMOITTAUTUKOOT
2003-05-08
Lehtiartikkeleita simulaattoreista ja nettilentämisestä
Forgotten Battles -julkaisutapahtuman jälkimainingeissa ja yhdistyksen pr-toiminnan johdosta
sekä FB-simulaattorista että yleensäkin simulaattorilentämisestä on ollut juttuja
runsaasti eri lehdissä. Ohessa lyhyt yhteenveto tiedetyistä artikkeleista ja linkit
skannattuihin kuviin niihin juttuihin, joiden numerot eivät ole enää myynnissä. Muista
tarjolla on tahallisen pieni, leikattu ja pakattu versio. Yhdistyksen artikkelivaranto löytyy osoitteesta
www.virtualpilots.fi/press/.
Tiettävästi artikkeleita on ilmestynyt muissakin lehdissä. HNäitä artikkeleita saa lähettää skannattuna tai postitse
yhdistyksen tiedottajalle Jukka Kauppiselle (sähköposti jkauppin @ jmp.fi, osoite Hallituskatu
13 B 30, 33200 Tampere).
Puuttuvia artikkeleja ainakin:
Ilmailu - virtuaali-ilmailijat
Apu nro 14, uutissivulla oli pieni artikkeli.
Ilmestyneitä artikkeleita:
Uutta:
2003-05-06
IL-2: Forgotten Battles -kirjasto avattu
IL-2 Forgotten Battlesissa Lento-osasto Kuhlmeyn riveissä lentävät LeOs.K_Raato, LeOs.K_HurriCan ja LeOs.K_Kirves ovat avanneet erinomaiset sivut, joille he kokoavat Forgotten Battlesiin liittyviä linkkejä ja aineistoja. "Tarkoituksena on kerätä mahdollisimman kattava kokoelma skinejä, cooppeja ja taktiikkaa sivuille. Jotta kenenkään virtuaalipilotin ei tarvitse kahlata koko internettiä läpi löytääkseen tarvitsemansa. Löytyisi kaikki samasta paikasta", Raato toteaa. Erittäin hyvä ja tuettava idea, sivut löytyvät osoitteesta http://sturmoturnee.net/SCT.
2003-04-30
Mosquito Meeting 2003
Perinteisen kesätapahtumamme paikaksi on varmistunut Taivalkoski. Päivämäärä on tutusti heinäkuun ensimmäinen viikonloppu, eli 3-6.7. Lisätietoja sitä mukaa kuin asiat selkenevät keskusteluryhmistä (virtualpilots.general), tapahtumakalenterista ja piakkoin aukeavalta kutsusivulta.
2003-04-21
Tiedostopäivityksiä, videoita ja uusia artikkeleita
WarBirds III ja Aces High -simulaattorien uusimmat pääteohjelmat lisätty Tiedostot-sivulle.
Koko joukko erilaisia simulaattori- ja mouhovideoita nettilentäjien tapahtumista lisätti Tiedostot-sivulle. Tarjolla mm. väläyksiä WarBirds III:n nettilentämisestä, videopätkää Urban Blitz-tapahtumista, esitelmä simulaattorien fysiikkaengineistä ja muuta kiinnostavaa.
Uusia historia-artikkeleita Carl-Erik Bruunin arkistoista:
Selostus HävittäjäLentoLaivue 26:n toiminnasta lapin sodan aikana.
Eräs yölento.
2003-04-17
Toukokuun retkiä - uusi artikkeli: Jussi Neva - Palvelu HLeLv 26:ssa
Yhdistys retkeilee toukokuussa kahteen paikkaan: Parolan panssarimuseoon 17.5. katselemaan vaunuja ja tapaamaan panssariveteraaneja sekä 18.5. Malmin avoimien ovien päivään vuoden päälentonäytökseen. Molemmista löydät lisätietoja virtualpilots.general-keskusteluryhmästä.
Jussi Neva - Palvelu HLeLv 26:ssa - Neva pääsi Ilmavoimiin Sotaohjaajakurssille 3, joka alkoi huhtikuussa 1940 Kauhavalla. Neva komennettiin lopulta maaliskuussa 1943 LeLv 26:een, jonka riveissä Neva lensi sodan loppuun Fiat, Hurricane ja Brewster -hävittäjillä. Carl-Erik Bruunin kirjoittamassa artikkelissa kuvataan lyhyesti Nevan sotilaslentäjäuran tapahtumia. ...lue koko juttu.
2003-04-12
Uusia artikkeleita: Hurricanien hakumatka, Kyösti Karhilan käännös, uusia suomikoneita
Tässä ainutlaatuisessa dokumentissa neljä Hurricane-ohjaajaa muistelee Suomen Hurricane-hankintojen taustoja ja etenkin Hurricane-koneiden hakumatkaa Englantiin alkuvuodesta 1940. HC-ohjaajat muistelevat mm. koulutustaan Englannissa, ihmisiä ja tapahtumia sekä koneiden lentämistä Suomeen.
"Vietiin suoraan lentoaseman komentajalle, joka oli Air Commodore Rt.Hon.J.D.Boyle. Hän piti äärettömän kauniin ja hyvän puheen suomalaisille sankareille (heroic Finns). Myllylän Paavokin "Jesus" veti minua hihasta ja sanoi 'isi olemme kovia poikia!'" Lue koko juttu.
Kyösti "Kössi" Karhilan haastattelun englanninkielinen käännös, osat 1 ja 2.
Suomalaiskoneita eri simulaattoreissa esittelevää artikkelia on päivitetty Aces High-simulaattorin suomalais- ja venäläiskalustolla sekä FinRus-kartan tarkemmalla esittelyllä. Kiitokset Kanttorille kuvista ja tiedoista.
2003-04-08
Uusi artikkeli: Hemmo Leino - korpilentäjästä Mersulaivueeseen
LentoLaivue 30, 14 ja 34:ssä lentänyt Hemmo Leino kertoo haastattelussaan mm. Fokker D.XXI:llä, Morane Saulnier 406:lla ja Messerschmitt 109:llä lentämisestä ja kokemuksistaan.
"Vastaan tuli kaksi Jak yhdeksikköä. Ne tuli pohjoispuolelta ja saivat mut kääntymään näin. Me oltiin just puolessatoista tonnissa. Ja ne rupesivat sitten, ne olivat pikkusen ylempänä kun tulivat vastaan. Mä tulin sieltä etelästä ja mulla punanen lamppu jo paloi, koska kenttä oli lähistöllä. Lappeenrantaan piti päästä mutta kun ne siitä kiepahti mun taakse, niin minun täytyi ruveta sitten ajamaan ylöspäin." ...lue koko juttu.
2003-04-07
Virtuaalilentäjät ry Sotahistorialliseen seuraan
Virtuaalilentäjät ry on hyväksytty Sotahistoriallisen Seuran
yhteisöjäseneksi 1.4.2003 SSHS:n hallituksen kokouksessa 4/2003.
Sotahistoriallinen seura:
-Seuran lähimpänä päämääränä on aatteellisesti ja taloudellisesti tukea sotahistoriallista tutkimustyötä ja harrastusta. Seura järjestää esitelmätilaisuuksia, seminaareja, sotahistoriallisia retkiä ja harjoittaa julkaisutoimintaa. Seuraan kuuluu henkilöitä ja oikeuskelpoisia yhteisöjä, joita kiinnostaa Suomen sotahistoriallisten muistojen tallentaminen ja vaaliminen. Seura toimii myös kaikkien ase- ja varushistorian harrastajien ja tutkijoiden yhdyselimenä. Seura perustettiin 1944 Sotamuseon kannatusyhdistykseksi.
Virtuaalilentäjät ry haki Sotahistoriallisen seuran jäsenyyttä voidakseen osaltaan tehokkaammin osallistua sekä suomalaisen ilmailuhistorian tutkimiseen ja tallentamiseen, sekä voidakseen tarjota jäsenistölleen mahdollisuuden osallistua Sotahistoriallisen seuran tapahtumiin. Liittymishakemus saatiin valmiiksi ja allekirjoitetuksi 21.3. Forgotten Battles-tilaisuuden jälkimainingeissa, jolloin yhdistyksen vastuuhenkilöt saatiin pitkästä aikaa saman pöydän ääreen mustekynillä varustettuna. Allekirjoittamista oli todistamassa ilmailuhistorioitsija C.F. Geust, joka Sotahistoriallisen seuran hallituksen jäsenenä lupasi ainakin olla pistämättä hankaan kokouksessa, jossa hakemusta käsitellään. :)
Puhtaasta simulaattorilentämisharrastuksesta lähtenyt toimintamme on näin saanut myös tunnustusta myös ilmailuhistoriallisessa mielessä, alan ammattilaisilta.
Toivomme osaltamme pystyvämme tarjoamaan mm. haastattelutyöllämme seuran toiminnalle mielenkiintoista ja käyttökelpoista lähdemateriaalia, sekä kenties saamaan seuran taholta palautetta, kritiikkiä ja korjauksiakin julkaisuihimme.
Virtuaalilentäjät ry:n ja historiatiimimme jäsenet ovat nyt osaltaan mukana aiempaakin tiiviimmin suomalaisen ilmailuhistorian säilömisessä ja tutkimisessa. Kiitokset kaikille toimintaan jo osallistuneille upeasta työstä ja kaikesta tähän mennessä saavutetusta – ja tervetuloa mukaan kaikki siitä kiinnostuneet!
Historiasivut - tietoa historiaprojektista ja siihen osallistumisesta.
2003-03-29
Uusia artikkeleja: Urban Blitz'03 luento (Torsten Sannamo), uusi käännös
Veteraanit Virtuaalilentäjien Vieraana Urban Blitz 2003 Tapahtumassa - Tampereella 30.1.-2.2.2003 järjestettyyn tapahtumaan kutsuttiin paikallisia sotalentäjiä, Pilvenveikkoja, nauttimaan nuorison tarjoamasta kestityksestä ja tutustumaan simulaattori-ilmailuun. Tapahtuman yhteydessä veteraanit pitivät lyhyitä esityksiä, joita kerätään tähän artikkeliin. Torsten Sannamo, Blenheim kk-ampuja/sähköttäjä: "Oli kulunut viisi kuukautta niin linjojen läpi tuli mies, joka siellä ryömiessään huusi suomalaisille, jotka olivat vartiossa, että älkää ampuko täältä tulee suomalainen lentäjä. Hän oli sen kolme kertaa lausunut. Hänet otettiin vangiksi tai kiinni, ja vietiin korsuun ja kertoi sitten oman tarinansa." Lue koko juttu.
Englanninkielinen käännös artikkelista Hyvinkään Lentokentän Historiaa. History of Hyvinkää Airfield. Kirjoittaja Timo Rasismus, käänsi Markku Herd.
2003-03-29
Suomikalustoa lisätty, fileitä päivitetty, WW2OL ilmainen koeaika
Artikkelia Suomalaiskalusto simulaattoreissa on päivitetty uusilla koneilla.
Tiedostot -sivulle on lisätty World War II Onlinen uusi pääteohjelma, linkki suomikonemaalauksiin sekä hakaristin koneisiin lisäävään ohjelmaan IL-2: Forgotten Battlesiin.
World War II Onlineen on myös tarjolla kahden viikon testiaika. Kokeile miltä todella massiivinen online-sotasimulaatio tuntuu. Lisätietoja täältä.
2003-03-24
Forgotten Battles-tilaisuuden kuvareportaasi
Virtuaalilentäjät ry ja Ubi Soft Nordic järjestivät perjantaina 21.3.
IL-2: Forgotten Battles -lentosimulaattorin julkaisutilaisuuden. Paikalle saapui reilusti kaksinkertainen määrä ihmisiä odotuksiimme nähden, ja tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan myös tusina sotalentäjää, Pilvenveikkoa.
Tilaisuudessa esitelmöitiin simulaattorin yleisolemuksesta ja suomalaisten osuudesta sen kehitykseen, minkä lisäksi ilmailuhistorioitsija Carl-Fredrik Geust esitti sota-aikaisia venäläisiä lentokoulutusvideoita.
Kuvareportaasiin pääset tästä.
2003-03-15
Urban Blitz'03 reportaasi julkaistu ja muitakin con-reportaaseja
Artikkelit-sivulle on lisätty nippu uusia con-reportaaseja:
Erityiskiitokset avustavalle webmasteri Temelle MM-raporttien siirtämisestä VLent-sivujen muottiin.
2003-03-14
Hyvää julkisuutta nettilentämiselle
Nettilentäminen on saanut viime päivinä mukavaa julkisuutta. Ohessa ainakin meidän bongaamamme artikkelit eri julkaisuissa. Kertokaa lisää jos näette - ja skannailkaa. Postia tiedottajalle jukka.kauppinen@jmp.fi
Sanomalehti Pohjalainen 8.2.2003
Turun Sanomat 13.03.2003
Sektori.com
Pelaaja-lehden artikkeli IL-2 Sturmovikin suomalaisesta kehitystyöstä ja yhteisöstä: sivu 1 ja sivu 2.
2003-03-12
IL-2: Forgotten Battles -simulaattorin julkaisutilaisuus
IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles
Suomalaislentäjät palaavat Karjalan taivaalle
Suomen sotarintaman sisältävä lentosimulaattori julkaistaan 21.3.
Ubi Soft ja Virtuaalilentäjät järjestävät esittelytilaisuuden Suomen Ilmailumuseolla julkaisupäivänä kello 16.00.
Venäläisen 1C: Maddox Gamesin kehittämä ja ranskalaisen Ubi Softin julkaisema lentosimulaattori, IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles, tuo suomalaisen ilmailuhistorian pelimaailman kartalle. Forgotten Battlesilla nojatuolipilotti voi palata Suomen ja Neuvostoliiton välisiin ilmataisteluihin1941-1944.
Forgotten Battles pohjautuu vuonna 2001 julkaistuun IL-2 Sturmovik-simulaattoriin, johon on tehty runsain mitoin parannuksia, lisätty uusia ominaisuuksia ja panostettu erityisesti realismin, lentämisen aitouden, parantamiseen. Lisäksi uusi simulaattori sisältää aiemman Saksa vs NL -asetelman lisäksi kahden sukulaiskansan, Unkarin ja Suomen, taistelun itäistä punajyrää vastaan.
Ohjaimiin voi tarttua suomalaisena, unkarilaisena, saksalaisena tai venäläisenä lentäjänä. Suurimmilla osapuolilla on valittavissa hävittäjälentäjän karriäärin lisäksi myös pommikoneen ohjaajan, rynnäkkölentäjän ja Stuka-syöksypommittajan ura.
Suomalaisen ilmailuhistorian kannalta Forgotten Battles on merkkiteos: ensimmäistä kertaa kaupallisen simulaattorin taivaalla lentävät myös Suomen Ilmavoimien koneet, tutuissa Etelä-Suomen, Suomenlahden ja Karjalan kannaksen maisemissa. Suomalaisten riveihin astuva virtuaalipilotti voi valita sotaanlähtöpäivänsä 1941-1944 väliltä ja lentää itse Taivaan helmellä - Brewster-hävittäjällä, Hurricanella, Messerschmitt 109 G-2:lla tai 109 G-6:lla.
Suomalaislentäjän uran lisäksi pelaaja voi astua myös vastapuolen riveihin ja taistella mm. Karjalan kannaksen ja Leningradin puolustuksessa suomalais- ja saksalaiskoneita vastaan. Pelin sisältämät kampanjat alkavat historiallisista lähtökohdistaan ja etenevät karkeasti tositapahtumien mukaan. Esimerkiksi Suomen 1941-kampanjassa suomalaisjoukot ovat puolustusasemissa ja vain ilmavoimat vierailevat naapurin puolella, kunnes Karjalan armeijan hyökkäys alkaa. Pelaajan yksikön toiminta, menestys tai tappiot, voivat kuitenkin myös vaikuttaa tapahtumien ketjuun.
Kaikkineen Forgotten Battlesissa on 129 konetyyppiä, joista noin 80 lennettävää. Suomalaista kalustoa siinä on edellä mainittujen pelaajan ohjattavien tyyppien lisäksi myös mm. Bristol Blenheim Mk. I ja Mk. IV, Fiat G.50, Morane Saulnier 406 ja 410 ja Mörkö Morane. Tekijän vihjausten mukaan näistä Fiat ja Morane tulevat myöhemmin lennettäviksi ja uusia suomalaiskoneita lisätään aikanaan myöhemmissä ilmaisissa päivityksissä.
Tavallisen simulaattori-ilmailun ohella Forgotten Battles mahdollistaa myös tarkemmin määriteltyjen historiallisten Suomen rintaman ilmataistelujen uudelleenkäymisen. Kattavalla tehtäväeditorilla on mahdollista luoda tehtäviä tietyistä tilanteista, kuten Helsingin yöpommituksista 1944 tai saksalaisen ilmatorjuntalaiva Nioben uppoaminen Kotkan satamaan,
Kyseessä onkin merkkitapaus sekä suomalaisen ilmailuhistorian että simulaattori-ilmailun kannalta: suomalaiset siivet kantautuvat ensimmäistä kertaa kaikkialla maailmassa julkaistussa simulaattorissa potentiaalisesti satojen tuhansien, jopa miljoonien, uusien ilmailuharrastajien tietouteen.
Simulaattoria esitellään Suomen Ilmailumuseolla, Tietotie 3, Vantaa, 21.3. kello 16.00 alkavassa julkaisutilaisuudessa, jonka järjestävät Ubi Soft ja Virtuaalilentäjät ry.
Simulaattorin tarkemman esittelyn ohella tilaisuudessa
- kerrotaan suomalaisyhteisön merkittävästä osuudesta IL-2:n ja jopa ratkaisevasta osuudesta Forgotten Battlesin kehitykseen; kuinka paikalliset ilmailuharrastajat ovat antaneet olleet osa kehitystiimiä, testanneet simulaattoria, kääntäneet ja toimittaneet kehittäjille mm. koelentotuloksia ja muuta informaatiota.
- ilmailuhistorioitsija ja -kirjailija Carl-Fredrik Geust esitelmöi simulaattorin kuvaaman ajanjakson, jatkosodan, ilmataisteluista.
- museokierros tutustuen näytteillä oleviin simulaattorin sisältämiin lentokoneisiin - Messerschmitt Bf 109 G-2 , Fieseler FI 156K-1 Storch, Polikarpov I-16, - tai niiden osiin kuten Brewster ja Bristol Blenheim Mk.I.
- vapaampaa tutustumista IL-2: Forgotten Battlesiin.
Tilaisuus on avoin yleisölle. Vapaa pääsy.
Oheiset tiedot ovat julkaisuvapaat. Simulaattorista on saatavissa vapaasti julkaisutarkoituksiin käytettäviä kuvia osoitteesta http://www.virtualpilots.fi/files/il2_forgotten_battles_kuvia.zip, paketin koko 18 Mt. Virtuaalilentäjät ry logo: http://www.virtualpilots.fi/img/logo/vlent_1000.jpg.
Lisätietoja:
IL-2: Forgotten Battles: http://www.il2sturmovik.com/
Suomen Ilmailumuseo http://www.suomenilmailumuseo.fi
Virtuaalilentäjät ry http://www.virtualpilots.fi
Lisätietoja medialle:
Virtuaalilentäjät ry tiedottaja Jukka Kauppinen: jukka.kauppinen@jmp.fi, puh. 040-730 0036.
2003-02-27
Sotaromppu: Suomen Sodat 1939-45
Suomen Sodat 1939-45 on merkittävä kansallinen multimediahanke.
Itsenäistymisen jälkeisen historiamme tärkeimpiin kuuluvien tapahtumien, talvi- ja jatkosodan tutkimus on tuottanut jo siinä määrin tietoa, että sen hallitseminen edellyttää uuden teknologian hyväksikäyttöä. Tutkimuksen jatkuessa alati osa tiedoista vanhenee. Vanhentuminen koskee erityisesti sotiemme yleisesityksiä, joita muutenkin on olemassa vain harvoja. Toisaalta kansanomainen kattava kokonaisesitys sodistamme puuttuu lähes tyystin. Tätä puutetta paikkaa erinomaisella tavalla valmisteilla oleva jatkosodan multimediateos Suomen Sodat 1939-45.
Virtuaalilentäjät ry on mukana projektissa omalla pienellä panoksellaan.
Suomen sodat 1939-1945.
2003-02-24
Uusi artikkeli: Aerial Recon Behind Enemy Lines
Englanninkielinen käännös artikkelista Tiedustelua Rajan Takana nyt englanniksi käännettynä.
2003-02-20
Uusi artikkeli: Disowned By His Fatherland - Eino Luukkanen
Englanninkielinen käännös Isänmaan Hylkäämä - Eino Luukkanen -artikkelista. Lue koko juttu.
2003-02-15
Uusi artikkeli: Kyösti "Kössi" Karhila, Curtiss- ja MT-ässä
Curtiss- ja Messerschmitt-koneilla HLeLv 32:ssa ja 34:ssä lentänyt 32 pudotuksen ässää Kyösti Karhilaa haastateltiin sekä järjestelmällisemmin että vapaamuotoisemmin Suomen Ilmailumuseolla. Sittemmin pitkän uran Finnairilla tehneellä ammattilentäjällä olikin paljon sanottavaa aiheesta jos toisestakin.
"Niinhän me tehtiin normaalisti tuolla Aunuksessa, kun Pe-2:a jahdattiin. Neidän nopeus ei riittänyt alkuunkaan. Saatiin selville että ne käyttivät reittinään Laatokkaa. Tulevat sitten sieltä idästä, Nurmoilan kentän yli ja uutta rautatietä pitkin, tarkkaili liikennettä ja valokuvasi sitä. Kun me saatiin se surinailmoitus Laatokalta niin noustiin kentän pohjoispuolelle niin nopeasti kuin päästiin. Odotettiin siellä." Lue koko juttu...
2003-02-09
Uusi artikkeli: Antti Tanin ja Jussi Huotarin haastattelu
Haastattelimme kahta hävittäjä-ässää, Antti Tania ja Jouko "Jussi" Huotaria. Oheisessa artikkelissa kaksi veteraanilentäjää muistelevat koneitaan, Morane Saulnier 406:sta, Brewsteriä ja Messerschmittiä, vastaavat kysymyksiin ja kertovat erilaisista sattumuksista vuosien varrella.
"Brewsteri, Curtiss, Fiatti ja Morane ajoivat kilpaa. Ne lähti yhtäaikaa Joroisista ja tulivat Pieksämäelle. Ensin tuli Brewsteri, sitten tuli Fiatti, Curtiss ja Morane. Minä olin vaan kattomassa suu auki, 'noin huonolla koneellaks miun pitää lentää?' Morane hävis..." ...lue koko juttu.
2003-02-07
Artikkeli: Suomalaiskalusto simulaattoreissa
Virtuaalilentäjien sivulle on lisätty artikkeli Suomalaiskalusto simulaattorissa, jossa pyritään hiljakseen ajan mittaan esittelemään mahdollisimman kattavasti eri lentosimulaattoreista löytyviä valmiita ja käyttäjien tekemiä Suomen Ilmavoimien konetyyppejä.
Artikkelissa kuvataan "add-on" -tyyppisiä erikseen asennettavia lisäkoneita että lisäkoneisiin tai eri simulaattorien valmiisiin koneisiin laitettavia "skinejä", elikkä uusia maalipintoja. Alussa artikkelissa on mm. Aces High, European Air War, IL-2, Operation Flashpoint, WarBirds III ja Flight Simulator -koneita. Simulaattoriharrastajia rohkaistaan lähettämään tietoa ja kuvia eri koneista.
2003-02-06
WarBirs III päivittyi
WarBirds III:n tuorein päätesofta lisätty Tiedostot-sivulle päivityksineen.
2003-02-04
Uusi artikkeli: Päivähävittäjätaktiikat
Torsti Tallgrenin muistiinpanot päivähävittäjätaktiikoista on kirjoitettu 1946-1947 ja kuvaavat suomalaisen ohjaajakoulutuksen menetelmiä, tavoitteita ja taktiikoita sotavuosina opittuihin kokemuksiin nojautuen.
"Nämä kaikki tiedot ovat kokonaan toisen maailmansodan kokemuksia, sitä ohjeistoa, jota Ilmavoimien lentäjille sodan aikana annettiin ja mitä he kokivat. Muistiinpanot ovat aitoa tietoa sodankäyneiltä lentäjiltä, muistiinkirjoitettu vuosi sodan jälkeen. Luentoja pitivät muun muassa Puhakka, Wind ja Luukkanen. Kyseessä on kokonaisuus, jota ei ole tehty toimistopöydän ääressä vaan luotu todellisen elämän ja ilmataistelukokemusten johdosta muistiin pantuja." Lue koko juttu.
2003-02-03
Uusi artikkeli: Muisteluja Kullervo Lahtelasta osat II ja III
Kullervo Lahtela on yksi suomalaisen sotilasilmailuhistorian suurista, vähemmän tunnetuista nimistä. Lahtela toimi HLeLv 32:n komentajana ja myös koulutti ansiokkaasti lentäjiä ja ohjasi sotaan joukon nuoria, innokkaita ja ennen kaikkea hyvin koulittuja taistelulentäjiä. Haastattelimme kahta Lahtelan tuntenutta toveria, Jaakko Hilloa ja Jarl Arnkiliä, jotka molemmat palvelivat mm. Laivue 32:ssa Curtiss-ohjaanina. Lue koko juttu.
2003-01-24
Target: Rabaul ja Target: Korea kokeiltavana Urban Blitzissä
rban Blitzissä päästään kokeilemaan jotain aivan uutta, ihmeellistä ja hienoa. Target: Korea ja Target: Rabaul, Targetwaren teknologiaan perustuvat massiivimoninpeli-lentosimulaattorit ovat tapahtuman osanottajien vapaasti kokeiltavana. Jokainen osanottaja voi asentaa simulaattorit koneelleen ja lentää Blitzin aikana verkossa. Etenkin toiseen maailmansotaan sijoittuva Target: Rabaul on mielenkiintoinen, koska sitä on kehittämässä joukko nimenomaan pelaajakunnasta lähteneitä simulaattoriharrastajia. Tällä samalla tavallahan aikoinaan Air Warriorista syntyi WarBirds; WarBirdsistä kehittyivät Aces High ja World War II Online. Miltä uusin sukupolvi nyt näyttää? Lisätietoja osoitteesta www.targetrabaul.com.
2003-01-21
Uusi artikkeli: Tiedustelua rajan takana
Ilmavoimien kuvauskoneet, muun muassa artikkelin esittelemän Armas Eskolan ohjaamana, vierailivat itärajan toisella puolen jo ennen talvisotaa kuvaamassa Neuvostoliiton tukikohtia ja Leningradia. Sodan aikana puolestaan Aimo E. Juhola sai mainetta kyvykkäänä tiedustelulentäjänä, joka kävi kuvaamassa niin Leningradin kuin Neuvostojoukkojen keskitykset 1944 kesätaisteluissa. Artikkeli kertoo kahdesta tiedustelulentäjien vähemmän tunnetusta operoinnista. Lue koko juttu
2003-01-08
Uusi artikkeli: Eino Luukkanen - isänmaan hylkäämä
Historiasivuille lisätty artikkeli everstiluutnantti ja hävittäjä-ässä Eino Luukkasesta. Lue juttu.
2003-01-07
Kuvareportaasi Ilmailuharrastepäivät 2002-keikasta
Virtuaalilentäjät - Virtual Pilots ry osallistui lokakuussa 2002 jälleen Suomen Ilmailumuseon Ilmailuharrastepäivät 2003-tapahtumaan. Tapahtuma kokosi museolle tuhansia ilmailusta kiinnostuneita ihmisiä - kuin myös Virtuaalilentäjät. Esittelimme tapahtuman aikana simulaattoreita sadoille ellei tuhansille ihmisille ja hauskaa oli. Lue koko juttu.
2003-01-07
Artikkeli IL-2 Sturmovikin suomalaistekijöistä
Pelaaja-lehden numerossa 4, tammikuu 2003, on aukeaman artikkeli "Suomalaiset sturmoviikit", joka kertoo IL-2 Sturmovik / Forgotten Battles -simulaattorien suomaisosioista. Artikkelissa kerrotaan mm. LentoLaivue 34:n poikien osuudesta simulaattorin kehityksessä.
2002-12-17
Aces High päivittyi versioon 1.11
Mukana mm. Stuka, 1800kg pommilla; Tiikeri-tankki ja Me 163 - hirvee raketti, hetkessä 30k korkua. Uusin pääteohjelma löytyy Tiedostot-sivulta.
2002-12-08
Uusi artikkeli: Tapani Lampimäki - Tiiksjärven Tiedustelija
Tapani Lampimäki palveli pääosan sotavuosistaan Vienan Karjalassa Lentolaivue 14:ssa. Sotalennoillaan Vienan runokylien alueella Lampimäelle tulivat tutuksi mittavat Vienan korvet ja venäläisten partiot. Kesällä 1944 Lampimäki siirrettiin 'kovan karriäärin' miehenä Blenheimeihin, PLeLv 48:aan. Haastattelu suoritettiin yhdistyksen Blenheim-retkellä syksyllä 2001. Lue koko juttu.
2002-12-06
Suomi-Neuvostoliitto -kartta Aces Highin
Leijonat-laivue on julkaissut Suomen ja Neuvostoliiton luoteisosat tarjoavan "FINLAND VS RUSSIA" -kartan Aces High -simulaattoriin. Kartta tarjoaa lentoaluetta Virosta Jäämerelle ja Tukholmasta pitkälle Leningradista itään - sekä näppärän konekannan. Kartan on luonut Kanttori. Lisätietoja kartasta täältä.
2002-12-05
Uusi artikkeli: Pilvenveikot 25 years
Pilvenveikot 25 vuotta -artikkeli on nyt julkaistu myös englanninkielisenä käännöksenä. Lue juttu.
2002-12-04
Talviretki Heurekaan Lentoon-näyttelyyn 14.12.
Virtuaalilentäjien talviretken päivämäärä 14.12. lähestyy. Tällä kertaa matkaamme tutustumaan Tiedekeskus Heurekan Lentoon! -näyttelyyn.
Kokoonnumme kello 1200 pääovella ja jatkamme siitä eteenpäin näyttelyn sisuksiin. Näyttelyyn tutustumisen ja muun touhun jälkeen on luvassa retken esitelmä.
Esitelmän pitäjäksi lupautui:
Eversti Georg Strömberg
Suomen Lentomerkki myönnetty 20.02.1940.
S. 19.8.1918.
Strömberg on muun muassa Curtiss-hävittäjälentäjä, joka lensi myöhemmin myös pommikoneilla. 30-luvulla lentokoulutuksen ohella annettuun usein myös tähystäjäkoulutus, joten hän olikin mukana tähystäjänä Suomen Ilmavoimien viimeisellä sotalennolla, Lappiin suuntautuneella tiedustelulennolla Dornier-pommikoneella.
Sota-aikana Strömberg toimi myös Ilmavoimien edustajana Päämajassa ja vastasi muun muassa sotavankien kuulustelusta.
Strömbergillä onkin ainutlaatuinen yhdistelmä tietoutta päämajatasolta, vankitietoja ja poliittisestakin puolesta - onpa hänelle tarttunut tietoja myös Stella Polarisista.
Georg Strömbergin esitelmä kertoo Päämajan ja ylijohdon tiedustelusta keväällä 44 ennen hyökkäystä. Esityksessä tutkitaan ilmavoimien tiedustelu sai selville, yhdistellään tietoja mm. valokuvaus- ja vankitiedoista, niin vangituilta lentäjiltä kuin partisaaneiltakin.
Yhdistyksen jäsenille tarkoitettu esitelmä alkaa kello 1500 Heurekan "ryhmätila C" -kokoustilassa.
Tämän jälkeen kierrämme vielä Strömbergin kanssa näyttelyssä.
Tämän jälkeen jatkamme retken ohjelmaa. Tavoitteena on mennä Helsinki-Vantaan lentoaseman sisuksiin opastetulle kierrokselle, mutta jos tämä ei onnistu, niin ehkä sitten muutoin vain lentokentälle ihmettelemään.
Jäsenet tervetulleita.
2002-12-04
Urban Blitz'03
Talvisen rypytapahtuma Urban Blitz'03:n kutsu on nyt verkossa. Tervetuloa Tampereelle tammi-helmikuun '03 vaihteessa. Ilmoittautuminen ei ole vielä auennut. Urban Blitz'03 kutsu.
2002-11-29
Uusi artikkeli: Curtiss Ja Muut Mukavat Koneet
Jarl "Kille" Arnkil liittyi Suomen Ilmavoimiin 1939 ja palveli sota-ajan HävittäjäLentoLaivue 42:ssa, ensin ohjaajana ja sittemmin tiedustelu-upseerina. Sodan jälkeen Kille siirtyi Aerolle eli myöhemmälle Finnairille vuonna 1948 ja jatkoi siellä vuoteen 1972, eläkeikään saakka. Tämän jälkeen hän toimi lentotoiminnan ylitarkastajana Ilmailuhallituksessa 1973-1979. Esitelmässään Kille kertoo lentotoiminnasta ja sattumuksista niin sodan kuin rauhankin aikana.
"Tehtaan lentäjät toi koneet kentälle ja joku selitti, että ruvetaan antamaan teille koululentoja. Me koitettiin selittää, että ei me niitä tarvita, me kyllä osataan lentää, me halutaan lähteä taivaalle. Me pistettiin sitten oikein ilmasirkus pystyyn sinne kentän päälle, mukamas hävittäjätaistelua. Kun me tultiin alas niin nekin sanoivat, että ei teitä tarvitse opettaa, näytte osaavan jo." Lue koko artikkeli.
2002-11-28
3D-mallintajia haetaan
Suomen Sodat 1939-45 on merkittävä kansallinen multimediahanke
Itsenäistymisen jälkeisen historiamme tärkeimpiin kuuluvien tapahtumien, talvi- ja jatkosodan tutkimus on tuottanut jo siinä määrin tietoa, että sen hallitseminen edellyttää uuden teknologian hyväksikäyttöä. Tutkimuksen jatkuessa alati osa tiedoista vanhenee. Vanhentuminen koskee erityisesti sotiemme yleisesityksiä, joita muutenkin on olemassa vain harvoja. Toisaalta kansanomainen kattava kokonaisesitys sodistamme puuttuu lähes tyystin. Tätä puutetta paikkaa erinomaisella tavalla valmisteilla oleva jatkosodan multimediateos Suomen Sodat 1939–45.
Virtuaalilentäjien osuus Sotarompussa on mm. sopivien ilmailuaiheisten 3D-mallien ja grafiikoiden tekeminen ja etsiminen rompulle. Tätä varten etsimme 2D- ja 3D-artisteja ja muita kiinnostuneita henkilöitä tekemään yhteistyötä. Tarvittavat objektit ovat suomalaisista, neuvostoliittolaisista ja saksalaisista koneita ja kalustosta, mitä suomen rintamalla on taisteluissa nähty.
Jos olisit kiinnostunut tekemään ennen kaikkea koneiden 3D-malleja (tai yhdenkin) vapaaehtoispohjalta ota yhteyttä Jukka Kauppiseen, jkauppin@jmp.fi.
2002-11-28
Virtuaali-ilmailupalsta aloitti Siivet-lehdessä
Uusimmassa Siivet-lehdessä (6/2002) ilmestyi ensimmäisen kerran virallinen virtuaali-ilmailupalsta. Kyseessä on samalla ensimmäinen kerta, kun virtuaali-ilmailu rinnastetaan merkittävässä suomalaisessa ilmailujulkaisussa näin tärkeäksi osaksi suomalaisen ilmailun kokonaiskenttää.
Palstaa ylläpitää Virtuaalilentäjät ry:n tiedottaja Jukka O. Kauppinen, aka Grendel VirtuaaliLentoLaivue Icebreakersistä. Palsta on tarkoitettu paitsi Virtuaalilentäjät ry:n myös muiden suomalaisten virtuaalisten ilmailuyhdistysten ja -yhteisöjen tärkeisiin tiedotuksiin. Palsta ilmestyy, materiaalin niin salliessa, Siivet-lehden jokaisessa numerossa.
Siivet 6/2002 palstalla esiteltiin lyhyesti Suomen Ilmailumuseolla järjestettyä ilmailuharrastepäivät-tapahtumaa, esiteltiin WarBirds III:een lisätty Antti Tanin MT-hävittäjä sekä artikkelissa kerrottiin Nordic Air Groupin jo viisi vuotta jatkuneesta virtuaalilentoyhtiötoimintaa. Oheisessa kuvassa luonnollisesti vain palanen lähes aukeaman mittaisesta palstasta.
Kipin kapin siis lehtikauppaan - tai sitten samantien tilaamaan Siivet-lehti yhdistyksen jäsenille tarkoitetulla erinomaisella Siivet-lehden kestotilaustarjouksella.
2002-11-27
World War II Online v1.71
Uusi versio World War II Onlinestä on ilmestynyt. Uusimman pc-pääteohjelman ja päivityksen voit noutaa tiedostot-sivulta.
Uutisryhmästä napattua Lartin kommenttia uudesta versiosta:
Julkaisivatpa sitten 1.7.1:n, joka toi mukanaan mielestäni seuraavat oleelliset uudistukset:
1) FULL ATTRITION, 60min resupply 2) sdkfz232, panhard amd
Attrition asettaa toki vaatimuksia ihan uudella tavalla,
kun otettu kapine tai sotilas pitäisi tuoda myös kotiin
hengissä, ettei kalusto lopu kesken. On se vain maukasta
tiputtaa hurricane ja tietää että vihollisen kiintiöstä
on taas yksi kone tunnin ajan poissa. Vaunujen kanssa värkätessä kannattaa erityisesti kiinnittää
huomiota turhien riskien välttelyyn.
SdKfz 232 on hemmetin kiikkerä kapine, joka kulkee kovaa.
Rakkineen kaikki kahdeksan pyörää kääntyvät. Laite on lisäksi
kapea ja korkea, eli todella helppo kaataa kyljelleen,
vauhtiresursseja kannattaa hyödyntää vasta kun on suora millä
pudottaa, käännöstä varten kannattaa ihan oikeasti melkein pysähtyä.
Tulivoimaa löytyy jonkin verran, 20mm ja kk.
Allyjen Panhardia vaivaavat ilmeisesti samat kiikkeryysongelmat,
nimittäin kahdesta bongaamastani panhardista toinen oli
pensaassa kumossa, toinen sai 75mm:stä.
2002-11-27
LentoLaivue 34 täyttää vuosia
Virtuaalinen LentoLaivue 34 täyttää 27.11.2002 neljä vuotta. Onnittelut ahkerasti eri simulaatioissa nettilentämistä harrastaneelle verkkolaivueelle, jonka aktiivisuus sekä lentämisen että muun oheistoiminnan rintamalla ovat meille muillekin kerrassaan esimerkilliset. Laivue viettää syntymäpäiväjuhlat irkissä kanavalla ##LLv34 kello 20.00-> "ja sitten mennään eri simuihin toivottelemaan Happy B-day kaikille alasammutuille uhreille." Lisää aiheesta keskusteluryhmissä. LLv34-nettisivut.
2002-11-25
Suomenkieliset äänet IL-2 Sturmovikiin
Suomalaiset radioäänet - nämä äänet ovat tulossa IL-2 Forgotten Battles peliin suomalaisten tietokonelentäjien radioääniksi. Ääniä voi käyttää jo nyt ja korvata IL-2 pelin saksalaisten lentäjien radioäänet suomalaisilla äänillä. Zip tiedosto sisältää .rtf ja .txt muotoiset asennusohjeet. Koko 4 Mt. Löydät asennuspaketin tiedostot-sivulta.
2002-11-21
WW2OL-tunnuksen luominen
Osasto Lagus on tehnyt erinomaisen, suomenkielisen ohjeen World War II Online-tunnuksen luomiseksi. Lue ihmeessä opas mikäli peli kiinnostaa - sen avulla matka virtuaaliseen maailmansotaan käy reippaasti helpommin. Playnet- ja WIIOnline-tunnuksen luominen.
2002-11-16
Uusi artikkeli: Memoirs of a reserve military aviator
Virtuaalilentäjät ry julkistaa ainutkertaista luettavaa nyt ensimmäistä kertaa englanninkielellä: Joel Savosen muistelmat, "Reservisotilaslentäjän muistelmia vuosilta 1934- 1945" nyt myös englanninkielellä. Artikkeli on ennestään Virtuaalilentäjien historiasivuilla suomenkielellä. Levittäkää tietoa tästä upeasta käännöksestä. Lue artikkeli - Memoirs of a reserve military aviator.
2002-11-10
WarBirds III ja WW2OL päivittyneet
Sekä WarBirds III että World War II Online ovat päivittyneet. Päivitykset/uudet pääteohjelmat on lisätty tiedostot-sivulle.
Tuoreimpia kommentteja Virtuaalilentäjien keskusteluryhmästä:
-On muuten korea päivitys, maastoa voi ainakin yksittäinen taistelija käyttää ihan uudella tavalla hyödykseen. Pikatestissä viime yönä pääsin oikein tunnelmaan. pizzakuski ajoi A13 etusektoriin, A13 luonnollisesti avasi tulen ja jalkaväki juoksi. Selvisin niukinnaukin, mutta hitto mitkä ÄÄNET! (ovat käsittääkseni korjanneet ääniäkin hieman, ennen en ainakaan ole kuullut niin selvästi miten murkulaa viuhuu vierestä ohi ja tupsahtelee nurmeen vähän matkan päässä.
WarBirds III:n uudesta versiosta tiedoja täällä.
2002-11-01
Hyvinkään lentokentän historiaa -artikkeli
Historiasivuille lisätty artikkeli Hyvinkään Lentokentän Historiaa, kirjoittanut Timo "LLv26_Timo" Rasimus.
2002-11-01
Mosquito Meeting 2002 -raporttia päivitetty
Mosquito Meeting 2002 -raporttiin on viimein lisätty loput kuvat ja itse tapahtumassa kirjoitettuja live-raportteja. Järkyttävää luettavaa, vain vahvahermoisille. Lue MM02-reportaasi tästä
2002-10-31
Suomalaiset Messerschmittit WarBirds III:een
Virtuaalilentäjät ry:n puheenjohtaja Timo "Kossu" Niirasen tekemät suomalaismersujen "skinit" eli maalaukset WarBirds III-simulaattoriin ovat nyt julkisesti saatavilla.
Me 109 G-6 MT-437 "Keltainen 9" -konetta lensi L. Ahokas ja kone saavutti sotatoimissa neljä ilmavoittoa.
Me 109 G-6/R-6 MT-453 "Valkoinen 11" oli Osku Länsivaaran kone mutta mallinnushetkellä konetta 'ohjaa" Antti Tani, jolle kone on omistettu. Antti Tani tuhosi tällä koneyksilöllä kolme IL-2 -konetta 1.7.1944. Tanin haastattelu tulee aikanaan Virtuaalilentäjien sivuille.
Suomimersut voit noutaa täältä.
2002-10-30
Kuvaraportti syysretkestä Hallinportin ilmailumuseoon
Virtuaalilentäjät ry vieraili Hallinportin ilmailumuseossa Kuorevedellä 12.10.2002. Katso
kuvaraportti
[englanninkielinen]
2002-10-28
Ilmailuharrastepäivät ohi onnellisesti
Suomen Ilmailumuseolla järjestetyt Ilmailuharrastepäivät ovat ohi ja hymyt olivat leveät kaikkien osallistuneiden kasvoilla. Sekä sotilas- että siviilisimulaattoreita kävi katsomassa molempien päivien aikana useita satoja ihmisiä ja toivon mukaan moni heistä vierailee myös yhdistyksen sivuilla tutustumassa tarkemmin verkkolentämisen maailmaan. Tervetuloa vain! Ja kyselkää keskusteluryhmissä rohkeasti jos jokin askarruttaa. Tämän vuoden reportaasi tulee linjalle tämän viikon kuluessa, sitä ennen voitte vilkaista vaikkapa mitä viime vuonna tapahtui.
Kiitokset myös Suomen Virtuaali-Ilmailijat ry:lle onnistuneesta yhteistyöstä viikonlopun suhteen!
2002-10-22
Ilmailuharrastepäivät 26.-27.10 klo 10-18
Virtuaalilentäjät ry on läsnä Suomen Ilmailumuseon ilmailuharrastepäivillä. Tervetuloa mukaan niin esittelijän, järjestäjienkin ominaisuudessa kuin aiheesta kiinnostuneen vieraankin muodossa. Aiheesta keskustelua virtualpilots.general -uutisryhmässä.
2002-10-10
VLent ry. paitatilaus
Nyt tilattavissa Virtuaalilentäjät ry-paitoja! Hyvälaatuinen, pitkähihainen kauluspaita, johon brodeerataan Virtuaalilentäjät r.y:n logo ja oma nimi. ESIM: Sakari "julle" Rantanen. Paidan hinta on 34,-, sis.alv. Paidat tekee www.mainostemppuja.com. Lisätietoja löydät Virtualpilots.general-keskusteluryhmästä. Voit myös mailata tilausta hoitavalle Jullelle, sakari.rantanen@pp1.inet.fi. Ensimmäinen paitasatsi pyritään saamaan valmiiksi ennen Ilmailuharrastepäiviä, joten kiirettä pitää. Toinen tilauskierros riippuu Jullesta.
2002-10-09
Muisteluja Kullervo Lahtelasta
Historiasivuille lisätty Kyösti Karhilan haastattelu hävittäjä-ässä Kullervo Lahtelasta.
2002-10-07
Uusi artikkeli ja Yhdistys-sivun jäsentelyä
Lentosimulaattorilla historian uumeniin -artikkeli on siirretty artikkelit-osioon ja Yhdistys-sivua on hieman jäsennelty ja tullaan täsmentämään tuntuvasti lisää.
2002-10-06
Muistiinpanoja Messerchmitteillä lentämisestä
Historiasivuille lisätty MT-lentäjä Torsti Tallgrenin teksti Muistiinpanoja Messerchmitteillä lentämisestä.
2002-09-27
Artikkelit-sivu lisätty
Sivuille lisätty uusi artikkelit-osio.
2002-09-27
Kurva 1/2002 nyt linjalla
Virtuaalilentäjien jäsenkirje Kurva 1/2002:n verkkoversio lisätty.
2002-09-23
Torsten Sannamon puhe käännetty englanniksi
Torsten Sannamon puhe käännetty englanniksi.
2002-09-22
OverDose-ohjelmaraporttia päivitetty
OverDose-ohjelmaraporttiin lisätty veteraanilentäjien videohaastattelu. Sisältää englanninkielisen tekstityksen.
2002-09-19
Historiasivuille lisäyksiä
Viljo Lehtisen haastattelu käännetty englanniksi.
Torsti Tallgrenin puhe käännetty englanniksi.
2002-09-17
Tapahtumakalenteri
Tapahtumakalenteri lisätty kotisivulle
2002-09-14
OverDose-raportti
OverDose-raportti lisätty, elikkä kuvareportaasi Virtuaalilentäjien vierailusta MoonTV-kanavan OverDose-peliohjelmassa. Mukana niin lentäjäveteraaneja kuin simulaattorisotaakin.
2002-09-14
Kauko Ahon 80-vuotissyntymäpäiväonnittelut
Ja osallistuthan lentäjäveteraani Kauko Ahon 80-vuotissyntymäpäiväonnitteluihin? Lisätietoja virtualpilots.general-keskusteluryhmässä.
2002-09-14
Sivupäivityksiä
Tiedostot-sivu lisätty. Pientä muutakin säätöä.
2002-09-12
Bréguet 14 A2 In Finnish Service 1919 - 1927
Bréguet 14 A2 In Finnish Service 1919 - 1927 -artikkeli lisätty historiasivuille.
2002-09-12
SVLY ry
Virtuaalilentäjät ry toivottaa myös tervetulleeksi virtuaalisen ilmailun kentälle SVLY ry:n, Suomen Virtuaalilentäjäyhdistyksen.
SVLY perustettiin kesäkuussa 2002 edesauttamaan suomalaista siviili-virtuaali-ilmailua.
Toteammekin ilolla, että Suomessa on nyt kaksi simulaattori-ilmailuyhdistystä, joista toinen pureutuu online-lentämisen iloihin siviili-ilmailun kantilta, toinen sotilaskaluston suunnalta.
Nimisotkusta kiitämme Patentti- ja rekisterihallitusta, joka täysin käsittämättömästä syystä ei hyväksynyt SVLY:n alkuperäistä nimiehdotusta "Suomen virtuaaliliikennelentäjät r.y."
Toivommekin pystyvämme minimoimaan nimisotkut tiedottamisen ja yhteistyön turvin.
2002-09-08
Urban Blitz 2003
Tuleva perinteinen talvitapahtumamme, Urban Blitz 2003, järjestetään Tampereella 31.1.-2.2.2003. Tapahtuman kutsusivu avataan piakkoin. Sitä ennen voitte vaikkapa tutustua
Blitz02-raporttiin
2002-09-07
Hans Windin videohaastattelu
Hans Windin videohaastattelu lisätty historiasivuille
2002-09-07
Uusia osia sivustossa
Kuvaraportit osio lisätty.
Haku-toiminto lisätty added.
2002-09-03
Peli/simulaattori -esittelysivuja päivitetty
Peli/simulaattori -esittelysivulle lisätty kuvia
2002-09-03
Uusin artikkeli historiasivuilla
Torsten Sannamon esitys FuG-radioista Urban Blitz 2002:ssa lisätty historiasivuille.
2002-09-03
Sotaromppu-projekti
Sotaromppu-projektia työnnetään eteenpäin. Etsimme mukaan 2D-graafikoita ja 3D-mallintajia.
Lue lisää general-keskusteluryhmästä.
2002-08-29
Peli/simulaattori -esittelysivu
Uusi peli/simulaattori -esittelysivu lisätty.
2002-08-28
Historiaprojektin kuvaus
Historiaprojektin kuvaus lisätty
2002-08-23
Yhdistys MoonTV:n OverDose -ohjelmassa
Yhdistys oli mukana MoonTV-kanavan OverDose-peliohjelman kuvauksissa. Hauskaa riitti ja lentäminenkin sujui joltisenkin mallikkaasti. Ohjelma näkyy pian televisiossa, tarkista lähetysajat MoonTV:n sivuilta.
2002-05-11
WWW-sivusto avattu
Yhdistyksen WWW-sivusto otettu käyttöön.
|